Comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a prezentat la Bruxelles in cadrul unei conferinte de presa prognoza actualizata a Comisiei Europene, referitoare la situatia economica a Uniunii in anul 2009. Acesta a spus ca "in termeni de PIB, evolutia este pozitiva" si mai ales in zona euro "a surprins prin directia ascendenta", astfel incat Comisia isi mentine prognoza din primavara, de scadere cu 4% a PIB la finalul lui 2009. In schimb, ceea ce ingrijoreaza este somajul, care este de asteptat sa creasca in urmatoarele luni.

"In trimestrul I datele au fost mai proaste decat ne-am asteptat, dar in trimestrul II au fost mai bune, astfel incat, per ansamblu, media pe 2009 va ramane constanta", a explicat Almunia datele referitoare la PIB.

In ce priveste rata inflatiei, aceasta a scazut continuu, dar este de asteptat sa creasca spre finalul anului, astfel incat prognozele se mentin si in acest caz: 0,4% in zona euro si 0,9% la nivelul UE.

Almunia a mentionat faptul ca o situatie negativa se prezinta pe piata muncii, ultimele date Eurostat aratand ca somajul va creste in urmatoarele luni. Acesta a explicat ca desi incepem sa vedem imbunatatirea situatiei economice, efectul pozitiv pe piata muncii va fi decalat cu 2-3 trimestre si acest lucru necesita adoptarea unor strategii si politici adecvate.