Administratia Prezidentiala a venit cu precizari dupa ce, marti, in presa s-a afirmat ca o comisie prezidentiala propune legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri. Palatul Cotroceni sustine ca "focalizarea excesiva pe aceste doua aspecte umbreste amplitudinea problemelor de natura sociala semnalate in raport, pentru a caror rezolvare este necesara o larga dezbatere". Raportul a fost realizat de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice din Romania.

Iata precizarile Presedintiei:

Avand in vedere distorsionarea mediatica a dezbaterii Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, Departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale face urmatoarele precizari:

1. Raportul este un document amplu cu privire la riscurile si inechitatile sociale din Romania, abordand probleme de maxima relevanta sociala precum saracia, somajul, decalajul de sanse si resurse intre mediul rural si urban, sistemul ineficient de protectie sociala sau scaderea accelerata a populatiei.

2. Pe langa aceste probleme fundamentale, Comisia de experti independenti a prezentat posibile variante de actiune pentru limitarea altor fenomene in continua crestere, precum consumul de droguri si raspandirea bolilor cu transmitere sexuala, carora le cad victime in special persoane tinere.

3. Aceste probleme sunt grave. Administratia Prezidentiala considera, insa, ca focalizarea excesiva pe aceste doua aspecte umbreste amplitudinea problemelor de natura sociala semnalate in raport, pentru a caror rezolvare este necesara o larga dezbatere.

4. Analiza Comisiei prezidentiale cu privire la cele doua probleme nu este o pledoarie, dupa cum nu reprezinta niciun atac la valori, ci este o analiza stiintifica a acestor grave fenomene. Dovada in acest sens o reprezinta precizarea pe care autorii insisi o fac la pagina 249, anume ca “o serie de studii realizate in state care au legalizat deja prostitutia arata ca masura nu a avut efectele sperate in reducerea consecintelor negative ale sexului comercial asupra persoanelor implicate”.

5. Toate comisiile prezidentiale au functionat in baza principiului independentei, pornind de la necesitatea punerii expertizei apolitice la dispozitia autoritatilor statului si a opiniei publice.

6. Variantele propuse de Comisia de experti trebuie sa faca obiectul unei dezbateri publice lucide si oneste, la care sa participe clasa politica, reprezentanti ai comunitatii medicale, ai celei juridice, reprezentanti ai cultelor si ai organizatiilor neguvernamentale.

Iata cateva fragmenete din raportul postat pe site-ul administratiei prezidentiale:

  • Legalizarea sexului comercial (nu si a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. Impunerea unei astfel de masuri in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si in functie de particularitatile Romaniei ar putea genera totusi efec­te nedorite.
  • Infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora fe­meile care practica sexul comercial sa poata beneficia pe langa ser­viciile de asistenta (medicala, sociala, psihologica) si de prezervative oferite gratis ar ameliora insa situatia acestora.
  • Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafata” consumatorii. Recent s-au deschis in multe orase ale tarii (Brasov, Bacau, Galati, Hunedoara, Braila, Iasi, Bucuresti) magazine care vand produse etnobotanice ce au acelasi efect ca drogurile ilegale usoare si efectele lor sociale nu par a fi vizibile.
  • Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare.
  • Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave.

Patriarhia Romana a reactionat la aceste informatii, "respingand ferm orice propunere privind legalizarea prostitutiei, chiar daca ideea apartine Comisiei prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice sau altor institutii", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica.