Republica Moldova ar putea avea un nou Guvern pana la sfarsitul acestei luni, a declarat, pentru RFI, presedintele Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, care se declara optimist si in ceea ce priveste obtinerea voturilor necesare pentru alegerea noului presedinte al tarii.

El precizeaza ca moldovenii nu-si permit sa astepte mai mult, intrucat criza provocata de comunisti - in opinia sa - "preseaza".

"Trebuie sa continuam construirea stucturilor forului suprem. Este vorba de formarea comisiilor, formarea Biroului Permanent, alegerea presedintilor comisiilor, alegerea vicepresedintilor Parlamentului si apoi vom adopta o hotarare ce tine de interimatul presedintelui republicii, intrucat functia este vacanta si dupa aceasta urmeaza desemnarea candidaturii prim-ministrului si formarea Guvernului", declara Mihai Ghimpu.

Intrebat daca noul Guvern ar putea fi gata in luna octombrie, Ghimpu a raspuns: "Mai devreme chiar, nu avem timp, nu avem timp ca ne preseaza criza pe care in mod constient si inconstient au provocat-o comunistii".

Cat despre alegerea presedintelui tarii de catre Parlament, seful Legislativului de la Chisinau precizeaza ca termenul prevazut de legea fundamentala este de doua luni. "Constitutia prevede doua luni. Dupa ce vom forma Guvernul mai avem acolo alte chestiuni pe care trebuie sa le solutionam si vom purcede si la alegerea presedintelui Republicii Moldova", spune Mihai Ghimpu.

El este optimist ca Alianta pentru Integrare Europeana va gasi cele opt voturi necesare in Parlament pentru alegerea sefului statului.

"Sunt convins ca vor vota nu opt, ci mai multi, pentru ca alegeri anticipate nu pot avea loc acum, stiti ca nu se dizolva Parlamentul de doua ori intr-un an. In al doilea rand, daca vor avea loc alegeri anticipate, comunistii nici jumatate nu vin si eu sunt convins ca cei care sunt 47, 48 la coada listei se vor gandi", afirma presedintele Parlamentului Republicii Moldova.

El crede ca printre comunisti se afla si oameni resemnati cu gandul ca au pierdut alegerile: "Intre ei sunt oameni care inteleg ce se intampla in Republica Moldova si inteleg ca au pierdut alegerile, aceasta e democratia, trebuie sa te conformezi deciziilor electoratului si eu sunt convins ca presedintele Republicii Moldova va fi ales".