Investitiile straine directe si fondurile europene sunt singura sansa de supravietuire a agriculturii romanesti, potrivit unui raport BCR. Pretul scazut al terenurilor, intinderea vasta a suprafetelor arabile si solul de calitate ar putea fi ingredientele perfecte pentru o afacere de succes pentru investitorii straini interesati de Romania.

Romania ocupa doar locul 30 intr-un top al tarilor cu activitati in domeniul agriculturii ecologice. Folosirea pe scara redusa a substantelor chimice si a ingrasamintelor in agricultura romaneasca, suprafata mica a fermelor, calitatea deosebita a solului si forta de munca relativ ieftina sunt principalele atuuri ce ar trebui luate in considerare.

Agricultura romaneasca poate deveni o prioritate pentru investitorii straini. Pretul scazut al terenurilor, intinderea vasta a suprafetelor arabile si solul de calitate sunt ingredientele perfecte pentru dezvoltarea unei afaceri de succes de catre oricare investitor strain pregatit sa isi utilizeze experienta si tehnologia intr-o tara ce detine capacitatea de a hrani peste 100 de milioane de oameni, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) cu ocazia prezentarii Raportului Agricultura 2009.

Fragmentarea terenurilor agricole, investitiile scazute de pana in prezent, fenomenul de imbatranire a populatiei de la sate si saracia larg raspandita in mediul rural pun agricultura romaneasca in fata unei singure optiuni: investitiile straine directe si fondurile europene.

Raportul mentioneaza ca primii 50 de mari intreprinzatori din domeniul agricol lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, respectiv circa 430.000 ha - tendinta ascendenta a pretului terenurilor agricole vizibil pana anul trecut, precum si anticipatiile de majorare ulterioara au avut un efect nefavorabil asupra procesului de comasare a terenurilor agricole.

Totodata, nu exista inca mecanisme pe deplin functionale in domeniul comertului intern cu produse agricole, iar producatorii locali incearca sa vanda productia pe cont propriu (circa 70% din totalul productiei, conform unor estimari), se arata in Raport.

Recolta de cereale in 2009 (cu exceptia porumbului) s-ar putea diminua cu 25-30% in 2009, in urma rezultatelor mai slabe consemnate la productia de grau.

Companiile straine au derulat afaceri profitabile in ultimii ani, in ciuda conditiilor dificile ale agriculturii romanesti. Desi randamentele la hectar sunt mult mai mici decat cele inregistrate in alte tari europene, dimensiunea Romaniei si in particular intinderea suprafetelor cultivate par sa fie in favoarea principiului „cu cat mai mare, cu atat mai bine”. Din punct de vedere al volumului productiei de cereale, Romania ocupa locul 6-7 in Europa in functie de an.