Deversarile unor cantitati semnificative de aluviuni si de nisip pe bratul Chilia al Dunarii, practicate de Romania pe durata lucrarilor de adancire a canalului de navigatie pe teritoriul sau, pot modifica structura fluxului de apa pe unde trece granita ucraineano-romana, scrie saptamanalul ucrainean Zerkalo Nedeli, intr-un articol a carui concluzie este “actiunile Romaniei pot reduce din teritoriul Ucrainei”.

Citand surse proprii, publicatia afirma ca o mare parte dintre deversarile practiate de Romania se depun sub forma unui dig ingust si lung, formand o limba de uscat pe bratul Chilia. Ziaristii ucraineni sustin ca fotografii realizate din satelit ar arata ca la inceputul anului 2003 aceasta limba nu exista, in martie 2006, suprafata ei ajunsese deja la 4.300 mp, pentru ca in august 2008 sa fie deja de 20.000 mp.

In acest context, Ucraina a depus o sesizare la comitetul de implementare a Conventiei Espoo (Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera), scena confruntarilor pe tema Canalului Bistroe.

Potrivit sursei citate, Ucraina cere partii romana sa curete bratul Chilia - pe unde trece granita dintre cele doua state - de tot volumul de depuneri si lichidarea consecintelor aparute in urma acestui proces. Kievul se declara, de asemenea, dispusa sa participe la aceasta operatiune.

Vom reveni cu amanunte