UPDATE: Ministrul Finantelor si interimar la Ministreul Muncii, Gheorghe Pogea, se intalneste la ora 11:30 cu reprezentantii Aliantei Bugetarilor in contextul in care peste 800.000 de salariati din administratia publica, sanatate si invatamant au anuntat pentru astazi greva.

UPDATE 2: Premierul Emil Boc a ajuns in jurul orei 11:45 la discutiile care au loc la Ministerul Muncii intre ministrul interimar de resort, Gheorghe Pogea, si reprezentantii federatiilor sindicale afiliate la Alianta Bugetarilor, care au organizat luni greva din sectorul bugetar.

De asemenea, Pogea i-a convocat marti la discutii pe toti liderii confederatiilor sindicale.

Astfel, luni, copiii nu vor merge la lectii, spitalele nu vor face internari decat in regim de urgenta, iar directiile generale de finante publice, administratiile financiare, directiile de colectare taxe, casele de pensii, somaj, primariile si vamile vor fi inchise, relateaza NewsIn. Bugetarii protesteaza, astfel, fata de disponibilizari si grila legii unice de salarizare. Greva de luni va fi urmata de proteste de strada programate sa aiba loc, miercuri, in Capitala.

Din administratia publica vor fi paralizate pe parcursul zilei de luni consilii judetene, prefecturi, case de pensii, directii de asistenta sociala, garda de mediu, inspectoratele de munca, agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, directiile de statistica, directiile de cultura, birourile de evidenta persoanelor, politia comunitara, protectia consumatorilor, trezoreriile si directiile generale de finante.

"In total, este vorba de peste 800.000 de bugetari din sanatate, invatamant, administratie publica si locala", a declarat Razvan Bordeianu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Locala din cadrul SED LEX.

  • Vasile Marica (SED LEX) la RFI: Daca politicienii refuza sa ne asculte, ii vom obliga sa o faca

"Va fi cea mai mare actiune de acest gen din istoria recenta a tarii", a declarat la RFI presedintele Aliantei Nationale a Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica. Ne nemultumesc legea unica a salarizarii, concedierile masive si cele zece zile de concediu fortat. Ne deranjeaza foarte mult si modul in care s-a purtat dialogul. Guvernul si-a asumat raspunderea fara sa consulte pana la capat partenerii sociali. Sper ca politicienii sa fie inteligenti si sa ne cheme la discutii. Noi nu avem niciun interes sa facem greva. Daca nu va fi asa, in curand vom avea si o greva generala pe termen nelimitat", avertizeaza Marica.

"Criza ne afecteaza de foarte mult timp, de cand se afla la guvernare actuala conducere a tarii. Nu noi am creat criza. Trebuie sa ii respectam pentru ca au mandatul cetatenilor, acel mandat de 12-15% care se prezinta la vot. Trebuie sa puna problemele noastre inaintea disputelor politice. Daca nu vor face asta, ii vom obliga sa o faca. In curand ni se vor alatura si cei din economia reala la proteste", a mai declarat pentru RFI Vasile Marica.

  • Aproximativ 100.000 de salariati din sanatate vor intra in greva

Spitalele nu vor face internari pentru cazurile curente, iar urgentele vor fi probabil asigurate de medicii care nu sunt membri ai SANITAS, conform presedintelui SANITAS, Marius Petcu. "Avem 100.000 de semnaturi ale membrilor SANITAS pentru participare la greva, fie pentru a protesta fata de legea salarizarii, sau impotriva problemelor din sistem. Luni, cel putin membrii SANITAS isi vor intrerupe activitatea. Urgentele ar putea fi asigurate de cei care nu sunt membri ai federatiei noastre, dar care vor beneficia si ei de drepturile pe care noi le vom obtine", a declarat Petcu.

  • Politistii vor purta banderole albe pe brat

Politistii vor lucra luni, insa cu banderole albe pe mana, a anuntat presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Paraschiv Toader. "Nu se va lucra in nicio institutie bugetara, singurii care isi vor indeplini sarcinile de serviciu sunt politistii si cadrele medicale din cadrul serviciilor de urgenta, care, prin lege, nu isi pot intrerupe activitatea. Ei vor purta o banderola alba pe brat in semn de protest”, a precizat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

  • Se va asigura doar supravegherea copiilor, dar nu se vor face lectii

Elevii care vor veni, luni, la scoala vor fi supravegheati, la fel se va intampla si in gradinite, crese si internate, unde se va asigura si masa zilnica. Cu toate acestea, profesorii si-au anuntat elevii, inca de vineri, sa nu se prezinte luni la scoala. Vor fi supravegheati in acelasi mod si detinutii din penitenciare, iar in spitale nu vor fi primiti pacienti noi la tratament sau investigatii.

  • Peste jumatate din bugetari in greva

Sindicatele care fac parte din Aliata Bugetarilor numara peste 800.000 de membri din cei aproximativ 1,4 milioane de bugetari din Romania. Acestea sunt FSLI, Federatia Alma Mater si Federatia “Spiru Haret”, din sistemul de educatie, Federatia Sanitas, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala, Federatia Sindicatelor din Administratia Publica "Publisind", Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, Federatia Nationala a Sindicatelor din Munca si Solidaritate Sociala, Federatia Nationala a Statisticienilor, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor si Sindicatul National al Politistilor.

Aceasta actiune va fi urmata de un miting in Capitala, programat sa aiba loc miercuri, 7 octombrie. In cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate, sindicatele ar putea declansa o greva generala pe termen nelimitat.