Judecatorii Curtii Militare de Apel Bucuresti decid miercuri daca fostul general Victor Atanasie Stanculescu, condamnat la 15 ani de inchisoare in procesul Revolutiei de la Timisoara, va ramane in libertate sau va fi reincarcerat. Stanculescu a fost prezent la proces si le-a spus avocatilor ca a depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Referitor la faptul ca a fost surprins de HotNews.ro jucand la cazinou, desi a fost eliberat pentru probleme medicale grave, Stanculescu a declarat: "Ala nu e cazinou. Era un simplu magazin de pacanele."

UPDATE: Pronuntarea sentintei a fost amanata de judecatori pana vineri. Reprezentantii Curtii Militare de Apel au mentionat ca pronuntarea va fi facuta vineri la ora 14.

Magistratii Curtii Militare de Apel din Bucuresti delibereaza recursul procurorilor impotriva deciziei Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, prin care fostul general a fost eliberat provizoriu, timp de un an, pentru a-si ingriji sanatatea.

Potrivit Mediafax, Stanculescu s-a prezentat la proces, unde a fumat si a baut cafea. Reamintim faptul ca raportul medico-legal in baza caruia Stanculescu a fost eliberat arata ca acesta "se afla intr-o situatie de risc vascular cerebral sau cardiac maxim", iar problemele de sanatate de care sufera fostul general pot fi rezolvate la "clinicile de un inalt nivel de competenta si dotare tehnologica", intrucat "situatia de boala in care se afla numitul Stanculescu Victor Atanase are caracter de mare urgenta".

Aparatorul lui Stanculescu a cerut instantei sa ia in considerare starea grava de sanatate a fostului general. In opinia avocatului, rapoartele IML sunt clare si arata ca starea de sanatate a clientului sau "se afla intr-un punct critic".

La iesirea din sala de judecata, Stanculescu a fost intrebat daca starea de sanatate nu il impiedica sa joace cateva ore la cazinou, sa bea cafea si sa fumeze.

"Ala nu e cazino. Era un simplu magazin de pacanele. E plin Bucurestiul de ele", a declarat Stanculescu.

"Vreti sa va spun ceva? E pe viata mea", a adaugat el.

HotNews.ro a prezentat, in urma cu doua saptamani, imagini cu fostul general care juca fara probleme la cazinou. Insotit de o femeie, acesta si-a jucat norocul la aparatele cazinoului mai bine de doua ore.

Vezi mai jos "magazinul de pacanele'" unde a jucat Stanculescu

Stanculescu a informat instanta militara ca isi va pleda cauza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. El a mai arata ca a facut in acest sens demersurile necesare in urma cu trei luni.

Istoria eliberarii generalului Stanculescu

In data de 2 mai, magistratii Tribunalului Militar Bucuresti au decis ca fostul general sa fie eliberat un an, pentru a se putea interna. Raportul medical arata ca "bolnavul Stanculescu Victor Atanase se afla intr-o situatie de risc vascular cerebral sau cardiac maxim", iar problemele de sanatate de care sufera fostul general pot fi rezolvate la "clinicile de un inalt nivel de competenta si dotare tehnologica", intrucat "situatia de boala in care se afla numitul Stanculescu Victor Atanase are caracter de mare urgenta".

Decizia a fost atacata de procurorii militari, recursul avand termen de judecata la Curtea Militara de Apel Bucuresti in 29 iulie. Avocatii lui Stanculescu au aratat, atunci, ca acesta nu s-a putut prezenta la proces din cauza ca este internat la Sectia de terapie intensiva a Spitalului "Carol Davilla".

Curtea de Apel Militara Bucuresti a amanat, pentru 16 septembrie, recursul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial impotriva deciziei de eliberare, deoarece acesta e internat la terapie intensiva.

In octombrie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut, printr-o sentinta definitiva, condamnarea generalilor Victor Stanculescu si Mihai Chitac la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei din Timisoara. Procesul Revolutiei de la Timisoara s-a lasat si cu plata unor daune de peste un milion de euro.

Instanta suprema a dispus ca cei doi generali condamnati la inchisoare sa plateasca, in solidar cu Ministerul Apararii, despagubirile cerute de partile civile din proces. Potrivit deci­ziei judecatorilor, peste 200 revo­lutionari vor primi daune de aproape 4 milioane de lei, cu titlu de daune morale si materiale.