Revolutia din Moldova este inca un pas pe calea formarii Aliantei Marea Baltica – Marea Neagra, iar Europa este atrasa in confruntare cu Rusia, fiind in acelasi timp, constransa sa ia sub aripa ocrotitoare regimuri politice si economice falimentare, crede politologul Aleksei Eliseev.

Acesta nu exclude varianta ca venirea la putere, in Moldova, a fortelor proromanesti sa fie unul dintre actele de confruntare geopolitica dintre UE si SUA. In opinia sa, integrarea Moldovei in Romania va adauga probleme suplimentare principalelor tari UE, si asa obligate sa traga dupa ele regimurile sarace est-europene.

"Va fi si mai dificil de navigat pe viitor. Nici Rusia nu are nevoie de noi miscari. O Romania noua, unita, poate deveni parte componenta a 'Aliantei de la Marea Baltica la Marea Neagra', indreptata impotriva Rusiei", spune Aleksei Eliseev.

Proiectul acestei aliante a fost intens procesat inca din perioada perestroicii, cand a fost lansat 'la apa' procesul de destramare a URSS, sustine el. Si numai atitudinea lenesa si delasatoare a conducerii ruse a amanat, in anii '90, formarea acestei axe.

La acea data ea nu era necesara. Dar, in urmatorii ani, Rusia si-a intensificat activitatea, ceea ce a condus elitele occidentale la ideea organizarii "revolutiilor colorate" din Georgia si din Ucraina.

Transnistria, interesata de formarea unei conduceri viabile in Moldova

Tiraspol este interesat ca in Moldova criza politica sa se incheie cu formarea unei conduceri viabile, a declarat seful departamentului de politica externa al regiunii secesioniste, Vladimir Istrebchak, citat de presa rusa.

El a spus ca Transnistria urmareste cu atentie evenimentele din parlamentul moldovenesc si este pregatita pentru diferite variante de evolutie a situatiei de la Chisinau.

"Absenta in Moldova a unei structuri clare a puterii se reflecta negativ asupra procesului de normalizare a relatiilor cu aceasta republica si amana gasirea unei solutii la actualele probleme din regiune. Printre altele, in conditiile in care nu sunt stabiliti noii reprezentanti ai Chisinaului in grupurile de experti, activitatea lor este, practic, stopata", a explicat sl.

Vladimir Istrebchak si-a exprimat speranta ca noua putere moldoveneasca va recunoaste acordurile convenite in negocierile anterioare, cu precadere a celor realizate dupa intalnirea din martie a presedintilor Moldovei, Rusiei si Transnistriei.