Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat, marti, delegarea Lidiei Barbulescu pentru ocuparea functiei de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa ce Nicolae Popa a fost eliberat din aceasta functie, ca urmare a pensionarii sale. Barbulescu va asigura conducerea instantei supreme incepand cu data vacantarii functiei, pana la ocuparea acesteia, prin numire, dar nu mai mult de sase luni.

CSM a luat act de cererea de pensionare a lui Nicolae Popa pe 10 septembrie, iar presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru eliberarea acestuia din functiile de judecator si de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Popa, care a implinit 70 de ani la 1 septembrie, ceea ce atras vacantarea postului, a propus CSM delegarea Lidiei Barbulescu, vicepresedinte al instantei supreme si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a asigura interimatul Inaltei Curti.

Conform procedurilor, dupa publicarea in Monitorul Oficial a decretului prezidential de eliberare din functie a lui Nicolae Popa, incepe termenul de 30 de zile in care magistratii care indeplinesc conditiile isi pot depune candidaturile pentru ocuparea functiei de sef al Curtii Supreme. Pentru ca dosarele lor sa fie admise, acestia trebuie sa fi judecat la aceasta instanta doi ani si sa nu fi colaborat cu Securitatea. Viitorul sef al Curtii va fi numit de seful statului, dupa ce obtine avizul CSM.

Lidia Barbulescu, 54 de ani, a activat ca judecator la ICCJ din 2001, fiind si vicepresedinte al acestei instante incepand cu aprilie 2003. Din ianuarie 2008 pana in ianuarie 2009 a fost presedinte al CSM, fiind urmata in aceasta functie de Virgil Andreies.