Romania nu va accepta nici un fel de sanctiuni din partea organismelor europene, a declarat ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, in cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Haga. "Nu este cazul sa facem vreo legatura cu gestionarea fondurilor sau cu aderarea la spatiul Schengen pentru ca fiecare din aceste domenii sunt gestionate si evaluate de mecanisme specifice si diferite", se arata in declaratia transmisa HotNews.ro.

"In cursul acestei vizite, am dorit sa clarificam cu partenerii olandezi si in primul rand cu membrii comisiei pentru afaceri europene din Camera Reprezentantilor chestiunile pe care Olanda le-a ridicat destul de vocal in UE, cu privire la rezultatele pe care Romania le-a inregistrat in procesul de reformare a justitiei".

"Asa cum stiti, parlamentarii olandezi au solicitat continuarea mecanismului de monitorizare, dar fara sa ceara aplicarea vreunei sanctiuni pentru Romania. In plus, ei si-au afirmat sustinerea pentru intensificarea cooperarii bilaterale pentru proiecte in domeniul afacerilor interne si justitie.

Este un progres evident, in raport cu pozitia Guvernului olandez trimisa la Comisie cu o zi inainte, in care s-a insistat pe lipsa de progrese si s-a cerut pedepsirea Romaniei prin blocarea fondurilor comunitare si a aderarii la Schengen, precum si prin aplicarea clauzei de salvgardare", explica ministrul.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a revenit asupra deciziei de a-si anula vizita la Haga si a participat joi la dezbaterea din legislativul olandez pe tema raportului Comisiei privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justita din Romania si Bulgaria.

In declaratia transmisa HotNews.ro, ministrul Cristian Diaconescu mai precizeaza: "Am subliniat ca nu se pune problema taierii fondurilor comunitare pentru Romania, iar in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, avem un proces distinct, in grafic, iar rezultatele pe care le avem pana acum sunt pozitive, un exemplu elocvent fiind evaluarea consulatelor de la Chisinau si Istanbul".

Ministerul anuntase initial ca seful diplomatiei nu va mai merge la Haga din cauza "gestului inamical si nepotrivit in relatia dintre doua state membre ale UE" facut de Olanda, de a prezenta public opinia guvernului de la Haga privind lupta anticoruptie din Romania, lipsita de progrese reale, din cauza unei lipse de vointa politica.

Intr-un comunicat de presa, MAE olandez anunta concluziile sale asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanisnul de Cooperare si Verificare pe justitie din Romania si Bulgaria. "Noile state membre UE, Romania si Bulgaria, fac inca prea putine pentru a combate coruptia si crima organizata, iar managementul fondurilor UE este inca ambiguu. Guvernul (n.r. olandez) va continua sa insiste pentru a exista imbunatatiri ale situatiei in ambele tari. Daca asta nu se va intampla, vor exista consecinte pentru transferul de fonduri europene catre cele doua tari si pentru aderarea lor la spatiul Schengen", se arata in documentul MAE olandez.

Partea romana a considerat evaluarea ca "avand accente radicale privind functionarea statului de drept in Romania, precum si interpretari excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare si Verificare" si anunta anularea vizitei ministrului Diaconescu la Haga, vizita care urma sa inceapa miercuri dupa-amiaza.