Produsele de lux nu vor mai fi accizate din 2010, a decis Guvernul
In aceeasi categorie intra iahturile si alte nave si ambarcatiuni de agrement, cu sau fara motor, motoarele cu putere de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave sau ambarcatiuni pentru agrement.
Potrivit Codului Fiscal, accizele sunt stabilite in cote procentuale pentru o serie de produse considerate de lux, respectiv confectii din blanuri naturale (cu exceptia celor de iepure, oaie, capra) pentru care in prezent acciza este de 45%, articole din cristal (acciza de 15%), bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor (10%), parfumuri (35%, cu exceptia apelor de parfum pentru care in prezent acciza este de 25%), ape de toaleta (15%), ape de colonie (10%), arme si arme de vanatoare, altele decat cele de uz militar (100%). Prin modificarea Codului Fiscal, din 2010, aceste accize stabilite in cote procentuale vor fi eliminate.

O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Ele au incurajat cumparaturile din Turcia de aur si shopping in Austria sau Italia.
Statul roman va incasa mai multi bani prin taxe mai mici. E foarte bine eliminarea acestor taxe.
Bravos, tot ai nostrii!
astia nu mai au nicio limita in nesimtire
Ce fain ar fi,canalul Bucuresti Brasov,cu ecluza de la Predeal...
In UE numai in Romania iahturile, unde te rog sa intelegi si barcile cu panze, erau accizate si asta a fost o masura populista luat cu ceva ani in urma in ideea de a racori proletariatul.
In Romania aceasta ctivitate, nobila de altfel. este intr-un stadiu primitiv, comparativ chiar cu vecinii nostrii bulgarii.
Ca sa te simpti impacat, si aici lipseste infrastructura specifica.Abia in ultimii doi-trei ani au aparut ceva amenajeri ca marine nu le pot spune.
Abia anul trecut Yacht Club Romania a organizat prima regata internationala, Mangalia-Balcik.
Rezumand:
1. e un domeniu la care, cum altfel, suntem la coada Europei;
2. statul nu catiga oricum nimic pentru ca proprietarii si le inscriau in Cipru sau Delware si mai si pierdea TVA pe care l-ar fi incasat daca nu era acciza.
Ca asa a zis UE. Da' cum se intampla ca numai atunci cand e de rau, cand e de bine nu mai e UE, a?
inca ceva: totz v-atz aruncat pe iahturi, ca statu pierdea bani ca le inmatriculau in malta. well, so be it, jedi! da' "produse de lux" nu e egal cu o barca. maibahu' lu' jiji e tot produs de lucs. cerceii lu' monica c tot asa. sau si alea-s inmatriculate-n malta? :))
mah ioropenilor, datz voi o tura pan vest ... o sa vedetz sa satele rumunesti, de exemplum, samana mai degraba cu tabere avganilor care incearca sa treaca mineca spre uk. mai usurel cu ioropenizmu' ca macaie.
Iar faptul ca asta e cerinta a UE nu inseamna ca e un lucru bun si drept. E doar o ticalosie fanariota care se incadreaza perfect in principiul (devenit traditie in Romania dupa '89), sa luam de la multi si sa dam la putini sau mai direct spus, sa-i jumulim cu nesimtire pe saraci si sa-i imbogatim cu tupeu pe bogati.
Va multumim iubitii nostrii !!!