Discutie online Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa: Greva din 5 octombrie nu are nici un sens, decat poate unul politic

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 14 septembrie 2009, 15:00 Actualitate | Esenţial

Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa
Foto: AGERPRES
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii despre legea unica de salarizare a bugetarilor, despre posibilitatea ca protestele sindicale programate pentru 5 octombrie 2009 sa aiba sau nu loc, dar si despre rezistenta sindicatelor la masurile de reforma propuse de PSD si PD-L. Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI si moderata de Dan Tapalaga.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste mai multe despre   

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 worker

  Existe multiple acuze privind averile liderilor sindicali (si dumneavoastra sunteti inclus aici). Se banuieste ca aceste averi au crescut pe seama concesiilor facute diferitelor guverne. Avem sectoare intregi din economie care sunt cronic nemultumite de conditiile de munca si salarizare si la care, foarte surprinzator, liderii sindicali nu "reusesc" sa incropeasca nici o actiune de protest eficienta. In Germania medicii au oprit complet lucrul pina li s-au acceptat conditiile, in Franta profesorii au facut la fel...

  1. Cu cit v-a crescut averea dumneavoastra de cind ati devenit lider sindical?
  2. Unde pot fi vazute declaratiile de avere ale liderilor sindicali si cine le controleaza?
  3. Daca de atitia ani sindicatele din Sanatate si Invatamint NU AU REUSIT sa obtina NIMIC prin "lupta" sindicala (tot ultima treapta de salarizare bugetara, tot internetia masiva a politicului etc) atunci de ce acesti lideri nu se dau la o parte?

  • Bogdan Hossu

   1. Averea liderilor sindicali, nu pot sa vorbesc pentru ceilalti, dar stiu ca in fiecare an, la nivelul Cartel Alfa, se depune o declaratie de avere. Cel putin averea mea, nu s-a modificat de mult timp.

   2. Declaratiile de la Cartel sunt cunoscute de toti membri din cadrul Comitetului Confederal.

   3. Intrebare trebuie sa pusa liderilor de federatie. Tocmai pentru ca vrem sa facem o actiune de protest eficienta, suntem surprinsi de faptul ca o parte din sindicate, comandate politic sau nu, doresc o spargere a unei actiuni comune care sa impuna politicului o anumita linie sociala pe care membri de sindicat ne-o cer.

 • Întrebarea nr. 2 Marius-

  Domnule Hossu, cum comentati si cum ajutati din punct de vedere sindical,48 de angajati de la SC Constructii Aeronautice SA -Brasov-Ghimbav,care nu si-au luat salariile din luna Aprilie-2009 .Cum puteti convinge angajatorul sa platesca salariile?Este necesar ca in codul muncii sa fie un paragraf explicit care sa reglementeze acest lucru,adica obligativitatea angajatorului sa plateasca salarile fara a intarzia?Mentionez ca firma are actionar majoritar statul roman,respectiv ministerul economiei-ministru actual -Videanu.
  Multumesc.

  • Bogdan Hossu

   Trebuia dat in judecata si executat silit angajatorul. Este un drept prevazut expres de codul muncii, dar din diferite motive lucratorii sau unele sindicate nu doresc sa-l aplice.

 • Întrebarea nr. 3 maria

  Dvs chiar credeti stratagema cu "nimanui nu o sa-i scada salariu ?" Guvernul asta cam cat de prosti ne crede?Si tot circul asta cu "daca cineva va avea salariu mai mic cu un leu, sa ne semnaleze si lucrurile se vor remedia"...
  Eu sunt functionar public ( intr-un minister) si dupa calculele facute in functie de coeficientul corespunzator, salariul meu va fi mai mic cu aproape 10 milioane(nici inainte nu era foarte stralucit) Iar eu sunt intr-o situatie fericita pentru ca am studii superioare, sa vedeti ce venituri vor avea colegii mei cu studii medii.
  Cat de bine s-a negociat legea salarizarii? Mie mi se pare ca e ceva facut repede,pe genunchi si fara a lua serios in calcul fiecare categorie de bugetari.Sunt atat de scarbita de tot ce se intampla....
  Nu cred ca aceasta greva mareata sa schimbe ceva...ma indoiesc serios ca daca ies in strada , coeficientul meu din lege va creste subit.
  Si inca o observatie: cine trebuie sa aiba salariu mare,va avea in continuare.
  Multumesc

  • Cristina

   Doamna Maria, dumneavoastra aveti studii superioare, lucrati ca functionar public intr-un minister si va plangeti ca vi se va diminua salariul cu 1000 lei.Eu sunt invatator cu studii superioare si am salariul 1000 lei net. Mie cu cat mi se va diminua si cu cat voi mai ramane in mana?

   • Bogdan Hossu

    Avand un salariu de 1000 de lei net, proabil aveti 1300 de lei brut. In 2010 si s-ar putea in 2011 salariul dvs ramane acelasi fara sa fie afectat de noua lege.

  • Bogdan Hossu

   Nu o sa-i scada nimanui salariul, a fost o prioritate a noastra, drept care am modificat de patru ori textul pentru a nu fi confuz. La restul intrebarii, aveti explicatii in raspunsurile date deja mai jos. Tocmai pentru a nu mai fi pe genunchi negocierea, speram sa fie introdus articolul care prevede comisia si posibilitatea de rectificare a anexelor facute "pe genunchi".

 • Întrebarea nr. 4 jo

  dumneavoastra ca persoana fizica sunteti obisnuit sa cheltuiti mai mult decat va permite bugetul personal? daca da, cum reusiti si care e reteta? iar daca nu, de ce ar trebui ca statul sa fie obligat sa scoata din buzunar mai mult decat isi permite?

  • Bogdan Hossu

   Nu. Statul nu scoate mai multi bani decat isi permite. Tocmai de aceea, exista aceasta perioada de racordare la viitoare lege de salarizare unitara care prevede inclusiv reduceri de personal.

 • Întrebarea nr. 5 popa

  Domnule Hossu,

  De ce exista un interes puternic din partea sindicatelor sa pastreze haos in sistemul de salarizare ? Oare deoarece numai asa pot castiga sindicatele sau mai precis liderii de sindicat favoruri si trafic de influenta de la diferite grupuri pe care le sustin in relatia directa cu ministrii si parlamentari? De ce nu lupta sindicatele si pentru utilizarea eficienta a banului public? De ce sustin risiperea lui sub umbrela protectiei drepturilor angajatilor?

  Cu stima

  • Bogdan Hossu

   Multi din liderii se sindicat au fost interesati de propriile lor salarii si mai putin de politica salariala globala. Cartel Alfa avand lucratori din toate sectoarele bugetare a incercat sa construiasca o politica salariala echilibrata, marcata de coeziune sociala (vezi raport salariu minim/ salariu mediu) si pe o crestere a intregului sistem economic (politica salariului minim pe economie). Dorim un sistem simplu si eficient, iar o politica salariala adecvata reprezinta si prima forma de combatere a risipei banului public. Evident, avem si alte cereri legate de economisirea banului public.

 • Întrebarea nr. 6 elis

  dle Hossu de mult timp la tv-radio sau presa scrisa nu auzim decat de salariatii de la stat (bugetarii) oare guvernul isi aduce aminte ca mai sunt si salariati in mediul privat de care nu are nimeni grija?Lucrez in mediul privat din 1997 si nu am auzit pe nimeni sa l doara capul de acesti salariati .Deja observam ca salariatii dela stat sunt mai bine platiti desi suntem la fel de bine pregatiti avem studii si chiar din cele mai inalte.De ce pt.salariatii de la stat nu se tine cont de realizarile din economie?

  • Bogdan Hossu

   Politica salarizarii bugetare va afecta si pe ceilalti lucratori din economie prin salariul minim si prin grila. Tocmai pentru ca nu ne intereseaza numai sectorul bugetar, solicitarea Cartel Alfa a fost un pact de ocupare stabilit principial la conferinta Organizatiei Interationale a Muncii din 2009, care sa rezolve o politica de salarizare, ocupare si protectia lucratorilor din toate sectoarele.

 • Întrebarea nr. 7 jimmy hoffa

  Tovarase, camarade, ce se mai aude cu business-ul Cartel Alfa din domeniul pensiilor private obligatorii? Ma refer la AG2R Fond de Pensii, cu Cartel Alfa actionar. In patru luni, ati strans 1127 de oameni la fondul de pensii al Cartel Alfa, din 4,2 milioane. Nu ati reusit sa dati tunul la care sperati si acum ati pus tunurile pe cei care au ramas in piata? Halal lupta sindicala. Asta e increderea pe care v-o acorda oamenii! Va doresc pensionare anticipata (cat mai anticipata)!!!

  • Bogdan Hossu

   Este desfiintat, datorita comportamentului liderilor de sindicat de intreprindere si a interesului lor personal in defavoarea interesului colectiv. Deci, o s-o vedem peste 20 de ani aceasta politica, cum au vazut-o in acesti ani lucratorii din Statele Unite, beneficiind de un sistem pe care am impresia ca-l sustineti. Nu totdeauna tot ce este corect, daca iesi din sistemul conditionarii institutiei tale, inseamna ca este si gresit.

 • Întrebarea nr. 8 dinno

  1. care este cel mai puternic argument al acestui guvern, in negocieri, daca putem sa le numim negocieri, care au convins sindicatele sa renunte la actiunile de protest preconizate ?
  2. de cat timp se afla bogdan hossu la conducerea cartel alfa ?
  3. as vrea sa revenim la data de 1 mai a.c. si sa ne explice cum de in romania nu a existat un singur miting al sindicatelor iar majoritatea liderilor sindicali erau plecati prin lume ! are vreo semnificatie aceasta data pentru sindicate sau nu ?

  • Bogdan Hossu

   1.Lipsa banilor, si incapacitatea de plata care ne paste pe toti. Nu ne-a convins la renuntarea actiunilor daca nu se accepta amendamentele propuse.
   2. 17 ani, cu Congres de alegeri din patru in patru ani.
   3. 1 Mai a fost monopolizat de partide si nu vom dori niciodata combinatia partide-sidicat chiar daca este pe o data cu semnificatii sindicale importante. Vezi cazul Statelor Unite, unde sindicatele au renuntat la ziua de 1 mai din acest motiv.

 • Întrebarea nr. 9 Flo

  ...nu credeti ca ar fi moral ca liderii de sindicat sa nu faca parte dintr-un partid politic?!
  multumesc!

  • Bogdan Hossu

   De acord cu dvs, dar Parlamentul a refuzat introducerea in legea sindicala a amendamentului propus, la presiunea altor confederatii.

 • Întrebarea nr. 10 Alexandru C

  In calitate de lider sindical ar trebui sa reprezentati majoritatea nu minoritatea.

  1. Daca vreti mentinerea salariilor sau cresterea lor (desi mi s-ar parea o aberatie atata timp cat salariul mediu in mediul privat este mai mic decat salariul mediu stat) de ce nu propuneti reducerea numarului bugetarilor?

  2. In mediul privat salariile scad proportional cu marimea venitului. De ce in cazul bugetarilor nu se aplica o scara de diminuare a salariilor?

  3. Cum credeti ca pot fi mentinute salariile bugetarilor atata timp cat asistam la o scadere economica de 8%? Cum pot fi mentinute salariile bugetarilor cand in mediul privat se desfiinteaza o gramada de posturi?De unde se pot scoate bani pentru cerintele pe care le aveti? Din piatra seaca cu siguranta nu.

  4. Cam cati someri are Romania acum? Nu date oficiale ci neoficiale ca doar multe restructurari se fac cu acordul partilor, caz in care nu figureaza la somaj.

  5. Ce credeti ca rezolvati prin greva? Bani nu mai sunt si ar trebui sa explicati asta oamennilor pe care spuneti ca-i reprezentati. Vreti ca tara asta sa se duca de rapa?

  • Bogdan Hossu

   Reprezint pe toata lumea si nu pot sa fac altfel.

   1. Se face mentinerea salarilor cu reducere de personal, care a si inceput.
   2. Acesta e rezultatul politicii fiscale.
   3. Nu se doreste cresterea, se doreste inghetarea salariilor pentru ca altfel economia va merge si mai rau in jos neexistand consum.
   4. Somerii in Romania reprezinta aproximativ 900 de mii.
   5. Greva nu este facuta de noi, Cartel Alfa, si nu suntem de acord cu o forma separatista a acestora. Vezi celalalte raspusuri.

 • Întrebarea nr. 11 Marina

  De ce sunt discriminaţi cei cu studii superioare de scurtă durată faţă de cei cu 3 ani Bologna? Oare 3 ani de studii superioare efectuate într-un centru universitar în anii "80" sunt mai prejos decât 3 ani de studii într-o facultate privată apărută peste noapte poate chiar neacreditată?De ce diferenţe atât de mari în grilă?

  • Bogdan Hossu

   Diferenta este de 0, 25 puncte. Evolutia continua in sus pe etape.

 • Întrebarea nr. 12 Cristian Orgonas

  D-le Hossu,

  Lamuriti-ne va rog cum cum inteleg cei 1.4 milioane de angajati din sectorul public sa isi asume in solidar cu restul populatiei efectele crizei economice, daca nu accepta nici reducerea temporara a salariilor, nici reducerea numarului de angajati, nici reducerea cheltuielilor prin luarea unor zile de concediu fara plata?

  Cu Stima
  Cristian Orgonas

  • Bogdan Hossu

   Vedeti celelalte raspunsuri. Si-au asumat, unii nu vor sa-si asume.

 • Întrebarea nr. 13 iulia

  domnule presedinte, sunt membru de sindicat al Cartel Alfa, lucrez in administratia publica, am 25 ani vechime si ridic un salariu de 800 lei/luna. Este adevarat ca fac parte din categoria salariatilor contractuali si nu din cea a functionarilor publici, dar muncim in aceeasi masura si unii si altii. De ce atatea diferente, domnule presedinte, intre cele doua categorii ?
  Va rog foarte mult ca la negocierile pe care le veti mai purta cu reprezentantii Guvernului, sa cereti introducerea sporurilor in salariu, pentru toti salariatii, deoarece la Primaria la care lucrez nu exista si nu a existrat nici un contract colectiv de munca, datorat refuzului conducerii institutiei si deci nu am luat niciodata sporuri, de aceea colegi ai mei din tara, cu acelasi salariu de incadrare 865 lei, ridicau 1600lei/luna, datorita sporurilor cuprinse in contractul colectiv de munca, iar noi cu 838 lei/luna. Va rugam sa aduceti in discutie, ca nu este posibil ca dupa 25 ani vechime sa pleci cu 800 li/luna acasa, la nivelul actual de trai, cu rate in banci, plata facturilor la utilitati, alimente.... etc. Si inca un lucru: salariul de 800 lei/luna este atat de mare incat este necesara stagnarea majorarii acestuia? trebuie sa creasca salariile senatorilor, deputatilor si magistratilor, care "saracii" de ei au salarii atat de "mici"? Este nedrept !

  • Bogdan Hossu

   Diferentele vor fi mult mai mici pentru ca s-a eliminat criteriul de incompatibilitate pentru functionarii publici. Sporurile structurale s-au introdus pentru toata lumea in slariu. Cresterea salariului minim este singura garantie pentru asigurarea unui venit adecvat tuturor lucratorilor din Romania astfel incat sa-si asigure viata decent.

 • Întrebarea nr. 14 echos

  Buna ziua,
  - 1. De ce am impresia ca toate sindicatele celor "de la stat" merg impotriva curentului? sa va explic: lucrez la privat, in ultimii 3 ani am primit o singura marire de salar, anul acesta s-au inghetat si se anunta perspectiva unor disponibilizari masive in urmatoarele luni.(aproape jumatate din personal). In jurul meu toti cei care lucreaza "la privat" se tem ca raman fara job, cunosc cazuri de firme ce pur si simplu s-au inchis sau si-au trimis cea mai mare parte a muncitorilor in somaj...
  Deci, revin: Cand economia merge in jos, de ce continuati sa va prefaceti ca totul e excelent? cine va va platii aceste salarii ce le doriti?

  • Bogdan Hossu

   Vedeti raspunsurile de pana acum.

 • Întrebarea nr. 15 Octavian Capatina

  Dle Bogdan Hossu

  1) Cine apara interesele celor din economia reala?
  2) Cum de nu s-a gasit NIMENEA sa convinga puterea politica ca ar trebui sa existe
  a) o proportie intre veniturile birocratiilor si veniturile creatorilor, si
  b) o limita maxima rationala, din PIB care sa fie cheltuita cu birocratia?
  3) cat de slabi, confuzi, lipsiti de simt economic si matematic TREBUIE sa fie guvernanti si politicieni ca sa nu propuna ca baza pentru birocrati salariu mediu pe economia reala?
  4) Cum e posibila ca segmentul profesional, de departe cel mai calificat, sa fie batjorit in HALUL ASTA?

  • Bogdan Hossu

   1. Celor din economia reala le aparam noi interesele.
   2.
   a)s-a facut o comprimare de 1:50 apoi la 1:15 si ultima forma este 1:12. Vom incerca s-o comprimam in continuare, dar este greu sa convingi clasa politica
   b) limita normala din PIB cheltuita cu "birocratia" dar care de multa ori reprezinta servicii de interes general de stricta necesitate este de 6%, ceea ce legea actuala isi propune pentru 2015 (in 2009 e 9, 2%)
   3. Sunt mult mai mult lipsiti de toate cele spuse decat credeti.
   4. Tocmai ca pregatirea profesionala sa reprezinte un criteriu de baza a fost lupta ca studiile superioare implicit celelalte sa plece un nivel acceptabil, respectiv 1, 75. Ramane lupa comprimarii functiilor de conducere fata de functiiile de executie.

 • Întrebarea nr. 16 Ionel Dobre

  Domnule Hosu, ne puteti spune cum se va fare reincadrarea bugetarilor dupa 1 ianuarie 2010 si ce inseamna salariu brut (adica este cel inscris in fluturasul meu de salariu) sau cel calculat dupa formula existenta in proiectul legii care include nuami anumite sporuri ??
  Multumesc pentru raspuns.

  • Bogdan Hossu

   Functie de nivelul salariului dvs in 2010, 2011 pana in 2015 veti primi un salariu care nu va fi mai mic decat salariul din 2009. El va incepe sa fie dupa proiectul legii numai dupa ce noul coeficient inmultit cu salariul minim din acel an la care se adauga sporurile prevazute in noua lege vor depasi salariul din 2009.

 • Întrebarea nr. 17 narcis

  1. nu era mai simplu sa se preia un sistem de ierarhizare valorica a salariilor dintrun sistem bugetar european? cu indice economic national corectata apoi.
  2. nu erau mai usoare discutiile si negocierile dintre parteneri sociali si guvernanti daca raportarea nu era la un salariu minim stabilit ci la un indice economic, care reflecta posibilitatile bugetare ale guvernului? acest indice poate fi mai mic sau mai mare, de la un an la altul, functie de dinamica economica.
  3. negocierile si mai ales discutiile publice par a face abstractie de posibilitatile bugetare, toti vor mult, dar nimeni nu spune ca atunci cand o categorie bugetara va primi mai mult, de alta sau altele trebuie taiat. de ce?

  • Bogdan Hossu

   1. Perfect de acord, cum s-a facut in 1957 cand s-a preluat sistemul german. Nu este nevoie de corectia cu indicele national, pentru ca aceasta este dat prin salariul minim pe economie.
   2. Nu, pentru ca scopul legii a fost si realizarea coeziunii sociale pe intreg sistemul economiei nationale.
   3. S-au tinut cont de posibilitatile bugetare tocmai datorita faptului ca sunt sase ani de tranzitie pana la aplicarea propriu zisa a legii. Nici un sector nu va primi mai mult decat altul ci cresterea va fi prin comprimare de jos in sus in toate sectoarele, functie de disponibilitatile financiare bugetare ale fiecarui an.

 • Întrebarea nr. 18 vasile

  Buna ziua,
  dupa cum scrie in proiectul de lege al salarizarii unice - nimeni nu pierde la salariul avut in luna decembrie 2009.


  Ce se va intampla cu sporul de 75% detinut in prezent de salariatii Agentiei de Plati si interventie in Agricultura?

  • Bogdan Hossu

   Sporul de 75% pentru APIA nu este un spor, este o crestere a salariului de incadrare, prevazut in legea de constituire. El este afectat de ordonanta 24/2009 in sensul ca tot personalul din APIA va avea o reducere daca nu va absorbi un anumit procent de fonduri europene.

 • Întrebarea nr. 19 Chisalita Gabriela

  Domnule Presedinte unde se afla in demersurile dumneavoastra Administratia Publica Locala?
  Dupa informatiile pe care le posed FNSA , care cuprinde majoritatea primariilor si consiliilor judetene din tara, plateste cotizatie la dumneavoastra?????
  V-am urmarit cu atentie si spuneti numai de invatamant si sanatate......
  Multumesc !

  • Bogdan Hossu

   Si administratia pulica locala este prioritara in sistem. Tocmai pentru ca am primit per total foarte multe observatii, compromisul pe care l-am propus este ca pana la 30 iunie 2010 sa se creeze o comisie la care sa participe si reprezentantii federatiilor sindicale reprezentative care sa poata sa faca corectii legate de deficientele constatate in anexele actualului proiect de lege:
   - Disfunctionalitati pe verticala sectorului
   - Disfunctionalitati intre sectoare
   - Lipsa unor functii
   - Necorelari cu legislatia in vigoare
   - Decalaje mari intre cele mai mici functii de conducere si cele mai mari functii de executie.

 • Întrebarea nr. 20 radukku

  1.Nu credeti ca aceasta lege este un pas inainte pentru modernizarea tarii? Daca da, atunci de ce doriti sa intarziati reforma? Daca nu, atunci argumentati.
  2.Credeti ca o greva in sistemul bugetar ar rezolva problema, sau ar amplifica-o?
  3.Inteleg ca sindicatele se lupta pentru cat mai multe drepturi, dar daca acele drepturi nu sunt posibile cu niciun chip si mai mult, pe termen lung ar fi efecte dezastruase pentru intreaga tara, gen +50% in salariul profesorilor, pentru ce e tot circul cu legea unica? E cumva ancorat acest "circ" in politic si in campania electorala?
  4.Stiti ca in tari ca Japonia, Coreea de Sud, SUA s.a. oamenii ar fi de acord sa munceasca sau deja au recurs la masura de a munci saptamani si luni de zile pe timp de criza fara sa fie platiti? De ce la noi nu se accepta nici macar acel concediu de o saptamana? E de preferat sa fie dati afara 20% din bugetari?

  • Bogdan Hossu

   1. Este un pas inainte, dar lipsa transparentei, lipsa unei baze de date reale cat si lipsa unor metodologii au facut sa existe suspiciuni legate de buna intentie a reformei. Mai mult, lipsa garantarii salariilor actuale pana la o crestere efectiva conform noii grile de salarizare a fost un subiect de dezacord pe care speram sa-l corectam acum, pe ultima suta de metri.
   2. Greva in sistemul bugetar are sens daca scopul ei este sa faca Parlamentul sa-si modifice opinia, in sensul introducerii si validarii unei motiuni de cenzura. Greva din 5 octombrie nu are nici un sens, decat poate unul politic.
   3. Politica salariala in sectorul bugetar are doua principii fundamentale pentru care, marturisesc, noi, Cartel Alfa, am luptat: o ridicare predictibila si ritmica a salariului minim, astfel incat, pe orizontul de timp 2015 sa putem realiza coeziunea sociala prevazuta de carta sociala europeana si anume, raportul salariu minim/salariul mediu = 50%. Restul s-ar putea sa fie si circ politic si de campanie electorala.
   4. Concediul de zece zile neplatit nu este decat o forma de rezolvare a deficitului bugetar pentru anul in curs 2009. Sectorul bugetar actual nu poate scapa de o restructurare evident si prin reducerea numarului de personal. Umflarea numarului de posturi s-a facut in principal datorita necestiatilor de satisfactie a cererilor clasei politice aflate la guvernare. Cum din sectorul economic s-a facut o restructurare de 3 milioane de locuri de munca, restructurarea de pana la 300 de mii de persoane pe sase ani de zile din sectorul bugetar este o necesitate care va trebui sa fie acompaniata de un program social adecvat.

 • Întrebarea nr. 21 mioara

  Conform grilei de salarizare acel salariu brut va fi mai mic decat salariul brut actual, deci unde este cresterea? si vorbesc de un salariu de 1080 lei/ lunar nu detin nu's ce functie de conducere dar lucrez in sistemul sanitar , personal auxiliar, un personal care nu e reprezentat de nimeni, ca suntem o paria a sistemului. Deci dc se spune ca ca vom avea cel putin aceleasi salarii? unde include si sporul de vechime, spor de conditii periculoase? sau cel salariu de stabilitate care oricum nu l-am luat...........Numai minciuni, toti vorbiti de salarii va dau eu 8 mil pe luna sa va descurcati cu intretinere, lumina, tel, 2 copii cel putin.....cum reusiti???

  • Bogdan Hossu

   Legea propusa de salarizare este prevazuta pentru 2015 si salariul minim de 1100 de RON. Din 2010 pana in 2015 va fi perioada de tranzitie in care, daca venitul salarial actual, intr-un anumit an, al unei persoane este mai mare decat coeficientul inmultit cu salariul minim din anul respectiv, persoana respectiva va lua tot timpul salariul actual. Numai de cand salariul minim inmultit cu coeficientul persoanei va depasi salariul actual, aceasta persoana va avea crestere salariala. Deci salariile mici (600 - 750 RON) vor fi crescute in 2010 iar celelalte nu. Si tot asa, pe transe, pana in 2015.

 • Întrebarea nr. 22 functionar public

  dumneavoastra sunteti in posesia algoritmului de calcul pentru salarii? Doresc sa stiu cum se calculeaza salariile in institutiile bugetare si daca, pentru functionarii publici, care beneficiaza de majorare salariala la salariul de baza, prin legi speciale, vor mai beneficia de aceste majorari, precum si prima de 10% din salariu, daca se mai pastreaza.
  Va multumesc.

  • Bogdan Hossu

   Legile speciale vor fi eliminate si baza de calcul pentru toate salariile si sporurile vor fi cuprinse in viitoarea lege unica. Sporurile, o parte, sunt introduse in viitorul coeficient de salarizare si maximum sporurilor acordate vor trebui sa fie pana la 30% pe media ponderata a fiecarui ordonator principal de credite.

 • Întrebarea nr. 23 hcd09

  Fata de restul romanilor care lucreaza in tara asta si care contribuie efectiv la formarea PIB-ului si nu la saracirea lui.
  De unde sa va dea domnule daca au scazut incasarile intr-un hal fara de hal???
  De ce sa pastrati tot atatia oameni in sistem daca nu este nevoie de ei???Dvs daca ati avea o firma cu 20 de angajati, dar ati putea sa va descurcati si cu 10, i-ati pastra si pe ceilalti doar de mila?
  De ce considerati ca statul este raspunzator de soarta bugetarilor, de numarul si masura veniturilor lor, si nu de optimizarea sistemului, reducerea birocratiei si directionarea banilor catre componente investitionale, care pot fi valorificate de catre toti cetatenii si investitorii. In acest fel s-ar creea cu siguranta o multime de locuri de munca, unde, daca ar dori, s-ar putea angaja eventualii bugetari restructurati.
  Si nu in ultimul rand, care este baza acestor revendicari salariale?? -este oare crestere productivitatii muncii si al nivelului incasarilor la buget?? Daca NU, atunci nu aveti nici un motiv de greva sau alte proteste prin care incurcati si mai mult economia Romaniei.
  Va multumesc

  • Bogdan Hossu

   Numarul de personal in sectorul bugetar va fi normat, deci se va face restructurare in functie de eficienta sectorului. Eu nu sunt bugetar (personal), dar politica salariala din sectorul bugetar, deoarece ne referim la 33% din piata muncii din Romania, va afecta direct sau indirect intreaga piata a muncii, inclusiv sectorul economic. Salariul minim din sectorul bugetar, care ar trebui sa reprezinte salariul minim pe economie va afecta tot sistemul economic. Politica de coeziune sociala luata din modelul european de a avea salariul minim/salariul mediu = 50% reprezinta o politica de coeziune sociala care va fi realizata inclusiv prin aceasta lege.

 • Întrebarea nr. 24 Nikki

  1.Avand in vedere ca UE a recomandat in nenumarate randuri prin comisarii sai care au avut misiuni de audit in Romania la institutiile care gestioneaza efectiv fondurile de la Comisia Europeana ca angajatii acestor institutii sa fie stimulati financiar si diferit fata de celelalte categiorii de bugetari, in ce sens li se va aplica legea unica de salarizare acestei categorii sociale fara sa le fie afectate in minus salariile?
  2. De ce mamicilor li se acorda pt concediul de maternitate 126 de zile calendaristice si nu 126 de zile lucratoare?

  • Bogdan Hossu

   Exista o crestere a salariilor de baza cu 75%, care fiind prevazuta in statutul de creare a institutiilor ea nu va afecta salarizarea prevzauta prin noua lege de salarizare unitara. Ea va fi afectata insa de ultima ordonanta (24/ 2009) in sensul ca se va da proportional cu rezultatul absorbtiei fondurilor europene.

   Marturisesc ca este o problema legata de codul muncii, se va discuta la inceputul anului viitor.

 • Întrebarea nr. 25 Clarissa

  De ce consilierii debutanti (care au studii superioare, evident) pornesc de la o baza de calcul (1,80) mai mica decat un profesor debutant (cu aceleasi studii superioare), adica 2,10? In conditiile in care un profesor mai poate da meditatii sau pur si simplu sa fie asociat intr-o afacere iar un functionar public nu are dreptul. Profesorii pot oricand sa intre in greva, sa amentinte inghetarea anului scolar etc., pe cand functionarii publici sunt vesnic blamati. Cand ii veti proteja cju adevarat si le veti face respectate drepturile acestori oameni?

  • Bogdan Hossu

   Sunt multe corectii de facut, si acest lucru speram sa-l facem pana la 30 iunie 2010. Inclusiv cele sesizate de dvs.

 • Întrebarea nr. 26 Georgiana

  Domnule Hossu vi se pare firesc ca intr-o economie in care mediul privat realizeaza 70% din buget, salariile acestora sa fie mai mici cu 40-50%?
  Strategiile pe care le faceti impreuna cu Guvernul sunt pe termen lung? Sau sunt facute doar sa treceti iarna?
  Credeti ca daca acesta diferenta continua, veti reusi sa aveti salariile bugetate peste 5 ani? Nu! Tot in strada veti iesi, din 2 motive:
  1. Altceva nu stiti.
  2. Mediul privat nu poate rezista in asemenea conditii, similare sclavilor, care cotizeaza pentru altii. Astfel ca fie vor pleca, va inflori economia la negru, se vor orienta tot catre domeniul public.

  • Bogdan Hossu

   Politica in Europa arata ca salariul mediu in sectorul bugetar este in jurul a 20% plus/minus fata de salariul mediu pe intreaga economie. In ultimii 18 ani de zile, ca si in viitoarea salarizare, aceasta regula esterespectata.
   1. Cartelul Alfa este format de 70% membri din sectorul economic si 30% membri din sectorul bugetar.
   2. Toti lucratorii din Romania participa, ca si contribuabili, la bugetul de stat. Economia la negru o putem combate printr-o politica adecvata de salariu minim, printre altele, de care beneficiaza toata lumea.

 • Întrebarea nr. 27 GEORGE

  Stimate D-le Hossu,

  vad ca suntem amenintati cu greva de cei care in acest moment reprezinta majoritatea in tara aceasta : bugetarii; nu-mi permit sa comentez salariile acestora, doar numarul lor; ce s-ar intampla daca toate firmele private ar face "greva", si cu suportarea penalitatior de rigoare, nu ar mai plati taxele si impozitele la stat ?
  cu stima

  • Bogdan Hossu

   Greva fiscala partiala o suportam si astazi, deoarece numai 50% din contribuabili platesc. Acesta este motivul pentru care s-a facut acordul cu FMI si partial s-a indatorat si statul. Nu cred intr-o greva separata a sectorului bugetar, ci numai intr-o actiune comuna bugetari cu sectorul economic.

 • Întrebarea nr. 28 Darian

  Buna ziua,
  Ce efect credeti ca poate avea o greva generala a bugetarilor atat timp cat o mare parte din populatie este convinsa ca bugetarii nu fac nimic si doar saracesc bugetul?
  Cum credeti ca va evolua scindarea societatii in bugetari si privati?

  • Bogdan Hossu

   O greva separata a bugetarilor nesustinuta de sectorul economic nu va face decat sa declanseze un razboi intern intre cele doua sectoare. Ca sindicat, nu am acceptat-o si nu o vom accepta nicidoata. Chiar daca unii manipuleaza aceasta idee.

 • Întrebarea nr. 29 bogdan

  este anormal aca acolo unde cererea si oferta stabilesc pretul sa fim obligati sa avem un salariu minim si sa ne supunem grilei de salarizare de la bugetari!. de ce credeti dumneavoastra ca trebuie sa existe un salariu minim care sa fie acceptat si in piata concurentiala de catre intreprinzatorii particulari?

  • Bogdan Hossu

   Salariul minim reprezinta un instrument multiplu in mana guvernantilor care nu pot interveni prin piata fortei de munca prin alt instrument. El nu numai ca este un instrument de coeziune sociala (vezi raport 50%), dar in acelasi timp reprezinta astazi un instrument de evzaziune fiscala pentru majoritatea intreprinzatorilor. Cum credeti ca se poate realiza economia de astazi cu peste 1.200.000 de salariati necalificati, din 5.000.000 disponibili. Este evident o forma de evaziune fiscala la gri facuta de o mare parte din intreprinzatori.

 • Întrebarea nr. 30 Pop Claudiu

  Nu am nimic impotriva cu rationalizarea reducerea cheltuielilor cu personalul in sistemul bugetar, dar..
  Se apreciaza ca salariul minim pe economie va fi la anulk de 705 lei, imaginativa ca, conform OG 9/2008, privind drepturile salariale ale functionarilor publici, bugetarii cu o vechime in sistemul bugetarin munca cuprinsa intre 2 -10 ani, cu studii superiaore, au salarii cuprinse intre 705-1000 lei.
  Deci oi crestem salariul minim la 705 lei iar categoria la care am facut referire mai sus ce ar trebui sa faca, sa aplaude.....
  Adica salariile de incadrare cuprinse intre 705-1000 lei sunt salarii decente, in viziunea Guvernului.
  Cu alte cuvinte cine are salarii mari le va avea si in 2010, iar cine nu ........., la cosul de gunoi cu ei.
  De ce nu se aplica grila de salarizare din 2010?

  • Bogdan Hossu

   Toata lumea va avea garantat venitul sau salarial din 2010 pana in 2015. Problema este ca, functie de cresterea salariului minim, vor fi mai multi sau mai putini carora salariul din 2009 le va fi pastrat mai mult timp sau mai putin timp. Aplicarea grilei din 2010 ar insemna dublarea bugetului de cheltuieli cu fondul de salariu pe sectorul bugetar si o diferenta intre salariul minim aplicat sectorului economic si sectorului bugetar, ceea ce este inacceptabil.

 • Întrebarea nr. 31 nicholas

  1. De ce in legea unica a salarizarii nu setine cont de nivelul salariilor pe "industrie" (domenii de activitate). Credeti ca, de exemplu, un inginer IT va putea fi incurajat sa munceasca la stat pe 1500 RON? Cum ramane atunci cu eficienta si calitatea serviciilor cand toti vor fi platiti la fel, indiferent de ce face?

  2. De ce acceptati desfiintarea unor institutii (prin legea de restructurare) si infiintarea a doua institutii in loc? (de ex: pozitia 21 din anexa). Asta inseamna restructurare?

  • Bogdan Hossu

   1. Un inginer IT va pleca probabil de la un nivel de 3300 de RON pentru ca legea este facuta sa functioneze din 2015.

   2. Nu acceptam desfiintarea unor institutii, ci comasarea lor si nu acceptam nici crearea de noi institutii in loc. De aceea am si iesit public criticand guvernul asupra jocului populist.

 • Întrebarea nr. 32 ana maria

  care este punctul dumneavoastra de vedere il negatura cu constitutionalitatea acestei legi? Este ea in acord cu Constitutia Romaniei?

  • Bogdan Hossu

   Da, ca sa fiu scurt.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

3652 vizualizari

 • Saraci si cinstiti? (Duminică, 13 septembrie 2009, 16:07)

  worker [anonim]

  Existe multiple acuze privind averile liderilor sindicali (si dumneavoastra sunteti inclus aici). Se banuieste ca aceste averi au crescut pe seama concesiilor facute diferitelor guverne. Avem sectoare intregi din economie care sunt cronic nemultumite de conditiile de munca si salarizare si la care, foarte surprinzator, liderii sindicali nu "reusesc" sa incropeasca nici o actiune de protest eficienta. In Germania medicii au oprit complet lucrul pina li s-au acceptat conditiile, in Franta profesorii au facut la fel...

  1. Cu cit v-a crescut averea dumneavoastra de cind ati devenit lider sindical?
  2. Unde pot fi vazute declaratiile de avere ale liderilor sindicali si cine le controleaza?
  3. Daca de atitia ani sindicatele din Sanatate si Invatamint NU AU REUSIT sa obtina NIMIC prin "lupta" sindicala (tot ultima treapta de salarizare bugetara, tot internetia masiva a politicului etc) atunci de ce acesti lideri nu se dau la o parte?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:38)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui worker

   1. Averea liderilor sindicali, nu pot sa vorbesc pentru ceilalti, dar stiu ca in fiecare an, la nivelul Cartel Alfa, se depune o declaratie de avere. Cel putin averea mea, nu s-a modificat de mult timp.

   2. Declaratiile de la Cartel sunt cunoscute de toti membri din cadrul Comitetului Confederal.

   3. Intrebare trebuie sa pusa liderilor de federatie. Tocmai pentru ca vrem sa facem o actiune de protest eficienta, suntem surprinsi de faptul ca o parte din sindicate, comandate politic sau nu, doresc o spargere a unei actiuni comune care sa impuna politicului o anumita linie sociala pe care membri de sindicat ne-o cer.
 • Despre salariu si salarizare (Duminică, 13 septembrie 2009, 17:17)

  Marius- [anonim]

  Domnule Hossu, cum comentati si cum ajutati din punct de vedere sindical,48 de angajati de la SC Constructii Aeronautice SA -Brasov-Ghimbav,care nu si-au luat salariile din luna Aprilie-2009 .Cum puteti convinge angajatorul sa platesca salariile?Este necesar ca in codul muncii sa fie un paragraf explicit care sa reglementeze acest lucru,adica obligativitatea angajatorului sa plateasca salarile fara a intarzia?Mentionez ca firma are actionar majoritar statul roman,respectiv ministerul economiei-ministru actual -Videanu.
  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:39)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius-

   Trebuia dat in judecata si executat silit angajatorul. Este un drept prevazut expres de codul muncii, dar din diferite motive lucratorii sau unele sindicate nu doresc sa-l aplice.
 • curiozitate (Duminică, 13 septembrie 2009, 19:00)

  maria [anonim]

  Dvs chiar credeti stratagema cu "nimanui nu o sa-i scada salariu ?" Guvernul asta cam cat de prosti ne crede?Si tot circul asta cu "daca cineva va avea salariu mai mic cu un leu, sa ne semnaleze si lucrurile se vor remedia"...
  Eu sunt functionar public ( intr-un minister) si dupa calculele facute in functie de coeficientul corespunzator, salariul meu va fi mai mic cu aproape 10 milioane(nici inainte nu era foarte stralucit) Iar eu sunt intr-o situatie fericita pentru ca am studii superioare, sa vedeti ce venituri vor avea colegii mei cu studii medii.
  Cat de bine s-a negociat legea salarizarii? Mie mi se pare ca e ceva facut repede,pe genunchi si fara a lua serios in calcul fiecare categorie de bugetari.Sunt atat de scarbita de tot ce se intampla....
  Nu cred ca aceasta greva mareata sa schimbe ceva...ma indoiesc serios ca daca ies in strada , coeficientul meu din lege va creste subit.
  Si inca o observatie: cine trebuie sa aiba salariu mare,va avea in continuare.
  Multumesc
  • nedumerire (Luni, 14 septembrie 2009, 14:04)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui maria

   Doamna Maria, dumneavoastra aveti studii superioare, lucrati ca functionar public intr-un minister si va plangeti ca vi se va diminua salariul cu 1000 lei.Eu sunt invatator cu studii superioare si am salariul 1000 lei net. Mie cu cat mi se va diminua si cu cat voi mai ramane in mana?
   • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:44)

    Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina

    Avand un salariu de 1000 de lei net, proabil aveti 1300 de lei brut. In 2010 si s-ar putea in 2011 salariul dvs ramane acelasi fara sa fie afectat de noua lege.
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:41)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Nu o sa-i scada nimanui salariul, a fost o prioritate a noastra, drept care am modificat de patru ori textul pentru a nu fi confuz. La restul intrebarii, aveti explicatii in raspunsurile date deja mai jos. Tocmai pentru a nu mai fi pe genunchi negocierea, speram sa fie introdus articolul care prevede comisia si posibilitatea de rectificare a anexelor facute "pe genunchi".
 • Comentati va rog articolul (Duminică, 13 septembrie 2009, 19:26)

  stefan v [anonim]

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6138208-sindicatul-risipei-nationale.htm
 • buget (Duminică, 13 septembrie 2009, 20:49)

  jo [anonim]

  dumneavoastra ca persoana fizica sunteti obisnuit sa cheltuiti mai mult decat va permite bugetul personal? daca da, cum reusiti si care e reteta? iar daca nu, de ce ar trebui ca statul sa fie obligat sa scoata din buzunar mai mult decat isi permite?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:45)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui jo

   Nu. Statul nu scoate mai multi bani decat isi permite. Tocmai de aceea, exista aceasta perioada de racordare la viitoare lege de salarizare unitara care prevede inclusiv reduceri de personal.
 • politca sindicala (Duminică, 13 septembrie 2009, 21:00)

  popa [anonim]

  Domnule Hossu,

  De ce exista un interes puternic din partea sindicatelor sa pastreze haos in sistemul de salarizare ? Oare deoarece numai asa pot castiga sindicatele sau mai precis liderii de sindicat favoruri si trafic de influenta de la diferite grupuri pe care le sustin in relatia directa cu ministrii si parlamentari? De ce nu lupta sindicatele si pentru utilizarea eficienta a banului public? De ce sustin risiperea lui sub umbrela protectiei drepturilor angajatilor?

  Cu stima
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:48)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui popa

   Multi din liderii se sindicat au fost interesati de propriile lor salarii si mai putin de politica salariala globala. Cartel Alfa avand lucratori din toate sectoarele bugetare a incercat sa construiasca o politica salariala echilibrata, marcata de coeziune sociala (vezi raport salariu minim/ salariu mediu) si pe o crestere a intregului sistem economic (politica salariului minim pe economie). Dorim un sistem simplu si eficient, iar o politica salariala adecvata reprezinta si prima forma de combatere a risipei banului public. Evident, avem si alte cereri legate de economisirea banului public.
 • legi (Duminică, 13 septembrie 2009, 21:05)

  elis [anonim]

  dle Hossu de mult timp la tv-radio sau presa scrisa nu auzim decat de salariatii de la stat (bugetarii) oare guvernul isi aduce aminte ca mai sunt si salariati in mediul privat de care nu are nimeni grija?Lucrez in mediul privat din 1997 si nu am auzit pe nimeni sa l doara capul de acesti salariati .Deja observam ca salariatii dela stat sunt mai bine platiti desi suntem la fel de bine pregatiti avem studii si chiar din cele mai inalte.De ce pt.salariatii de la stat nu se tine cont de realizarile din economie?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:50)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elis

   Politica salarizarii bugetare va afecta si pe ceilalti lucratori din economie prin salariul minim si prin grila. Tocmai pentru ca nu ne intereseaza numai sectorul bugetar, solicitarea Cartel Alfa a fost un pact de ocupare stabilit principial la conferinta Organizatiei Interationale a Muncii din 2009, care sa rezolve o politica de salarizare, ocupare si protectia lucratorilor din toate sectoarele.
 • Componenta salariu (Duminică, 13 septembrie 2009, 21:19)

  georgeta [anonim]

  La ce salariu se refera premierul ca nu va fi diminuat: la cel de incadrare, cel de baza, salariul inscris in carnetul de munca (salariul de baza + sporurile), sau la salariul in plata din decembrie 2009 diminuat deja prin fila de buget aprobata de ordonatorul principal de credite?
 • Intrebari? (Duminică, 13 septembrie 2009, 22:20)

  stefan [anonim]

  Care va sunt realizarile in calitate de lider sindical? Dar daca se poate nu in LIMBA DE LEMN.
  Ce va califica pentru aceasta functie?
  Cum ati fost ales si de catre cine? (Eu n-am participat decit la alegerea liderului de sindicat de unde lucrez-si daca nu v-am votat cum ma puteti reprezenta? N-am avut niciodata in fata un buletin de vot in care sa fie un nume de "lider national" sau un contracandidat)
  Pe unde va putem gasi un CV cit de cit. Macar si de calitatea indoielnica a lui Hrebenciuc (5 ani de meserie, restul director intr-o judeteana de partid, dar cica n-a fost activist) Chiar si asa il pot accepta, ca stiu sa-l citesc si in partea nescrisa sau nespusa...
  Daca se declanseaza o greva, in mod normal eu nu trebuie sa primesc salariu, ci o plata de la sindicat. La cit se poate ridica o astfel de plata si pentru cit timp aveti fonduri?
 • Salarii exorbitante (Luni, 14 septembrie 2009, 0:20)

  George Vilcu [anonim]

  Domnule Hossu, vi se pare normal ca celor cu salarii exorbitante sa nu le fie reduse aceste salarii?

  Ex - Reducerea unui salariu de 300 de milioane ar putea duce la cresterea a 30-40 de salarii minime de 6 milioane.
  Constitutia Romaniei nu prevede garantarea modificarii salariilor numai intr-o anume directie.
 • altfel (Luni, 14 septembrie 2009, 0:35)

  zdragomir [utilizator]

  1. Aveti vreun plan dezvoltat, integral, alternativ la legea unica de salarizare?

  Stiu ca exista multe negocieri si amendamente, dar as vreau sa stiu daca aveti propria viziune dezvoltata in scris, o alta lege a salarizarii. Majoritatea celor care privesc circul politic romanesc nu inteleg ce se intampla, totul e confuz sau obscur. Un plan care sa fundamenteze o strategie consistenta pe termen lung ar clarifica mult mai bine situatia actuala.

  2. Cum ati reactioana -daca- guvernul ar intra in incapacitate de plata?

  Tinand cont ca e criza de lichiditate si de supraproductie in sistemul global, aceasta posibilitate e din ce in ce mai reala.
 • Proteste bugetari (Luni, 14 septembrie 2009, 8:37)

  Mircea Iordan [anonim]

  Am doua intrebari:
  1. De ce bugetarii nu s-au organizat cand a inceput elaborarea legii salariilor pentru a stabilii ierarhizarea profesiilor si s-au trezit deabea acum cand legea este gata ca ierarhizarea nu este corecta?
  2. Toatea actiunile de protest preconizate vor lovi in mod preponderent in cetatenii obisnuiti, care asigura si salariile bugetarilor si mai putin in guvernanti. De ce nu indreptati actiunile de protest exclusiv impotriva guvernului si a clasei politice?
  Asa cum sunt preconizate, ele vor trezi o atitudine de dezaprobare fata de grevisti nu fata de guvernanti!
 • ag2r fond de pensii (Luni, 14 septembrie 2009, 8:45)

  jimmy hoffa [anonim]

  Tovarase, camarade, ce se mai aude cu business-ul Cartel Alfa din domeniul pensiilor private obligatorii? Ma refer la AG2R Fond de Pensii, cu Cartel Alfa actionar. In patru luni, ati strans 1127 de oameni la fondul de pensii al Cartel Alfa, din 4,2 milioane. Nu ati reusit sa dati tunul la care sperati si acum ati pus tunurile pe cei care au ramas in piata? Halal lupta sindicala. Asta e increderea pe care v-o acorda oamenii! Va doresc pensionare anticipata (cat mai anticipata)!!!
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:26)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui jimmy hoffa

   Este desfiintat, datorita comportamentului liderilor de sindicat de intreprindere si a interesului lor personal in defavoarea interesului colectiv. Deci, o s-o vedem peste 20 de ani aceasta politica, cum au vazut-o in acesti ani lucratorii din Statele Unite, beneficiind de un sistem pe care am impresia ca-l sustineti. Nu totdeauna tot ce este corect, daca iesi din sistemul conditionarii institutiei tale, inseamna ca este si gresit.
 • întrebări (Luni, 14 septembrie 2009, 9:00)

  ovidiu [anonim]

  1. De ce absolvenţii facultăţilor de medicină, în primul an de rezidenţiat, nu sunt plătiţi cu valoare minimă de cca. 1000 lei prevăzută pentru cei cu studii superioare (ex. absolvenţii de ASE) ?.
  2. Care este valoare salariului mediu şi a pensiei medii cerută de Uniunea Europeană prin condiţiile de aderare, acceptate şi semnate de către România ?. Dacă nu cunoaşte-ţi aceste valori este impardonabil.
 • protestele dvoastre ne vor duce mai in rapa (Luni, 14 septembrie 2009, 9:25)

  Lucian [anonim]

  Dl Hossu va stimez doar in calitate de luptator pt drepturile bugetarilor, dar cu toate astea va critic deoarece actiunile dvoastra vor duce Romania in rapa si mai adanc,ganditiva inainte sa faceti o actiune, inainte sa paralizati intreaga Romanie din cauza protestelor, iar singurii vinovati in ochii nostri de simpli cetateni nu va fi Guvernu ci chiar dvostra liderii de sindicate , si stiti de ce?

  Deoarece prin actiunile dvoastre veti face mai mult rau decat o face deja Guvernu , si nu e doar parerea mea personala, e parera multor prieteni , si familii care cunosc, si le e teama de paralizarea Romaniei din cauza voastra.

  Intrebarea mea este :

  Sunteti pregatit sa inghetati Romania prin proteste si sa va asumati responsabilitatea a ceea ce va urma?
 • Neconcordante in Legea salarizarii unitare (Luni, 14 septembrie 2009, 9:35)

  Marius [anonim]

  Asistentul social cu studii medii este trecut la doua pozitii distincte (echivalare atat cu asistenta medicala, cat si cu sora medicala cu studii medii), ceea ce va determina haos si inechitati in aplicare, cu atat mai mult cu cat asistentul maternal si cel personal sunt platiti prin echivalare cu acelasi asistent social cu studii medii. Lucratorul social si pedagogul de recuperare (functii importante in sistemul de asistenta sociala) nu apar in nici o anexa. Instructorul de educatie a fost retrogradat (de la echivalarea cu asistenta medicala in actuala legislatie la cea cu sora medicala in proiectul noii legi). Pentru asistentii sociali cu studii superioare nu s-au prevazut gradele acordate de colegiul lor profesional (debutant, practicant, specialist, principal), astfel cum s-a prevazut la psiholog. La functii comune se prevede posibilitatea angajarii unui magaziner debutant cu studii generale, dar la treapta imediat superioara acesta trebuie sa aiba studii medii. Nu mai iese din debut sau i se inceteaza CIM pentru necorespundere profesionala (nu intruneste conditiile de studii)? Acestea sunt doar cateva scapari. FNS PRO.ASIST le-a sesizat, dar ... degeaba! Ce se mai poate face?
 • Salariul orar (Luni, 14 septembrie 2009, 9:36)

  Deris [anonim]

  Care este media salariala orara in invatamantul romanesc? Dar nivelurile minime si maxime? Se banuieste ca, desi salariile in invatamant sunt mici, nivelul orar al salariului este destul de ridicat.
  Cam cate ore lucreaza pe saptamana un profesor? Dar un invatator? Cate din acestea se desfasoara in clasa, cu elevii?

  Va multumesc.
  • lamurire (Luni, 14 septembrie 2009, 14:18)

   cristina [anonim] i-a raspuns lui Deris

   Domnule draga, eu sunt invatatoare cu studii superioare la facultate de stat. M-am titularizat cu media 9.40 intr-un sat la 35 km de localitatea de domiciliu, la o scoala cu invatamant simultan. Ca invatator ai zile cu 4 ore si zile cu 5 ore efectiv cu copiii la clasa, la simultan ai numai 5 ore pe zi deoarece se lucreaza cu diferenta de o ora (una dintre clase vine si pleaca cu o ora mai tarziu decat cealalta clasa). Dar pe langa aceste ore efectiv in clasa, mai sunt ore in care trebuie pregatite lectiile, fise, evaluari, corectate caiete, teme, facute cursuri de pregatire.Eu una imi fac softuri educationale pe calculator. Toate acestea iau timp. Ati socotit in media dumneavoastra salariala si orele acordate acestor activitati?Multi gandesc ca dumneavoastra socotind doar orele din clasa, dar nu poti intra in clasa, in fata elevilor fara lectii pregatite.Copiii taxeaza orice greseala.
 • Se pare ca puteti fi uniti cand doriti. (Luni, 14 septembrie 2009, 9:38)

  AlinN [anonim]

  De ce nu v-ati unit in ultimii ani pentru o corectitudine in salarizare? Si de ce acum impiedicati un algoritm de salarizare care n-ar mai permite aparitia veniturilor gigantice la unele functii de conducere?
  De ce pana acum nu ati blocat negocierile? De ce blocati totul dupa ce ati negociat si ati fost de acord cu principiile legii?
 • Sindicat! (Luni, 14 septembrie 2009, 9:59)

  Cornel [anonim]

  Buna ziua,
  Exista posibilitatea infiintarii unui sindicat intr-o companie multinationala?Daca da, care sunt pasii ce trebuie facuti?
  Multumesc.
 • Din ce sa fie platiti bugetarii? (Luni, 14 septembrie 2009, 9:59)

  glp [anonim]

  1. In sistemul privat, in momentul in care cuiva nu ii convine salariul/locul de munca isi da demisia si isi cauta un alt loc de munca. De ce bugetarii nu fac asta? Cumva pentru ca sunt mult mai slab pregatiti decat angajatii din mediul privat?

  2. Aveti idee cam cate disponibilizari s-au facut in mediul privat datorita crizei? Dar despre cat s-au diminuat salariile?

  3 Daca la 2 raspunsul e DA, de ce nu ar trebui sa se faca si in mediul bugetar un numar proportional de disponibilizari?

  4. Economia romaneasca este in picaj, pentru ca firmele nu mai pot produce. Din ce credeti ca poata sa sustina un apart bugetar si asa supradimensionat?

  5. Ce parere aveti despre impozitul forfetar? Dar despre alte taxe si impozite marite pentru ca bugetarii sa poata fi platiti?

  6. Cum comentati faptul ca in tarile baltice salarile bugetarilor si pensiile au fost diminuate? De ce la noi s-ar putea aplica o alta solutie?
 • Sindicate vs politica (Luni, 14 septembrie 2009, 10:03)

  Catalin [anonim]

  Am o vaga impresie ca dupa 1990 sindicatele din Romania au fost utilizate ca arma politica de multe ori si au facut in mod constant jocuri ale partidelor din intreg spectrul politic. Acest lucru dauneaza grav caci si actiunile ce sunt anuntate a avea loc sunt puse sub semnul de intrebare al "onestitatii' liderilor sindicalisti. ce se poate face ca sindicatul sa reprezinte doar interesul sindicalistului si astfel sa creasca interesul si increderea angajatului catre astfel de forme asociative de aparare a drepturilor sale?
  2. In 20 ani sindicatele care vor sa apere drepturile sindicalistilor din administratii publice (locala si centrala) nu au avut o pozitie in privinta politizarii excesive a aparatului de stat urmare a fiecarui ciclu electoral. in acelasi timp avem o administratie caracterizata de coruptie si incompetenta. Cand sindicatele din aceasta ramura vor avea o pozitie coerenta care sa duca la profesionalizarea corpului functionarilor publici prin programe de perfectionare continua reale si nu realizate de srl-uri care aduna bani de la stat sub forma cursurilor?.. cand sindicalismul romanesc va lua pozitie fata de politizarea excesiva a functionarimii?.. este penibil ca in 2009 sa fie functionari scosi din sistem ca sa imparta fluturasi cu diversi politicieni.
  va multumesc,
  catalin
 • Cateva nedumeriri (Luni, 14 septembrie 2009, 10:07)

  dinno [anonim]

  1. care este cel mai puternic argument al acestui guvern, in negocieri, daca putem sa le numim negocieri, care au convins sindicatele sa renunte la actiunile de protest preconizate ?
  2. de cat timp se afla bogdan hossu la conducerea cartel alfa ?
  3. as vrea sa revenim la data de 1 mai a.c. si sa ne explice cum de in romania nu a existat un singur miting al sindicatelor iar majoritatea liderilor sindicali erau plecati prin lume ! are vreo semnificatie aceasta data pentru sindicate sau nu ?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:24)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dinno

   1.Lipsa banilor, si incapacitatea de plata care ne paste pe toti. Nu ne-a convins la renuntarea actiunilor daca nu se accepta amendamentele propuse.
   2. 17 ani, cu Congres de alegeri din patru in patru ani.
   3. 1 Mai a fost monopolizat de partide si nu vom dori niciodata combinatia partide-sidicat chiar daca este pe o data cu semnificatii sindicale importante. Vezi cazul Statelor Unite, unde sindicatele au renuntat la ziua de 1 mai din acest motiv.
 • lideri.... (Luni, 14 septembrie 2009, 10:08)

  Flo [anonim]

  ...nu credeti ca ar fi moral ca liderii de sindicat sa nu faca parte dintr-un partid politic?!
  multumesc!
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:22)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flo

   De acord cu dvs, dar Parlamentul a refuzat introducerea in legea sindicala a amendamentului propus, la presiunea altor confederatii.
 • Intrebari (Luni, 14 septembrie 2009, 10:58)

  Alexandru C [utilizator]

  In calitate de lider sindical ar trebui sa reprezentati majoritatea nu minoritatea.

  1. Daca vreti mentinerea salariilor sau cresterea lor (desi mi s-ar parea o aberatie atata timp cat salariul mediu in mediul privat este mai mic decat salariul mediu stat) de ce nu propuneti reducerea numarului bugetarilor?

  2. In mediul privat salariile scad proportional cu marimea venitului. De ce in cazul bugetarilor nu se aplica o scara de diminuare a salariilor?

  3. Cum credeti ca pot fi mentinute salariile bugetarilor atata timp cat asistam la o scadere economica de 8%? Cum pot fi mentinute salariile bugetarilor cand in mediul privat se desfiinteaza o gramada de posturi?De unde se pot scoate bani pentru cerintele pe care le aveti? Din piatra seaca cu siguranta nu.

  4. Cam cati someri are Romania acum? Nu date oficiale ci neoficiale ca doar multe restructurari se fac cu acordul partilor, caz in care nu figureaza la somaj.

  5. Ce credeti ca rezolvati prin greva? Bani nu mai sunt si ar trebui sa explicati asta oamennilor pe care spuneti ca-i reprezentati. Vreti ca tara asta sa se duca de rapa?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:21)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru C

   Reprezint pe toata lumea si nu pot sa fac altfel.

   1. Se face mentinerea salarilor cu reducere de personal, care a si inceput.
   2. Acesta e rezultatul politicii fiscale.
   3. Nu se doreste cresterea, se doreste inghetarea salariilor pentru ca altfel economia va merge si mai rau in jos neexistand consum.
   4. Somerii in Romania reprezinta aproximativ 900 de mii.
   5. Greva nu este facuta de noi, Cartel Alfa, si nu suntem de acord cu o forma separatista a acestora. Vezi celalalte raspusuri.
 • salarizare (Luni, 14 septembrie 2009, 11:21)

  Marina [anonim]

  De ce sunt discriminaţi cei cu studii superioare de scurtă durată faţă de cei cu 3 ani Bologna? Oare 3 ani de studii superioare efectuate într-un centru universitar în anii "80" sunt mai prejos decât 3 ani de studii într-o facultate privată apărută peste noapte poate chiar neacreditată?De ce diferenţe atât de mari în grilă?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:18)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marina

   Diferenta este de 0, 25 puncte. Evolutia continua in sus pe etape.
 • Criza (Luni, 14 septembrie 2009, 11:28)

  Cristian Orgonas [anonim]

  D-le Hossu,

  Lamuriti-ne va rog cum cum inteleg cei 1.4 milioane de angajati din sectorul public sa isi asume in solidar cu restul populatiei efectele crizei economice, daca nu accepta nici reducerea temporara a salariilor, nici reducerea numarului de angajati, nici reducerea cheltuielilor prin luarea unor zile de concediu fara plata?

  Cu Stima
  Cristian Orgonas
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:18)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Orgonas

   Vedeti celelalte raspunsuri. Si-au asumat, unii nu vor sa-si asume.
 • eliminarea diferentelor intre categoriile de sala (Luni, 14 septembrie 2009, 11:29)

  iulia [anonim]

  domnule presedinte, sunt membru de sindicat al Cartel Alfa, lucrez in administratia publica, am 25 ani vechime si ridic un salariu de 800 lei/luna. Este adevarat ca fac parte din categoria salariatilor contractuali si nu din cea a functionarilor publici, dar muncim in aceeasi masura si unii si altii. De ce atatea diferente, domnule presedinte, intre cele doua categorii ?
  Va rog foarte mult ca la negocierile pe care le veti mai purta cu reprezentantii Guvernului, sa cereti introducerea sporurilor in salariu, pentru toti salariatii, deoarece la Primaria la care lucrez nu exista si nu a existrat nici un contract colectiv de munca, datorat refuzului conducerii institutiei si deci nu am luat niciodata sporuri, de aceea colegi ai mei din tara, cu acelasi salariu de incadrare 865 lei, ridicau 1600lei/luna, datorita sporurilor cuprinse in contractul colectiv de munca, iar noi cu 838 lei/luna. Va rugam sa aduceti in discutie, ca nu este posibil ca dupa 25 ani vechime sa pleci cu 800 li/luna acasa, la nivelul actual de trai, cu rate in banci, plata facturilor la utilitati, alimente.... etc. Si inca un lucru: salariul de 800 lei/luna este atat de mare incat este necesara stagnarea majorarii acestuia? trebuie sa creasca salariile senatorilor, deputatilor si magistratilor, care "saracii" de ei au salarii atat de "mici"? Este nedrept !
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:17)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui iulia

   Diferentele vor fi mult mai mici pentru ca s-a eliminat criteriul de incompatibilitate pentru functionarii publici. Sporurile structurale s-au introdus pentru toata lumea in slariu. Cresterea salariului minim este singura garantie pentru asigurarea unui venit adecvat tuturor lucratorilor din Romania astfel incat sa-si asigure viata decent.
 • "privat" si "de stat" (Luni, 14 septembrie 2009, 11:47)

  echos [anonim]

  Buna ziua,
  - 1. De ce am impresia ca toate sindicatele celor "de la stat" merg impotriva curentului? sa va explic: lucrez la privat, in ultimii 3 ani am primit o singura marire de salar, anul acesta s-au inghetat si se anunta perspectiva unor disponibilizari masive in urmatoarele luni.(aproape jumatate din personal). In jurul meu toti cei care lucreaza "la privat" se tem ca raman fara job, cunosc cazuri de firme ce pur si simplu s-au inchis sau si-au trimis cea mai mare parte a muncitorilor in somaj...
  Deci, revin: Cand economia merge in jos, de ce continuati sa va prefaceti ca totul e excelent? cine va va platii aceste salarii ce le doriti?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:16)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui echos

   Vedeti raspunsurile de pana acum.
 • ARMONIE SOCIALA (Luni, 14 septembrie 2009, 11:49)

  Octavian Capatina [anonim]

  Dle Bogdan Hossu

  1) Cine apara interesele celor din economia reala?
  2) Cum de nu s-a gasit NIMENEA sa convinga puterea politica ca ar trebui sa existe
  a) o proportie intre veniturile birocratiilor si veniturile creatorilor, si
  b) o limita maxima rationala, din PIB care sa fie cheltuita cu birocratia?
  3) cat de slabi, confuzi, lipsiti de simt economic si matematic TREBUIE sa fie guvernanti si politicieni ca sa nu propuna ca baza pentru birocrati salariu mediu pe economia reala?
  4) Cum e posibila ca segmentul profesional, de departe cel mai calificat, sa fie batjorit in HALUL ASTA?
  • rapuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:14)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octavian Capatina

   1. Celor din economia reala le aparam noi interesele.
   2.
   a)s-a facut o comprimare de 1:50 apoi la 1:15 si ultima forma este 1:12. Vom incerca s-o comprimam in continuare, dar este greu sa convingi clasa politica
   b) limita normala din PIB cheltuita cu "birocratia" dar care de multa ori reprezinta servicii de interes general de stricta necesitate este de 6%, ceea ce legea actuala isi propune pentru 2015 (in 2009 e 9, 2%)
   3. Sunt mult mai mult lipsiti de toate cele spuse decat credeti.
   4. Tocmai ca pregatirea profesionala sa reprezinte un criteriu de baza a fost lupta ca studiile superioare implicit celelalte sa plece un nivel acceptabil, respectiv 1, 75. Ramane lupa comprimarii functiilor de conducere fata de functiiile de executie.
 • Calcul salariu brut (Luni, 14 septembrie 2009, 12:06)

  Ionel Dobre [anonim]

  Domnule Hosu, ne puteti spune cum se va fare reincadrarea bugetarilor dupa 1 ianuarie 2010 si ce inseamna salariu brut (adica este cel inscris in fluturasul meu de salariu) sau cel calculat dupa formula existenta in proiectul legii care include nuami anumite sporuri ??
  Multumesc pentru raspuns.
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:10)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel Dobre

   Functie de nivelul salariului dvs in 2010, 2011 pana in 2015 veti primi un salariu care nu va fi mai mic decat salariul din 2009. El va incepe sa fie dupa proiectul legii numai dupa ce noul coeficient inmultit cu salariul minim din acel an la care se adauga sporurile prevazute in noua lege vor depasi salariul din 2009.
 • ierarhizare bugetara (Luni, 14 septembrie 2009, 12:39)

  narcis [anonim]

  1. nu era mai simplu sa se preia un sistem de ierarhizare valorica a salariilor dintrun sistem bugetar european? cu indice economic national corectata apoi.
  2. nu erau mai usoare discutiile si negocierile dintre parteneri sociali si guvernanti daca raportarea nu era la un salariu minim stabilit ci la un indice economic, care reflecta posibilitatile bugetare ale guvernului? acest indice poate fi mai mic sau mai mare, de la un an la altul, functie de dinamica economica.
  3. negocierile si mai ales discutiile publice par a face abstractie de posibilitatile bugetare, toti vor mult, dar nimeni nu spune ca atunci cand o categorie bugetara va primi mai mult, de alta sau altele trebuie taiat. de ce?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:09)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui narcis

   1. Perfect de acord, cum s-a facut in 1957 cand s-a preluat sistemul german. Nu este nevoie de corectia cu indicele national, pentru ca aceasta este dat prin salariul minim pe economie.
   2. Nu, pentru ca scopul legii a fost si realizarea coeziunii sociale pe intreg sistemul economiei nationale.
   3. S-au tinut cont de posibilitatile bugetare tocmai datorita faptului ca sunt sase ani de tranzitie pana la aplicarea propriu zisa a legii. Nici un sector nu va primi mai mult decat altul ci cresterea va fi prin comprimare de jos in sus in toate sectoarele, functie de disponibilitatile financiare bugetare ale fiecarui an.
 • salarizare la APIA (Luni, 14 septembrie 2009, 12:48)

  vasile [anonim]

  Buna ziua,
  dupa cum scrie in proiectul de lege al salarizarii unice - nimeni nu pierde la salariul avut in luna decembrie 2009.


  Ce se va intampla cu sporul de 75% detinut in prezent de salariatii Agentiei de Plati si interventie in Agricultura?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:05)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile

   Sporul de 75% pentru APIA nu este un spor, este o crestere a salariului de incadrare, prevazut in legea de constituire. El este afectat de ordonanta 24/2009 in sensul ca tot personalul din APIA va avea o reducere daca nu va absorbi un anumit procent de fonduri europene.
 • Administratia publica locala (Luni, 14 septembrie 2009, 12:59)

  Chisalita Gabriela [anonim]

  Domnule Presedinte unde se afla in demersurile dumneavoastra Administratia Publica Locala?
  Dupa informatiile pe care le posed FNSA , care cuprinde majoritatea primariilor si consiliilor judetene din tara, plateste cotizatie la dumneavoastra?????
  V-am urmarit cu atentie si spuneti numai de invatamant si sanatate......
  Multumesc !
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:33)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Chisalita Gabriela

   Si administratia pulica locala este prioritara in sistem. Tocmai pentru ca am primit per total foarte multe observatii, compromisul pe care l-am propus este ca pana la 30 iunie 2010 sa se creeze o comisie la care sa participe si reprezentantii federatiilor sindicale reprezentative care sa poata sa faca corectii legate de deficientele constatate in anexele actualului proiect de lege:
   - Disfunctionalitati pe verticala sectorului
   - Disfunctionalitati intre sectoare
   - Lipsa unor functii
   - Necorelari cu legislatia in vigoare
   - Decalaje mari intre cele mai mici functii de conducere si cele mai mari functii de executie.
 • . (Luni, 14 septembrie 2009, 13:44)

  radukku [utilizator]

  1.Nu credeti ca aceasta lege este un pas inainte pentru modernizarea tarii? Daca da, atunci de ce doriti sa intarziati reforma? Daca nu, atunci argumentati.
  2.Credeti ca o greva in sistemul bugetar ar rezolva problema, sau ar amplifica-o?
  3.Inteleg ca sindicatele se lupta pentru cat mai multe drepturi, dar daca acele drepturi nu sunt posibile cu niciun chip si mai mult, pe termen lung ar fi efecte dezastruase pentru intreaga tara, gen +50% in salariul profesorilor, pentru ce e tot circul cu legea unica? E cumva ancorat acest "circ" in politic si in campania electorala?
  4.Stiti ca in tari ca Japonia, Coreea de Sud, SUA s.a. oamenii ar fi de acord sa munceasca sau deja au recurs la masura de a munci saptamani si luni de zile pe timp de criza fara sa fie platiti? De ce la noi nu se accepta nici macar acel concediu de o saptamana? E de preferat sa fie dati afara 20% din bugetari?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:30)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui radukku

   1. Este un pas inainte, dar lipsa transparentei, lipsa unei baze de date reale cat si lipsa unor metodologii au facut sa existe suspiciuni legate de buna intentie a reformei. Mai mult, lipsa garantarii salariilor actuale pana la o crestere efectiva conform noii grile de salarizare a fost un subiect de dezacord pe care speram sa-l corectam acum, pe ultima suta de metri.
   2. Greva in sistemul bugetar are sens daca scopul ei este sa faca Parlamentul sa-si modifice opinia, in sensul introducerii si validarii unei motiuni de cenzura. Greva din 5 octombrie nu are nici un sens, decat poate unul politic.
   3. Politica salariala in sectorul bugetar are doua principii fundamentale pentru care, marturisesc, noi, Cartel Alfa, am luptat: o ridicare predictibila si ritmica a salariului minim, astfel incat, pe orizontul de timp 2015 sa putem realiza coeziunea sociala prevazuta de carta sociala europeana si anume, raportul salariu minim/salariul mediu = 50%. Restul s-ar putea sa fie si circ politic si de campanie electorala.
   4. Concediul de zece zile neplatit nu este decat o forma de rezolvare a deficitului bugetar pentru anul in curs 2009. Sectorul bugetar actual nu poate scapa de o restructurare evident si prin reducerea numarului de personal. Umflarea numarului de posturi s-a facut in principal datorita necestiatilor de satisfactie a cererilor clasei politice aflate la guvernare. Cum din sectorul economic s-a facut o restructurare de 3 milioane de locuri de munca, restructurarea de pana la 300 de mii de persoane pe sase ani de zile din sectorul bugetar este o necesitate care va trebui sa fie acompaniata de un program social adecvat.
 • salarizare (Luni, 14 septembrie 2009, 14:03)

  mioara [anonim]

  Conform grilei de salarizare acel salariu brut va fi mai mic decat salariul brut actual, deci unde este cresterea? si vorbesc de un salariu de 1080 lei/ lunar nu detin nu's ce functie de conducere dar lucrez in sistemul sanitar , personal auxiliar, un personal care nu e reprezentat de nimeni, ca suntem o paria a sistemului. Deci dc se spune ca ca vom avea cel putin aceleasi salarii? unde include si sporul de vechime, spor de conditii periculoase? sau cel salariu de stabilitate care oricum nu l-am luat...........Numai minciuni, toti vorbiti de salarii va dau eu 8 mil pe luna sa va descurcati cu intretinere, lumina, tel, 2 copii cel putin.....cum reusiti???
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:23)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mioara

   Legea propusa de salarizare este prevazuta pentru 2015 si salariul minim de 1100 de RON. Din 2010 pana in 2015 va fi perioada de tranzitie in care, daca venitul salarial actual, intr-un anumit an, al unei persoane este mai mare decat coeficientul inmultit cu salariul minim din anul respectiv, persoana respectiva va lua tot timpul salariul actual. Numai de cand salariul minim inmultit cu coeficientul persoanei va depasi salariul actual, aceasta persoana va avea crestere salariala. Deci salariile mici (600 - 750 RON) vor fi crescute in 2010 iar celelalte nu. Si tot asa, pe transe, pana in 2015.
 • algoritm de calcul (Luni, 14 septembrie 2009, 14:11)

  functionar public [anonim]

  dumneavoastra sunteti in posesia algoritmului de calcul pentru salarii? Doresc sa stiu cum se calculeaza salariile in institutiile bugetare si daca, pentru functionarii publici, care beneficiaza de majorare salariala la salariul de baza, prin legi speciale, vor mai beneficia de aceste majorari, precum si prima de 10% din salariu, daca se mai pastreaza.
  Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:20)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui functionar public

   Legile speciale vor fi eliminate si baza de calcul pentru toate salariile si sporurile vor fi cuprinse in viitoarea lege unica. Sporurile, o parte, sunt introduse in viitorul coeficient de salarizare si maximum sporurilor acordate vor trebui sa fie pana la 30% pe media ponderata a fiecarui ordonator principal de credite.
 • Putina JENA (Luni, 14 septembrie 2009, 14:18)

  hcd09 [anonim]

  Fata de restul romanilor care lucreaza in tara asta si care contribuie efectiv la formarea PIB-ului si nu la saracirea lui.
  De unde sa va dea domnule daca au scazut incasarile intr-un hal fara de hal???
  De ce sa pastrati tot atatia oameni in sistem daca nu este nevoie de ei???Dvs daca ati avea o firma cu 20 de angajati, dar ati putea sa va descurcati si cu 10, i-ati pastra si pe ceilalti doar de mila?
  De ce considerati ca statul este raspunzator de soarta bugetarilor, de numarul si masura veniturilor lor, si nu de optimizarea sistemului, reducerea birocratiei si directionarea banilor catre componente investitionale, care pot fi valorificate de catre toti cetatenii si investitorii. In acest fel s-ar creea cu siguranta o multime de locuri de munca, unde, daca ar dori, s-ar putea angaja eventualii bugetari restructurati.
  Si nu in ultimul rand, care este baza acestor revendicari salariale?? -este oare crestere productivitatii muncii si al nivelului incasarilor la buget?? Daca NU, atunci nu aveti nici un motiv de greva sau alte proteste prin care incurcati si mai mult economia Romaniei.
  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:18)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui hcd09

   Numarul de personal in sectorul bugetar va fi normat, deci se va face restructurare in functie de eficienta sectorului. Eu nu sunt bugetar (personal), dar politica salariala din sectorul bugetar, deoarece ne referim la 33% din piata muncii din Romania, va afecta direct sau indirect intreaga piata a muncii, inclusiv sectorul economic. Salariul minim din sectorul bugetar, care ar trebui sa reprezinte salariul minim pe economie va afecta tot sistemul economic. Politica de coeziune sociala luata din modelul european de a avea salariul minim/salariul mediu = 50% reprezinta o politica de coeziune sociala care va fi realizata inclusiv prin aceasta lege.
 • sporul acordat pentru FEADR si POR (Luni, 14 septembrie 2009, 14:19)

  Nikki [anonim]

  1.Avand in vedere ca UE a recomandat in nenumarate randuri prin comisarii sai care au avut misiuni de audit in Romania la institutiile care gestioneaza efectiv fondurile de la Comisia Europeana ca angajatii acestor institutii sa fie stimulati financiar si diferit fata de celelalte categiorii de bugetari, in ce sens li se va aplica legea unica de salarizare acestei categorii sociale fara sa le fie afectate in minus salariile?
  2. De ce mamicilor li se acorda pt concediul de maternitate 126 de zile calendaristice si nu 126 de zile lucratoare?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:15)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nikki

   Exista o crestere a salariilor de baza cu 75%, care fiind prevazuta in statutul de creare a institutiilor ea nu va afecta salarizarea prevzauta prin noua lege de salarizare unitara. Ea va fi afectata insa de ultima ordonanta (24/ 2009) in sensul ca se va da proportional cu rezultatul absorbtiei fondurilor europene.

   Marturisesc ca este o problema legata de codul muncii, se va discuta la inceputul anului viitor.
 • Buna ziua (Luni, 14 septembrie 2009, 15:03)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Ne pregatim sa incepem. Domnul Hossu intarzie 10 minute, e prins prin trafic.
 • discrepante (Luni, 14 septembrie 2009, 15:04)

  Clarissa [anonim]

  De ce consilierii debutanti (care au studii superioare, evident) pornesc de la o baza de calcul (1,80) mai mica decat un profesor debutant (cu aceleasi studii superioare), adica 2,10? In conditiile in care un profesor mai poate da meditatii sau pur si simplu sa fie asociat intr-o afacere iar un functionar public nu are dreptul. Profesorii pot oricand sa intre in greva, sa amentinte inghetarea anului scolar etc., pe cand functionarii publici sunt vesnic blamati. Cand ii veti proteja cju adevarat si le veti face respectate drepturile acestori oameni?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:03)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Clarissa

   Sunt multe corectii de facut, si acest lucru speram sa-l facem pana la 30 iunie 2010. Inclusiv cele sesizate de dvs.
 • Salarii privat vc salarii bugetari (Luni, 14 septembrie 2009, 15:05)

  Georgiana [anonim]

  Domnule Hossu vi se pare firesc ca intr-o economie in care mediul privat realizeaza 70% din buget, salariile acestora sa fie mai mici cu 40-50%?
  Strategiile pe care le faceti impreuna cu Guvernul sunt pe termen lung? Sau sunt facute doar sa treceti iarna?
  Credeti ca daca acesta diferenta continua, veti reusi sa aveti salariile bugetate peste 5 ani? Nu! Tot in strada veti iesi, din 2 motive:
  1. Altceva nu stiti.
  2. Mediul privat nu poate rezista in asemenea conditii, similare sclavilor, care cotizeaza pentru altii. Astfel ca fie vor pleca, va inflori economia la negru, se vor orienta tot catre domeniul public.
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 16:02)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgiana

   Politica in Europa arata ca salariul mediu in sectorul bugetar este in jurul a 20% plus/minus fata de salariul mediu pe intreaga economie. In ultimii 18 ani de zile, ca si in viitoarea salarizare, aceasta regula esterespectata.
   1. Cartelul Alfa este format de 70% membri din sectorul economic si 30% membri din sectorul bugetar.
   2. Toti lucratorii din Romania participa, ca si contribuabili, la bugetul de stat. Economia la negru o putem combate printr-o politica adecvata de salariu minim, printre altele, de care beneficiaza toata lumea.
 • greva (Luni, 14 septembrie 2009, 15:17)

  GEORGE [anonim]

  Stimate D-le Hossu,

  vad ca suntem amenintati cu greva de cei care in acest moment reprezinta majoritatea in tara aceasta : bugetarii; nu-mi permit sa comentez salariile acestora, doar numarul lor; ce s-ar intampla daca toate firmele private ar face "greva", si cu suportarea penalitatior de rigoare, nu ar mai plati taxele si impozitele la stat ?
  cu stima
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:59)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui GEORGE

   Greva fiscala partiala o suportam si astazi, deoarece numai 50% din contribuabili platesc. Acesta este motivul pentru care s-a facut acordul cu FMI si partial s-a indatorat si statul. Nu cred intr-o greva separata a sectorului bugetar, ci numai intr-o actiune comuna bugetari cu sectorul economic.
 • Greva (Luni, 14 septembrie 2009, 15:24)

  Darian [anonim]

  Buna ziua,
  Ce efect credeti ca poate avea o greva generala a bugetarilor atat timp cat o mare parte din populatie este convinsa ca bugetarii nu fac nimic si doar saracesc bugetul?
  Cum credeti ca va evolua scindarea societatii in bugetari si privati?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:58)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Darian

   O greva separata a bugetarilor nesustinuta de sectorul economic nu va face decat sa declanseze un razboi intern intre cele doua sectoare. Ca sindicat, nu am acceptat-o si nu o vom accepta nicidoata. Chiar daca unii manipuleaza aceasta idee.
 • lideri si lideri (Luni, 14 septembrie 2009, 15:24)

  bogdan [anonim]

  este anormal aca acolo unde cererea si oferta stabilesc pretul sa fim obligati sa avem un salariu minim si sa ne supunem grilei de salarizare de la bugetari!. de ce credeti dumneavoastra ca trebuie sa existe un salariu minim care sa fie acceptat si in piata concurentiala de catre intreprinzatorii particulari?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:57)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Salariul minim reprezinta un instrument multiplu in mana guvernantilor care nu pot interveni prin piata fortei de munca prin alt instrument. El nu numai ca este un instrument de coeziune sociala (vezi raport 50%), dar in acelasi timp reprezinta astazi un instrument de evzaziune fiscala pentru majoritatea intreprinzatorilor. Cum credeti ca se poate realiza economia de astazi cu peste 1.200.000 de salariati necalificati, din 5.000.000 disponibili. Este evident o forma de evaziune fiscala la gri facuta de o mare parte din intreprinzatori.
 • salariul minim din anul 2010 (Luni, 14 septembrie 2009, 15:32)

  Pop Claudiu [anonim]

  Nu am nimic impotriva cu rationalizarea reducerea cheltuielilor cu personalul in sistemul bugetar, dar..
  Se apreciaza ca salariul minim pe economie va fi la anulk de 705 lei, imaginativa ca, conform OG 9/2008, privind drepturile salariale ale functionarilor publici, bugetarii cu o vechime in sistemul bugetarin munca cuprinsa intre 2 -10 ani, cu studii superiaore, au salarii cuprinse intre 705-1000 lei.
  Deci oi crestem salariul minim la 705 lei iar categoria la care am facut referire mai sus ce ar trebui sa faca, sa aplaude.....
  Adica salariile de incadrare cuprinse intre 705-1000 lei sunt salarii decente, in viziunea Guvernului.
  Cu alte cuvinte cine are salarii mari le va avea si in 2010, iar cine nu ........., la cosul de gunoi cu ei.
  De ce nu se aplica grila de salarizare din 2010?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:54)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pop Claudiu

   Toata lumea va avea garantat venitul sau salarial din 2010 pana in 2015. Problema este ca, functie de cresterea salariului minim, vor fi mai multi sau mai putini carora salariul din 2009 le va fi pastrat mai mult timp sau mai putin timp. Aplicarea grilei din 2010 ar insemna dublarea bugetului de cheltuieli cu fondul de salariu pe sectorul bugetar si o diferenta intre salariul minim aplicat sectorului economic si sectorului bugetar, ceea ce este inacceptabil.
 • reforma (Luni, 14 septembrie 2009, 15:36)

  nicholas [anonim]

  1. De ce in legea unica a salarizarii nu setine cont de nivelul salariilor pe "industrie" (domenii de activitate). Credeti ca, de exemplu, un inginer IT va putea fi incurajat sa munceasca la stat pe 1500 RON? Cum ramane atunci cu eficienta si calitatea serviciilor cand toti vor fi platiti la fel, indiferent de ce face?

  2. De ce acceptati desfiintarea unor institutii (prin legea de restructurare) si infiintarea a doua institutii in loc? (de ex: pozitia 21 din anexa). Asta inseamna restructurare?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:53)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicholas

   1. Un inginer IT va pleca probabil de la un nivel de 3300 de RON pentru ca legea este facuta sa functioneze din 2015.

   2. Nu acceptam desfiintarea unor institutii, ci comasarea lor si nu acceptam nici crearea de noi institutii in loc. De aceea am si iesit public criticand guvernul asupra jocului populist.
 • Este constitutionala? (Luni, 14 septembrie 2009, 15:40)

  ana maria [anonim]

  care este punctul dumneavoastra de vedere il negatura cu constitutionalitatea acestei legi? Este ea in acord cu Constitutia Romaniei?
  • raspuns (Luni, 14 septembrie 2009, 15:51)

   Bogdan Hossu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana maria

   Da, ca sa fiu scurt.
 • protecţia muncii (Luni, 14 septembrie 2009, 15:56)

  Octavian Ruscu [anonim]

  Domnul ministru Marian Sârbu a anunţat oficial că Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Muncii împreună cu Institutului National de Cercetare în Domeniul Muncii si Protecţiei Sociale se vor uni şi vor crea o structură nouă. Evident, obiectele de activitate sunt radical diferite. Cum comentaţi pierderea identităţii celui mai vechi (şi unicului) Institut de protecţia muncii din România? Vă mulţumesc
 • functionar public (Luni, 14 septembrie 2009, 16:05)

  andrei [anonim]

  Cat este de echitabila aceasta lege a salarizarii prin care consilierul juridic asistent este platit ca un brancardier? Aveti cumva in vedere si grila functiilor publice locale care este injositor de mica?
 • Salariile si sporurile la bugetari (Luni, 14 septembrie 2009, 16:06)

  gheorghe [anonim]

  De ce nu sustineti renuntarea la toate sporurile si plata sa se faca pe post/loc de munca?De ce se da spor de vechime?Credeti sincer ca un profesor cu 20 de ani vechime face altceva la clasa decit unul cu 5 ani vechime?Atunci de ce bani in plus?In Spania primesc acelasi salar indiferent de vechime,diferenta vine la gradul didactic,asta da,reprezinta o crestere de valoare.Cu putina gindire se putea renunta definitiv la aceste matrapazlicuri de sporuri de antena de confidentialitate de dispozitit,pe care NU LE GASITI LA PATRONI,unde este productivitatea si eficienta?La stat?Acolo se creaza plusvaloare?
 • SSD+SM (Luni, 14 septembrie 2009, 16:09)

  jade [anonim]

  De ce trebuie sa platim absolv de SS pe SSD atata timp cand acestia au diploma de licenta in SS cu durata de 3-4 ani, cf legislatiei in vigoare. Ce vina au acestia ca s-a schimbat sist de invatam. In legislatia actuala si nici in proiectul lg invatm NU se spune ca esti obligat sa urmezi master ptr a putea fi platit pe SS.. Va multumesc.
 • Salariul minim (Luni, 14 septembrie 2009, 16:12)

  Alex staneci [anonim]

  De ce se vorbeste de mai multe salarii minime ? Adica de ce se vor aplica alte salarii minime pentru anumite ramuri ale industriei ? Care mai este scopul legii salarizarii UNICE ? Oare ca nu va fi o lege care sa lege parlamentarul nesimtit de nevoiasul cu salariul minim pe economie nu credeti ca vor avea iar salarii nesimtite legate de nu stiu ce functionar la parlament care sa aiba salariul minim in institutie - dar de 3-4 ori mai mare decat salariul minim ?
 • La revedere (Luni, 14 septembrie 2009, 16:37)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Discutia online s-a incheita, va multumim pentru interesul aratat si intrebarile adresate.

  Va reamintesc ca cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea "Discutia de luni", pe care o puteti asculta azi, dupa ora 19.00, atat pe HotNews.ro cat si pe frecventele Radio France Romania.
 • sanatate (Luni, 14 septembrie 2009, 16:45)

  Stefan [anonim]

  1.vi se pare normal ca un medic stagiar sa aiba un coeficient de salarizare de 1,9 iar o asistenta medicala cu studii superioare intre 1,5 si 3,3? nu cred ca vreodata un medic va lucra sub coordonarea unei asistente fie ea si cu studii superioare!
  2.intre 3,2 maximul unui medic rezident ultimul an si minimul de 3,3 al unui medic specialist este infim avnd in vedere responsabilitatea diferita a actului medical(aproape absenta in primul caz);
  3.de ce nu s-a renuntat la primariat in conditiile in care acest lucru s-a trambitat destul in ultimul timp?
  4.pe o scara a valorilor intre 1 si 12 .medicul cel mai "tare"si anume primar-ul ,merita doar un 5,2?
  asta e tot ce poate oferi societatea unui medic roman?lasa ca iau ei spaga oricum,nu? v-ati gandit ca poate nu vrem spaga ci doar salarii decente?
 • protectia munci (Joi, 7 octombrie 2010, 18:56)

  viorel [anonim]

  buna seara lucrez la radet de 27 de ani am virsta de 44 ani va rog ajutatima sa-mi recapat drepturile care mi se cuvin.in anul 2006 am facut un accident vascular fiind la seviciu,in anul 2009 am facut un tromboembolism pulmonar cu multiple infarcturi pulmonare.problema este urmatoarea ,inacesti ani din 2006 pina in prezent am stat in medicale sperind ca voi putea sa-mi recuperez forta de munca.ei bine mam hotarit sa ma pensionez pe caz de boala cu totul ca acum este foamete dar nam incotro.cautind pe net ce imi trebuie a ma pensiona stupoare in tot acest rastimp intreprinderea trebui sa-mi dea niste conpensati lunare si alte ajutoare ca eu ma incadram la accident de munca .de aici denota ca ei calca pe cadavre.peste citeva zile trebui sa depun dosarul la comisie.va rog ce trbui facut la intreprindere ca eu sa pot beneficia de drepturile accidentului de munca ca am inteles ca conteaza la pensionare.cu multumiri


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version