"Spre deosebire de angajatii din Bazinul Ruhr, cei din Romania nu vin dimineata la ora sapte la schimbul intai si nu raman pana la sfarsitul programului - ci vin si pleaca dupa cum au chef si n-au habar ce fac", scrie Deutsche Welle.

Cu aceste cuvinte a incercat primul ministru crestin-democrat al landului Renania de Nord - Westfalia, Jürgen Rüttgers, sa castige electoratul (traditional de stanga) din Duisburg in folosul candidatului conservatorilor la Primarie. Discursul din care revista Spiegel a extras acest pasaj, in editia sa electronica de astazi, a fost rostit pe 26 august.

Conform oficialilor conservatori de la Düsseldorf, primul ministru Rüttgers nu a intentionat nici o clipa sa jigneasca, mesajul sau dorindu-se un elogiu la forta de munca inalt calificata din Bazinul Ruhr, in contextul retragerii firmei Nokia de la Bochum la Jucu, langa Cluj. Citandu-i pe oamenii premierului, Spiegel Online mentioneaza ca Rüttgers ar fi avut in vedere faptul ca Nokia avea, la Bochum, cea mai productiva filiala in vreme ce fabrica de la Jucu a devenit cea mai ineficienta din Europa.

Ulterior, Jürgen Rüttgers (CDU), si-a cerut scuze pentru declaratiile la adresa romanilor, motivand ca intentia sa a fost sa-i apere pe lucratorii germani din regiune, nu sa jigneasca pe cineva, scrie Associated Press.

"Am vrut sa-i apar pe lucratorii germani din regiunea North Rhine-Westphalia, ale caror performante sunt recunoscute la nivel mondial si care, din cauza unor decizii gresite, si-au pierdut locurile de munca. Nu am vrut sa jignesc pe nimeni. Dar daca s-a intamplat acest lucru, atunci imi pare rau", a declarat Jürgen Rüttgers.