54 de Planuri Urbanistice Zonale, care de maine devin ilegale si care se aflau astăzi pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu au fost luate în discuţie deoarece aleşii locali ai PNL şi PSD au părăsit sala, şedinţa încheindu-se din lipsă de cvorum. Sedinta de consiliu care urma sa decida soarta unor proiecte imobiliare de miliarde de euro a fost presarata de violente si de un complot al consilierilor generali ai PSD si PNL. Una din consecintele sedintei de astazi este si faptul ca Primaria ii va plati 30 de milioane de euro omului de afaceri Costica Costanda.

Inainte ca sedinta care urma sa decida soarta celor 54 de proiecte imobiliare care de joi 1 octombrie devin ilegale, Asociatia Salvati Bucurestiul a protestat in fata Primariei. Reprezentantii asociatiei au explicat ca este nedrept ca, in ultima zi in care vechea lege a urbanismului permite aprobarea de Planuri Urbanistice Zonale cu derogari imense, consilierii generali sa voteze 54 de astfel de PUZ-uri. Tot inainte de sedinta, liderii PRM, Marius Marinescu si Codrin Stefanescu, au organizat si ei un protest prin care cereau ca aceste proiecte imobiliare sa nu fie votate.

Inca din debutul sedintei consilierii PSD si PNL si-au anuntat intentia de a nu ramane la votul pentru planurile urbanistice. Ceea ce ulterior s-a si intamplat. Dupa prezentarea ordinii de zi sala de sedinta a fost scena unei batalii intre peremistii Marius Marinescu, Codrin Stefanescu si fortele de ordine. Cei doi s-au adresat consilierilor generali ai capitalei numindu-i “mafioti imobiliari”. Presedintele de sedinta a cerut sa fie evacuati. Moment in care cei doi s-au luptat corp la corp cu fortele de ordine.

Vezi aici filmul sedintei de consiliul general

Primarul Sorin Oprescu a parasit si el sala de sedinta inainte ca PUZ-urile sa fie supuse la vot. “Este obligatia mea sa introduc aceste PUZ-uri in consiliul general. Eu mi-am facut datoria. De maine incepand, aceste PUZ-uri se spupun noilor reglementari. Eu am respectat toate procedurile. Daca nu le puneam pe ordinea de zi, proprietarii acestor proiecte ne faceau plangeri penale”, a declarat Oprescu

Liderii PSD si cei ai PNL au parasit sedinta in momentul cand urmau sa fie votate planurile urbanistice. “Nu suntem de acord sa acoperim orice ilegalitate. De ce sunt atatea PUZ-uri in ultima sedinta. PSD se retrage din sala si de la vot. Nu suntem de acord cu aceste ilegalitati”, a declarat Doru Giugula liderul consilierilor PSD. Potrivit legi adminstratiei publice, pentru ca sedinta Consiliului General al Capitaliei sa fie valida sunt necesari 28 de consilieri. In sala au mai ramas doar 22 de consilieri, astfel ca sedinta a fost suspendata. In consecinta PUZ-urile nu au mai fost votate. Pentru a se asigura impotriva unor procese in instanta consilierii PDL au organizat la ora 18 o noua sedinta de urgenta. Viceprimarul Raicu a explicat ca astfel responsabili pentru eventualele daune pe care le va plati Primaria apartine exclusiv consilierilor care nu au participat la sedinta, adica reprezentantilor PSD si PNL.

Ce se intampla in continuare cu PUZ-urile

Planurile Urbanistice Zonale care cer derogări mai mari de 20% faţă de Planul Urbanistic General se vor întoarce la Direcţia de Urbanism a Primăriei Capitalei pentru aviz de oportunitate. Astfel, investitorii care doresc să construiască mult mai mult decât prevede regulamentul, vor trebui să demonstreze că proiectele lor aduc beneficii oraşului. De asemenea, Primăria le va putea pune anumite condiţii investitorilor. De exemplu, dacă pe un teren unde se puteau construi locuinţe cu un etaj, proprietarul doreşte să construiască un ansamblu de blocuri, acesta va trebui să facă şi o şcoală, o grădiniţă, sau să amenajeze un spaţiu verde.

30 de milioane de euro si parcul Bordei pentru Costica Costanda

Printre PUZ-urile nediscutate la şedinţa de Consiliu se află şi cel al omului de afaceri Costică Constanda. Acesta a cerut Consiliului să-i aprobe construirea unui cartier de blocuri cu 5 etaje în Satul Francez.

Constanda a semnat la începutul anului trecut un pact cu aleşii locali, aceştia din urmă obligându-se să-i aprobe un Plan Urbanistic Zonal echivalent cu cel pe care instanţa i l-a aprobat în Parcul Bordei.

Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei şi consilier PDL a declarat că aleşii locali vor trebui să-şi asume consecinţele în cazul în care, din cauză că nu i s-a aprobat PUZ-ul din Satul Francez, Constanda va lua înapoi Parcul Bordei şi îi va obliga pe consilieri să plătească daune de circa 30 de milioane de euro.