Guvernul a reusit, dupa 10 ore de discutii, sa ia decizia asumarii raspunderii in Parlament pe legile privind salarizarea bugetarilor, restructurarea agentiilor guvernamentale si reforma educatiei. Legea Educatiei nationale are ca punct de plecare Pactul National pentru Educatie si Strategia elaborata de Comisia Miclea, care face parte din programul de guvernare, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei care a inceput miercuri, ora 15.00, si s-a terminat a doua zi, dupa zece ore de dezbateri.

Invatamant obligatoriu de 10 clase, plus grupa pregatitoare

Potrivit proiectului de lege, va fi obligatoriu invatamantul de 10 clase, plus grupa pregatitoare de la gradinita. De asemenea, prevede evaluarea elevului prin teste internationale. Potrivit proiectului, vor fi facute periodic rapoarte privind evolutia copilului scolarizat.

O alta prevedere se refera la depolitizarea invatamantului. De asemenea, s-a decis descentralizarea in scoli, in sensul ca 60% din ceea ce vor invata copii va fi stabilit la nivel national, 20% reprezinta decizia scolii, iar 20% este curriculum optional.

Premierul a anuntat ca invatamintul va primi anual 6% din PIB, iar cercetarea - 1%.

Ca o noutate fata de informatiile vehiculate anterior, Emil Boc a anuntat ca educatia permanenta va fi realizata si prin intermediul unui post public TV si a unui post public de radio.

Varsta de pensionare pentru profesori va fi 65 de ani

Guvernul a mai decis ca profesorii universitari sa iasa la pensie la varsta de 65 ani. Doar profesorii conducatori de doctorat vor putea fi mentinuti in activitatea didactica pana la 70 de ani, insa doar cu aprobarea anuala a senatului universitatii. De asemenea, nu vor mai exista conditii de vechime pentru obtinerea unui titlu universitar. "Un om competent nu va trebui sa astepte ani pentru a obtine un titlu", a spus Emil Boc.

Emil Boc: Nimeni nu va pierde din drepturile salariale

In ceea ce priveste salarizarea bugetarilor, premierul a anuntat ca nimeni nu va pierde din drepturile salariale in urma aplicarii legii. "Nimeni nu va pierde din drepturile salariale in plata, nici macar cei din justitie. Vom avea o crestere mai accentuata la cei care, astazi, se afla la baza piramidei si o inghetare a drepturilor salariale pentru cei aflati la varf. Insa, nimeni nu va pierde din drepturile salariale", a precizat Boc.

Pensia mai mare de 1.700 de lei nu va putea fi cumulata cu salariul

In privinta restructurarii agentiilor guvernamentale, una dintre principalele prevederi se refera la transferul veniturilor proprii la bugetul de stat. Potrivit premierului, diverse agentii gestioneaza, in prezent, aproximativ un miliard de euro, bani care sunt cheltuiti ineficient. Este o suma care va intra la bugetul statului, potrivit primului-ministru. Acesta a mai spus ca nici un bugetar nu va putea cumula salariul cu pensia, in cazul in care aceasta depaseste 1.700 lei. Doar cei cu o pensie sub 1.700 lei vor putea sa o cumuleze cu salariul.

In vederea asumarii raspunderii, vor fi parcuse etapele specifice, a spus Emil Boc. Urmatorul pas, care va fi facut in cursul zilei de joi, este trimiterea catre cele doua Camere din Parlament o scrisoare prin care Guvernul isi anunta intentia asumarii raspunderii.

Cititi aici declaratiile premierului facute la finalul sedintei de Guvern.