"Prin intrarea in vigoare a legii salarizarii, nimeni nu pierde niciun leu la salariu. S-a spus ca salariile profesorilor vor scadea cu 40%, este un lucru fals", a afirmat luni premierul Emil Boc, care a facut un apel la sindicate sa renunte la greva generala. Primul ministru a avertizat ca o eventuala continuare a acesteia ar putea pune in pericol plata salariilor si a pensiilor in Romania, chiar daca, in acest moment, "Guvernul nu are probleme" cu plata acestora.

Cele mai importante declaratii ale lui Emil Boc:

  • Nu exista niciun motiv, legat de drepturile salariale, care sa sustina organizarea grevei generale. Veniturile salariale nu vor fi diminuate, ci dimpotriva, pentru unele categorii, vor creste.
  • Intrarile in sistemul educational si in cel de sanatate vor fi incurajate.
  • In perioada de implementare a legii - 2010-2015 - cresterea salariala pe sistemul bugetar va fi de 56%.
  • Profesorii, medicii si functionarii publici vor avea o crestere mai accentuata, iar la alte categorii, va fi mai lenta sau chiar stagnare. Cresterea salariilor in invatamantul preuniversitar va fi de 78%, in sanatate - de 76%, la functionarii publici - de 70%, la personalul contractual - de 62%.
  • Un profesor debutant va avea o crestere salariala de 128%, la un profesor cu vechime intre 2 si 6 ani, cresterea va fi de 134%, un conferentiar universitar va avea o crestere de 39%. Un medic stagiar va avea o crestere de 139%, medicul specialist - 72%, medicul primar - 39%.
  • Guvernul isi arata disponibilitatea ca procesul de dialog social sa mearga mai departe.
  • Greva nu reprezinta o solutie pentru situatia actuala. O greva generala poate pune in pericol plata salariilor si a pensiilor, chiar daca nu avem nicio problema cu plata acestora in acest moment, nici pentru 2009, nici pentru 2010, iar Guvernul a facut un efort extraordinar in acest sens.
  • Continuarea grevelor poate pune, insa, in pericol stabilitatea.
  • Sectorul bugetar a fost cel mai putin afectat de criza. Oamenii din mediul privat au fost concediati si nu au mai facut greva.
  • Cer fiecaruia sa judece rational si sa se intrebe daca pentru siguranta fiecaruia dintre noi, bugetar sau nebugetar, greva generala este o solutie. Solutia trebuie sa o gasim impreuna, prin dialog.
  • Suntem total deschisi sa gasim solutii la problemele cu care romanii se confrunta.
  • Suntem cu economia la -8 si totusi platim pensii, salarii, alocatii.
  • Continuarea grevei generale poate pune in pericol functionarea intregului sistem de stat, plata salariilor si a pensiilor.
  • Ii astept la discutii pe partenerii sociali, dar trebuie sa intelegem ca resursele bugetare sunt limitate.
  • Astazi le-am facut o oferta sindicatelor, care sunt nemultumite de legea salarizarii: Acestia sunt banii pe care ii avem, va rog sa intocmiti o grila unica de salarizare in limita acestor bani, cu care sa fiti de acord si pe care sa o semnati, iar eu, la randul meu, o semnez.

HotNews.ro a transmisLIVE TEXTdeclaratiile primului ministru.

Premierul Emil Boc a ajuns luni, in jurul orei 11:45, la discutiile care au avut loc la Ministerul Muncii intre ministrul interimar de resort, Gheorghe Pogea, si reprezentantii federatiilor sindicale afiliate la Alianta Bugetarilor, care au organizat luni greva din sectorul bugetar.

Premierul i-a asigurat pe sindicalisti ca salariile bugetarilor nu se vor reduce odata cu aplicarea Legii salarizarii, relateaza NewsIn. Emil Boc a explicat si ca la calcularea salariilor pentru 2010 nu se ia in calcul valoarea salariului diminuat din cauza prevederilor cu privire la cele zece zile fara plata. De asemenea, Boc le-a cerut sindicatelor sa fie constiente de situatia economica si a spus ca nu exista "resurse financiare ascunse pe care Guvernul sa nu le puna la dispozitie".

  • Sindicate: Protestele continua

Sindicalistii care s-au intalnit luni cu premierul si cu ministrul Pogea au anuntat ca discutiile s-au incheiat fara niciun rezultat. Ei sunt hotarati sa mearga mai departe cu calendarul protestelor si ameninta chiar cu greva generala.