Perioada in care institutiile publice au obligatia de a diminua cheltuielile de personal in medie cu 15,5% lunar, aplicand, la alegere, unele masuri, printre care cea privind acordarea a pana la zece zile lucratoare fara plata este octombrie-decembrie 2009, se arata in forma finala a proiectului de lege, noteaza NewsIn. Proiectul prevede ca modalitatea de aplicare a acestor masuri se stabileste cu acordul salariatilor, cu consultarea organizatiilor sindicale.

Potrivit variantei finale a proiectului de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI, facut public de Guvern duminica seara, la Capitolul III referitor la masurile de reducere a cheltuielilor de personal in sistemul bugetar se prevede ca, "in vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica", in perioada octombrie-decembrie 2009, sefii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar.

O alta modificare aparuta este ca se prevede ca pot fi acordate pana la zece zile lucratoare fara plata, in timp in varianta precendeta se prevedea acordarea unui concediu fara plata "pentru o perioada de zece zile lucratoare".

Astfel, potrivit formei finale, reducerea de 15,5% poate fi obtinuta prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri:

- acordarea de pana la zece zile lucratoare libere fara plata personalului propriu, indiferent de statutul acestora,

- reducerea programului de lucru,

- combinarea acestor doua masuri sau aplicarea unei alteia care sa aiba efect echivalent.

Pentru personalul militar din institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala masura privind acordarea unui concediu fara plata se aplica pentru pana la 14 zile calendaristice, se mentioneaza in proiectul de lege pe care Guvernul isi va asuma raspunderea.

Totodata, se prevede ca zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sunt asimilate unei perioade de activitate efectiva. Documentul mai prevede ca prima de care beneficiaza angajatii la plecarea in concediu, aferenta anului 2009, poate fi platita pana la data de 31 ianuarie 2010, indiferent de data la care aceasta a fost solicitata.