Ambasadorul american Mark Gitenstein a spus ca spera ca in cei trei ani de mandat ai sai sa fie facute progrese pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver. Rata de respingere mare pentru Romania tine de educarea publicului in ceea ce priveste procesul de aplicare pentru viza si a vorbit cu guvernul roman ce se poate face.

Diplomatul american a remintit ca pentru ca o tara sa poata fi inclusa in programul Visa Waiver - eliminarea vizelor cu o sedere de pana la 90 de zile pe teritoriul american - rata de respingere trebuie sa fie sub 3%. Ultimele date privind Romania indicau faptul ca rata de respingere era de 25% oin 2008, cu 12% mai putin decat in 2007.

"Eu cred ca aceasta problema a refuzului tine in parte de lucruri pe care noi si partea romana trebuie sa le facem pentru a educa publicul in legatura cu modul in care se desfasoara acest proces. Am discutat cu guvernul roman despre asta si cred ca putem fi de ajutor", a spus Mark Gitenstein.

Totusi, orizontul de timp dat de ambasadorul american este unul pe termen lung. "Stiti, treaba mea este sa fie inregistrate progrese reale pe aceasta tema in timpul mandatului meu, in urmatorii 3 ani", a spus el.

La intoarcerea din SUA in urma cu cateva luni, ministrul roman de externe se arata optimist ca pana la sfarsitul anului romanii ar putea calatori fara vize in SUA, intrucat exista dorinta politica de partea americana si mai sunt doar niste chestiuni tehnice.

Aceste chestiuni tehnice nu sunt, insa, numai de partea Romaniei, ci si de partea SUA, care are de testat sistemele informatice de colectare a datelor biometrice, iar Congresul nu a stabilit niciun orizont de timp. Insa pana la rezultatele evaluarii, rata de respingere de 10% a fost coborata la sub 3%.

O atitudine mai realista a avut ambasadorul roman in SUA, Adrian Vierita, care spunea si el, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca intrarea in programul Visa Waiver a Romaniei ar putea fi favorizata de un alt criteriu aplicat de americani, rata de sedere pe teritoriul SUA dupa expirarea vizei, insa probabil doar la sfarsitul anului vor aparea primii indicatori. El spera ca pana la sfarsitul mandatului sau, cel mai devreme la finele lui 2011, romanii sa poata calatori fara vize in SUA.