Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul a rezolvat problemele semnalate de magistrati privind subfinantarea sistemului si de nivelul salarizarii, prin rectificarea bugetara si proiectul Legii unice de salarizare. In consecinta, ministrul a facut un apel catre magistrati, sa isi reia activitatea normala, apreciind ca protestele acestora sunt nelegale si nestatutare si afecteaza grav interesele cetatenilor si activitatea economica.

Ministrul Justitiei a mai sustinut ca escaladarea protestului ar fi un gest de presiune nejustificata si iresponsabila si a precizat ca va relua discutiile asupra oricaror solicitari ale magistratilor numai dupa reluarea activitatii normale a acestora.

Dintre declaratiile ministrului Catalin Predoiu:

  • "Facem un nou apel catre magistrati sa reia activitatea normala in intreg sistemul judiciar. Protestele in ansamblul lor sunt nelegale si nestatutare, iar generalizarea si continuarea lor afecteaza grav interesele cetatenilor, activitatea economica, securitatea juridica, siguranta cetateanului si ordinea publica".
  • "Pozitia institutionala a magistratului si a puterii judecatoresti, de arbitru suprem in societate, nu permit utilizarea oricaror mijloace de presiune pentru sustinerea propriilor interese. Drepturile nu pot fi reclamate prin incalcarea drepturilor altora".
  • "Problemele ridicate de reprezentantii magistratilor care tin de subfinantarea sistemului si de nivelul salarizarii au fost rezolvate de Guvern prin rectificarea bugetara si proiectul legii salarizarii".
  • "Ministerul Justitiei a depus toate eforturile necesare in acest sens, argumentele prezentate in mod institutional, direct de catre magistrati, precum si prin reprezentantii acestora, fiind luate in considerare si sustinute".
  • "Guvernul a elaborat un proiect de lege care mentine puterea judecatoreasca in varful piramidei de salarizare a bugetarilor si care respecta principiul egalitatii acesteia cu puterea executiva si puterea legislativa, tinand cont de lantul de functii din sistemul judiciar. Salarizarea celorlalte profesii din Justitie a fost imbunatatita in proiect".
  • "Ca urmare, Ministerul Justitiei solicita reluarea normala a activitatii de judecata. Este necesara normalizarea urgenta a activitatii judecatorilor delegati la Registrul Comertului, a carui blocare afecteaza direct economia nationala. Escaladarea protestului ar fi un gest de presiune nejustificata si iresponsabila".
  • "De asemenea, asteptam ca, in cursul sedintei de joi, 10 septembrie, Plenul CSM sa adopte o atitudine responsabila care sa contribuie la deblocarea situatiei. Puterile si atributiile importante ale CSM in sistemul judiciar, obliga la o implicare directa in rezolvarea acestui conflict".