Legea unica a salarizarii: Anul viitor vor creste doar salariile mai mici de 705 lei pe luna. Au fost majorati coeficientii pentru magistrati

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 7 septembrie 2009, 16:55 Actualitate | Esenţial


In 2010, majorarea salariilor, a soldelor si indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei pe luna, prevede proiectul final al Legii unice a salarizarii. In aceste conditii, salariile care depasesc acest nivel urmeaza sa fie inghetate. Potrivit proiectului, majorarile salariale trebuie facute in asa fel incat ponderea in PIB sa se reduca progresiv de la 9,40% in anul 2009, la 8,70% in anul 2010, la 7,97% in anul 2011, la 7,30% in anul 2012, la 6,70% in anul 2013, la 6,30% in anul 2014 si la 6,00% in anul 2015 si in anii urmatori.
 
Documente:
Proiect legea salarizarii unitare
(Guvern, 07 Sep 2009) DOC, 1187559K
Daca in 2010, salariul minim va fi de 705 lei, in 2011, acesta va ajunge la 765 lei, in 2012 la 845 lei, in 2013 la 935 lei, in 2014 la 1.015 lei, iar in 2015 la 1.100 lei.

Diferentierea salariilor se realizeaza prin utilizarea unor coeficienti de ierarhizare, cuprinsi in intervalul 1,00 pentru functia cu cea mai mica responsabilitate si 12,00 pentru functia cu cea mai inalta responsabilitate in stat.

Sporurile de care pot beneficia bugetarii

Cei interesati de castiguri suplimentare, pot lucra peste program. In cazul in care munca prestata peste durata normala a timpului de lucru nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzator, aceasta se plateste in luna urmatoare, cu un spor de 75% aplicat la salariul de baza. Munca prestata peste durata normala se poate plati numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative, sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. De asemenea, munca prestata in zilele nelucratoare si de sarbatori legale, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza. Suma sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi, in medie 30% din salariile de baza, soldele la functia de baza sau indemnizatiile lunare de incadrare.

Incepand cu 1 ianuarie 2010 sporurile, acordate prin legi sau hotarari ale Guvernului, si dupa caz indemnizatiile de conducere, care potrivit legii faceau parte din salariul de baza, din solde, respectiv din indemnizatiile lunare de incadrare, se intoduc in salariul de baza, in solde, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare acordate in luna decembrie 2009, mai prevede Legea unica a salarizarii.

Sporurile de risc si de confidentialitate vor fi incluse in salariul de baza din 2010, iar alte sporuri se vor adauga la indemnizatia lunara de incadrare. 

Legea mai prevede ca "in anul 2010, personalul aflat in functie la 31 decembrie 2009 isi va pastra salariul avut, astfel: a) noul salariu de baza, solda la functia de baza sau, dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare vor fi cele din luna decembrie 2009 la care se adauga sporurile care se introduc in acestea potrivit anexelor la prezenta lege; b) sporurile prevazute in anexele la prezenta lege ramase in afara salariului de baza, a soldei la functia de baza sau, dupa caz, la indemnizatia lunara de incadrare se vor acorda intr-un cuantum care sa conduca la o valoare egala cu suma calculata pentru luna decembrie 2009".

Bugetarii pot lucra si la privat

In raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea, pot fi acordate personalului salarizat urmatoarele categorii de sporuri:
a) pentru conditii periculoase sau vatamatoare, un spor de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective;
b) pentru conditii grele de munca, un spor de pana la 15% din salariul de baza,corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective;
c) personalul care lucreaza, potrivit contractului individual de munca in zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate, beneficiaza de un spor de pana la 20% din salariul de baza.

"Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului", se mai arata in proiectul final al legii de salarizare.

Cele mai mari salarii

Cel mai mare salariu il va avea presedintele Romaniei care va primi echivalentul a 12 salarii minime pe economie. Acesta este urmat de presedintii celor doua Camere din Parlament, primul-ministru, presedintele Curtii de Conturi si presedintele Curtii Constitutionale pentru care a fost stabilit un coeficient de 11,7 salarii minime. Vicepresedintii Senatului si ai Camerei Deputatilor vor primi 11,2 salarii minime. Tot atat vor avea si presedintele Consiliul Concurentei, presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, vice-premierul si patriarhul Bisericii Ortodoxe. Ministrii vor avea un coeficient de 10,8, iar parlamentarii 9.90. Consilierii prezidentiali vor avea 10,8 salarii minime. Tot in fruntea celor mai mari salarii se afla si cel al primarul general al capitalei pentru care a fost stabilit coeficientul 10.

Magistratii, categorie privilegiata

Privilegiatii Legii unice a salarizarii sunt si magistratii. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vor avea un coeficient de 11,7. Vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii vor primi 11,6 salarii minime pe economie. Pentru judecatorii cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au stabilit intre 8,75 si 11,2 salarii minime pe economie. Pentru un judecator de tribunal sau procuror de parchet de pe langa tribunal s-a stabilit un coeficient cuprins intre 6,2 si 8 salarii minime. Un magistrat cu grad de judecatorie are un coeficienti intre 4,5 si 7,3. In urma presiunilor facute de reprezentantii magistratilor, Guvernul a decis, in cazul acestora, majorarea unor coeficienti cu 1-2 salarii minime.

De exemplu, salariul judecătorului cu grad de instanţă supremă , al procurorului din ICCJ, DNA şi DIICOTcu vechime peste 20 de ani coeficientul era de 9,6.Acum, acesta a ajuns la
11,2.

De asemenea, pentru magistrati au fost stabilite tot felul de sporuri: un spor de risc si suprasolicitare neuropsihica de 25% si de un spor de confidentialitate de 5% din salariul de baza, remuneratii acordate in termen de trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii de salarizare unitara, stabileste forma finala a proiectului. De la 1 ianuarie 2010, magistratii vor beneficia, pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si pentru pastrarea confidentialitatii, de un adaos de 25% (pentru risc si suprasolicitare neuropsihica) si respectiv de 10% (pentru asigurarea confidentialitatii), calculate la indemnizatia de incadrare bruta lunara sau, dup caz, la salariul de baza si care, incepand cu 1 ianuarie 2010, vor fi incluse in indemnizatia de incadrare bruta lunara sau, dupa caz, la salariul de baza.

In acelasi timp, magistratii vor beneficia de sporurile ramase in afara salariului de baza si care se vor acorda intr-un cuantum care, impreuna cu noul salariu de baza, sa conduca la un castig salarial egal cu cel aferent lunii mai 2009.

Pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, judecatorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridica asimilat acestora si magistratilor-asistenti li se acorda un spor de 15% din indemnizatia de incadrare bruta lunara, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii.

Un medic isi va incepe cariera cu un coeficient de 1,9

In schimb, in alte sectoare coeficientii au ramas nemodificati dupa diminuarea de 25% stabilita la inceputul lunii august. Cele mai mari salarii in sistemul sanitar le vor avea managerii de spitale, maxim 6.80 salarii minime in cazul unui spital cu peste 400 de paturi si maxim 6.30 salarii minime in cazul unui spital cu mai putin de 400 de paturi. Un medic primar care lucreaza intr-un spital de urgenta va primi intre 4.20 si 5.25. Intr-un astfel de spital, pentru un medic specialist coeficientii sunt intre 3.30 si 4.15, iar un medic rezident va primi intre 2.45 si 3.20 salarii minime.

Medicul stagiar va avea doar 1,9 salarii minime. Asistentul medical principal, cu studii superioare va primi inntre 2.70 si 3.30 salarii minime. La categoria "Biolog,biochimist,chimist,fizician;principal", coeficientii au fost stabiliti intre 2.75 si 3.45. Psihologul principal va fi platit cu 3.40 pana la 4.30 salarii minime. Acestia sunt coeficientii valabili pentru salariatii din spitalele de urgenta. Medicii care nu lucreaza in spitale de urgenta vor fi platiti cu mai putin: intre 3.35 si 4.25 salarii minime pe economie. De asemenea, un medic specialist va avea intre 2.90 si 3.70 salarii minime.

Profesorii debutanti vor primi intre 1,65 si 2,15 salarii minime pe economie

In invatamant, profesorul I Studii superioare de lunga durata, ciclul II Bologna) grad didactic I va avea intre 2,3 si 4,25 salarii minime, iar profesorul I, gradul II va castiga intre 2,25 si 3,45 salarii minime. Profesor I debutant va avea intre 2.10 si 2.60 salarii minime. Profesorul II debutant va avea coeficienti intre 1,65-2,15 salarii minime pe economie. Invatatorul, educatorul debutant si intructorul grad didactic I vor avea intre 2.00 si 2.75 salarii minime, iar pentru debutanti coeficientul minim este de 1,35, iar cel maxim de 1,85. Personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-4 clase de elevi in invatamantul primar, primeste un spor la salariul de baza pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata: pentru 2 clase elevi – 5%;pentru 3 clase elevi – 7%; pentru 4 clase elevi – 10%.

In invatamantul universitar, salariile vor fi ceva mai mari. Astfel, un profesor universitar va avea intre 5.85 si 7.60 salarii minime. Pentru un conferentiar universitar, coeficientii sunt intre 3.70 si 5.00, iar pentru un preparator universitar intre 2.00 si 2.65. Un rector va primi intre 8.25 si 8.50 salarii minime, iar un decan intre 7.85 si 8.15 salarii minime.

Un preot cu studii superioare va primi intre 1.75 si 2.65 salarii minime

In administratia publica centrala de specialitate, consilierii, expertii, inspectorii de specialitate si auditorii vor primi maxim 3,95 salarii. Pentru un referent, inspector sau revizor contabil debutant, salariile pornesc de la un coeficient de 1,75. Salarii mici sunt si in cercetare. Astfel, un cercetator stiintific va avea un salariu baza de 2.60 si in functie de vechime ar putea ajunge la 7.20.

De asemenea, asistentul de cercetare stiintifica va primi intre si 2.85 salarii minime. Artistii de opera, coristii, balerinii, regizorii artistici,dirijorii,solistii au coeficienti cuprinsi intre 4.00 si 5.10. Un muzeograf, restaurator, conservator, arheolog sau istoric cu cel mai inalt grad ar putea primi intre 3.10 si 4.00 salarii minime. Pentru debutanti, coeficientul este 1,75. Un preot cu studii superioare va primi intre 1.75 si 2.65 salarii minime, iar un pret cu studii medii intre 1,2 si 1,85 salarii minime.

Seful unei echipe de muncitori va primi intre 2,10 si 2,20 salarii minime, un stenodactilograf cu cel mai inalt grad intre 1,3 si 1,7 salarii minime, un portar, paznic sau pompier va avea intre 1,2 si 1,55 salarii minime, un sofer va fi platit cu 1,3 pana la 1,7 salarii minime, iar un muncitor calificat grad I cu 1,3 pana la 1,7 salarii minime.


Citeste mai multe despre   


35140 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Parerea unuia din privat (Luni, 7 septembrie 2009, 17:30)

  Catalin [anonim]

  Pentru medici si profesorii din preuniversitar mi se pare putin.
  In cazul lor ar fi trebuit minimum sa plece de la coeficient 3 (pentru studiile de lunga durata, in cazul profesorilor) pentru debutanti si sa urce pana la un 6, chiar 7.

  Asa putem atrage elitele si am fi oprit scurgerea medicilor si a absolventilor seriosi spre exterior.

  Poate isi revine guvernul si se apleaca mai mult asupra cestor doua categorii vitale.

  In ce priveste magistratii, cred ca au capatat un coeficient decent, si nu se mai justifica protestul lor.
  • -1 (3 voturi)    
   asa e (Luni, 7 septembrie 2009, 18:13)

   napoca [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   dpdv al salarizatii acum nu se mai justifica protestul magistratilor; el ramane justificat in privinta independentei justitiei fata de guvern si din privinta faptului ca in anul acesta GUVERNUL (care e puterea executiva) a devenit principala putere LEGIUITOARE in stat, inlocuind complet parlamentul care tot anul a dat vreo 5 sau 6 legi. Toate celelalte acte au fost emise de guvern.

   Practic nu mai traim intr-o democratie ci intr-o oligarhie in care o mana de oameni ia toate deciziile.

   In ceea ce ii priveste pe medici:
   1. Spre deosebire de magistrati, acestia au posibilitatea sa fie asociati in firme.

   2. Spre deosebire de magistrati, acestia primesc pentru fiecare operatie si de la fiecare pacient care sta mai mult prin spital un plic cu o suma intre 100 lei si 100 de euro.
   In cazul medicului e "ok" sa-i dai bani cu pretentia sa fie mai vigilent in operatie insa niciodata o parte intr-un proces nu-i va putea da judecatorului un plic de bani cu indemnul sa "judece mai bine".
   • +1 (3 voturi)    
    Cum era cu generalizarile, mon cher? (Luni, 7 septembrie 2009, 19:06)

    garett [anonim] i-a raspuns lui napoca

    Parca tu erai impotriva culpabilizarii in bloc a magistratilor, ma insel? Si acum tu generalizezi afirmand ca toti medicii iau un plic! Nu-i frumos! :) Si ma rog de ce afirmi sus si tare: "niciodata o parte intr-un proces nu-i va putea da judecatorului un plic de bani cu indemnul sa "judece mai bine" "? Adica judecatorii sunt incoruptibili dar medicii nu? C'mon!
   • 0 (2 voturi)    
    Chiar asa?!!!!! (Luni, 7 septembrie 2009, 19:16)

    Luca [anonim] i-a raspuns lui napoca

    Cu sigurnta esti judecator. Esti picat din cer?? Chiar nu ai auzit de juecatori corupti?!!!! Pe cine vrei sa pacalesti? Judecatorul nu ia plicul in timpul "actului" de justitie ci inainte. Tu nu te numeri printre astia?!!!! Am ajuns de pomina in toata lumea cat de "corecta" este justitia romana. Apropo, ce-ar fi sa fie trasi la raspndere toti judecatorii care dau verdicte in functie de suma pe care o primesc ? Mai grav este ca judecatorii iau spaga de la ambele parti implicate in proces si dau verdicte in favoarea celor care au platit mai mult. Hai, zi ca n'ai vazut asa ceva! Doamne, mare Ti-e gradina Ta si multi i-au sarit gardul!
   • +1 (1 vot)    
    E...heee.... (Marţi, 8 septembrie 2009, 10:58)

    Mitica Valahul [utilizator] i-a raspuns lui napoca

    Nu au voie sa fie asociati in firme?

    Dar despre judecatoarea aia maritata cu un interlop?
    Sau aia care-l elibera pe Sile Pietroi ca sa aiba pensia linistita?

    Cata vrajeala...

    Pai la ce-ti trebuie firme cand iti iei tainul de la toti justitiabilii? Sa platesti taxe si impozite ca restul fraierilor?

    Cata nerusinare....medicul ia plicul, profesorul ia spaga....doar judecatorul e un ingeras....

    Hai lasa-ne! Cei mai mari spagari sunt magistratii! Da - ei nu se uita la 100 lei sau 100 euro ca parlitul de prof sau medic....ei merg de la zeci de mii de euro in sus...ca au statut si tinuta, doar.....
  • -2 (2 voturi)    
   cat despre preuniversitari (Luni, 7 septembrie 2009, 18:15)

   napoca [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   intradevar ar trebui sa aiba coeficientii putin mai mari, dar sa nu uitam ca profesorii sunt de obicei aceia care nu profeseaza dupa ce termina o facultate in domeniul pe care l-au studiat.

   cred ca principiul, cine nu stie face, invatza pe altul e la el acasa in romania.

   Atunci cand vom avea un sistem de invvatzamant care va da mai mult decat o cultura generala bogata, cu siguranta vor merita mai mult si profesorii.
 • -1 (1 vot)    
  Salariu mediu in Romania. (Luni, 7 septembrie 2009, 19:07)

  Alien [anonim]

  Cat este un salariu mediu in Romania si ce se poate face cu un salariu mediu? Va rog?
 • +2 (2 voturi)    
  comentariu (Luni, 7 septembrie 2009, 20:10)

  G. DUNCA [anonim]

  O lege care nu este pt. sistemul capitalist , legea salarizarii unice nu atinge nici pe departe plata conform muncii depuse si rezultatul ei se tot marsaluieste pe studiiinteleg dar toate posturile [ locurile de munca ] trebuie sa fie ocupate s-au platite dupa studii chiar daca plimbi o hartie de cand locurile de munca le creaza sindicatele , oare un profesor care preda sa zicem biologie si are lectia Papadia si nu are grad didactic luat cu sarsanale le preda mai putin decat cel cu gr.1 ora lui este mai scurta s-au manualul este altul. O prostie se ascunde incompetenta cu hartii ,cu doctorate lute mai ceva ca CEAUSASCA
  • 0 (0 voturi)    
   analfabetii nu au ce cauta pe acest site (Marţi, 8 septembrie 2009, 20:05)

   sunt intrigat [anonim] i-a raspuns lui G. DUNCA

   D-le Dunca (poate prof. de biologie si ar fi foarte grav) nu aveti dreptate cand spuneti ca un un prof. cu gradul 1 (grad obtinut c u "sarsanale") trebuie platit la fel ca un altul, doar cu (sa zicem) defintivat, pentru ca exista o diferenta oricum intre ei (lucrez in sistem si diferenta se vede cu ochiul liber).
   Profesorii buni sunt doar cei cu har si daca mai au si gradul 1 succesul este asigurat 100% la clasa fiindca acestia ( si ceilalti diferiti de dumneavoastra) sunt preocupati de progres (pornind de la propriul progres si nu in cele din urma de cel al elevilor). Daca sunteti profesor si va exprimati ca "Divertis" - ul si faceti (foarte grav) greseli de ortografie ("s-au" se scrie legat) e bine, pentru toti, sa parasiti sistemul.
   • 0 (0 voturi)    
    tara de tot ........ (Miercuri, 9 septembrie 2009, 0:06)

    nicu [anonim] i-a raspuns lui sunt intrigat

    Sa vezi ce o sa mai rad cand toti romanasii nostri care se sparg in diplome si doctorate vor ramane numai ei sa munceasca ca dupa cate vad in aceasta tara muncitorii nu mai conteaza sub nici o forma .Domnii mei o sa ajungeti sa fiti sefi la mop,volan,etc etc sa vezi ce o sa ma sparg de ras .Va ganditi numai la burdihanele voastre .sper sa-mi ajute dumnezeu sa parasesc aceasta tara de intelectuali ,al dumneavoastra muncitorul calificat nicu buricu.Sa se faca schimb de salarii intr munitori si cei cu diplome timp de trei luni sa vedem daca mai zic ceva domnii intelectuali care oricum i-au spaga la greu in scoli ,spitale unde nu au mila nici de copii mici daca nu dai spaga ,la scoala daca nu cotizezi copilul este marginalizat si oricum se ocupa numai de copii celor cu putere asa ca lasatine cu vraja marii.Sper sa plec din tara ca sa las loc celor cu diplome si facultati s-mi ia locul la meseriile enumerate mai sus.Sa vezi ce o sa mai rad .
 • -1 (1 vot)    
  salarizarea "unica" a cercetatorilor (Luni, 7 septembrie 2009, 21:23)

  roxana-clara [anonim]

  Cum se face ca intr'o grila unica de salarizare, cercetatorii sunt trecuti pe trei (3!) grile: o grila pt. institutele Academiei, alta pt. universitati si ale alta pt. institute? Aceleasi functii de cercetator, cercetator stiintific II si Cercetator stiintific Iau salarii diferite in institutele Academiei, in universitati si in celelate institute? Titlul de Cercetator stiintific castigat legal si renumerat diferit, doar pt. ca arbitrar unii sunt considerati mai cercetatori decat altii, din start, fara alte criterii (numar de articole publicate, granturi internationale etc)!
  • -1 (1 vot)    
   salarizarea "unica" a cercetatorilor (Luni, 7 septembrie 2009, 21:50)

   roxana-clara [anonim] i-a raspuns lui roxana-clara

   Scuze pt. greselile dactilo - evident "remunerat" si restul de corectii evidente.

   E vorba de 3 grile pt. aceleasi tipuri de cercetatori: cercetator stiintific I,II si III:
   1. grila Academiei - cea mai generoasa
   2. grila universitatilor - pe la mijloc
   3. grila din celelate institute- cea mai meschina
 • +2 (2 voturi)    
  Stie cineva cu doctoratul (Luni, 7 septembrie 2009, 22:23)

  anonim [anonim]

  ce se-ntimpla? Unde si daca se mai regasesc cei 15%?
 • +2 (2 voturi)    
  Ca si calul tiganului (Luni, 7 septembrie 2009, 22:28)

  patrunjel [utilizator]

  Asta cu reducerea progresiva a salariilor din pib de la 9% la 8% apoil la 7% apoi la 6% etc imi aduce aminte de povestea aia cu TZIGANU CARE VOIA SA ISI INVETE CALU SA TRAIASCA FARA SA MANANCE.

  Si ce s-a gandit el... intr-o zi i-a dat mai putin fan , apoi in ziua urmatoare si mai putin , si pe zi ce trece din ce in ce mai putin .

  Spre ghinionul lui insa chiar in ziua in care calu invatase sa traiasca fara sa manance i-a murit saracu.
 • +1 (1 vot)    
  marirea salariului si pentru ceilalti (Marţi, 8 septembrie 2009, 8:38)

  unul care nu-i bugetar [anonim]

  cred ca guvernul ar trebui sa se gandeasca si la salariile celor care nu papa bani de la buget, ca sa aiba sustinere pentru salariile alea uriase

  parerea mea !
 • +1 (1 vot)    
  Aberatie ! (Marţi, 8 septembrie 2009, 9:24)

  motul [anonim]

  aceasta lege a salarizarii nu are nicio legatura cu realitatea economica, motiv pentru care nu se va aplica niciodata !
 • +1 (1 vot)    
  asa mult? (Marţi, 8 septembrie 2009, 11:19)

  odorica ion [utilizator]

  Se mareste salariul minim de la 6oo lei la 7o5? Cu asa suma ametitoare? Acum fac avere romanii.
 • +1 (1 vot)    
  lupii, paznici la oi (Marţi, 8 septembrie 2009, 11:22)

  contribuabil [anonim]

  vezi: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/866697/Justitia-pregateste-un-atentat-la-siguranta-cetatenilor/ cap "TUPEU Vor un spor deja inclus"!,ca mai jos:

  • ministrul justitiei: dati in judecata magistratii la cedo,sa dea banii inapoi,luati prin fals,calculind de 2 ori sporul de stress de 50%,pe ultimii 5 (9?) ani,iar cei care au comis falsul sa fie deferiti justitiei euro,ca in tara se scot unii pe altii.
  • nota de calcul:
  deoarece,sporul de 50% s-a introdus odata in salar si apoi a fost aplicat inca odata la salariul marit cu 50%, avem: 1,5x50%=75%. asadar.la 50% initial s-a mai adaugat un 75% si cumuland rezulta marirea reala nu 50%,ci 50% pus 75%=125%. deci, salariile in loc sa creasca cu 50%,au crescut cu 125%, practic s-au dublat plus inca un sfert de salar(25%). de aici,pt toti si pe 5(9) ani=> sute de milioane de € (euro)!!!
 • +1 (1 vot)    
  iar magistratii... (Marţi, 8 septembrie 2009, 11:23)

  privat [anonim]

  ia sa vezi aici ce rubrici full de sporuri si-au negociat si in legea unitara coruptibilii de magistrati: *://*.cotidianul.ro/salariile_judecatorilor_sunt_moderate-97195.html. ganditi-va, ca in afara de magistratii activi la sala, mai sunt si alti functionari asimilati din diferite locatii: jurist consult,functionari in ministere,parlamentari,mai-sti,mapn-sti,sa.toti acestia vor beneficia de castigurile astea.in plus,ca si la alti bugetari:prime de vacanta,al 13-lea salar,ore suplimentare platite dublu,deconturi de lux,etc,cu asa caste privilegiate, praful se alege de buget.
 • +1 (1 vot)    
  restructurarea magistratilor (Marţi, 8 septembrie 2009, 11:24)

  obs [anonim]

  la intern,magistratii n-au alternativa privata,decat avocatura sau notariatul.dar,aici trebuie sa fii pregatit si sa muncesti ca sa-ti mearga plugul.plus,e concurenta!
  la export,n-au ce cauta,ca nu sunt pregatiti.si asa staura la stat pe salarii babane,punand tot felul de conditii si bete in roate.
  trebuie impuse cateva conditii sa raspunda pecuniar.apoi,cateva exemple ,se linistesc si se apuca de treaba: dau jos kilogramele de aur de pe ei,judecatoarele lasa saloanele scumpe de infrumusetare,vacantele exotice,misa,bautura sau filmele porno,samd.
 • 0 (0 voturi)    
  spagi la spitale si scoli (Miercuri, 9 septembrie 2009, 0:18)

  nicu [anonim]

  nu dai spaga la spital ai sfeclito,nu dai spaga la scoala fi sigur ca nu se ocupa de copil .reminescente comuniste spaga la spitale este de pe timpul comunistilor impamantenita. asa ca nu sa inventat cu democratia spaga.la scoala ori dai spaga ori taticu sau mamica face parte din cc al pcr idem in zilele noastre doar fara cc si pcr.asa ca lastine cu vrajala .tot timpul dati in cei mici ca nu au studii dar afar cei cu munci de jos de ce sunt platiti bine vezi gunoierii din germania sau alte tari.a si am citit ce a scris un profesor mai sus ca aici este loc numai de intelectuali ,domnu profesor parat i-ti dau lectii de desteptaciune in ce plan vrei mata .inteligenta se cultiva in timp nu in scoli asa ca mai scutitine cu vrajelile.
 • 0 (0 voturi)    
  dsad (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 14:54)

  dadads [anonim]

  super!!! ne dubleaza salariile hihihihihihi
  cel putin mie :P
 • 0 (0 voturi)    
  popi (Luni, 14 decembrie 2009, 23:17)

  elena [anonim]

  salarii pentru preoti! mi se pare o prostie, cand ei castiga la negru de numa. ba merg cu crucea prin sat, ba au inmormantari, nunti, botezuri, etc... ca au niste vile de te miri de ce sa dea statu bani la popi??? eu nici macar nu sunt ortodoxa deci nu sunt de acord ca din banii mei (taxe si impozite) s aplatesc niste popi...iar cu magistratii e strigator la cer cat sunt de aroganti... parca numai ei muncesc...si ce sa spun macar daca ar fi cinstiti dar sunt cei mai corupti si coruptibili. rusine! faceti odata egalitate ca nu mai suport tara asta


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version