Romania si Republica Moldova ar trebui sa reinceapa discutiile privind cadrul juridic bilateral inte cele doua tari, cat si redeschiderea de noi consulate, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu pentru RFI.

"In mod natural, va trebui sa ne gandim in perioada imediat urmatoare la negocierea cadrului juridic bilateral intre cele doua state, la adoptarea acelor acorduri care vor reusi sa flexibilizeze libera circulatie intre Romania si Republica Moldova, deschiderea de consulate in cele doua tari, precum si reluarea activitatii comisiei mixte interguvernamentale cu accent special pe proiectele de cooperare economica, investitiile reciproce sau colaborarea transfrontaliera", a spus seful diplomatiei.

Relatiile bilaterale romano-moldovene au atins maximul de tensiune in primavara acestui an, cand ambasadorul roman a fost declarat persona non grata, iar noua propunere a Bucurestiului, Mihnea Constantinescu, nu a fost agreat de puterea de la acea vreme. Odata cu schibmarea puterii de la Chisinau, presedintele interimar, Mihai Ghimpu, a luat decizia de anulare a obligativitatii vizelor pentru romani, un prim gest al normalizarii relatiilor bilaterale.

In privinta consulatelor, Romania a solicitat in ultimii ani deschiderea a doua reprezentante consulare la Balti si Cahul, insa autoritatile modovene au refuzat, in ciuda asigurarilor partii romane ca acele consulate nu vor acorda cetatenie, ci au menirea de a facilita obtinerea vizelor pentru cetatenii moldoveni.