Teoria sinuciderii lui Adolf Hitler in buncarul sau din Berlin este pusa din nou sub semnul intrebarii, dupa ce cercetatori americani sustin ca fragmentul de craniu perforat de un glont, descoperit de rusi in 1946, provenea, de fapt de la o femeie, si nu i-a apartinut dictatorului nazist, relateaza The Telegraph, in editia electronica.

Fragmentul, cu o lungime de 10 centimetri, contine o gaura prin care se presupune ca a trecut glontul care a perforat tampla stanga a dictatorului. Bucata de os este pastrata, alaturi de maxilarele lui Hitler, in Arhivele federale ale Rusiei.

Pana in prezent se credea ca acestea erau singurele ramasite din corpul dictatorului.

Un documentar american, intitulat Hitler’s Escape, pretinde insa ca acest fragment de craniu apartine unei femei cu varsta de maxim 40 de ani, si nu lui Hitler, care avea 56 de ani cand a decedat. Nick Bellantoni, arheolog si specialist in studierea oaselor, a preluat probe de ADN din craniul aflat la Moscova si le-a analizat la Universitatea din Connecticut.

Bellantoni si colegii sai sunt sceptici ca fragmentul de os i-ar fi putut apartine Evei Braun, amanta lui Hitler, in conditiile in care se crede ca aceasta s-a sinucis prin otravire cu cianura, si nu prin impuscare.

Teoria conspiratiei

Studiile publicate in SUA ar putea relansa teoriile conspiratiei care sustin ca Hitler nu a murit in 1945, ci a reusit sa fuga din tara, cel mai probabil in America de Sud. Adeptii acestor teorii spun ca trupele sovietice nu au gasit in Berlin decat cadavrul sosiei liderului nazist.

Trebuie subliniat insa ca Rusia nu a sustinut niciodata ca fragmentul de craniu este principala dovada a mortii lui Hitler, insistand ca maxilarele, conservate perfect, sunt confirmarea acestui fapt.

Fortele sovietice au reusit sa dea de urma asistentului dentistului lui Hitler, care a confirmat autenticitatea acestora. Fragmentul de os a fost descoperit mai tarziu, in 1946, cand rusii au declansat o ancheta, in urma zvonurilor ca Hitler ar fi inca in viata. Osul a fost descoperit in acelasi loc in care fusese descoperit corpul dictatorului.

Misterul inconjoara inca moartea lui Hitler

Potrivit martorilor, dupa sinucidere, trupurile neinsufletite ale lui Hitler si Braun au fost invelite in paturi si carate in gradina din afara buncarului din Berlin, puse intr-o groapa facuta de o bomba, acoperite cu benzina si arse, scrie Mediafax, care citeaza The Observer.

La zeci de ani dupa razboi, soarta cadavrului lui Hitler este invaluita de secret, nefiind facute publice fotografii sau filme.

Potrivit unor alte teorii, dupa ce armata sovietica a preluat controlul asupra Berlinului, in mai 1945, specialistii legisti rusi, la ordinul unei divizii speciale de contraspionaj, au dezgropat presupusul corp al liderului nazist si au efectuat o autopsie cu usile inchise.

O parte a craniului lipsea, probabil ca urmare a impuscaturii, insa maxilarele erau intacte, avand caracteristicile din fisele dentare ale lui Hitler. In plus, autopsia a constatat si faptul ca, asa cum se zvonea, Hitler avea un singur testicul.

Scepticismul lui Stalin

In pofida rezultatelor autopsiei, liderul sovietic Iosif Stalin a continuat sa fie suspicios si, in 1946, o a doua misiune secreta a fost trimisa la Berlin. In aceeasi groapa de unde a fost recuperat presupusul cadavru al lui Hitler, echipa a descoperit fragmentul osos care se presupunea ca lipsea din craniu, dar nici acest lucru nu l-a satisfacut pe liderul rus.

In consecinta, Stalin a ordonat sa se pastreze secretul asupra tuturor chestiunilor referitoare la moartea lui Hitler. In plus, cadavrul acestuia a fost ingropat la un centru de spionaj din Magdeburg, in Germania de Est, unde a ramas mult timp dupa moartea lui Stalin, in 1953.

In 1970, KGB-ul a dezgropat corpul, l-a ars si a raspandit cenusa in rau. Numai un os al maxilarului, un fragment de os cranian si segmentele de canapea patate de sange au fost pastrate in arhivele serviciilor de spionaj sovietice.

Buncarul a fost distrus in 1947, deasupra fiind ridicate ulterior alte constructii. In 2000, Arhivele de Stat din Rusia au organizat expozitia "Agonia celui de-al Treilea Reich", cu aceasta ocazie fiind expus fragmentul de os cranian, alaturi de fotografii ale osului din maxilar.