"Vom crea Alianta Bugetarilor cu scopul renegocierilor privind salarizarea unitara. Este pentru prima data cand se realizeaza o asemenea alianta". Anuntul a fost facut de presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, care a declarat joi ca scopul Aliantei este stoparea procesului de asumare a raspunderii de catre guvern pe prezentul proiect privind salarizarea unitara.

S-a stabilit si un calendar de actiuni al Aliantei, dupa cum urmeaza: pe 15 septembrie, se va organiza o pichetare a Palatului Parlamentului, iar pe 5 octombrie s-a stabilit o zi de greva generala.

Printre obiectivele Aliantei se numara renegocierea unei legi a salarizarii cadru unitare, "care sa tina cont de principiile pe care ni le-am asumat cu totii acum cateva luni", stoparea disponibilizarilor in sectorul bugetar si respingerea concediilor fara plata in acest an, a continuat Aurel Cornea.

La actiunile anuntate marti de la sediul FSLI vor lua parte politistii, cadrele medicale, cele din educatie si functionarii publici. "Vom lua cele 10 zile libere chiar in timpul alegerilor", a avertizat Vasile Marica, liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX. "Daca aceasta alianta nu isi va atinge scopul, vom fi foarte slabiti. Trebuie sa negociem toti", a continuat Vasile Marica.

Din alianta constituita joi fac parte Federatia "Alma Mater", Federatia "Spiru Haret", Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sanitas, Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala, Federatia Nationala a Sindicatelor din Munca si Solidaritate Sociala, Federatia Nationala a Statisticienilor, Federatia Sindicatelor din Administratia Publica "Publisind", Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, potrivit Mediafax.

Dumitru Costin respinge acuzatiile potrivit carora exista confederatii care nu si-au reprezentat bugetarii

Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea salarizarii unitare pe 15 septembrie, iar greva generala este anuntata pentru 5 octombrie. Practic, greva generala va avea loc dupa incheierea procesului de asumare. Cu toate acestea, sindicatele spun ca vor sa opreasca asumarea raspunderii. Referitor la acest aspect, presedintele confederatiei BNS, Dumitru Costin, a declarat pentru HotNews.ro ca actiunea federatiilor sindicale reprezinta un avertisment adresat autoritatilor.

Dumitru Costin se arata nemultumit fata de acuzatiile altor liderii federatiilor sindicale potrivit carora exista confederatii care nu si-au reprezentat bugetarii in ceea ce priveste elaborarea legii unice a salarizarii. "Sunt practici staliniste. De ce nu vorbesc in numele lor, pentru ca eu nu vobesc la modul general. Oamenii din federatiile noastre sunt respectati. Am format o echipa de negociere si tot timpul a participat la negocieri", a spus liderul BNS.

In ceea ce priveste greva generala, Dumitru Costin a spus ca va sprijini sindicatele din cadrul confederatiei.