"Am identificat impreuna cu interlocutorii chinezi patru paliere care ar putea sa fie baza dezvoltarii viitoare a relatiilor economice si comerciale bilaterale: dezvoltarea colaborarii la nivelul IMM-urilor, realizarea de parteneriate industriale sectoriale; cooperarea stransa la nivelul administratiilor locale pentru identificarea de proiecte de interes reciproc; implicarea in proiectele si programele promovate de Uniunea Europeana", a declarat, potrivit unui comunicat al MAE, ministrul de externe Cristian Diaconescu, aflat in vizita in China.

In urma dialogului cu oficialii chinezi, seful diplomatiei romane a spus ca ambele tari sunt interesate de "aprofundarea dialogului structurat la toate nivelurile politice, pe teme strategice de interes reciproc din zona cooperarii multilaterale, regionale si bilaterale, cat si de dezvoltarea relatiilor economice si comerciale".

  • China este interesata de dezvoltarea unor proiecte de investitii in tara noastra, in domeniile infrastructurii, constructiilor si turismului. In acest sens, s-a convenit asupra importantei convocarii, in perioada urmatoare, a Comisiei Mixte inter-guvernamentale si a Grupului de lucru pe probleme de infrastructura.
  • In plus, chinezii au aratat ca exportatorii din Romania sa patrunda pe piata de consum din Republica Populara Chineza. Ei au subliniat ca, din punct de vedere politic, "o implicare activa a acestora este dorita si asteptata".
  • Participarea la proiecte de investitii in zona Marii Negre a fost o alta arie de cooperare interesanta pentru autoritatile de la Beijing.
  • Referitor la sectorul bancar, seful diplomatiei romane si autoritatile chineze au aratat disponibilitatea pentru deschiderea reciproca a unor filiale ale principalelor institutii bancare din Romania si Republica Populara Chineza, in cele doua capitale.

Diaconescu a vorbit si despre posibilitatea de a incheia in perioada urmatoare a unui Memorandum de Intelegere privind deschiderea, in regim de reciprocitate, a unor institute culturale in cele doua capitale.

Partea chineza a salutat pozitia consecventa a Romaniei de respectare a principiului recunoasterii unei singure Chine si a suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Populare Chineze.

Seful diplomatiei romane a avut intrevederi cu omologul sau chinez, YANG Jiechi, cu LIU Jieyi, seful-adjunct al Departamentului Relatii Internationale al PCC si ZHAO Jinjun, vice-presedinte al Comisiei pentru Politica Externa a Conferintei Consultative Politice a Poporului Chinez. Ministrul Diaconescu se afla intr-o vizita de trei zile in China, cu ocazia aniversarii in acest an a 60 de ani de relatii diplomatice.