Analiza HotNews.ro

Parlament unicameral: Cum si-a perfectionat Basescu arma preferata

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 24 septembrie 2009, 19:59 Actualitate | Esenţial

Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Traian Basescu a rostogolit tema Parlamentului unicameral inca din 2005. A facut-o mereu in momente de criza politica, dar abia dupa referendumul esuat din mai 2007 s-a dovedit o arma redutabila. Abia atunci o tema arida si fara impact, cum e reformarea legislativului, a capatat potential politic. Adversarului fara chip i-a dat o fata: 322. Roata se intoarce acum iar cel care declanseaza referendum impotriva Parlamentului e seful statului. Ce propune azi? 300 intr-o camera in loc de 471 in doua, simplificare pe care o traduce pe limba poporului: mai putina coruptie. E o mutare de sah-mat, implacabila si, asa cum s-a vazut acum doi ani, o rafuiala cu detestabilii Romaniei il face mai simpatic si scoate alegatorul din amorteala.

Tema s-a inflamat in 2005, cand Traian Basescu anunta ca e nevoie de reformarea Parlamentului: " Este un prim motiv: 1 ianuarie 2007 va insemna ca pentru Romania se mai creeaza un Parlament, cel al Uniunii Europene. Si atunci noi mai mentinem inca doua Camere aici. Ar fi o cavalcada de abordari parlamentare pentru orice decizie, ceea ce mi se pare putin cam mult, din punctul de vedere al eficientei."

Cu unicameralul dupa Tariceanu

Basescu anuntase si atunci ca va face referendum. Convocase in septembrie 2005 partidele la consultari, insa intentiile sale erau exprimate tot intr-un context de guerilla politica. Incepuse razboiul rece cu premierul Tariceanu.  Liberalii aveau deja intelegeri subterane cu PSD.

Parlamentul era in blocaj total. Proiectele Aliantei si legislatia europeana bateau pasul pe loc intr-un legislativ condus de Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu (PSD). Acesta este contextul in care Basescu ameninta in 2005 cu referendum pe tema renuntarii la bicameralism. Nu l-a mai facut. Si atunci a fost suspectat ca, sub pretextul reformarii clasei politice, pledeaza pentru un parlament unicameral. Adevarata sa intentie parea sa fie alta: limitarea puterilor unei institutii profund ostile presedintelui si antireformiste.

In data de 6 octombrie 2005, dupa consultarile de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu face urmatoarele declaratii: "Parte din partide considera necesara reformarea Parlamentului prin mentinerea sistemului bicameral, si aici ma refer la UDMR, Minoritati si PNL, dar toate, fara exceptie, vad necesara diferentierea consistenta a atributiilor celor doua Camere si micsorarea masiva a numarului de parlamentari. De asemenea, exista doua partide, PD si PC care sustin varianta Parlamentului unicameral." PSD si Mircea Geoana au preluat tema, dar au abandonat-o rapid, nefiind in favoarea lor.

322 dezgroapa securea razboiului

Tema parlamentului unicameral a disparut in 2006 de pe agenda publica si o gasim reluata in forta un an mai tarziu. Conflictul cu premierul Calin Popescu Tariceanu si PNL angaja obligatoriu si un razboi cu  Parlamentul. Cu exceptia PD, toate celelalte partide s-au aliat la vedere sau subteran cu liberalii: PSD, PC, UDMR.

PD fusese scos de la putere in aprilie 2007. Doua luni mai tarziu, asa numita coalitie 322 incearca suspendarea lui Traian Basescu. Seful statului agita din nou tema parlamentului unicameral: "Cred ca Romania are nevoie de un Parlament unicameral pentru ca intrarea in vigoare a Tratatului UE, (...) lucru care se va intampla la 1 ianuarie 2009, va creste mult autoritatea Parlamentului European, care functioneaza cu o singura Camera".
(16 noiembrie 2007)

Nu e clar cata intentie reformista reala si cat calcul politic au stat la baza declansarii dezbaterii despre trecerea de la sistemul bicameral la cel unicameral. E adevarat ca Traian Basescu a avut din aprilie 2005, cand relatiile cu premierul Tariceanu s-au degradat treptat, o relatie tensionata cu un Parlament ostil lui si favorabil sefului Guvernului. La fel cum e adevarat ca noua majoritate s-a opus constant reformelor, a torpilat orice proiect prezidential si a devenit protectorul marilor cercetati penal.

Cel mai bun agent electoral: Parlamentul

PSD, flancat de PC si UDMR, si-au utilizat puterea din Parlament pentru a obtine avantaje din partea unui Guvern slab, ceea ce a sporit constant aversiunea presedintelui fata de Legislativ.

Asa cum am mentionat, conflictul a atins apogeul in mai 2007. In aprilie, Parlamentul votase cererea de suspendare  presedintelui, cu 322 de voturi pentru, 108 impotriva si 10 abtineri. Rezultatul referendumului organizat o luna mai tarziu, pe 18 mai 2007, este un puternic vot de blam dat Parlamentului: 6.059.315 (74, 48%) voteaza impotriva suspendarii si doar 2.013.099 (24,75%) pentru. Acesta este momentul in care Traian Basescu vede, constata clar ca aversiunea publica impotriva Parlamentului poate fi convertita in voturi. Ca rafuiala cu Parlamentul aduce ii poate aduce mari profituri electorale.

Demonizat pe buna dreptate, pentru ca intre vointa sa si vointa populara s-a cascat in fiecare zi o prapastie tot mai larga, Parlamentul are azi o imagine dezastruosa. Calitatea slaba a senatorilor si deputatilor, ineficienta legislativa, pensiile speciale pe care si le-au votat, blocarea marilor dosare de coruptie au scazut increderea populatiei. Azi, nimeni nu mai crede ca avem de-a face cu institutia de baza a democratiei. Parlamentul Romaniei a facut tot ce i-a stat in putere sa umileasca democratia, fiind criticat inclusiv in rapoartele Comisiei Europene. La asta se adauga si imaginea de anexa a Executivului, de masinarie greoaie de votat ordonante.

Cu doua luni inainte de alegerile parlamentare din 2008, PDL cauta sa capitalizeze voturi dezgropand securea razboiului. PDL propunea revizuirea Constitutiei  pentru instituirea unui Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300, adica exact ce sustine acum seful statului. (Vezi detalii aici.)

De la arma politica la modernizarea statului

In fine, Traian Basescu si-a declarat din nou, in februarie 2009, preferinta pentru un sistem unicameral, cu ocazia lansarii raportului Comisiei prezidentiale pentru modificarea Constitutiei, utilizand exact aceleasi argumente din 2005: "Avem deja o Camera, si anume Parlamentul European. Consider ca existenta Parlamentului european este o garantie suficienta atat pentru o buna reprezentare a intereselor generale ale romanilor, cat si pentru impiedicarea oricarui abuz al puterii legislative autohtone”. Acum insa lucrurile s-au mai schimbat, Traian Basescu modificase arma politica cu care isi tinea in sah adversarii intr-o simpla propunere de modernizare a statului. Parea ca arma s-a tocit.

In mod aproape cinic, cu zece zile inainte de a anunta oficial referendumul, seful statului recurge iarasi la arma sa preferata si le comunica parlamentarilor ca prioritatea sa este trecerea la sistemul unicameral.  Le vorbeste pe larg, cu argumente, dar nimeni nu da importanta urmatorului pasaj rostit pe 15 septembrie, intr-un discurs de doua ore tinut dupa asumarea raspunderii: "As enumera cateva dintre prioritatile pe termen mediu pe care eu le voi sustine cu argumente si public, si in relatia cu partidele, dar si in relatia cu Guvernul, pana la incheierea mandatului. 1. Reforma Constitutionala, necesara pentru trecerea la Parlament unicameral ...." (Vezi detalii aici) Nimeni nu banuieste insa ce urmeaza. Somnul care i-a cuprins pe alesi la discursul din 15 septembrie a continuat pana azi.

Intamplator sau nu, tema reducerii numarului de parlamentari se strecurase deja in spatiul public inca de pe 12 septembrie sub forma unei petitii on-line care gaseste rapid multi sustinatori. (Vezi detalii aici)

Seful statului reia tema si in alte iesiri publice. Nici o reactie. Joi, 24 septembrie, anunta referendum exact in ziua alegerilor. Lovitura imparabila. Populista, desigur. Discutabil gestul de a-l suprapune peste ziua alegerilor. Chiar imoral, veti zice. Politic vorbind, Basescu trage numai foloase. A investit ani de zile intr-o tema din care, iata, are numai de castigat, nimic de pierdut.

Sah mat si reactii stupide

De acum, toti politicienii care ii vor contesta decizia ii vor face campanie electorala gratuita lui Traian Basescu. Ostilitatea fata de Parlament, perceptia ca e o institutie corupta si ineficienta e prea inradacinata ca sa poata fi combatuta.

In mod previzibil, toti parlamentarii care au investit sume uriase de bani in campania din noiembrie 2008 se vor repezi la seful statului. Si ei vor lucra insa tot in beneficiul sau.

Practic, nu are nici cea mai mica importanta daca referendumul va fi validat sau nu (e nevoie totusi de prezenta a peste 9 milioane de alegatori). Traian Basescu a gasit cheia mobilizarii la vot: jos Parlamentul corupt. Un mesaj simplu. Poporul nu va rata ocazia sa se racoreasca, mai ales in vremuri de criza.

Energiile mobilizate in 2007 ar putea lucra peste doua luni din nou in favoarea lui.

Cat de uzata ar parea, tema parlamentului unicameral apare iata, proaspata, pe neasteptate, cu fix doua luni inainte de alegeri. A fost un secret bine pazit la Cotroceni. Strategia n-a transpirat si i-a luat prin suprindere pe toti liderii politici, inclusiv pe cei din PDL. Insa modul in care se raporteaza ceilalti la ea arata ca Traian Basescu nu prea are adversari pe masura abilitatii sale politice. Acuzatiile lansate de Nastase, Tariceanu, Iliescu, Antonescu si alti lideri politici intaresc convingerea populatiei ca acesti lideri au ceva de ascuns, ca se bizuie pe un Parlament suspectat de coruptie. Unui proiect seducator i se vor opune aceleasi vaicareli sterpe.

Vom vedea pe 22 daca recursul la arma sa preferata va face iarasi victime printre adversari.


De ce 300 si nu 456?

Dezbaterea de substanta despre avantajele sau dezavantajele unei singure camere se pierde deja intr-un vacarm electoral. Nimeni nu discuta, dincolo de argumentul destul de stupid al economiei si eficientei, ce alte avantaje ar aduce trecerea la o singura camera. Mai putina coruptie? De ce nu mai multa? E adevarat ca 300 sunt mai usor de controlat decat 471. Dar la fel de bine putem spune ca 300 pot fi mai usor influentati in rau decat 471.

O calitate sporita a legilor? Uninominalul romanesc n-a dovedit inca mari virtuti, n-a probat ca selecteaza profesionisti, specialisti, oameni bine pregatiti capabili sa faca legi mai bune.

Ce garantii avem ca 300 de senatori si deputati de o calitate indoielnica vor croi legi mai bune, trecute printr-un singur filtru, decat 471 care tarasc legi strambe sau cu dedicatie prin doua camere iar sansele indreptarii lor sunt totusi mai mari? A atins Romania gradul de maturitate si responsabilitate politica pentru a trece de la doua la o singura camera? Ne putem asuma riscul asta? Bulgarii si ungurii, ca sa ne oprim doar la vecini, si-l asuma si n-a murit democratia.

Desigur, din punct de vedere emotional, decapitarea parlamentarilor suna seducator. Dar din punct de vedere practic, vom functiona mai bine ca societate? Poate ca da, poate ca nu. Inca nu stim precis. Acesta este fondul discutiei. Dar nu vom ajunge aici. Vom rata iarasi esenta dezbaterii. Ca de obicei, vor urla isteric unii care au un singur mare proiect: anti-Basescu.


Ce sistem este mai bun, cel unicameral sau cel bicameral? Argumenteaza pe Forum.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

10237 vizualizari

 • +29 (41 voturi)    
  hm! (Joi, 24 septembrie 2009, 20:41)

  Mirela F [utilizator]

  Din tot ce a spus sau a facut actualul presedinte, sunt de acord doar cu aceasta masura - unirea celor doua camere si diminuarea numarului parlamentarilor. E un lucru ca trebuia facut de mult timp. Sunt multe tari in care functioneaza acest lucru: Danemarca, Portugalia, Lituania, Bulgaria si altele.

  Cat despre garantia ca aia 300 vor fi buni.... ei bine.... aici e mai complicat. Eu as avea mai multa incredere in campanii autofinantate, in persoane care nu au mai fost in parlament in ultimii 20 de ani, in persoane care sa fi demonstrat capacitatile lor, oameni care sa nu se bucure la un logan, la o chirie in Bucuresti sau la un laptop primit gratuit pe spinarea mea, platitoarea de taxe si impozite.
  • -28 (46 voturi)    
   basescu cistiga (Joi, 24 septembrie 2009, 21:32)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

   cu lovitura asta eu cred ca basescu e 100% cistigator
   nimeni altcineva nu are nici o sansa
   pacaleste prostimea: uite dom'le unu crea vrea sa ne scape de hotii aia de parlamentari care dorm la sedinte si in restul timpului fura (uitind ca udrea are un buget de doua ori mai mare fata de cit s-ar economisi cu reducerea nr de parlamentari)
   la fel a facut si la alegerile parlamentare cu salariile profesorilor
   din pacate abia iesisem din epoca iliescu si intram in epoca basescu
   o sa raminem ultimii din UE pt multi ani
   din nou profetia lui brucan nu s-a adeverit - probabil avem nevoie de 40 de ani
   • -18 (46 voturi)    
    fraierii pun botul (Joi, 24 septembrie 2009, 22:06)

    FFF T [utilizator] i-a raspuns lui gigi

    Cum puteti sa spuneti ca asta e o miscare excelenta, de maestru, super, cand este evident ca Basescu cauta sa atraga in mod necinstit voturi in favoarea lui?

    Va lasati momiti exact ca in povestea cu votul uninominal. Invatati odata ca nu exista solutii minune pentru democratia romaneasca. De ce n-a propus domnul Basescu referendumul MAI DEVREME? N-a avut timp 5 ani?

    Omul asta vrea sa manipuleze boboru, sa manipuleze urat. Vad ca deja au sarit unii sa-i aplaude miscarea jmechereasca.
    • +23 (33 voturi)    
     pt. sempere (Joi, 24 septembrie 2009, 22:18)

     cetateanul [anonim] i-a raspuns lui FFF T

     Sa propuna si Iliescu camera cu 200 de membrii si ii aplaudam prpunerea. Fiecare senator sau deputat pe langa salariu si multiplele facilitati, cazare, transport in tara si exterior, se mai adauga si coruptia, el fiind un carlig unde vin cunoscutii sa apeleze pt. tot felul de acte de coruptie si interventii.
     • -10 (32 voturi)    
      manipulare (Joi, 24 septembrie 2009, 22:47)

      FFF T [utilizator] i-a raspuns lui cetateanul

      cand propui astfel de referendum odata cu alegerile in care tot cu participi, nu mai e nimic de aplaudat ci de huiduit.
    • +8 (28 voturi)    
     CITESTE ARTICOLUL!!!! (Joi, 24 septembrie 2009, 23:08)

     IOLANDA [anonim] i-a raspuns lui FFF T

     Ai citit?Ei bine te-ai lamurit?Nu prea cred,esti pornit pe Base,sah mat nu inseamna manipulare.Base a propus acest lucru si ei si-au urmarit scopurile meschine .Unde e manipularea,ei tot spun minciuni una mai gogonata decat alta.De ce sa propuna refererendum mai devreme,ca sa il suspende?Asta nu e ideea mea ,iti transmit o idee buna citita pe alt forum,asta faceau ,asta coceau si inainte de alegerile parlamentare din 2008
    • +5 (11 voturi)    
     Ce i-a oprit pe ceilalti contracandidati (Vineri, 25 septembrie 2009, 9:34)

     gabifm [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

     sa lanseze fix aceasta tema, acest proiect? Nimic. Decat ca in lansarile lor au facut un singur ucru: l-au atacat pe Basescu. Daca s-ar fi gandit si ei sa lanseze proiecte acceptate de public ar fi fost OK.
     • -3 (9 voturi)    
      Documentare (Vineri, 25 septembrie 2009, 11:03)

      Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui gabifm

      Prietene, inainte sa deschizi gura gandeste un pic. Basescu este singurul care poate propune referendum ca e presedinte.

      Ceilalti contracandidati nu au puterea de a propune referendum. Tara e in criza si asta ar trebui sa fie principala tema nu 200 de salarii de parlamentari. Mare economie ce se face.
      • +3 (5 voturi)    
       era suficient sa atate ideea (Vineri, 25 septembrie 2009, 16:14)

       zaboo [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

       sa faca si altceva decat sa traga suturi lui Base, sa pregateasca comisii pentru Udrea etc. SA DISCUTE IDEI - mai pe scurt!
   • -14 (34 voturi)    
    ce-a facut Basescu timp de 5 ani? (Joi, 24 septembrie 2009, 22:13)

    maricica@ [anonim] i-a raspuns lui gigi

    vorbe, vorbe, bla, bla, critici aici, critici dincolo, aratat cu degetul intr-o parte, arat cu degetul in cealalta parte, hahait la un targ, chiuit la o nunta.
    rezultate?
    ceva pe plan externe? realizari, ceva?
    bai, si acu a venit tocmai la final de mandat cu solutia minune!
    hai, nu zau?
    • +10 (20 voturi)    
     cati ca voi (Vineri, 25 septembrie 2009, 0:43)

     lidra [anonim] i-a raspuns lui maricica@

     Cand vad postari de genul asta ma umplu de spume. ALOOOOO citeste constitutia si vezi ce atributii are seful statului, si dupa ce te dumiresti exact ce si cum, misca rotitele alea in cap si vezi daca are ce alte rezultate sa aiba.

     Bine ca pe vremea lu Ilici si a lu Nastase s-au vazut rezultate
     • -7 (13 voturi)    
      Relatii (Vineri, 25 septembrie 2009, 8:06)

      constantin [anonim] i-a raspuns lui lidra

      Politica insemana in primul rand relatii, sa sti sa tragi sfori si sa-ti impui ideile. Iliescu si Nastase au facut multe la vremea lor fata de Basescu:
      - au promovat oamenii pe care i-au vrut in functii importante.
      -au modificat, in parlament, cadrul legislativ asa cum au vrut
      -au infiintat si modificat, agentii si institutii ale statului dupa propria vointa.

      Basescu vrea, dar nu poate sa faca asa ceva fiindca e impotent politic. Numai gura e de el. Sa vedem ce se alege de legile astea proaspete, dar dupa cum au fost promovate, toate la gramada si pe ultima suta de metrii, nu cred ca se va schimba mare branza.
    • +6 (12 voturi)    
     rolul presedintelui (Vineri, 25 septembrie 2009, 6:11)

     Nae [anonim] i-a raspuns lui maricica@

     Presedintele nu are rol de executie. Nu el face autostrada, nu el executa bugetul. S-a implicat mai mult decat ii permitea mandatul si toata lumea a spus ca e un inceput de dictator. Solutia minune - mai bine la sfarsitul mandatului decat niciodata. Ca om politic si-a aratat clasa in fata adversarilor politici (care mai au de invatat).
   • +14 (26 voturi)    
    toata prostimea din Realitatea Tv da in clocot (Joi, 24 septembrie 2009, 22:56)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui gigi

    dati bani grei sa vedeti o cazatura media ca Ursu si pitipoanca cu care e infratit ,cum isi jignesc interlocutorii care nu sunt pe linie -disperarea mare in clocitoarea TV - inclusiv un Hurezeanu despre care aveam o alta impresie ,e in limba cu indicatiile lui Vantu-o rusine de om acest Hurezeanu ,credeam ca e un vertical pe vremuri la Europa libera -mare deceptie
    • -4 (10 voturi)    
     Hurezeanu (Vineri, 25 septembrie 2009, 10:28)

     Dumitru [anonim] i-a raspuns lui Eneas

     Da, Hurezeanu l-a atacat pe Presedinte extrem de tare. Hurezeanu e un vierme pe care-l vom strivi cand ii va veni vremea !
  • -9 (31 voturi)    
   DE CE NUMAI INAINTE DE ALEGERI ? (Joi, 24 septembrie 2009, 21:44)

   Cetateanu Turmentat [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

   Pe logica prezidentului fara parlament nu mai e coruptie de loc dar nici "Democratie" !!!
   • +14 (20 voturi)    
    de ce? (Joi, 24 septembrie 2009, 22:58)

    Mirela F [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu Turmentat

    Raspuns simplu: ca sa vina lumea la vot, poate pe langa stampila pt unicameral/bicameral,, vor mai pune stampila si pe numele lui. =))
    • -1 (3 voturi)    
     Se bazeaza pe prostia, credulitatea si memoria scu (Vineri, 25 septembrie 2009, 16:45)

     dana [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

     Asta e ceea ce crede despre noi. Nu ce declara, ca doar stim ca toti politicienii ne mint. Cand declara ceva cei care ne conduc, sa cititi/auziti invers.

     Dar, asa cum alegerile parlamentare nu se mai tin in acelasi timp cu cele prezidentiale, si acest referndum ar trebui organizat separt de prezidentiale. Nu? Daca e un principiu, sa fie respectat. Nu dupa bunul plac si propriile calcule. Si sa ne lasati cu argumeltul banilor, ca puteti taia din alte cheltuieli inutile pentru tara (dar ce utile pentru interesele meschine).
     • -1 (1 vot)    
      Ce principiu????? (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:45)

      unul... [anonim] i-a raspuns lui dana

      "Dar, asa cum alegerile parlamentare nu se mai tin in acelasi timp cu cele prezidentiale, si acest referndum ar trebui organizat separt de prezidentiale. Nu? Daca e un principiu, sa fie respectat. Nu dupa bunul plac si propriile calcule. Si sa ne lasati cu argumeltul banilor, ca puteti taia din alte cheltuieli inutile pentru tara (dar ce utile pentru interesele meschine)."

      ????Ce principiu????? It saves money and time.
      Si in alte tari se procedeaza la fel. Este o oportunitate sa supui la vot propuneri pe diferite teme cu ocazia alegerilor parlamentare sau municipale. La orase, chiar cer acordul cetatenilor pentru anumite proiecte costisitoare care implica cresteri de taxe.....
      Cu respect
  • +14 (18 voturi)    
   Acum e momentul! (Vineri, 25 septembrie 2009, 2:14)

   Free Face [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

   Sa concediem si noi din parlamentari! Sunt prea multi si nu fac nimic bun pentru tara. Doar interesul lor il urmaresc. Se vor manca intre ei acum, numai-numai sa intre prin usa care va deveni mai stramta! Nici nu mai are relevanta de cat de bun este sau nu Basescu!
   • +4 (6 voturi)    
    uau, parca mi-ai deschis ochii (Vineri, 25 septembrie 2009, 16:15)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui Free Face

    corect, nu o sa il votez pe basescu, sau pe altcineva, dar voi vota pentru micsorarea nr. de capuse.
  • -2 (6 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 25 septembrie 2009, 6:10)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

   Doar că aceste ţări au toate populaţii sub 11 milioane de locuitori. În mod natural au nevoie de mai puţini reprezentanţi. Nu trebuie să menţinem raportul?
   • +1 (1 vot)    
    Raportul (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:48)

    unul... [anonim] i-a raspuns lui stefan

    In Canada sunt 308 la o populatie de 34 milioane.
  • 0 (6 voturi)    
   initiativa este buna (Vineri, 25 septembrie 2009, 10:16)

   mozzy [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

   Intr-adevar, initiativa este buna, chiar daca lipsita de fair-play, cum argumenta cineva.

   Problema insa este alta: ok, il votez pe Basescu, datorita acestei initiative (caci in afara de initiativa dusa la bun sfarsit pentru condamnarea comunismului, alt motiv nu mi gasesc pentru a-l vota; iar pentru ceilalti candidati nu am nici macar aceste doua motive). Ce urmeaza? Pai... nu se stie exact, nu exista nici un plan real, un program, ceva. Probabil alt incompetent gen Boc bagat cu forta la conducerea guvernului, scandaluri cu opozitia... nimic nou, nu? Adica ceva ce nu-mi doresc.

   Cum ar veni, problema e simpla: initiativa asta e seducatoare ca o fetita de trotuar: simpatica, bine aranjata, stie ce vrei si se face ca-ti ofera totul. Ca sa o iei de nevasta. Dar tu stii ca daca o iei de nevasta nu se va schimba, va reveni la viata de trotuar si te va insela cu te-miri-cine neica-nimeni. Totusi e seducatoare....

   Si daca ar fi sa pastrez analogia, partea mai naspa e ca nu se zareste nici o fetita cuminte...
  • -3 (7 voturi)    
   refer. da ...base ba ! (Vineri, 25 septembrie 2009, 11:05)

   nicu [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

   Rezultatul ideal pentru 22 noiembrie :
   - da la referendum;
   - nu la alegerea dlui. Basescu
  • +1 (3 voturi)    
   Da.. sigur (Vineri, 25 septembrie 2009, 16:23)

   xx [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

   Pai oameni buni..chiar daca votam toti ca nu mai vrem parlamentarii astia, legea spune ca ei vor vota lucru asta in parlament dupa referendum..deci..va agitati degeaba ptr ca este doar o chestiune electorala. si punct..basescule ai devenit chiar amuzant..
   • -1 (3 voturi)    
    pai nu e asa (Vineri, 25 septembrie 2009, 16:43)

    VASILE [anonim] i-a raspuns lui xx

    Parlamentul E OBLIGAT sa se conformeze rezultatului referendumului si sa modifice Constitutia unde prevede parlament bicameral.
   • -1 (1 vot)    
    Nu ne agitam degeaba (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:53)

    unul... [anonim] i-a raspuns lui xx

    "Pai oameni buni..chiar daca votam toti ca nu mai vrem parlamentarii astia, legea spune ca ei vor vota lucru asta in parlament dupa referendum..deci..va agitati degeaba ptr ca este doar o chestiune electorala. si punct..basescule ai devenit chiar amuzant..


    Vor vota sa legifereze exact ce a vrut poporul.
    Nu pot sa mai voteze impotriva daca populatia vrea parlament unicameral. Referendumul este singura arma a populatiei sa oblige parlamentul sa voteze intr-un anumit fel.
  • 0 (0 voturi)    
   Serios? (Marţi, 5 ianuarie 2010, 20:12)

   kafka [anonim] i-a raspuns lui Mirela F

   Parlamentul unicameral este o pură manevră politică. Orice individ cu minime cunostiinte de istorie si politică îsi poate da seama usor. Parlamentul unicameral ar fi doar o unealtă pentru *marinar*. Si da, asta înseamnă deja tendinte de dictator. Mandatul lui nu contează, deoarece, după părearea mea, el nu va mai pleca de la conducere (doar altfel nu ar fi dictator, nu ar putea *strânge cureaua* în modul lui lipsit de orice urmă de bun simt). Dacă *marinarul* ar fi fost un om *normal* ar fi putut doar reduce numărul de parlamentari, nu si eliminând o cameră. Este lipsit de sens si nu are justificare. Că folosesc resurse mari de bani cele două camere? Să reamintesc că numai presedintelui au început să apară proprietăti peste noapte si conturi uriase în bancă? Să reamintesc că presedintele României are poate cele mai multe dosare pentru cazuri de furt din fonduri europene sau din guvern? Si aici vorbim de sume uriase. Desigur că dacă cauti pe net va scrie *suspect*. Dar în conditiile în care suntem după 20 de ani voi mai credeti? Îl credeti pe unul care a slujit în ministerul de dinainte de 89? Unul care si în ziua de astăzi este suspect pentru un accident în care au murit nu stiu câti marinari? Un om care a fost informator la securitate de bunăvoie? Si acestea nu sunt zvonuri. Si acum vine, el, marele salvator, si propune parlament unicameral. Sfatul meu, ar fi ca înainte să fi făcut lucru acesta să se fi dat afară. Că altceva chiar nu ai ce face cu omul ăsta.
   Că parlament unicameral există si în alte tări? Ar trebui să reamintesc că Montesquieu spunea la un moment dat că un parlament unicameral este cel mai mare pericol pentru un sistem democratic? De ce? Am spus mai sus. Danemarca, Norvegia si celălalte tări nordice au parlament unicameral doar fiindcă aceasta a fost forma lor de guvernare de foarte mult timp si în plus este si adaptat nevoilor acestora. Cât despre celălalte tări? Venezuela, Lituania, Bulgaria, Grecia.... să fim seriosi...
 • +29 (45 voturi)    
  Un alt comentariu excelent (Joi, 24 septembrie 2009, 20:55)

  ???? [anonim]

  Nimic de adaugat. Subscriu in totalitate la cele scrise de dumneavoastra. TB le-a dat o lovitura maiastra dar cu efect ucigator contracandidatilor sai. Care, asa cum foarte bine ati constatat, orice ar zice, oricum ar actiona, ii vor face campanie electorala presedintelui in exercitiu. Gratuit. Trebuie sa recunosc ca situatia asta ma incanta.

  P.S. Sunt perfect de acord cu un parlament unicameral. Argumentele in favoarea acestei optiuni sunt suficient de multe si convingatoare. Pe cateva dintre acestea le-a enumerat si TB. Dar mai sunt si altele...
 • -13 (25 voturi)    
  De ce nu??? (Joi, 24 septembrie 2009, 21:17)

  Pacala [anonim]

  Ba mai bine as vota la referendum institutionalizarea unui parlament ZEROcameral, asa nu ne-am mai face griji ddin cauza a 400, 300 etc de politicieni care oricum au dovedit ca sunt niste VIERMI in raport cu interesele Romaniei si romanilor.
  PS Sa ma scuze adevaratele nevertebrate aratate mai sus, dar sunt in lipsa de inpiratie...ceva mai josnic n-am gasit...
 • +13 (29 voturi)    
  Excelent! (Joi, 24 septembrie 2009, 21:24)

  iulia [anonim]

  Ca de obicei, ati tratat ordonat si cu seriozitate si acest subiect. Stiu ca nu voi mai gasi nicaieri o astfel de analiza a faptelor, asa cum au decurs ele.
  Am ras toata ziua de cand am auzit declaratia presedintelui, cu toate ca nici compania(care lipsea:eram singura), nici locul nu mi-ar fi permis astfel de "iesiri". Nu ma puteam abtine, cum nu pot nici acuma. Vedeam doar ciuvici, ciutaci si altii asemenea "arzand in flacari"!
 • +24 (38 voturi)    
  Nastase, Crin Antibasescu, Oprescu, Geoana (Joi, 24 septembrie 2009, 21:27)

  Ovidiu [anonim]

  sunt pe nicaieri in ce priveste strategia, surprinderea adversarului, tactica, analiza mutari, etc.

  Pe langa Baselu astia sunt ca niste copii ///
  • +16 (26 voturi)    
   Totusi... (Joi, 24 septembrie 2009, 22:26)

   Aph [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   ...sa nu jignim copiii! Un copil macar e sincer, in timp ce Antonescu si Geoana au consilieri de imagine si tot degeaba... Sincer, nu ma incanta ca nu am decat o singura optiune la vot dar cam astia suntem.

   Foarte bun articolul, mi-a dat o farama de speranta.
  • +5 (15 voturi)    
   Nastase nu-i ca restu... (Joi, 24 septembrie 2009, 22:46)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu

   Nastase stie....Nastase a invatat de la Iliescu...iar Iliescu e tata politicienilor. Insa Nastase are polite de platit in interiorul PSD...la fel si Iliescu. Fi sigur ca daca se bagau in campania lui Geoana....era altceva, dar ei trebuie sa demonstreze in interiorul partidului ca Geoana a fost o alegere proasta....
   Restu...n-au nici o legatura.
 • -3 (19 voturi)    
  Totusi Bicameral (Joi, 24 septembrie 2009, 21:34)

  stefan [anonim]

  Romania pina la venirea Comunistilor a avut parlament bicameral.
  Trebuie privit pe termen lung si nu in perspectiva ca vrea Basescu sau ca nu vrea Iliescu. Ei trec, Romania ramine.
  Prin propunerea de referendum Basescu da o lovitura in perspectiva campaniei electorale, nu neaparat pentru reforma.
  Sustin un senat cu 2 senatori de judet plus vicepresedinte ca senator de drept si cu vot in caz de balotaj. In plus, in caz de vacanta prezidentiala (boala, suspendare, etc) nu se mai amesteca legislativul (presedintele senatului) in treaba presedintiei.
  Sustin ca pentru urmatorii 20 de ani numarul mandatelor de deputati si senatori sa se limiteze la 2 (trebuia de acum 20 de ani. Ne-am multumit numai pentru presedinte, dar uite ce clasa politica a aparut). SI sa nu fie 2 de deputat si 2 de senator, ci 2 mandate in legislativ.
  Interzicerea cumulului de functii, cu exceptia parlamentar si ministru. (Aceasta recomandabil)
  La fel ar trebui si pentru primarii. SI toate functiile eligibile (consilieri judeteni si locali). Asta as aplica-o retroactiv. Stiu,e impotriva principiilor de drept, dar pentru Ro ar fi buna.
  Am putea ca si in interbelic sa avem un numar de 4-6-8 senatori de drept (de ex. fostii presedinti, dar nu mai mult de 3 sa zicem si pentru maxim 2 mandate, fosti presedinti ai Curtii Constitutionale...).
  Limitarea imunitatii parlamentare strict la declaratiile din Parlament (plen si comisii). Atunci sa vezi ce-si vor controla vorbele si faptele. Si nici nu se vor mai inghesui pe sticla.
  Pentru calomnie sau frauda nu mai e nevoie de avizul plenului.
  Stipularea in Constitutie a atributiilor fiecarei camere, foarte simplu si clar.
  Interzicerea prin Constitutie a dreptului Guvernului de a emite ordonante (numai in caz de calamitati si razboi).
  Obligativitatea ca in parlament sa apara nu numai legile ci si normele lor de aplicare. SI numai asa sa se publice si sa intre in vigoare.
  Stipularea in Constitutie care sunt urmarile rezultatului unui referendum.
  • +15 (17 voturi)    
   Fara cumul de functii (Joi, 24 septembrie 2009, 23:11)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Cumulul de functii nu ar trebui permis. Cate posturi poti ocupa in acelasi timp? Cand ai fost ales parlamentar intr-o circumscriptie ar trebui sa reprezinti interesele oamenilor de acolo. Daca devii ministru, cand mai ai timp sa o faci? Daca nu o faci, nu inseamna ca le inseli increderea? Presupunand ca ai timp sa te ocupi de amandoua, mai poti sa zici ca munca de parlamentar inseamna ceva? Cati din noi pot avea 2 slujbe full-time si ptr. cat timp? Cat poti rezista lucrand 16 ore pe zi?
   P.S. Stiu ca e o naivitate sa-ti imaginezi un parlamentar muncind, asta e doar un exercitiu intelectual.
   • 0 (0 voturi)    
    cumul de functii (Vineri, 25 septembrie 2009, 23:11)

    unul... [anonim] i-a raspuns lui Marian

    Daca numai cei alesi in parlament ar avea voie sa fie ministru...s-ar rezolva multe probleme.
    1.Ar iesi din anonimatul si acoperirea parlamentului, pentru ca un ministru trebuie sa ia decizii si sa le sustina, explice, si implicit raspunde pentru ele.
    2.Ar fi mai putini cu acces la putere si mai putine interese colaterale de rezolvat.
    3.Se pot duce sa voteze legile cand se supun la vot in parlament si intoarce la ministere.
    4.S-ar trezi si vor intelege care este rolul lor.
    5.Ar plati cu nealegerea in viitor daca nu lucreaza in folosul celor care l-au ales.
    6.Ar asculta cu foarte mare atentie cand presedintele tine o cuvantare in parlament!!!!!!
    7. N-ar mai putea da vina pe altii pentru nereusite sau inactivitate (personal sau la nivel de partid).
    8.S-ar insanatosi climatul politic.

    Ce ziceti?? Este realizabil?
  • +5 (5 voturi)    
   Cumulul de functii (Vineri, 25 septembrie 2009, 8:12)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui stefan

   parlamentar-ministru, incalca Constitutia si mai precis separarea puterilor in stat. Asa apare coruptia cand aceiasi persoana face si legi si le si pune in practica ( vezi cazul Sterling). Separarea legislativului de executiv e consfintita de Constitutie tocmai pentru prevenirea coruptiei.
  • 0 (0 voturi)    
   cam multe... (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:59)

   unul... [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Bune propunerile tale. Asta inseamna ca trebuie schimbat cam...totul.
 • -12 (28 voturi)    
  o mutare smechereasca a lui Basescu (Joi, 24 septembrie 2009, 21:36)

  vio [anonim]

  Daca era atat de preocupat de tema, de ce n-a propus referendumul odata cu alegerile europarlamentare din iunie? Miroase de la o posta ca e vorba de o mutare facuta cu scopul de a castiga voturi.

  Adversarii propunerii nu vor avea de pierdut. La modul cel mai delicat ii pot "sugera" sa amane referendumul pentru o data ulterioara alegerilor prezidentiale, ca sa nu existe suspiciuni de influentare a votului.

  Basescu arata inca o data ca joaca murdar, populist si fara pic de fair play.
  • +11 (19 voturi)    
   politica e prin definitie o... dama (Joi, 24 septembrie 2009, 23:01)

   goe [anonim] i-a raspuns lui vio

   In politica, la fel ca in multe alte domenii, timingul este esential, iar moment mai bun decat asta pur si simplu nu exista. Lovitura de maestru!
   Acum sa va tineti bine ca pompele de laturi se vor tura la maxim, mi-e si teama sa nu le plezneasca vreo vena. Cand te gandesti ca ei de fapt lucreaza pentru Basescu fara sa stie... e mai mult decat comic! :)
  • +9 (19 voturi)    
   Fair-play?!? (Joi, 24 septembrie 2009, 23:26)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui vio

   Ce mai bruiaza guristii astia cu tot felul de tampenii. Vio, moshule, fa totusi un pic de efort! Fair-play in politica? Si fata de cine? Prin comparatie cu mancatorii astia de "prajituri" Basescu e un cizelat. Cat despre populism, asta e *obligatoriu* in Romania. Cata vreme clasa de mijloc nu voteaza, catre cine vrei sa te orientezi? Va asteptati ca un politician sa-si sacrifice cariera ptr. unii care nu sunt dispusi sa sacrifice o ora sa mearga la vot? Te adresezi celor care merg la vot, ei sunt singurii care conteaza ptr. orice politician.

   Mutare ptr. a castiga voturi? Intr-o democratie *orice* mutare e ptr. a castiga voturi. Cum altfel sa te mentii in functie, mai ales intr-o tara cum e Romania...

   Motive ptr. a pastra lucrurile asa cum sunt se gasesc la greu, ca doar ce bine a acum ptr. unii.
  • +4 (6 voturi)    
   ATENTIE!!! (Vineri, 25 septembrie 2009, 9:42)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui vio

   Nimeni nu i-a oprit pe ceilalti sa propuna ei aces lucru! Dar nu aveau timp pentru ca il injurau pe Base inclusiv cand si-au lansat candidaturile.
 • +19 (31 voturi)    
  bravo lui Basescu.... (Joi, 24 septembrie 2009, 21:38)

  dadan [utilizator]

  este intr-adevar o lovitura de maestru din partea lui Basescu....astea sunt armele politicienilor adevarati - subiectele de interes national - chiar daca sunt populiste atat timp cat sunt de interes national sunt bine venite (cosmonauti romani in spatiu inca nu e o tema de interes national urgenta)....
  si cum poti da mai multa satisfactie unui popor scarbit de clasa politica decat printr-un referendum unde insusi cetateanul frustrat poate sa-si puna stampila apasat pe optiunea lui...
  reactia adversarilor politici arata clar ca asul scos din maneca de Basescu i-a luat prin surprindere si s-au panicat groaznic , dand declaratii disperate fara a face analiza ideei in sine
  Felicitari inca odata domnule Tapalaga pentru analiza detaliata a ideii de unicameral - de cand s-a lansat si pana aprope de finalizare
  eu zic ca nu avem nimic de pierdut daca incercam varianta asta - in realitatea europeana nu se mai justifica aceasta schema ponzi legislativa care si-a demonstrat ineficienta .... daca e sa eficientizam aparatul bugetar sa incepem de la virf - 200 de parlamentari pot forma un parlament mai suplu si pot fi foarte eficienti daca chiar isi doresc lucrul asta
 • -11 (29 voturi)    
  T. Basescu, Angela Merkel si alegerile (Joi, 24 septembrie 2009, 21:40)

  vio [anonim]

  Urmaresc campania electorala din Germania si ma minunez de decenta politicienilor lor. Cand vine si la noi o Angela Merkel?
  Credeti ca ar fi indraznit Angela Merkel sa propuna un referendum populist in paralel cu ziua alegerilor din Germania? Ma indoiesc.
  Ei nu incearca sa fenteze regulile jocului democratic cum o face marinarul nostru. Mai avem de invatat.
  • +8 (24 voturi)    
   pentru tine si fratiii tai este un joc! (Joi, 24 septembrie 2009, 21:55)

   el [anonim] i-a raspuns lui vio

   Interesul national statal nu este un joc copile! Tara merge in jos cu aceastra caracatita flamanda si merge bine in jos de 20 de ani!
   • +4 (18 voturi)    
    Copil? Nu sunt copii pe aici (Joi, 24 septembrie 2009, 23:34)

    Marian [anonim] i-a raspuns lui el

    "Vio" nu e copil, nici pe departe, stie ce spune. E plin de indivizi din astia care se tot straduie sa ne educe:
    - Stati linistiti la locurile voastre
    - Acum nu e momentul
    - E nevoie de o dezbatere larga
    - De ce nu s-a facut acum 1 an?
    - La anul e mai bine
    - Nu e bine sa facem asta ptr. ca poate castiga X sau Y (favorita mea, din categoria "Sa moara si capra vecinului").

    Secretul cunoscut de toata lumea e simplu: politicienii vor sa pastreze Romania neschimbata. Aici le merge f. bine, intr-o tara serioasa ar trebui sa pune si ei osul la munca.
  • +10 (12 voturi)    
   mai greu in Germania cu teme din astea... (Vineri, 25 septembrie 2009, 2:20)

   mitica nemteanu [utilizator] i-a raspuns lui vio

   PT CA EI DEJA AU PARLAMENT UNICAMERAL. Ca mai au si parlament in fiecare land e alta poveste... ei sunt vreo 80 nu 20 de milioane. Ideea e ca ei s-au prins de mult ca ce-i mult strica
  • 0 (0 voturi)    
   Schroeder- razboiul din Irak (Vineri, 25 septembrie 2009, 12:33)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui vio

   Cand a adus in discutie asta in 2003 parca, CDU-ul a stiut ca pierde alegerile, desi aveau program politic mai bun.
 • -5 (15 voturi)    
  Prea multi (Joi, 24 septembrie 2009, 21:47)

  Bebe [anonim]

  100 - 120 sunt indeajuns pentru reprezentativitate.
  In alta ordine de idei nu prea cred ca asta e o miscare prea desteapta din partea lui Base, pentru ca va scoate o parte a majoritatii tacute la vot drept urmare pierzand cateva procente. De asemenea e posibil ca lupta pentru locul 2 sa fie mult mai stransa.
 • -4 (18 voturi)    
  statul (Joi, 24 septembrie 2009, 21:52)

  johndow [anonim]

  statul e mutilat dupa cum ii pica vremelnicului conducator, ceea ce de fapt reprezinta incompetenta cronica a politicianului de a lucra cu materialul clientului. el a fost votat(angajat) sa livreze niste performante cu anumite instrumente....parlament...guvern...samd... dupa ce face totul praf spune ca instrumentele sunt de vina...nu maestre...tu esti un incapabil sinistru... stiai a priori care sunt instrumentele...si care sunt limitele...si ai promis marea cu sarea...therefore either deliver....or piss off.

  asta nu inseamna ca ideea de parlament mai mic nu e buna...e ok...dar e irelevanta...cine nu a livrat rezultate cu 450 nu va livra nici cu 300 nici cu 800....e pur si simplu incompetent pentru functie....si o demonstreaza zi de zi de 5 ani.

  sa ma lase cu fumigenele astea obosite....tara arde si baba se perocupa de nuante... romania e falita si basescu...face ministere pentru concubine rubiconde si arunca banii la petreceri pentru fi-sa...dar in schimb reformeaza statul cu berceanu care e ministru de cand se shtie si cu rezultate 0
 • +4 (18 voturi)    
  Buna poanta (Joi, 24 septembrie 2009, 21:57)

  costea [anonim]

  Pai, autorule de articol, nu stie nimeni daca aia 300 vor fi mai buni sau mai rai. Treaba este ca astia 500 de acum sunt rai, oricum ai da-o. Si ne costa o gramada. Si nu sunt semne ca vor fi mai buni. Mai rai, poate. Asa ca, zic eu, 300 rai e mai bine decat 500 rai. Iar economia, aia cata va fi, e ceva, decat nimic. Si acum si pt viitor (pensii, drepturi, etc). Cam asa gandesc votantii. Apoi, cand se vor maturiza politicienii, poate peste vreo 5 generatii, pot face si 3 camere. Dar pana atunci, vrem si noi sa traim cat de cat, nu sa tinem niste paduchi in lux. Vor trimite oameni in somaj, parlamentari isi vor mari lefurile si pensiile. Oricum, n-am incredere nici in basescu, nici in altcineva. In 20 de ani ne-am lamurit cum sta treaba. Indiferent ce votezi si pe cine votezi. Ce vrem noi e una, ce vor ei e alta.
  • 0 (6 voturi)    
   pt. costea (Joi, 24 septembrie 2009, 22:27)

   romanul [anonim] i-a raspuns lui costea

   Pe langa salariu fiecare mai face si interventii pt. descurcareti sa obtina un contract o licitatie.
  • +6 (14 voturi)    
   @costea (Joi, 24 septembrie 2009, 23:02)

   cioaca [anonim] i-a raspuns lui costea

   un comentariu foarte bun. nu avem oameni politici in parlament, doar hoti, lenesi si chiulangii. din punctul meu de vedere parlamentul nu face mai nimic in Romania. legile care sunt trecute pe-acolo nu sunt mediatizate si nu sunt in interesul cetateanului care i-a trimis acolo prin votul sau de incredere.

   200 de parlamentari ar fi destul pt noi, cand o sa abunde tara de oameni destepti si onesti care vor sa faca politica, atunci putem sa facem alt referendum si sa crestem numarul lor.

   bv Base.. le-ai aratat cum se face politica. cine crede ca politica e o poveste frumoasa plina de politeturi se insala. vrei sa stai la presedintie? trebuie sa-mi arati ca ai taria sa ii joci pe degete si sa iei decizii, nu ca TZAPU. oricum toti sunt corupti! obisnuiti-va cu ideea ca nu o sa avem niciodata o conducere imaculata. sau visati in continuare, in loc sa puneti mana pe treaba!
 • +5 (7 voturi)    
  Nu ma mai mira nimic (Joi, 24 septembrie 2009, 22:16)

  corbul [anonim]

  Ca de obicei, se arunca in ziare o idee, si toti (ziaristi si cititori) pun botu fara sa puna mana sa citeasca constitutia si sa vada in ce conditii ea poate fi modificata.
 • -5 (17 voturi)    
  Nu e sah-mat - e autogol (Joi, 24 septembrie 2009, 22:21)

  Catalin [anonim]

  Este vorba de o manevra electorala a presedintelui, prin care incearca sa abata atentia de la problemele legate de incapacitatea guvernului Boc de a gestiona criza, si dezastrul in care afunda tara. Toate argumentele sale pot fi usor demontate, insa, asa cum le-a prezentat dau bine la un popor inca sedus de discursuri demagogice. Cei 471 sa nu uitam ca au fost alesi prin vot uninominal, in urma unei campanii demagocice, bazata pe promisiuni si multa mita electorala - campanie in care s-a complacut si parlamentarii PDL care, ajutati de primarii PDL, au apelat la acelasi arsenal de promisiuni si mita electorala ca si ceilalti. Un parlament de 300 de parlamentari ar aduce aceiasi oameni in Parlament, intrucat nu s-ar schimba cu nimic tacticile electorale. Practic nu s-ar efectua nicio reforma politica, din contra, un numar redus de parlamentari ar fi mult mai usor de manipulat, atat de presedintele in exercitiu cat si de "moguli", "grupuri de interese", etc.
  Povestea cu simplificarea, intrucat exista Parlamentul European denota ca nici presedintele nici consilierii nu cunosc institutiile europene. Parlamentul European nu elaboreaza legislatie, ci asigura control politic asupra Consiliului si Comisiei Europene, si are atributii de co-decizie impreuna cu Consiliul Europei pe anumite probleme strict reglementate de catre Tratatele Europene. Alta minciuna e posibila reducere a cheltuielilor - din calculele ar reiesi o ecomonie anuala de 5 milioane lei - cam un milion euro. Sa fim seriosi, economia asta se putea face renuntand la scenele Ministerului Tineretului si Sportului de la sarbatoarea de 2 Mai, renuntand la campaniile paguboase tip "Land of Choice" care, desi mult mai scumpe, nu au adus niciun turist in plus (ba chiar, se pare ca numarul lor e in scadere), sau renuntand la plimbarile saptamanale pe la toate serbarile, balciurile si iarmaroacele ale presedintelui.
  • +4 (8 voturi)    
   Dezinformare (Vineri, 25 septembrie 2009, 8:07)

   catalin @ [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Dezinformezi grav tovarase tonomat!! Uite un articol din revista Capital care e suma ce se economiseste. E vorba de 34 mil de euro nu ce lalai tu!! Te platesc bine de dai cu laturi pe aici?
 • +2 (18 voturi)    
  "hahaiala" (Joi, 24 septembrie 2009, 22:24)

  etre [anonim]

  Prea multa lume anti Basescu.

  Nu il simpatizez in mod deosebit dar cand vad atata inversunare impotriva lui in presa , platita desigur, cat si in parlament, mai ca imi castiga simpatia si votul.
  Lanseaza teme interesante, parlament unicameral, legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri usoare. Nu ma intereseaza daca este populist sau nu, macar aceste teme au ocazia de a fi discutate serios ... desi as fi fost mult mult mai fericit sa apara domnul prim ministru la televizor sa anunte ceva mai concret, cum ar fi finalizarea A2, progrese substantiale pe autostrada Transilvaniei. Ar fi castigat votul meu cu siguranta.

  Oricum, ca idee, niciodata nu am sa votez ceva sustinut de lichelele Vantu si Patriciu. E chiar trist sa vezi cum oameni de presa sustin neconditionat, de dragul slujbelor, puncte de vedere impuse cu pumnul in gura. Oameni buni, gluma gluma, dar poate mai faceti si voi jurnalism serios printre picaturi.

  Din pacate, cum bine spune si autorul articolului, Basescu nu are rival de nivelul lui. Tot ce au inteles Antonescu, Geoana, Oprescu, a fost sa-i copie stilul incisiv de a "glumi", mai din popor, doar ca acest stil nu li potriveste prea bine. Este fortat, nenatural, degradant. Pacat ca nu au putut sa invete de la Basescu discursul la obiect, clar punctat. Tot ce au inteles , a fost "hahaiala".

  Politica romaneasca devine o mare "hahaiala" .... trist.
 • 0 (10 voturi)    
  Fiind mai putini (Joi, 24 septembrie 2009, 22:27)

  anonim [anonim]

  ceea ce vor face sau nu se va vedea mai bine, vor fi mult mai in vizorul public si asta va duce poate duce si la o reala emulatie.
  Sper ca si la Strasbourg sa ajunga lume mai buna, nu Becali si nu "succesuri".
 • -3 (17 voturi)    
  Not so STUPID PEOPLE (Joi, 24 septembrie 2009, 22:28)

  Catalin [anonim]

  Presedintele mai greseste undeva.
  Ii crede pe oameni prosti.
  Revin la ideea actualilor parlamentari - votati uninominal! UNINOMINAL - Marea manevra, impusa prin referendum la europarlamentarele din 2007 ca formula salvatoare a clasei politice.
  Pai cine il mai crede? Ulciorul nu merge de multe ori la apa.
  Eu zic ca agenda alegerilor va fi facuta de saracirea populatiei, de toamn si iarna grea (dpv financiar) care se anunta, de valul de greve si nemultumiri care va paraliza tara.
  Unicameralul lui Basescu va fi vazut ca fasaiala disperata a celui care a impus uninominalul ca solutie miraculoasa cand propria neputinta politica (si intelectuala) nu i-a permis altceva. Si nu va fi digerata de public (cu toata agitatia tonomatelor portocalii pe forumurile de presa). Pentru ca NU TRAIM BINE! Si mai rau, am fost si dezbinati unii impotriva celorlalti.
  Base se lupta cu parlamentul si justitia - e lupta celor trei puteri la varf.
  Noi, plebea, luptam la randul nostru....bugetarii cu privati, angajatii cu pensionarii, asistatii cu toti ceilalti, medicii cu profesorii, militarii si politistii cu functionarii....Si toti luptam cu foamea, cu saracia, cu somajul, cu nesiguranta viitorului. O da, sigur ne pasa de unicameral! Doar la asta se va gandi poporul!

  Imi e greu de crezut ca romanii, atat de puternic afectati de criza asta nenorocita vor mai inghiti galustile presedintelui.

  Si sa nu uitam - Senatul Romaniei a fost infiintat de Cuza Voda - si a fost prima institutie democratica desfiintata de catre comunisti! Eu zic sa iesim din starea de euforie si sa incercam sa intelegem de ce doreste presedintele ciuntirea Parlamentului. Nu cumva ii este frica de democratie?
  • -2 (2 voturi)    
   Exceptionala ... de o inestimabila valoare... (Vineri, 25 septembrie 2009, 14:51)

   Sean [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Dar stii de ce-a facut Cuza senatul?Ca sa controleze un "pic" Camera, care nu-i prea inghitea apucaturile de dictator(cazuse si el, saracul, in vechea meteahna a celor care cred ca daca-s alesi sunt si cei mai destepti). A dracului democratia asta!
 • +3 (15 voturi)    
  'antiteza' (Joi, 24 septembrie 2009, 22:56)

  directia 5 [anonim]

  base a fost genial,asta se vede din reactile haotice ale contracandidatilor si a mai reusit s a devoaleze lipsa de program politic ale acelorasi oponenti,a propus o tema de campanie cu un mesaj altfel decat 'jos x'
 • -11 (19 voturi)    
  Un fin analist (Joi, 24 septembrie 2009, 22:56)

  gabi [anonim]

  Un fin analist ca cel care a scris articolul de mai sus si care se da mare impartial in analizele lui nici macar nu isi pune problema ca aceasta gaselnita a lui traian basescu vine exact in pragul alegerilor prezidentiale.
  Dupa 5 ani de facut nimic, brusc in prag de alegeri traian basescu iese cu cate o idee pe zi, iar cei asemeni domnului Tapalaga fara pic de remuscari se intrec in ridicat osanale.
  Dar ce sa-i faci daca suntem impartiali...
  Devii gretios domnule Tapalaga.
  • +3 (5 voturi)    
   Raspuns lui gabi (Vineri, 25 septembrie 2009, 8:15)

   krin [anonim] i-a raspuns lui gabi

   Bre ,citeste articolul mai bine si vezi ca spune clar Basescu face aceasta miscare chiar cu doua lun i inainte de alegeri.Daca nu citesti bine nu mai posta prostii
 • 0 (12 voturi)    
  e bine (Joi, 24 septembrie 2009, 22:59)

  Vuck [utilizator]

  Orice e mai bine decat un parlament cu 500 de cioflingai in marea lor majoritate semidocti si pusi pe invarteli care-si iau bani de hotel desi au case in Bucuresti, care dorm pe ei in plen si habar n-au pentru ce voteaza...asta in cazul cel mei fericit cand voteaza in persoana si nu-si trimit rubedeniile sa voteze pentru ei.
 • -7 (11 voturi)    
  "Directiva" vine de mai sus, nu de la Basescu (Joi, 24 septembrie 2009, 23:07)

  Atena [anonim]

  Conform Noii Ordini Mondiale, tarile trebuie sa aiba cat mai putina putere, si tot ce vine "de sus" sa fie urgent implementat si fara prea multe comentarii.

  Astfel, directivele UE vor fi mai rapid implementate, fiind necesar un singur forum si nu 2 pentru orice act legislativ.

  Cu alte cuvinte, aceasta masura nu este ideea lui Basescu, el a primit-o ca tema, si o executa ca un scolar constiincios, caruia i s-a promis scaunul daca joaca cuminte jocul.

  Deci... din nefericire, aceasta masura nu va reduce coruptia, ci democratia acestei tari.

  Ca o ironie a sortii, coruptia din Romanian (si in general din estul europei) este cea care ingreuneaza "ordinea si disciplina" noii lumi. Cum poti tu sa supui un haos ?

  Ajungem la simpaticul banc: nu poti face nimic impermeabil la prostie caci prostii sunt ingeniosi.

  Prostia noastra a fost aceasta birocratie complicata si coruptia.
  • 0 (0 voturi)    
   Correct ! (Vineri, 25 septembrie 2009, 15:50)

   marius [anonim] i-a raspuns lui Atena

   Treaba asta va deveni mai clara peste cateva luni cand va fi numit Presedintele UE ;-) Abia atunci vom incepe sa vedem lucrurile mai in ansamblu...
 • +3 (5 voturi)    
  Iesirea din derizoriu si ,,, nu numai (Joi, 24 septembrie 2009, 23:07)

  Tanasie [anonim]

  1) Ma flu in fata unei analize politice de exceptie pentru presa roamanesca. Argumetele asertive nu le mai insir,scopul fiind sa ramanem la fondul problemei.
  2) Demontarea (sic!) pe care o face analiza de fata a" secretului bine pazit la Cotroceni" a strategiei care "n-a transpirat si i-a luat prin surprindere pe toti liderii politici,inclusiv pe cei din PDL" a devenit, iata, clara pentru marele (sau micul?) public si magistral expusa,adica pe intelesul tuturor.
  Ultimul "capitol" al analizei,interogativ si foarte bine plasat mental si psihologic ( in subtila combinatie pentru efect marit) - "De ce 300 si nu 456?" e insa purtatorul ...cantecului ( malitios totusi prin apasare)
  Sa ma exolic... "Dezbaterea (... )se pierde deja intr-un vacarm electoral" (Exact) Urmeaza apoi celelalte interogatii. Dar saturate de ... mister. "Mai putina coruptie? De ce nu mai multa?", O calitate sporita a legilor?", " Ce garantii avem? (...) A atins Romania gradul de maturitate si responsabilitate(...) ? [ interogatia asta retorica e cea mai insinuanta!]
  Incheierea analizei se finalizeaza ... trancendental :"Desigur din punct de vedere(... ) Dar din punct de vedere practic, vom functiona mai bine ca societate? Poate ca da, poate ca nu. Inca nu stim" Fara suparare , domnule Tapalaga, ne-ai pus in fata o intrebare precum i-a pus Sfinxul lui
  OEDIP! Cine se incumeta sa raspunda?!
  3) Ai intuit (ghicit?) totul legat de "strategia Basescului,absolut totul. Esti unicul.
  Si totusi, ma intreb"absolut totul? Am mari banuieli ca nu!!! Daca premonitia mea nu ma va insela, mai lipseste o piesa din tot acest puzzle. Viitoarele saptamani(poate nu mai mul de sase) pot sa ne aduca aceasta "piesa lipsa" si ea va produce o a;lta mare surpriza. Prin ea , articulatia de ansamblu a strategiei Basescului, va fi completa. Si ,am indrazneala sa spun, stralucitoare. Cu efecte majore si cu perenitatea aferenta.
 • -1 (9 voturi)    
  Are cineva rabdare... (Joi, 24 septembrie 2009, 23:47)

  CRadu25 [utilizator]

  ...sa analizeze Constitutia si sa constate de ce aceasta "initiativa" a presedintelui (cel putin partea cu unicameralul) este doar o perdea de fum electorala fara sanse de realizare? Daca nu, am sumarizat la mine pe blog. Daca aveti rabdare, cititi si dupa aceea dati cu "+" sau "-". Daca nu, faceti ce vreti...

  http://politica-vs-ratiune.blogspot.com/2009/09/presedintele-jucator-si-parlamentul.html
  • +7 (11 voturi)    
   Re: are cineva rabdare (Vineri, 25 septembrie 2009, 1:48)

   F. [anonim] i-a raspuns lui CRadu25

   -Pe blogul tau spui ca Basescu nu a consultat parlamentul, dl Tapalaga spune ( si da un link ) ca Basescu a mentionat acest proiect in discursul din parlament. Mai spune ca si parlamentarii dormeau. Acum, prin consultare fiecare intelege ce vrea. Daca tu intelegi ca parlamentarii ar fi trebuit sa fie de acord cu Basescu si apoi sa ii ceara sa vina cu proiectul de Constitutie care lasa "pe drumuri" 170 dintre ei, ce sa spun, e opinia ta. Nu vad conditiile in care asta ar fi cel putin teoretic posibil in Romania de astazi ( si probabil si cea din viitorul apropiat ).
   - Toata chestia asta poate fi "perdea de fum" in conditiile in care presupui ca Basescu nu are cum sa treaca aceasta revizuire in Constitutiei prin parlament deoarece 2/3 din 471 e ~ 313 ceea ce inseamna ca in conditii "optime" 13 dintre parlamentari se voteaza singuri afara din parlament. Daca nu in legislatura asta, atunci in urmatoarea. Insa, initiativa tot are merite, lasind la o parte faptul ca il avantajeaza pe Basescu ( in fond e meritul lui de politician ) prin capitalul de simpatie/incredere pe care il genereaza. Daca referendum-ul se face ( si la urma urmei economic e mai avantajos sa se faca odata cu alegerile prezidentiale fiindca implica cheltuieli suplimentare minime ), macar se poate spune apoi ca electoratul vrea, sau nu, acest tip de parlament. Daca din referendum reiese ca se vrea atunci se poate trece la incercarea trecerii revizuirii Constitutiei prin parlament ( chiar daca o sa cada fiindca nu se gasesc cele 314 voturi necesare ), daca electoratul spune nu atunci .. raminem unde sintem acum. In opinia mea, aceasta propunere/referendum ESTE de importanta nationala fiindca eu cred ca reformarea clasei politice din Romania este necesara si, in plus, ea nu o sa vina din interiorul sistemului, fiindca sint convins ca parlamentarii nu au absolut nici o problema cu sistemul actual. Schimbarea nu poate veni decit din exterior, prin forta/presiune. Cel putin acum, Basescu e din .. exterior
 • +2 (6 voturi)    
  mda... un bumerang (Joi, 24 septembrie 2009, 23:50)

  Cristi B. [anonim]

  Articolul urmeaza o logica fluida, dar dupa cum zice Spock "your logic is flawed". Motivul pentru care zic asta este ca Dl. Tapalaga pleaca de la o premiza eronata sau in orice caz insuficienta: atribuirea de valoare constanta reactiei populare; sau a unui singur grad de libertate. IMHO "votatorii" nu vor reactiona asa de previzibil pe cit spera presedintele sau pe cit intrevede Dl. Tapalaga. Exista destul de clar posibilitatea ca alegatorii sa reactioneze impotriva asteptarilor si sa-l felicite pe candidatul Basescu cu un vot negativ. E mult mai usor sa identifici ceva negativ cu un singur om decit cu o institutie amorfa. Cred ca presedintele a fost prost sfatuit.
  In priviinta practicalitatii unui parlament unicameral... el este de obicei util intr-o societate eminamente unitara. Ceea ce Romania nu este. E adevarat, nu sintem o federatie si ne declaram unitari, dar nu sintem si nu am fost niciodata decit in momentele de cumpana. Asadar un astfel de "MAN" nu poate decit deveni o unealta docila in mana unui presedinte sau guvern puternic sau un aparat despotic in cazul unui presedinte si guvern slabe sau antagoniste.
  In plus, la ora asta avem un parlament unicameral deja. Cele doua camera sint asa de diferite ca ajung sa se indentifice una cu alta. Doar ca procesul votului are doua etape si citeodata mai avem si noi, cetatenii, sansa unor neintelegeri intre alesii "superiori" si "inferiori". Mi s-ar parea foarte potrivit pentu caracterul social si politic al tarii un model inspirat de la britanici. Sa avem un presedinte de oficiu, de reprezentare, un prim-ministru care de fapt sa conduca tara, si doua camere, alese in mod direct (nu una numita si alta aleasa), dar care sa aiba atributii complementare nu identice. Si de ce nu mandate juxtapuse incit sa nu fie niciodata aceeasi oameni in acelasi timp in parlament. Sa zicem camera deputatilor aleasa o data toata pe un termen de 3 ani iar senatul ales pentru 6 ani dar fiecare treime la cite 2. Cam ca in state.
 • +7 (11 voturi)    
  Forta opozitiei (Vineri, 25 septembrie 2009, 1:15)

  DToma [anonim]

  Traian Basescu este un lider autentic. Exact ca in artele martiale, foloseste forta adversarului pentru a-l dobori. Exact acum cand toti il credeau infrant, isi energizeaza dusmanul suficient cat sa ii ofere forta de care are nevoie pentru a castiga. Cand un lider ajunge la o astfel de capacitate, va intra in istorie. Si nu trebuie sa asteptam mai mult de 2 luni. Se va intampla sub ochii nostri!
  • 0 (0 voturi)    
   Uimire (Vineri, 25 septembrie 2009, 14:56)

   Sean [anonim] i-a raspuns lui DToma

   WOW!
 • +4 (8 voturi)    
  322 (Vineri, 25 septembrie 2009, 1:57)

  unicameralu [anonim]

  Clar unicameral...cu cat vor fi mai putini hoti si profitori in parlament , cu atat mai bine...
  sa treaca la afacerile facute cu bani obtinuti usor si fara munca...sa faca naibii si mai multi bani decat sa piarda vremea pe holurile casei poporului...sa vedem niste afaceristi grasi si frumosi capabili sa scoata niste locuri de munca pe piata...nu parlamentari care habar nu au pe ce lume traiesc si -si ling degetele dupa fiecare leafa umflata de umilinta poporului pe care il detesta
 • +6 (6 voturi)    
  Compromis, pentru doua legislaturi (Vineri, 25 septembrie 2009, 6:31)

  hotnewsfil [utilizator]

  Intregul popor este convis, in urma unei experiente de douazeci de ani, ca cea mai mare parte dintre cei pe care i-a ales sa alcatuiasca parlamentul s-au dovedit a fi niste profitori care isi urmaresc numai interesele personale ( sa isi creasca rapid averea, sa intre in reteaua transpartinica a "baietilor destepti"). La serviciu (in parlament) acestia sunt doar niste gargaragii organizati in grupuri de interese. Unii au ajuns sa nici nu mai treaca pe la "serviciu" decat atunci cand ii cheama goarna sa se adune solidar, pentru aprobarea, instantaneu, a cresterii salariilor si a pensiilor lor.
  Ca sa fie alesi, mint populatia din colegiul fiecaruia ca, daca vor fi alesi, ii vor rezolva toate problemele, desi stiu perfect ca angajamentele lor electorale nu au nici o acoperire.
  Poporul a ajuns nu numai sa nu aiba respect fata de parlamentari, ci sa ii fie sila cand ii vede si ii aude.
  Parlamentul a ajuns o tribuna a imoralitatii. Ei, parlamentarii, afirma, cu cinism : "in politica nu exista morala". Au ajuns sa ii laude si sa le fie modele marii performari ai imoralitatii, cum sunt Hrebenciuc si Andon, etc., pentru arta lor de a face "combinatii" de succes. Este ca si cum i-am venera si i-am da ca exemple de urmat copiiilor nostri, pe cei ce ticluesc planuri "de succes" pentru furturile de tablori celebre din muzee prevazute cu instalatii de protectie ce pareau de netrecut.
  Unii, mi-e greu sa-i numesc "parlamentari", au ajuns campioni ai traseismului, de la un partid la altul. Chiar ei, parlamentarii ataca institutiile statului, organizati in grupuri de interese. Se balacaresc intre ei ca niste tate, ca la usa cortului.
  Se protejeaza intre ei ca sa nu ajunga in justitie.
  Experienta ne invata ca, pentru a reduce pagubele pe care le provoaca parlamentarii, este bine sa le reducem drastic numarul, inclusiv prin unificarea intr-o singura camera lesislativa, cel putin ca experienta, pentru urmatoarele doua legislaturi. Acesta este un compromis rezonabil, acum.
 • +1 (5 voturi)    
  reformare totala (Vineri, 25 septembrie 2009, 6:32)

  cetateanu' turmentat [anonim]

  In principiu sunt de acord cu un parlament unicameral chiar si cu doar 200-250 de parlamentari , s-ar putea sa fie mai eficient.
  In acelasi timp propun candidatiilor la presedentie o "supraoferta": referendum pentru o republica parlamentara cu atributii prezidentiale simbolice si cu o administratie prezidentiala redusa la cca o treime , tot din motive de economii si functionalitate mai buna.
  Credeti ca ar fi vreunul de acord? Niciunul!
 • -1 (1 vot)    
  Care este problema? (Vineri, 25 septembrie 2009, 7:05)

  Dumitriu [anonim]

  La votare sa votez contra lui Base, si pentru un parlament cu o singura camera?
 • +2 (2 voturi)    
  Ce va fi va fi ! (Vineri, 25 septembrie 2009, 7:37)

  Danut D Deleanu [utilizator]

  @ Cineva va fi mat.Asta poporul va hotara daca se iese masiv la vot.Cu cat mai multi, erori mai putine.Au revenit si multi "de afara".Dne lumineaza pe poporul tau pe Romani.DDD
 • -4 (4 voturi)    
  sa nu te joci cu tzara in bumbi! (Vineri, 25 septembrie 2009, 8:17)

  mos ion roata [anonim]

  desi, conf legii referendumului tema nu se incadreaza la cele ce se initiaza prin referendum,in plina criza economica,atac la parlamentul dorit (tot printr-un referendum,dar esuat)-uninominal,simultan cu propriul referendum de validare pt un nou mandat--o noua lovitura sub centura(de stat),o noua aventura a aventurierului de serviciu,secondat de o curte de profi scolastici,intriganti,oportunisti,sinecuristi,fara experienta practica.
  mai demult,era o vorba populara: "sa nu te joci cu tzara in bumbi!".ori jocul de-a constitutia,cade tocmai sub incidenta grava a acestui aforism.
 • +6 (6 voturi)    
  CEL MAI BUN (Vineri, 25 septembrie 2009, 8:21)

  CETATEAN [anonim]

  Acum se vede clar ca BASESCU e cel mai bun ca presedinte.Contracandidatii lui la presedintie si mai ales adversarii din parlament sunt innebuniti de lovitura naucitoare pe care le-a dat-o ca un maestru si se agita diperati si in front comun cum sa-l combata, fiindca stiu ca zboara din parlament. Dar pe cine mai pot ei convinge?
 • -2 (2 voturi)    
  e doar o gogoshica electorala,... (Vineri, 25 septembrie 2009, 8:31)

  radu [anonim]

  ...o smecherie menita sa-i ademeneasca [e gugustiuci, aruncandu-le graunte.
  De ce n-a facut-o pana acum, timp de 5 ani ?
  De fapt, ce-a facut Basescu pana acum ?
  A spus ca n-avem nevoie de autostrazi.
  Si-a plantat protejatele (Mantale, Boagiu, Udrea) si fostul sef DIE de la Anvers (Silvian Ionescu) in posturi gras platite de contribuabili.
  Si-a daruit fiica (EBA) cu un post la PE, retribuit pe masura (dupa varianta "Luxten").
  Dupa ce s-a codit indelung, a condamnat comunismul, punand in fruntea comisiei un ...Volodea !
  Evident, n-a mai avut timp si pt. chestia cu "tzepele din Piata Victoriei".
  Adica "sa traim bine !".
 • -2 (2 voturi)    
  Pura manipulare (Vineri, 25 septembrie 2009, 8:52)

  Mihaela [anonim]

  Nu stiu cat e arma si cat e manipulare, acest nou referendum al lui Basescu. Tind sa cred ca balanta inclina prea tare inspre cea de-a doua optiune, cu atat mai mult cu cat momentul prezentarii acestui referendum este unul cat se poate de nepotrivit - in ziua votarii motiunii de cenzura a guvernului si cu doar doua luni inainte de alegerile prezidentiale. Cu alte cuvinte Basescu incearca, pentru a cata oara, sa atraga atentia de la campania electorala si de la hibele pe care le are el insusi in postura de candidat.
 • -2 (2 voturi)    
  da minister: tineretului si turismului ce-or avea? (Vineri, 25 septembrie 2009, 9:12)

  intrebator [anonim]

  plutasul de pe valurile de 16m,de ce nu incepe restructurarea cu radierea ministerelor: tineretului,turismului,sa?
 • -3 (3 voturi)    
  "Sah mat si reactii stupide" ? (Vineri, 25 septembrie 2009, 9:36)

  Vlad [anonim]

  Mai degraba mi se pare ridicola si demna de mila asa zisa "mutare de maestru" a prezidentului care se comporta ca vrajitorul din oz incercand prin scamatorii ieftine sa abata atentia electoratului de la adevaratele probleme: criza, somajul, scandalurile de coruptie care vizeaza tabara "purilor si durilor" din PDL. Basescu devine patetic, nu l-as mai vota decat din mila.
 • -2 (4 voturi)    
  Referendum anti CIP (Vineri, 25 septembrie 2009, 9:44)

  chaki [anonim]

  Pe masa presedintelui a ajuns o cerere pentru organizarea unui referendum semnata de 1.000.000 (un milion) romani. Obiectul referendumului? Consultarea romanilor cu privire la introducerea / neintroducerea actelor de identitate prevazute cu cip RFID si insemne biometrice. Insa big brother prese se face ca n-o vede si tranteste, in compensatie un referendum pt parlament unicameral. Daca aveti ocazia, intrebati-l DE CE??
 • +1 (3 voturi)    
  e cel mai bun presedinte (Vineri, 25 septembrie 2009, 10:14)

  alin [anonim]

  ioi mama .... ILICI si ai lui iar plang...
  no bine ma Base, te votez...
 • -1 (3 voturi)    
  ..... (Vineri, 25 septembrie 2009, 11:16)

  gabiibag [anonim]

  eu nu zic ca nu e o masura buna toata treaba asta cu unicameralul...ca sunt argumente si pro si contra...dar problema e ca Base ne crede atat de prosti incat foloseste 'arma' asta pentru a mai castiga niste voturi in plus. Pana sa ajungem la unicameral, e o procedura greoaie de urmat, care dureaza destul de mult.....hai sa facem referendum...dar nu in aceeasi zi in care sunt alegerile!
 • -1 (3 voturi)    
  initiativa buna (Vineri, 25 septembrie 2009, 11:48)

  Mowgli [utilizator]

  ...dar nu oportuna. Imi pare rau pentru Basescu, dar nu o sa ii iasa foarte bine manevra. Cred ca isi va indeparta intelectualii de langa el. Multi vor vota pentru parlament unicameral dar vor cauta un alt presedinte. Nu e bine sa incerci sa iei ce nu ti se da, caci poate nu vei primi nici ceea ce iti era destinat.
 • +4 (4 voturi)    
  Pesimistul de serviciu (Vineri, 25 septembrie 2009, 12:05)

  georgeb [utilizator]

  (in subject ma refer la mine, nu la domnul Tapalaga :D)

  Cred ca toata lumea e constienta, in frunte cu Traian Basescu, de faptul ca un referendum cu aceasta tema, chiar cu o prezenta de peste 50% si cu un rezultat pozitiv nu va avea nici un rezultat concret. Revizuirea Constitutiei trebuie aprobata de doua treimi din Parlament, consultarea populara propusa de Basescu nu este altceva decat ceea ce ii spune numele: o consultare. Un fel de sondaj de opinie si atat.

  Adevarata putere a referendumului propus este de a clarifica in ochii populatiei pozitiile antagonice ale presedentiei si parlamentului ("un om" versus clasa politica, intr-o prezentare hiperbolica).

  Oricum donmul Tapalaga a prezentat cu mai mult talent efectul pe care Basescu isi bazeaza actiunile. Si, judecand dupa reactia furibunda a trustului Realitatea-Catavencu, cred ca acest efect se vede deja.

  Am auzit la Realitatea FM un domn jurnalist care, cu spume la gura care se simteau chiar si prin microfon/unde radio/difuzor, sustinea ca poporul nu ar trebui sa aiba _DREPTUL_ sa isi dea cu parerea in legatura cu o asemenea tema. Bravo Realitatea, in sfarsit ati inceput sa sustineti candidatul Basescu pentru alegerile prezidentiale :D Multmumim mult...
 • 0 (2 voturi)    
  Campanie electorala stil basescu (Vineri, 25 septembrie 2009, 12:15)

  Manu [anonim]

  Sunt de acord cu ideea de a reduce numarul de parlamentari dar nu cred ca in apropierea alegerilor prezidentiale se fac astfel de declaratii.Basescu a avut un mandat de 5 ani in care ar fi putut propune o astfel de initiativa dar acesta a asteptat pana acum pentru a-si face cunoscuta ideea.Basescu s-a gandit ca prin reducerea numarului de parlamentari s-ar putea realiza mai usor o majoritate in parlament.
 • +1 (3 voturi)    
  ...de ce nu e ok (Vineri, 25 septembrie 2009, 12:20)

  Mowgli [utilizator]

  - referendumul nu ar trebui folosit cu usurinta
  - referendumul nu ar trebui folosit in scop personal
  - existenta acestui referendum odata cu alegerile prezidentiale produce o inechitate intre candidatii la presedentie si prin aceasta este un abuz
  - oportunitatea temei referendumului este dubitabila si demagogica. Probabil parlamentul ar trebui reformat odata cu modificarea constitutiei. Masura propusa de Basescu nu este una rea, dar efectele ei nu consider ca sunt suficient de importante pentru a justifica chemarea oamenilor la referendum.
  - alegatorii sunt inselati fiind momiti la votul pentru presedinte printr-o vrajitorie. Nu cred ca este etic ca alegatorii care aleg sa nu voteze sa fie pacaliti ca sa voteze. Acestia trebuie educati pe cai oneste despre importanta votului si sa o faca din vointa proprie si in cunostinta de cauza. Indicatorul prezentei la vot ar trebui sa reflecte realitatea, avand in sine o importanta aparte in ceea ce priveste starea democratiei in Romania.
  • 0 (2 voturi)    
   ba e ok, referendumul e o arma a democratiei (Vineri, 25 septembrie 2009, 17:51)

   lidia [anonim] i-a raspuns lui Mowgli

   Mai intai felicitari Dan Tapalaga pentru o exceptionala analiza.
   Apoi Alex, gresiti. Referendumul este chiar arma mea, pusa la dispozitie de democratie!!!
   Elvetia nu poate fi suspectata ca nu este o tara democratica si utilizeaza frecvent si as spune eu, inteligent, institutia referendumului. Eu cred ca, desi costisitor, referendumul arata respect pentru cetateni.
 • 0 (4 voturi)    
  Tara arde si... (Vineri, 25 septembrie 2009, 12:26)

  Mihai Petre [anonim]

  Tara arde si Basescu vrea cabinet unicameral! Inteleg necesitatea unui numar mai mic de parlamentari, dar nu e cazul acum si, mai ales, nu un referendum odata cu alegerile perlamentare. Totul e o strategie a presedintelui Basescu de a mai strange oarece voturi...
 • +3 (3 voturi)    
  EU (Vineri, 25 septembrie 2009, 12:36)

  katy [anonim]

  daca eram un contra candidat a dl Basescu ieseam si declaram senina ca ideea este excelenta, ca nefiind presedinte in functie nu puteam sa o propun eu dar sunt intru totul de acord cu reforma parlamentului si o voi sustine ca viitor presedinte.Sunt convinsa ca aveam numai de castigat!
 • -1 (3 voturi)    
  Perversiuni si succesuri (Vineri, 25 septembrie 2009, 12:37)

  Jorin [anonim]

  Genial Marinarul.
  Imi pare rau ca nu arata ca Elena U., ca ar fi de Champion League.
  Succesuri!
 • 0 (4 voturi)    
  Meh (Vineri, 25 septembrie 2009, 12:46)

  El Ciu [anonim]

  Problema este ca romanul de rand de cele mai multe ori nu sta sa analizeze un asemenea gest si pentru ei, tocmai printr-o miscare de genu, Basescu devine un mic 'erou'.

  Sper sa nu avem un asemenea referndum exact in ziua alegerilor, pentru ca ar insemna un mare dezavantaj pentru toti ceilalti candidati. Practic Basescu ar avea sansa sa smulga victoria din primul tur. Nu mi se pare corect si modul in care a procedat Basescu ne demonstreaza inca o data ca e o persoana avida de putere, care nu are niciun interes fata de tara asta. De ce nu a incercat un asemenea referndum mai devreme, daca chiar era interesat de acest subiect?
  • +2 (4 voturi)    
   suspendare (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:14)

   olandezu [anonim] i-a raspuns lui El Ciu

   Pai e simplu: il suspendau iarasi baietii destepti. Acum e cel mai bun moment sa initieze actiunea asta. Mai ales ca, evident, ii aduce pe tava si o gramada de voturi. E pur si simplu eficitent si practic.

   I face asta pe Base un presedite mai bun? Nu cred. Mai rau? Nu. Populist? In mod cert, tema asta nu a fost dezbatuta public de fel. Pe de alta parte, in RO mai nimic nu e supus in mod serios dezbaterii publice. Totata viata politica e un circ continuu.

   Nu intereseaza pe nimeni administrarea Romaniei, decat daca se intampla sa intre ceva substantial in buzunar. Luptele intre politicieni sunt intotdeauna sforaiala populista, manipulare si aranjamente.

   De fapt, "vina" majora a lui Basescu este ca se lupte cu armele clasei politice mizerabile pe care o avem. Chestia e ca o face cel mai bine :)
 • +2 (4 voturi)    
  Mare om (Vineri, 25 septembrie 2009, 12:59)

  Yov [anonim]

  Maestre esti mare. Este uimitor cum a putut fi convertita o manevra politica de-a dreptul emetica in ceva aproximativ digerabil. E adevarat ca de data asta a fost nevoie de o gimnastica intelectuala destul de impresionanta (no more bullet-points), insa reusita este remarcabila.
  • -3 (5 voturi)    
   mare? (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:25)

   danmihai [anonim] i-a raspuns lui Yov

   Este vorba de un politicianism lipsit de scrupule, intrucat Băse speră să "contamineze" pozitiv votul de pe buletinul de prezidenţiale de la buletinul de referendum. Este stilul lui să propună un populism asociat de numele lui, ca un colac de gâtul marinarului căzut în apă :))
   Nu găsesc nimic de admirat în faptul că preşedintele ţării e ŞMECHER. Ar trebui admirat pentru alte calităţi, dar, poate în altă ţară.
 • 0 (4 voturi)    
  Basescu (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:46)

  Paula [anonim]

  In tara lucrurile merg din ce in ce mai prost iar Basescu vrea Parlament unicameral. Aceasta idee ar fi trebuit sa o spuna acum ceva timp....nu acum cand bat la usa prezedentialele. Momentul ales ne face sa ne intrebam daca nu cumva este o metoda de a castiga voturi ?! Eu cred ca aceasta declaratie cu parlamentul unicameral a fost facuta doar pentru a se uita prostiile spuse de basescu(prostitutia si mai ales drogurile) si cazul Elena Udrea !
  • -1 (1 vot)    
   orice se face in campanie e pentru a castiga votur (Vineri, 25 septembrie 2009, 14:14)

   Luke [anonim] i-a raspuns lui Paula

   Si nu numai Basescu si-a inceput campania, cred ca e clar pentru toata lumea.
   Si foarte bine a facut ca a deschis un subiect important. Avem ocazia sa vedem pozitia fiecaruia relativ la ceva major. Nu numai porcaieli cu care suntem obisnuiti de la tv (din pacate s-a vazut nivelul celorlalti tot in stilul asta au tinut-o si acum).
   Nu te obliga nimeni sa votezi cu Basescu daca votezi da pentru unicameral, nici sa votezi da pt unicameral daca votezi cu Basescu.
   Oricum manusa a fost aruncata, si eu unul voi vota cu cine va fi mai coerent relativ la acest subiect.
   Daca voi fi convins !!!cu argumente!!! (nu sperietori cu Marea Adunare Nationala) de catre un candidat ca nu-i bine cu unicameralul atunci imi voi schimba pozitia. Alfel n-aveam nici o campanie, doar mizerii.
 • 0 (4 voturi)    
  Nedumerire (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:51)

  Pantera Roz [utilizator]

  Scenariu:alegeri parlamentare.Toate partidele:romani,veniti la vot,viitorul patriei,simtzul civic,etc,scl.PDL castiga 70% din locuri in Parlament.Intrebare:Basescu mai propune referendum pt.reducerea nr.parlamentarilor si pt. Parlament unicameral?!IA SA VA VAD,PORTOCALIILOR !!!Bagati mare!
  • 0 (0 voturi)    
   Da, ar propune..... (Vineri, 25 septembrie 2009, 15:55)

   Falciparium [anonim] i-a raspuns lui Pantera Roz

   Ca ii va da afara pe cei 30% care nu sunt PDL.... Sa vezi atunci parlament 100% portocaliu:)
 • 0 (0 voturi)    
  Referendum pentru Monarhie (Vineri, 25 septembrie 2009, 14:21)

  George [anonim]

  Sunt de acord cu unicameral dar as dori in acelasi timp si un referendum daca incepand cu 2014 Romania ar trebui sau nu sa fie o Monarhie Constitutionala.
  • -1 (1 vot)    
   dude ......the best............ (Vineri, 25 septembrie 2009, 15:27)

   capatu' satului [anonim] i-a raspuns lui George

   da binenteles, dl. dude ne va transmite de anu' nou la televizor piesa de teatru: am fost si'om fi de Hohenzolern + Sigmaringen,
   domnu' monarhist de ce nu cititi ceva despre viata lui Carol al II-lea, o sa va minunati cum poate un rege sa dizolve parlamentu' si sa conduca singur,
   pt. habar'u unuia ce n'a citit nimic despre monarhiile constitutionale ar face bine sa puna mana pe carte - ideea de baza in aceste forme de organizare este aceea ca monarhul este deasupra legii - nu poate fi urmarit, cercetat, etc,
   George Calinescu avea o vorba "prostii invata numai din propria greseala...."
   in legatura cu unicameralu' lu' Baselu', la care toti ziaristii dastepti din tara asta bat din palme, si vor mai bate inca 2 luni - o simpla recomandare puneti mana pe cartea de drept,
   parlamentu' unicameral, pt. Romania in acest moment, este cea mai proasta alegere,
   reducerea numarului de parlamentari este o masura buna, dar renuntarea la una din camere este o greseala pt. ca va face parlamentu' mai usor de manipulat de catre presedinte si guvern;
   scopul pt. care parlamentu' este bicameral este acela ca o greseala facuta de una din camere sa fie corectata de cealalta,
   in realitate se va desfinta Senatul - singura camera care lucreaza ceva - daca ne amintim, camera ce a aprobat toate toate cererile de ridicare a imunitatii,
   in varianta Baselu', ramane Camera Deputatilor cu a ei Anastase si restu de la PSD, PDL, PC, PNL si UDMR si binenteles cu cererile de ridicare a imunitatiilui Nastase, cereri respinse pana la aceasta data,
   linsu' e bun dar numai pentru lingai, la restu' ne provoaca greata.......................................................
   • 0 (0 voturi)    
    .. (Vineri, 25 septembrie 2009, 17:14)

    George [anonim] i-a raspuns lui capatu' satului

    Am avut ocazie ca calatoresc aproape in toate tarile uniunii europene in care exista monarhie si parerea mea e ca ele merg mult mai bine decat orice republica.

    Locuiesc in Belgia (de mai bine de 2 ani) si astia acum un an nu au agut guvern 6 luni si nici nu s-a simtit. Daca in Romania nu ar fi guvern o luna s-ar alege praful de ea, asta daca inca nu s-a ales :)

    PS ... Deci stiu ce zic
 • -1 (1 vot)    
  detalii va rugam (Vineri, 25 septembrie 2009, 14:59)

  dan [anonim]

  "Discutabil gestul de a-l suprapune peste ziua alegerilor. Chiar imoral, veti zice."

  Poti sa explici putin ce ai vrut sa spui? Ce e rau in asta? Imoral??
  Mi se pare ca esti partinitor aici.
 • 0 (4 voturi)    
  Leonidas si ai lui 300 (Vineri, 25 septembrie 2009, 15:43)

  aurelian [anonim]

  Basescu vrea sa sacrifice niticaiva parlamentari pentru a distrage atentia de la adevaratele cazuri de coruptie si sa o salveze pe a lui mult iubita Elena Udrea .Incearca sa ne convinga ca a gasit solutia tuturor problemelor din aceasta tara prin aceasta masura dar uita ca un Parlament unicameral va avea in componenta sa si mai putini pdl -ei .Isi sacrifica proprii sustinatori.Se simte incoltit si face greseli.
  Cu trecerea timpului ma convige tot mai tare sa-l votez pe Crin Antonescu
 • -1 (5 voturi)    
  ce urmareste Basescu cu referendumul sau (Vineri, 25 septembrie 2009, 15:44)

  viorica iovan [anonim]

  . ce urmareste domnul Traian Basescu cu referendumul in ziua alegerilor prezidentiale la care in mod sigur va candida?

  . alegatorul in ziua alegerilor, in mina cu buletinul de vot pentru alegerea presedintelui si cu un buletin de vot in care alege o structura legislativa mai putin costisitoare pentru popor, va fi influentat hotaritor sa voteze omul care militeaza pentru omul din popor!
  . iata undita de pescuit voturi pentru un nou mandat prezidential al domnului presedinte!
 • +1 (3 voturi)    
  Basescu (Vineri, 25 septembrie 2009, 16:14)

  Paula [anonim]

  In tara lucrurile merg din ce in ce mai prost iar Basescu vrea Parlament unicameral. Aceasta idee ar fi trebuit sa o spuna acum ceva timp....nu acum cand bat la usa prezedentialele. Momentul ales ne face sa ne intrebam daca nu cumva este o metoda de a castiga voturi ?! Eu cred ca aceasta declaratie cu parlamentul unicameral a fost facuta doar pentru a se uita prostiile spuse de basescu(prostitutia si mai ales drogurile) si cazul Elena Udrea !
 • 0 (2 voturi)    
  base (Vineri, 25 septembrie 2009, 16:25)

  mitzza87 [anonim]

  sunt mai usor de controlat 300 de persoane dintre care jumatate sunt pdl-isti decat 471 unde din ce in ce mai multi senatori si parlamentari incep incet incet sa se reorienteze politic, basescu nefiind o prima obtiune
 • 0 (2 voturi)    
  O "pleasca" pe capul alegatorului (Vineri, 25 septembrie 2009, 16:27)

  daktari [anonim]

  Cand sa zicem ca nu ne prezentam, scarbiti de maimutoii politici, la vot, hop ! si presedintele cu referendumul pe post de carja spre un nou mandat.

  Ipocrit cum il stim, ratand constant de cand e presedinte toate obiectivele de interes public aflate in zona sa de activitate, omul nostru "providential" doreste sa-i uitam toate gafele, inabilitile si impotenta in slujba interesului public si pentru asta propune o tema tentanta unui "bobor" aproape flamand, cu restante la credite si cu someri din ce in ce mai numerosi.

  Masa de votanti vizata de Basescu pentru acest referendum are deja o imagine catastrofala despre Parlament, asa ca terenul e gata pregatit pentru succesul operatiunii de manipulare lansata de presedinte.

  Care presedinte se dovedeste inca o data un bun competitor de campanie electorala, dar atat.
  Cand e vorba, insa, de exercitarea mandatului, de atributiile de presedinte de zi cu zi, omul nostru sufera de aceeasi boala ca si parlamentarii si ca mai toti farsorii politici romani spre care arata cu degetul : e inutil. Ba, cateodata, chiar ne dauneaza !
 • +1 (1 vot)    
  Cred ca se pierde esentialul (Vineri, 25 septembrie 2009, 17:39)

  ictin [anonim]

  Basescu si-a dovedit din nou abilitatea politica, dar dintr-o alta perspectiva decat cea prezenta in mass-media. Toti urla ca Basescu a facut asta ca sa convinga niste alegatori sa il voteze. Pana la urma Basescu a facut asta ca sa castige voturi, dar nu convingand lumea sa il voteze pe el. El e singurul care a inteles ca o mare parte a populatiei nu se va prezenta la vot pentru a da cu stampila pe presedinte. El a inteles ca romanii sunt scarbiti de clasa politica, si deci si de el. Dar el stie ca dintre cei care nu vin la vot, mare majoritate l-ar vota pe el in detrimentul celor 4 mascarici: Oprescu, Vadim, Antonescu si Geoana. Asa ca a facut o miscare de geniu: le-a oferit acestor dezamagiti un motiv de a veni la vot: ca isi arate dezaprobarea fata de clasa politica si implicit de parlamentul care ii dezgusta. Daca ii va reusi miscarea, ar putea iesi din primul tur, si daca rauseste sa mai obtina si mai multe voturi decat parlamentul (se stie ca participarea la parlamentare a fost extrem de slaba) combinta cu o sustinere puternica a referendumului ii va oferi si o legitimitate crescuta in fata parlamentarilor, el reprezentand vointa mai multor romani decat tot parlamentul.
  • +1 (1 vot)    
   Eu cu cine votez? (Vineri, 25 septembrie 2009, 18:49)

   Cetatzeanul turmentat [anonim] i-a raspuns lui ictin

   eu cu cine votez????
   becali?
   vadim?
   talpes?
   asa oferte frate... e greu sa alegi... dar si basescu e expirat... parca are asa un aer de loialitate UE.... asa cam masonistica... cam respecta toat tata agenda aia handicapata... as prefera pe altcineva sincer.
   Ar trebui toti scosi din parlament si lasat ca si muzeu ca ne consuma mult prea multi bani , si oricum suntem in criza si fara bani.
 • 0 (4 voturi)    
  Basescu nu mai e credibil (Vineri, 25 septembrie 2009, 18:19)

  akmon86 [anonim]

  Basescu vrea sa ne pacaleasca. Crede ca daca loveste in parlamentari va mobiliza din nou simpatia maselor. Se insala. Declaratiile unui om lipsit de credibilitate se vor intoarce impotriva lui ca un bumerang
  • +1 (1 vot)    
   si totusi... (Vineri, 25 septembrie 2009, 19:21)

   Ciprian77 [utilizator] i-a raspuns lui akmon86

   Intr-adevar unii nu-l mai considera pe Basescu credibil. Si totusi, el a facut o gramada de lucruri pe care altii nu au reusit sa le faca in 20 ani: condamnarea comunismului, revalidarea de catre romani cu aprox 75% voturi, etc.
   O remarca foarte importanta din articolul de mai sus este "De acum, toti politicienii care ii vor contesta decizia ii vor face campanie electorala gratuita lui Traian Basescu". E foarte adevarat.
   Basescu a facut o miscare excelenta. Exact ca la sah, si-a pus adversarii intr-o situatie in care orice mutare or face ei, nu au decat de pierdut.
   Striga adversarii ceva despre momentul prost pentru astfel de referendum? Nu merge, ca exista justificarea financiara - mai putine costuri cu referendum odata cu alegerile prezidentiale? Spun cei anti-Basescu ca e o initiativa proasta? Atunci joaca in avantajul lui Basescu fiindca reusesc sa-i dezmorteasca pe cei care nu erau convinsi ca vor sa mearga la vot... Cat mai multa galagie pe marginea acestui subiect este in avantajul lui Basescu. Fiindca romanii vor intr-adevar un parlament unicameral cu numar redus de parlamentari.
 • 0 (0 voturi)    
  nice (Vineri, 25 septembrie 2009, 19:30)

  Glad [anonim]

  multe si sincere felicitari pentru articol. ne era dor de o demonstratie de jurnalism de calitate. cat despre basescu, de castigat, oricum castiga...daca reuseste sa si aduca la vot 9 mil de oameni (indiferent de metoda, pentru ca, sa recunoastem: un electorat atat de mare este o utopie in acest moment in Romania) merita o oarecare recunoastere
 • +1 (1 vot)    
  Similitudine (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:10)

  Constantin Mitea [anonim]

  Propunerea lui Traian Basescu privind referendumul este poate cea mai mare greseala pe care a facut-o pana acum in mandatul sau prezidential si care, cu siguranta il va costga scump, in sensul ca va pierde cursa pentru al doilea mandat. De ce? Simplu. Daca nu ar fi facut aceasta propunere, s-ar fi prezentat la vot cam tot atatia romani cat si la alegerile prezidentiale precedente , adica cei care l-ar fi votat pe Traian Basascu, ca si in 2004 si astfel, ar fi obtinut cel de al doilea mandat . Dar cum majoritatea romanilor are o parere foarte proasta despre actuala structura a parlamentului, referendumul le va permite sa isi puna in practica aceasta nemultumire, propunerea presedintelui venind in intampinarea parerii majoritatii romanilor despre parlament. Dar aceasi majoritate de romani, adica majoritatea reala nu cea cu care s-a ales presedinte T.Basescu in 2004 are o parere extrem de critica despre performantele sale ca presedinte si nu il mai vrea si pentru un al doilea mandat!. In consecinta, este de asteptat ca numarul celor care vor merge la vot la 22 noiembrie sa fie cu mult mai mare de aceasta data, romanii avand acum ocazia " sa impuste doi iepuri dintr-un foc": sa reformeze parlamentul, in spiritul "propunerilor prezidentiale" si, in acelasi timp sa scape de Traian Basescu, dandu-si votul unui alt sau altor candidati!
  Traian Basescu va regreta amarnic propunerea cu referendumul. Oare cine l-a conseiat sa o faca?
  Din punct de vedere al dezastrului rezultatului ea seamana cu ideea data de un apropiat al lui Ceausescu, de a organiza acel celebru miting din 20 decembrie, in fata CC al PCR si care stim cum s-a terminat.
  • 0 (0 voturi)    
   Referendum (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:25)

   anca [anonim] i-a raspuns lui Constantin Mitea

   De ce e greseala?
   Se voteaza pe alt formular, si este un subiect de care este interesat tot poporul. Sunt prea multi si rod prea mult din ce mai are aceasta tarisoara. de ce le este teama la adversari....nu vor scapa ! Basescu, va fi din nou Presedinte !
  • 0 (0 voturi)    
   Sa te auda (Sâmbătă, 26 septembrie 2009, 10:47)

   Pantera Roz [utilizator] i-a raspuns lui Constantin Mitea

   D-zeu,dar nu prea cred ca romanii sunt atat de destepti sa faca cum zici dumneata.Din pacate.
 • -2 (2 voturi)    
  Parlamentul (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:12)

  dan [anonim]

  Basescu are dreptate clar. Degeaba incearca cei care nu le ies afacerile murdare din cauza acestui Presedinte ce nu sta ca closca pe oua....Basescu este un brand , si va castiga din nou cu toate ostilitatile mogulilor posesori de presa scrisa si televiziuni.
 • +1 (1 vot)    
  Putin ciudat (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:17)

  alex_iio [anonim]

  Unirea celor 2 camere si scaderea numarului de parlamentari este un lucuru bun, dar de ce trebuie ca acest referendum sa se faca odata cu alegerile prezidentiale...nu cumva ca sa poata fura ei cateva voturi???
  • -1 (1 vot)    
   Deloc ciudat (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:30)

   ted [anonim] i-a raspuns lui alex_iio

   De aia, sa nu se mai cheltuie miliarde ! E greu de inteles , nu ?
   Sau nu-ti convine faptul ca vor veni mai multi la vot pentru ca si asta e problema.....puzderia de parlamentari care cheltuie prea mult ?
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns pentru Anca (Vineri, 25 septembrie 2009, 22:45)

  Constantin Mitea [anonim]

  Ancuta, n-ai inteles de loc mesajul si unde este gresala lui Basascu. Dar asa se va intampla. Bineinteles ca se voteaza pe formulare separate, dar daca o majoritate reala de oameni se va prezenta la vot in principal pentru referendum, aceeasi majoritate, care nu il mai vrea pe Basescu nu va rata ocazia sa nu ii dea lui votul si in consecinta, voturile contracandidatilor vor fi mai numeroase iar Basascu va fi eliminat inca de la primul tur. Probabil ca faci parte din tineretul PD L, condus de EBA . Pariez ca nici nu stii cine a fost Constantin Mitea, pentru ca esti prea cruda si crezi numai ce ti se spune. Invata sa gandesti cu propria-ti minte!
 • -1 (1 vot)    
  felicitari pentru articol (Sâmbătă, 26 septembrie 2009, 0:12)

  Liviu [anonim]

  Foarte bun articol, documentat si de bun simt. In tara asta pentru orice e vinovat Basescu. Daca ne gandim ce avem in acest moment obtinem :
  deputati +senatori = cca 450
  consilieri judeteni : - cca 41 *33
  consilieri locali : fara numar fara numar....
  Pe toti astia ii platim din banul public. rezultate: IOC.
  Eu as merge si mai departe si as propune sa se desfiinteze consiliile judetene sa ramana regiunile de dezvoltare cu guvernator si consiliu propriu,
  As desfiinta Ilfovul si as milita pentru o lege a Bucurestiului ca e plin in jurul capitalei de primari imobiliari.
  Si as mai propune 10000 semnaturi pentru o initiativa legislativa din partea societatii civile si nu 100000 cum e acum.
  In plus la uninomional si la consilii sa se decida intre primii 2.
  Baieteii aia care il concureaza pe Baselu ar trebui sa ceara sa propuna si ei ceva idei pe lista de referendum ca loc e.
 • +2 (2 voturi)    
  mutari (Sâmbătă, 26 septembrie 2009, 1:27)

  ciob [utilizator]

  Votul ar trebui programat intr-o zi obisnuita saptamanii, una de lucru, sau , in cel mai rau caz intr-o sambata!!! Duminica multi pleaca din localitate, le sta minte ala gratar! voi vota propunerea lui basescu dar nu il voi vota pe el ca presedinte!
 • +2 (2 voturi)    
  despre moguli (Sâmbătă, 26 septembrie 2009, 1:40)

  ciob [utilizator]

  a propos de moguli de presa io am observat ceva: pozitia realitatii tv pana acum vreun annu era deloc ostila presedintelui basescu!! ba chiar servila!!! in nici un caz nu se compara cu antenele! basescu in schimb i-a atacat continuu, i-a asmutit, i-a provocat pana cand au devenit chiar sumanii lui. cred ca avea nevoie de un dusman ca ei ca apoi sa zica uite cum ma ciuruiesc!! nu vroia sa fie victima unui singur trust, nu era credibil!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  problema de obraz (Luni, 28 septembrie 2009, 12:50)

  John Brad [anonim]

  Da foarte interesant ca orice comentariu negativ la adresa marinarului este votat cu minus ca sa nu apara.
 • 0 (0 voturi)    
  Super idee (Miercuri, 21 octombrie 2009, 22:19)

  george [anonim]

  Cred ca este normal sa se reduca ( tot pe banii nostrii stau in PARLAMENT ) si nu fac nimic pentru TATA decat pentru propriul interes si pentru rude..
 • 0 (0 voturi)    
  Base (Marţi, 6 aprilie 2010, 20:26)

  Eu [anonim]

  Pe baza acestui fapt si-a facut chiorul campania electorala. Asa ca este incredibil cati au tinut cu el si cati tin si azi


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri