Ancheta HotNews.ro

Cum s-a umflat factura lucrarilor la scoli si gradinite. Un miliard de euro datorii catre constructori

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2009, 18:18 Actualitate | Esenţial

Scoli in reparatii
Foto: AGERPRES
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a anuntat ca 4.300 de scoli si gradinite sunt in plin santier. HotNews.ro va prezinta mecanismul care a facut ca statul roman sa aiba o datorie de 1 miliard de euro fata de constructorii care lucreaza in scoli si gradinite. Un inspector scolar a explicat pentru HotNews.ro ca fostul guvern a garantat contractele prin Hotarari de Guvern, insa uneori constructorii au realizat lucrari in plus in speranta ca vor primi oricum banii, ca s-au realizat si lucrari de milioane de lei in scoli care sunt in prag de desfiintare si ca, uneori, contractele au fost obtinute pe baza de pile.
 • In Guvernul Tariceanu, cand ministru a fost Cristian Adomnitei, fondurile pentru 3.617 de contracte au fost alocate exclusiv pe baza de Hotarari de Guvern.
 • Intr-un top al judetelor cu cele mai multe contracte de lucrari la scoli si gradinite conduce judetul Iasi, de unde provine fostul ministru al educatiei, Cristian Adomnitei.
 • Mii de scoli din tara inca nu au primit avizul sanitar, ministerul Sanatatii a gasit insa o formula de a aviza pe loc scolile aflate in reparatii.
In Mehedinti sunt 46 de santiere scolare si o datorie de 80.000.000 de lei fata de constructori. Seful Inspectoratului Scolar Judetean a explicat care a fost filiera contractelor pentru lucrarile de constructie sau reabilitare a scolilor.
 • Pasul 1: "Vechea guvernare a deschis foarte multe santiere. Contractele s-au derulat prin Inspectorat si primarii. In multe cazuri s-a intamplat ca unii sa aiba o cunostinta sau o pila la Bucuresti si au primit bani pentru scoala respectiva", a explicat Marius Screciu, inspector scolar general. Majoritatea contractelor aveau sursa de finantare prevazuta printr-o Hotarare de Guvern, a mai explicat el.
 • Pasul 2: "S-a intamplat ca, de exemplu, valoarea totala a lucrarii sa fie 10 miliarde sa zicem, dar prin Hotararea de Guvern s-au dat doar sase miliarde. Unii constructori au lucrat in plus cu de la sine putere. Unii aveau o suma prevazuta si au lucrat in plus fara acoperire. Acum vin la Inspectorat si spun: dom'le, da banii. Acum nu mai sunt bani si oricum nu pot sa le dau banii", a mai explicat Marius Screciu."
 • Pasul 3: "Unele contracte s-au dat fara a se tine cont de faptul ca poate nu era nevoie de lucrarile acelea. Avem exemple de scoli facute chiar si pe fonduri europene care, poate, intr-un an sau doi se vor desfiinta din cauza lipsei de elevi.", a mai declarat inspectorul scolar general.
 • Pasul 4: "Acum, constructorii fac presiuni pentru a-si primii banii. Ne-au amenintat ca ne dau in judecata. Am avut un caz in care constructorul nu ne da cheile de la scoala, dar am reusit sa aplanez aceasta situatie. Ei pot sa ne dea in judecata, dar degeaba, ca pentru lucrarile efectuate de ei si pentru care nu exista HG nu aveam cum sa dau bani", a mai explicat Screciu.
Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu
Foto: AGERPRES
Acest mecanism a fost confirmat si de ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, care a explicat, potrivit Mediafax, ca a existat  "o intelegere neoficiala intre autoritatile locale - de cele mai multe ori primarii, inspectoratele scolare si firmele de constructii care au castigat intr-o prima instanta licitatia. Au lucrat mai mult decat era cazul pentru ca, in spatele fiecarui contract trebuie sa existe o hotarare de guvern care sa asigure resursele si aceasta nu a existat."

Efectele sarabandei de contracte date pe baza de HG-uri sunt traductibile in cifre:
 • 3.617 contracte au fost alocate exclusiv pe baza de Hotarari de Guvern;
 • 1 miliard de euro datorii fata de constructori;
 • bugetul ministerului pe 2009 pentru lucrari a fost depasit de 3,6 ori;
 • mii de scoli nu au primit avizele de la ministerul Sanatatii.
Datorii de un miliard de euro

Potrivit unei analize realizate de Ministerul Educatiei, pana in luna mai erau in derulare 4.157 contracte de executie a unor lucrari la scoli, gradinite si alte institutii din subordinea ministerului. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a actualizat cifra mentionand ca in prezent sunt 4.300 de santiere in scoli si gradinite.

Pentru achitarea integrala a datoriilor catre constructori, ministerul are nevoie de 4.3 miliarde de lei, adica peste un miliard de euro. Aceeasi analiza arata ca cele mai multe lucrari, 3.617 au fost demarate in legislatura anteriora cand ministru a fost Cristian Adomnitei si ca fondurile pentru toate cele 3.617 contracte au fost alocate exclusiv pe baza de Hotarari de Guvern.

In analiza ministerului se mai arata ca "sumele necesare numai pentru lucrarile aflate in executie reprezinta de 3,6 ori bugetul Ministerului Educatiei la capitolul cheltuieli de capital pe anul 2009". Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, pe 2009, ministerul avea alocati 200 milioane de lei pentru lucrari.

Adomnitei a deschis robinetul banilor

Cu alte cuvinte, fostul ministru Cristian Adomnitei a emis hotarari de guvern prin care a angajat o suma de aproape 4 ori mai mare decat bugetul real al ministerului pe anul 2009. Raportul ministerului mai apreciaza ca pana la 15 septembrie ar putea fi realizate doar 25% din totalul de lucrari contractate cu mentiunea ca ministerul cauta resurse bugetare in valoare de 1 miliard de lei.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pe 4 septembrie ca valoarea contractelor pentru lucrari la scoli se ridica la 1 miliard de euro. "Un miliard de euro este imens in conditiile in care pentru investitii am avut in acest an suma de 200 de milioane de lei si probabil vom mai primi ceva saptamana viitoare, dar din pacate foarte putin pentru a acoperi datoriile pe care le avem in sistem", a mai declarat Andronescu.

Pe 8 septembrie, intr-o emsiune la Realitatea Tv, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat ca a solicitat ajutorul autoritatilor locale pentru ca pe 15 septembrie toate scolile sa fie pregatite pentru a-i primi pe elevi.

Cristian Adomnitei
Cristian Adomnitei
Foto: Ager Press
Fostul ministru al educatiei, Cristian Adomnitei, a explicat ca, in realitate, actualul ministru nu face decat sa isi motiveze esecurile manageriale:

"Din cate imi spuneti, acest raport pare de rea credinta deoarece probabil ca cei de la minister au calculat aceste sume adunand valorile totale ale contractelor, ori multe contracte cum sunt cele pentru construirea de campusuri universitare nu se termina in 2009 si acestea sunt in numar de 160.

Este clar ca cei de la minister nu mai stiu cum sa isi motiveze taierile de fonduri. La ultimele rectificari, ministerul a pierdut bani
".

Fostul ministru a mai explicat ca in acest moment ministerul nu reuseste sa plateasca nici macar lucrarile contractate de el.

Cat despre faptul ca majoritatea contractelor au avut la baza fonduri asigurate prin hotarari de guvern, Adomnitei a explicat ca, in calitate de ministru, a schimbat sistemul de finantare a acestor lucrari. "In mandatul ministrului Hardau banii ajungeau de la minister la consiliile locale care apoi faceau licitatii. In 2007, cand presedintele Traian Basescu m-a facut corigent la constructii, problema era ca nu aveam un control asupra banilor care ajungeau la consiliile locale si primarii. Astfel ca am introdus si posibilitatea ca prin hotarare de guvern sa alocam banii pentru reparatii direct la Inspectoratele Scolare unde aveam un control asupra inspectorilor", a explicat Adomnitei. Care a dat ca exemplu judetul Mehedinti unde in 2007 din banii alocati pentru scoli si gradinite, autoritatile locale nu au cheltuit nici un leu.

 • Intr-un top realizat de minister se arata ca cele mai multe contracte au fost acordate in judetele: Iasi-310, Botosani-232, Vaslui-205, Bihor-197, Bacau-187. De remarcat ca cele mai multe contracte 310 au fost inregistrate in Iasi, unde in 2008 Cristian Adomnitei a candidat la alegerile parlamentare. Iar in Vaslui unde ministerul Educatiei a avizat contractarea a 205 lucrari la scoli si gradinite, la alegerile parlamentare a candidat Cristian David, tot de la PNL.
 • Potrivit Ziarului de Iasi, din sumele alocate de minister in 2008 pentru lucrari la scoli si gradinite in tot judetul Iasi, mai mult de 34% din bani au fost alocati pentru gradinitele si scolile din colegiul 7 unde a candidat si a iesit pe primul loc Cristian Adomnitei. Presa locala a mai notat si faptul ca banii pentru reparatii la scoli au fost dirijati de catre ministerul Educatiei condus de Adomnitei catre orasele sau comunele unde primari sunt membrii ai PNL.
"Nu putea sa fie altfel deoarece judetul Iasi are cele mai multe cladiri si cei mai multi elevi. Banii nu ii distribuie cum vrea ministrul ci este o formula de calcul care are ca si criterii numarul de elevi si numarul de cladiri. Era normal ca Iasi sa fie pe primul loc la distribuirea fondurilor", a mai explicat Adomnitei. Fostul ministru a negat orice legatura intre distributia banilor pentru scoli in judetul Iasi si faptul ca el a candidat la alegerile parlamentare acolo.

Presa locala a relatat ca unul dintre cele mai mari contracte pentru care Ministerul Educatiei a alocat fonduri in 2008 este si cel pentru constructia unui nou corp de cladire pentru gradinita nr 4 din Iasi. Contractul in valoare de 2,2 milioane de lei a fost castigat in urma unei licitatii de catre compania Fene Grup, companie al carui actionar este Relu Fenechiu, seful PNL Iasi si cel care l-a propulsat pe Cristian Adomnitei pe functia de Ministru al Educatiei. Presa locala din Iasi a relatat ca in perioada 2007-2008, compania lui Fenechiu a beneficiat de mai multe contracte de lucrari pe bani publici.

Potrivit ziarului Gindul, numarul de institutii scolare aflate in reparatii care nu sunt avizate sanitar se ridica la 4.000. Spre exemplu, in Botosani sunt 235 de scoli si gradinite care nu sunt inca avizate sanitar. Pentru a rezolva aceasta situatie, Ministerul Sanatatii a emis un ordin prin care aceste scoli vor fi autorizate automat pe baza unei declaratii date de catre directorii scolilor in care sa mentioneze ca scoala se afla in reparatii si au banii pentru a continua lucrarile. 


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

5144 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  de fapt (Marţi, 8 septembrie 2009, 19:44)

  naufragiatul [utilizator]

  Aici sunt marile probleme ale bugetului. Din pacate atentia este deturnata inspre salarizare cand de fapt gaurile negre sunt tocmai in investitii, adicatelea acolo unde "nu trebuie sa facem rabat in a continua investitiile in derulare si in a demara unele noi".
  Spor la munca domnilor ministrii, are balta peste !
  • +5 (5 voturi)    
   intrebare (Marţi, 8 septembrie 2009, 21:45)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui naufragiatul

   banii pt aceste"investitii" sunt alocati din acei 6% din PIB pt invatamant, nu? nu ca s-ar fi alocat vreodata acesti 6%, dar asa.. ca chestie..
   • +2 (6 voturi)    
    asa "CA CHE"stie (Miercuri, 9 septembrie 2009, 1:31)

    dedeiu [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    Andronescu nu e aia care a facut experimente pe noi an de an? Nu e aia care tot schimba programa scolara? Nu e aia care tot schimba metodologia de examinare?
  • +8 (8 voturi)    
   cinismul ar trebui sa-si schimbe numele in PNL (Miercuri, 9 septembrie 2009, 7:33)

   nic273 [utilizator] i-a raspuns lui naufragiatul

   Cinismul PNL-istilor nu are limite! Au schimbat tot, au daramat, au construit in favoarea intereselor membrilor partidului lor, dar au dat vina pe altii intotdeauna cand au fost prinsi cu mâța-n traista. Asta se vede si numai daca te uiti la televizor, nu mai zic ca toti avem exemple pe langa noi, care sar in ochi, chiar daca n-ai vrea sa le vezi si sa te enervezi. Exemplul perfect de cinism este Orban, care se chinuie in fiecare zi sa ne capteze atentia, doar-doar nu-i uita lumea...ca pt.altceva n-are de ce sa-i tina minte...
 • +10 (10 voturi)    
  si de drept (Marţi, 8 septembrie 2009, 20:59)

  danila [anonim]

  pai voi nu stiati ca numai asa se merge in tara asta?
  la gruiu spre exemplu firma care executa lucrarile este aceeasi cu firma care executa si lucrarile la casele celui care atribuie aceste lucrari.furaciuni pe fata dar nimeni nu poate protesta ca sunt puternici hotii astia.in plus in toata comuna gruiu(si e mare!!!)daca sunt 4 firme de constructii-restul lucreaza la negru contra voturi la alegerile locale, si uite asa gauri in bugetul tarii si iaca criza si bani lipsa.de control la calitatea lucrarilor mai la vara.la scoala din lipia spre exemplu au dat doar o mana de vopsea la exterior plus alte defectiuni dar banii au fost platiti in intregime ca de merge la noi.furati cat puteti si ce se mai poate nu fiti fraieri,ba!
  • +3 (3 voturi)    
   din pacate.. (Miercuri, 9 septembrie 2009, 10:43)

   ady [anonim] i-a raspuns lui danila

   ne potrivim la expresia..''hotul striga hotii''..pt ca furaciunea nu e pedepsita la nivel inalt..n-am vazut pe nimeni condamnat de DNA,doar anchete si razboi politic,pt ca toti folosesc puterea in scop personal .
 • +4 (4 voturi)    
  lucrari (Marţi, 8 septembrie 2009, 22:06)

  LORY [anonim]

  De ce nu se verifica lucrarile facute de firma lui Neamu ,, care a castigat mai toate lucrarile prin Ploiesti.Sa vedeti cum nici n-a terminat bine lucrarea ca a si inceput sa pice. Halal, se fura ca-n codru, dar mana-n mana cu comisia de licitatii ,ca de, mai au si ei case de terminat saracii.
 • +3 (3 voturi)    
  spanzuratori pentru toata lumea (Miercuri, 9 septembrie 2009, 8:18)

  Andreea [anonim]

  Cea mai buna investitie in Romanika ar fi in spanzuratori pentru toti conducatorii (fosti si actuali)...
  • +6 (6 voturi)    
   PeNaLi (Miercuri, 9 septembrie 2009, 8:58)

   MIKI [anonim] i-a raspuns lui Andreea

   DIN BANAT PINA LA IASI
   SE RESIMTE LIPSA SARII
   FIINDCA CEI MAI MULTI OCNASI
   AU AJUNS IN FRUNTEA TARII
 • +2 (4 voturi)    
  nici nu ma asteptam la altceva.. (Miercuri, 9 septembrie 2009, 8:21)

  Ina88 [utilizator]

  Astea sunt manevre uzuale la noi...de ce va mirati? nu asa a fost mereu ?
  Asta e...trebuie sa rezistam in jungla sau sa plecam din ea...toti criticam, dar cati am reusit sa facem ceva impotriva lui? nu avem puterea necesara, e adevarat...dar si daca am avea-o, tot nu s-ar face nimic...ne-am corupe si ne-am acomoda in sistem...ca doar e mai bine sa bei o bere cu ei, sa razi , sa nu-ti pese de prostii care platesc la bugetul de stat, decat sa incerci sa bagi oameni la parnaie pentru dare de mita, sa faci reclamatii care oricum tot cu oameni din sistem sunt "rezolvate"...mai bine cu ei, decat sa iti fie frica sa pui capul pe perna impotrivindu-te...nu? :|

  Nenorocita tara avem....

  Andronescu....e vai de capul ei ! ea are impresia ca toate generatiile sunt cobaii ei?? macar daca ar fi luat niste masuri bune, dar si-a cam batut joc...
  • +2 (2 voturi)    
   Iar justitia care ar trebui sa (Joi, 10 septembrie 2009, 8:20)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui Ina88

   intervina prin PROCURORI sta in greva. Vor bani. Vor independenta. Sunt putere in stat.
   Cum sa intervina procurorii cand au case, masini care au aceleasi surse de provenienta ca a celor care dau sau urmaresc contractele paguboase mentionate in media.
 • +2 (2 voturi)    
  Sodoma+Gomora Economica. (Miercuri, 9 septembrie 2009, 9:02)

  AlinN [anonim]

  Problema nu este ca se pierd fonduri in lucrarile de reabilitare a scolilor.
  Problema este ca se pierd fonduri in toate lucrarile facute de stat.
  De fapt astazi sunt bine dispus: problema nu este nici macar ca se pierd fonduri in toate lucrarile facute de stat.
  Problema este ca nu se face nimic. In 20 de ani nu s-a facut nimic. Deci acesti hoti care ne conduc de 20 de ani, au furat si nu au facut nimic. Ar fi bine sa renuntam la ipocrizie si de acum sa le cerem sa fure dar sa si realizeze ceva pentru om.
 • -2 (2 voturi)    
  Prezentati negativ un lucru bun (Miercuri, 9 septembrie 2009, 9:10)

  FLORIN [anonim]

  Este foarte bine ca s-au modernizat scoli iar voi prezentati acest lucru ca pe un lucru negativ... Locuiesc in Suceava si toate scolile au fost renovate foarte frumos si modern. De 40 de ani nimeni nu a investit in aceste scoli iar acum TOATE scolile sunt modernizate. Incercati degeaba sa-mi spuneti ca acest lucru este ceva rau... Pe datorie lucreaza si constructorii la autostrazi. De ce este un lucru rau ca s-a lucrat pe datorie si s-au terminat lucrarile? Guvernul sa zica multumesc ca nu trebuie sa se imprumute de la FMI cu dobanda ci ia banii gratis de la constructori.
  • +3 (3 voturi)    
   Este rău (Miercuri, 9 septembrie 2009, 10:40)

   Ana Armanca Ardeleanu [anonim] i-a raspuns lui FLORIN

   Este rău, de exemplu, că s-au construit 80 de şcoli în localităţi în care există 6-10 copii, şi natalitate foarte scăzută! Era mult mai ieftin să se cumpere o casă, sau să se închirieze. Eu, care plătesc impozite mari aş dori să văd şi ceva construit pentru folosul meu - o şosea, un spital, nu numai pentru politicieni, căci cine crezi că va folosi aceste 80 de clădiri?! Primarul, o pilă a lui...Cât priveşte reparaţiile executate, mai interesează-te, au fost locuri în care preţul a fost foarte mult "umflat".
   • -2 (2 voturi)    
    Ehe... (Miercuri, 9 septembrie 2009, 11:28)

    FLORIN [anonim] i-a raspuns lui Ana Armanca Ardeleanu

    Pai scolile astea fara copii sunt exceptiile. Regula e ca nu sunt scoli si ca sunt prea multi copii pentru scolile existente. Cei de la Hotnewe au dat exceptia ca fiind regula... Costurile sunt umflate peste tot in toate achizitiile statului de la Alexandru Ioan Cuza incoace. E cam greu sa se schimbe acum ceva. Eu vad partea plina a paharului. Macar s-a facut ceva vizibil. Inainte tot bugetul asta era dar nu se facea nimic. Banii se topeau in liniste si nu se vedea nimic in urma. Acum cu acelasi buget se si vede ceva in urma. Pacat ca cei de la Hotnews servesc doar interesele de partid ale PDL si lovesc in PNL pentru lucruri bune care s-au facut. Ar fi destule alte lucruri de atacat dar nu reconstructia scolilor. PDL-ul nu e in stare nici macar sa termine investitiile incepute si acum se plange.
 • +2 (2 voturi)    
  Ia uite frate (Miercuri, 9 septembrie 2009, 9:23)

  Rhadoo [utilizator]

  Cum este posibil asa ceva? Autoritatile ministerului chiar nu au vazut ca multe scoli sunt neterminate???
  In mod normal ar fi trebuit sa-si faca probleme acum o luna privind stadiul si evolutia lucrarilor. Asa, in ajuns de incepere a anului scolar, mi se pare bataie de joc fata de copii si parinti.
 • +1 (1 vot)    
  Noi platim oalele sparte (Miercuri, 9 septembrie 2009, 10:04)

  Mircea [anonim]

  Cam asa cu fosta guvernare. Dar unde au fost acesti politicieni cand s-au facut aceste cheltuieli? Ca doar faceau parte din partide, din comisii etc.

  Si pana la urma, cine plateste pentru acest furt? IAR platim noi?

  Vedeti de ce ar trebui luati la intrebari si dati in judecata cei care au abuzat de aceste licitatii, de ce n-ar trebui ca acele contracte sa se dea pe baza hotararii de guvern (a se citi "prietenii stiu ce si cum"). Nu e de ajuns ca avem cele mai multe taxe din Europa, platim si hotia?
 • 0 (0 voturi)    
  cam aceeasi situatie si in Dambovita (Miercuri, 9 septembrie 2009, 10:24)

  blackie [anonim]

  cam acelasi lucru semnaleaza si presa locala:

  http://www.targovisteonline.ro/actualitate/inpectoratul-scolar-are-bani-dar-nu-i-da
 • +1 (1 vot)    
  DESPRE SCOLI (Miercuri, 9 septembrie 2009, 11:06)

  victor [anonim]

  Prezentarea tip gazetareasca face o confuzie generala si nu lasa in urma decat mult fum. Se fac aprecieri aparent precise, dar se lasa impresia ca toata lumea fura si ne baga mana in buzunar, isterizand audienta. Am lucrat si eu ca proiectant la scoli finantate de Banca Mondiala si am vazut care era atmosfera generala - adica, de transfer a executiei de la mana I-a, la firma a III-a, care trebuia sa execute proiectul cu jumatate din bani. Asa se face peste tot, depinde de cat de jos merg lucrurile. In principiu, una peste alta, se fac si lucruri extraordinare, ca executie si cel mai mare aport vine din partea Primarului. Daca este priceput si atent, ies lucruri formidabile, acolo la tara, unde nu te astepti. Prezentarea asta otova nu duce nicaieri si in principiu, trebuie sa discuti cu amandoi ministri, civilizat si la obiect, fara acuzatii gata fabricate. Cititorii sunt cei care vor suferi in final
 • +3 (3 voturi)    
  Este doar varful icebergului! (Miercuri, 9 septembrie 2009, 12:01)

  Nico [anonim]

  Daca se face un calcul simplu luand finantarile care au existat pana acum (din 2000 pana in prezent) pentru refacerea scolilor si se imparte la numarul de scoli se poate dimensiunea jafului facut de PSD si PNL: 350.000 euro pe scoala reparata. Atentie nu facut o scoala noua ci doar reparata!!! Ori din 11800 de scoli nu toate au intrat in reparatie ci numai 5622. Deci suma efectiva cheltuita in medie pe o scoala este aproape dubla de 800.000 euro. Neexistand nici un standard de costuri fiecare a incarcat preturile pana peste bunul simt: 15.000 euro/mp de reparat acoperis, 300.000 un WC in curte, samd. Puzderia de vile ale liderilor de sindicat, ale politicienilor, politistilor, curte de conturi sunt ridicate din banii furati ai copiilor care trebuiau sa aiba scoli. In realitate au ceea ce vede fiecare, un dezastru mediatizat ca statul sa bage din nou bani in ele. Este realmete o investitie de tip mesterul Manole pentru ca nu exista o baza de date cu ce/unde/cat s-a finantat? Semneaza receptiile cei din minister (Costoiu) iar directorul nici nu stie ca i s-a reparat scoala si cat a costat. Parintii nici atat. Aici daca s-ar face o comisie de ancheta parlamentara s-ar descoperi cel mai mare jaf imaginat vreodata facut pe seama copiilor. Dar intrebarea este, se va face? Boc are sansa sa rupa pisica si trimita in arest aceasta echipa care cotine o mana de oameni care au dirijat si construit acest sistem si din care fiecare ministru a facut parte.
  • +2 (2 voturi)    
   Aici e PIB-ul Dumneavoastra (Miercuri, 9 septembrie 2009, 13:02)

   Justin Puscasu [anonim] i-a raspuns lui Nico

   mai precis 6% din el.
   si aici e partea alocata cercetarii:
   http://ziua.net/display.php?data=2009-07-28&id=256321
 • +3 (3 voturi)    
  !!!!!!!!!!!!!!!111 (Miercuri, 9 septembrie 2009, 13:43)

  1 [anonim]

  este posibil? !!!! grup sanitar la o scoala generala 3 miliarde lei vechi????
 • 0 (0 voturi)    
  facturi umflate (Miercuri, 9 septembrie 2009, 14:41)

  comert [anonim]

  Pentru toti aia care vorbesc fara sa stie.
  La contractele astea, statul face decontarea la 120 de zile de la darea in functiune a lucrarii. Sa stati voi sa investiti cateva sute de mii de euro de la voi pe parcursul unui an, sa platiti dobanzi la banci, sa platiti salarii si dupa aia sa astepti sa-ti plateasca statul. In conditiile in care si materialele sunt mai scumpe de la o zi la alta. Au intrat firme in faliment din cauza asta. Se baga la lucrari, ori firme care habar nu au si o fura de nu se vad, ori firme care stiu despre ce este vorba si umfla preturile pentru a putea supravietui. Asa ca nu va mai dati cu parerea acolo unde nu stiti.
  • +1 (1 vot)    
   Sunt dintre cei care STIU!! (Joi, 10 septembrie 2009, 9:07)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui comert

   Plata se face la 30 zile (scadenta conform legii). Si asta pe parcursul derularii lucrari, situatii de lucrari confirmate lunar, NU la final. Daca constructorul accepta altceva este la mica intelegere cu dirigintele de santier si cu cel ce da bun de plata pe situatii de lucrari / facturi. Iar acceptarea se face pentru ca acel constructor este vai mama lui! Nu ar indeplini conditiile pentru a participa la licitatii (cifra de afaceri, experenta similara, dotare, personal calificat, etc) ci este multumit ca i s-a incredintat o lucrare mai mult sau mai putin conform OG 34.
   Prin urmare daca se accepta altceva este pentru ca nu ar avea ce cauta acolo.
 • +2 (2 voturi)    
  O afacere de miliarde de nimeni controlata (Miercuri, 9 septembrie 2009, 15:30)

  Dana [anonim]

  Interesul pentru a tine sub pres aceasta afacere care a derulat cca 3.5 miliarde de euro este imens. Luati si impartiti aceasta suma la cca 6.000 de scoli cate s-au reparat si vedeti pretul platit de contribuabili pentru o scoala - 5,8 milione euro!!! Adica cam cat un hotel Marriot de 5 stele cu 150 camere fara mobilier. Discutam deci de o afacere colosala facuta sub mandatul a 2 ministrii PSD Andronescu 1+2, Atanasiu) si un liberal Adomnitei. Pentru restul de cca 7000 de scoli vor mai trebui inca 4,1 miliarde euro. Mai simplu: am consumat bani echivalentul a centrului comercial si hotelier din Dubai (unde sunt hoteluri de 7 stele) si vom mai cheltui o treime din costul estimat de a construi primul oras pe apa tot in Dubai. La aceste preturi platite de contribuabili te intrebi: nu era mai simplu sa dam banii Dubaiului sa ne faca scolile la ei si oi sa trimitem copiii acolo? Nu mai aveam nevoie nici de reforma in educatie si ieseam mai bine si mai ieftin. Sunt de acord ca unele firme de constructii au dat faliment. Numai ca ei erau a 4-5 mana de subcontractare si au acceptat acest risc. Datorita acestui jaf de bani, Romania nu mai are acces la fonduri de la BM, BEI si alti creditori pentru programul de refacere a scolilor decat cu o dobanda foarte mare. Este straniu cum pana in prezent nimeni nu a solicitat o comisie parlamentara de analiza si pierdem timpul pentru contracte de 30-40.000 euro, adica 1/3 din cat pierde Becali pe zi la poker!!
  • +1 (1 vot)    
   ... analiza contractelor pt. scoli (Joi, 10 septembrie 2009, 9:02)

   Joho [anonim] i-a raspuns lui Dana

   Nu prea imi vine sa cred, ca de atatia ani la rand nu a sarit in ochii nimanui simplul fapt ca, contractele pt reparatul si intretinerea scolilor sunt facute de "zeci"de ani, de aceleasi firme, doua trei pe judet !!!???

   Pai daca o firma, de exemplu in jud. Arad, de ZECI de ani, "castiga" ?! contractele pt. modernizarea scolilor din judet, atunci cine dracu oare, mai umfla "facturili" ?!
 • +3 (3 voturi)    
  pseudolicitatii (Miercuri, 9 septembrie 2009, 15:56)

  daniel [anonim]

  In orasul unde locuiesc un constructor a reparat o scoala si abia DUPA ACEEA a avut loc licitatia.....evident a castigat-o cel care reparase deja scoala......si probabil ca exemplul nu este singular. Unde se duc banii pt investitii????? In buzunarele constructorilor agreati de partidul la putere la un anumit moment. E usor de verificat asta....urmariti ce firme prind contracte intr-o anumita legislatura. E notorie si cota de spaga 10 -15% din suma......numai cine nu vrea nu stie asta.....
 • +1 (1 vot)    
  si...??? (Joi, 10 septembrie 2009, 1:23)

  cristus [anonim]

  ceva nou ? De ce va mai bateti gura ?
 • +1 (1 vot)    
  Toate acele contracte au fost (Joi, 10 septembrie 2009, 8:14)

  gabifm [utilizator]

  date pentru finantare campanie electorala. Acum ne uitam cum Tariceanu, Vosganian, Adomnitei si, ai ales, Antonescu se dau drept ingeri sidau lectii. Initiaza si conduc comisii de ancheta dand verdicte in locul justiiei.
  Dar ei nu au nici o vina. Vinovati sunt cei de acum care accepta acest lucru cand in mod normal Comisia de invatamant ar trebui sa declanseze anchete pe baza celor denuntate de Marius Screciu si confirmate de ministrul de resort.
  Oare putem gandi ca "corb la corb nu-si scoate ochii?".
 • +1 (1 vot)    
  ... (Joi, 10 septembrie 2009, 9:25)

  chewy [anonim]

  Cred ca e destul sa te uiti la pozele celor 2 ministri, de mai sus, ca sa intelegi cat de inteligenti sunt si pusi pe fapte de vitejie
 • -1 (1 vot)    
  o abureala totala articolul! (Joi, 10 septembrie 2009, 9:31)

  nedumeritu [anonim]

  daca fostul guvern a garantat contractele prin Hotarari de Guvern inseamna ca finantarea a fost asigurata. cand guvernul actual a aprobat bugetul MECI se stiau deci cheltuielile care vor trebui decontate, cum de a iesit bugetul mult mai mic decat acestea!? nu au stiut sa faca adunarea sau au fost complet iresponsabili? in relatia contractuala nu e guvernul Tariceanu sau guvernul Boc, e Guvernul Romaniei!
  apoi nu se intelege daca "datoria" aia imensa include si pretentiile suplimentare nejustificate ale constructorilor, pt. lucrari necuprinse in contractele initiale, dara dupa cat se insista pe acest aspect, probabil ca da. deci in realitate datoria reala exigibila e mult mai mica!
  pe scurt, un articol la comanda politica, cu informatii trunchiate, care abureste cititorul si vrea sa lase impresia ca actuala conducerea a MECI n-are nici o vina pt. starea de batjocura in care se afla scolile!
 • 0 (0 voturi)    
  unde e umflatura (Joi, 10 septembrie 2009, 15:03)

  geo [anonim]

  In articol se precizeaza cu au fost acordate contractele pentru diverse santiere nu cum au fost ele umflate.Luati contractele si spuneti unde s-au umflat preturile.Faptul ca se acorda contracte pentru reparatii de scoli e bine oriunde s-ar face ele.Bineinteles ca fiecare ar vrea sa fie reparata scoala unde invata copilul lui dar asta e mai greu.Aratati contracte in care sacul de ciment e platit de 10ori mai mult decat pretul pietei ca la scena lui Ridzi sau cind firma care a iesit pe locul 4 la licitatie a castigat deoarece celelale aveau preturi prea mici.Asta inseamna umflare de preturi si nu lista cu santiere.Daca acum e criza si nu se pot aloca in continuare bani pentru investitii asta e asteptam vremuri mai bune , dar cand ai bani e pacat sa nu investesti mai ales ca se stia ca infrastructura din educatie din Moldova e una deplorabila .


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă