Institutul Cantacuzino a raportat Comitetului de coordonare si actiune impotriva gripei AH1N1, din cadrul Ministerului Santatii, stadiul producerii vaccinului pandemic. Potrivit acestuia, Romania va demara campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1 la inceputul lunii decembrie, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Ministerul Sanatatii.

Institutul va putea produce pana la sfarsitul anului un lot de circa 5 milioane de doze, urmand ca, de anul viitor, productia se se desfasoare cu o cadenta de aproximativ un milion de doze pe luna, potrivit sursei citate.

Comitetul de coordonare si actiune al Ministerului Santatii in cazul gripei AH1N1 s-a intrunit miercuri pentru a stabili noi masuri pentru prevenirea infectarii cu noul virus gripal. Astfel, Comitetul a decis stabilirea unor proceduri suplimentare de monitorizare, preventie si reactie in cazul imbolnavirilor cu AH1N1 in sistemul de invatamant. Procedurile vor fi finalizate joi, 10 septembrie, si vor fi aprobate prin Ordin al Ministrului Sanatatii.

De asemenea, in cadrul intalnirii, Comitetul a stabilit categoriile de populatie cu risc ridicat de imbolnavire si raspandire si prioritizarea lor in campania de vaccinare care va avea loc imediat dupa finalizarea producerii vaccinului pandemic de catre Institutul Cantacuzino. Astfel, primele categorii prioritare la vaccinare sunt cadrele medicale, personalul din cadrul serviciilor esentiale, copiii din sistemul de invatamant si gravidele, se arata in comunicatul ministerului.