Nemultumit de stadiul lucrarilor in centrul istoric, primarul Sorin Oprescu a amenintat in repetate randuri ca va rezilia contractul cu compania SEDESA, insa intelegerea a ramas in picioare dupa ce lucrarile au fost subcontractate de o firma apropiata de PDL. Primaria a semnat un act aditional la contractul in valore de peste 30 de milioane de euro prin care se prelungeste termenul de finalizare cu un an si se mentioneaza ca lucrarile vor fi subcontractate. SEDESA a subcontractat catre compania Apolodor, despre care presa a relatat ca ar fi una din companiile de casa a PDL, apropiata de fostul primar Videanu.

UPDATE: Reprezentantii Apolodor fac precizari legate de lucrarile din centrul istoric si raspund cititorilor HotNews.ro

Lucrarile la strazile din centrul istoric al Capitalei au fost reluate la finalul lunii iulie, dupa ce primaria a semnat un act aditional cu constructorul SEDESA. Prin noua intelegere se prelungea cu un an teremenul de finalizare si se deschidea posibilitatea ca lucrarile sa fie subcontractate.

Lucrari in centrul vechi
Lucrari in centrul vechi
Foto: DGP/HotNews.ro
Ceea ce, intre timp, s-a si intamplat. Lucrarile la centrul istoric sunt realizate acum de catre compania Apolodor, care este subcontractorul SEDESA. Pe site-ul companiei, la sectiunea lucrari, este prezentat santierul din centrul istoric. Pe santier, utilajele si imbracamintea angajatilor poarta sigla companiei.



Situatia juridica a subcontractarii lucarilor este cel putin neclara. Surse din cadrul SEDESA ne-au explicat ca, in acest moment, nu a fost stabilit consultantul care sa preia sarcinile de diriginte de santier si sa supervizeze contractul si lucrarile. Astfel ca, dupa cum au explicat sursele noastre, Apolodor lucreaza in baza unei simple intelegeri cu compania spaniola. Conform procedurilor legale, atribuirea lucrarilor catre un subcontractor se face printr-un acord comun care trebuie semnat de SEDESA,

de primarul Oprescu si cu avizul consultantului, care nu a fost nominalizat.

Cine este Apolodor

Apolodor a fost infiintata in anul 1992, fiind specializata in demolarea constructiilor, terasamente si organizare de santier, precum si in lucrari de infrastructura. Compania este detinuta de omul de afaceri Radu Octavian Ouatu, despre care presa a relatat ca ar fi un apropiat al PDL, in special al lui Adriean Videanu. Compania s-a ocupat de doua dintre cele mai mari lucrari de demolare din capitala: demolarea stadionului Lia Manoliu si Casa Radio, contracte castigate pe vremea cand Primaria era condusa de Adriean Videanu.

Compania a fost implicata intr-un scandal legat de o expropriere facuta de Primaria Capitalei pe vremea cand era condusa de Adriean Videanu. Primaria aprobase companiei un plan urbanistic pentru construirea unui bloc. Pentru acest bloc, tot primaria a mai aprobat si exproprierea in interes public a unei proprietati pe care urma sa se creeze o cale de acces. Detalii despre acest caz aici si aici.

Presa ar mai fi relatat si faptul ca Ouatu a fost partener de afaceri cu Virgil Romeo Tanasescu si Cezar Iulius, care fac parte dintr-o retea de oameni de afaceri din zona imobiliara. Jurnalul National a prezentat mai multe anchete prin care aratau ca Virgil Romeo Tanasescu si Cezar Iulius si alti oameni de afaceri botezati drept Gasca Nordului au beneficiat de pe urma relatiilor apropiate cu primarul Videanu.

Evolutia lui Oprescu de la "reziliez contractul" la "ma bucur ca am ajuns la o intelegere"

oprescu in centrul vechi
Oprescu in centrul vechi
Foto: Agerpres
La inceputul anului, primarul Sorin Oprescu s-a aratat nemultumit de evolutia lucrarilor de reabilitare a centrului istoric. In martie, Oprescu promitea ca va rezilia contractul cu compania SEDESA.

  • Martie 2009. Intr-o emisiune la Realitatea TV, Oprescu a anuntat rezilierea contractului."In sase ani, din 14 strazi pe fonduri structurale, s-au facut patru strazi. Ce sa fac? Sa astept inca 30 de ani ca sa se termine Centrul Istoric? Nu pot sa fac asta! Si-atunci s-a facut analiza, am constatat ce au constatat specialistii, si in momentul acesta sunt exact intr-un proces de reziliere de contract"
  • Oprescu anunta ca lucrarile vor fi incheiate la finalul anului, contractul cu SEDESA nu era inca reziliat. Din 14 strazi doar patru sunt reparate si daca continuam asa o sa iesim la pensie. Nu am ce sa mai pierd pentru ca sunt pe cale sa reziliez acest contract. In septembrie 2008 au fost achitate lucrari din urma, apoi au inceput discutiile.Acum nu mai am niciun fel de incredere ca se termina strazile pe promisiuni. Ne intereseaza sa terminam procesul rezilierii contractelor, sa reluam lucrarile la strazi si, pana la sfarsitul anului, sa incheiem lucrarile la strazile Lipscani si Smardan.
  • Oprescu face o vizita in centrul istoric si anunta ca va face licitatie pentru fiecare strada in parte. "In privinta faptului ca unii spun ca dureaza si ca va mai dura 150 de ani, nu e adevarat, vom trata altfel problema, vom lua strada cu strada, licitatie cu licitatie, in asa fel incat sa scurtam foarte mult timpul"
  • Aprilie, 2009. Oprescu anunta rezilierea contractului si incredintarea directa a lucrarilor: "Referitor la Centrul Istoric, saptamana viitoare se va petrece pe cale amiabila incheierea contractului cu SEDESA. Eu am mers pana acolo incat am cerut permisiunea Ministerului de Finante, care are un punct de vedere de principiu momentan, dar care apoi vreau sa-l concretizez in incredintare directa, ca sa pot termina strazile principale din centrul Istoric"

Dupa ce luni de zile primarul Capitalei a amenintat cu rezilierea contractului pe 31 iulie 2009 Primaria Capitalei semneaza un act aditional cu SEDESA. In document se prevede ca termenul de finalizare a lucrarilor este septembrie 2010.

Pe 28 iulie Oprescu face anuntul oficial. "Ma bucur ca, dupa luni de zile de discutii si neintelegeri, care au provocat atat disconfort bucurestenilor, s-a putut ajunge la o intelegere. De aceasta data, municipalitatea se va implica, in sensul ca vom incerca impulsionarea lucrarilor pentru ca ele sa fie finalizate in cel mai scurt timp posibil, iar zona Centrului Istoric sa fie redata orasului asa cum se cuvine in orice capitala europeana", a declarat Oprescu.

HotNews.ro a transmis saptamana trecuta Primariei Generale o solicitare oficiala prin care ceream lamuriri asupra subcontractarii. Pana astazi nu am primit nici un raspuns. Am insistat si pe langa primarul Sorin Oprescu dar acesta nu a raspuns intrebarilor noastre.

Reprezentantii Apolodor ne-au transmis ca actionarul majoritar al companiei, Radu Ouatu, nu este in Bucuresti si nu poate fi contactat.

Istoria contractului si starea lucrarilor

  • La data de 7 septembrie 2006, Primaria Capitalei, condusa de Adriean Videanu a semnat un contract in valoare de 26.945.808,08 Eur (inclusiv taxe) respectiv 20.793.552.27 Eur (fara TVA) cu societatea Sedesa Obras Y Servicios SA pentru reabilitarea Zonei Istorice. Termenul de finalizare este stabilit pentru aprilie 2008.
  • In aprilie 2007 incep lucrarile in centrul istoric. Apar primele descoperiri arheologice.
  • In martie 2008 Consiliul General aproba suplimentarea cu 10 milioane de euro a fondurilor destinate lucrarilor SEDESA.
  • Aprilie 2008, se stabileste un nou termen pentru finalizarea lucrarilor: 29 septembrie 2009.
  • 31 Iulie 2009 se semneaza un nou act aditional la contract prin care se prelungeste din nou termenul de predare a lucrarii pentru inca un an.

Potrivit unui Raport al SEDESA, peste 60% din suprafetele stradale si reabilitarea retelelor au fost fie finalizate, fie incepute. Strada Lipscani este partial finalizata intre strada Smardan si Victoria – intrucat doua situri arheologice urmeaza sa fie conservate in baza unor contracte separate finantate de Primarie; intregul sistem de canalizare a fost reabilitat pe intreaga lungime.

  • Strada Smardan este finalizata in procent de 90%.
  • Strazile Franceza, Sf .Dumitru,Tonitza (intre Franceza si Sf. Dumitru ) si Postei (intre Franceza si Sf. Dumitru ) sunt finalizate in procent de 90%.

Reprezentantii companiei Apolodor au postat la sectiunea comentarii cateva precizari legate de lucrarile subcontractate in centrul istoric. Acestia au raspunsul si intrebarilor adresate direct de cititorii HotNews.ro. Intrebarile si raspunsurile Apolodor pot fi vizualizate mai jos la sectiunea comentarii.

"Apolodor s-a implicat in acest proiect din motive ce tin de respectul pe care il are fata de Bucuresti. Am demarat aceste lucrari chiar fara contract, lucru ce demonstreaza faptul ca nu am urmarit strict partea financiara a acestui proiect. La fel au procedat si alti subcontractori, care alaturi de noi nu au ramas indiferenti la imaginea jalnica pe care o avea Centrul Istoric, dorinta noastra comuna fiind aceea de a da un aspect civilizat orasului in care traim. Pana in prezent lucrarile pe care le-am efectuat nu ne-au fost achitate, ceea ce demonstreaza afirmatiile de mai sus.", Loredana Nita, reprezentant Apolodor.