Guvernul a aprobat miercuri ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal, prin care, incepand cu anul viitor, vor fi eliminate accizele pentru produsele de lux, informeaza agentiile NewsIn si Mediafax. Astfel, de la 1 ianuarie 2010, sunt eliminate din sfera de aplicare a accizelor produsele de lux precum confectiile din blanuri naturale, articolele din cristal, bijuteriile din aur si platina, parfumurile, armele, inclusiv cele de vanatoare, dar nu si cele de uz militar.

In aceeasi categorie intra iahturile si alte nave si ambarcatiuni de agrement, cu sau fara motor, motoarele cu putere de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave sau ambarcatiuni pentru agrement.

Potrivit Codului Fiscal, accizele sunt stabilite in cote procentuale pentru o serie de produse considerate de lux, respectiv confectii din blanuri naturale (cu exceptia celor de iepure, oaie, capra) pentru care in prezent acciza este de 45%, articole din cristal (acciza de 15%), bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor (10%), parfumuri (35%, cu exceptia apelor de parfum pentru care in prezent acciza este de 25%), ape de toaleta (15%), ape de colonie (10%), arme si arme de vanatoare, altele decat cele de uz militar (100%). Prin modificarea Codului Fiscal, din 2010, aceste accize stabilite in cote procentuale vor fi eliminate.