Sedinta Guvernului de astazi se anunta tensionata in conditiile in care ar putea fi decisa asumarea raspunderii asupra legilor privind salarizarea bugetarilor, restructurarea agentiilor guvernamentale si reforma educatiei. Premierul Emil Boc a anuntat, la inceputul sedintei de Guvern, ca vor fi analizate aceste legi, urmand ca acestea sa fie trimise Parlamentului.

"Asa cum am discutat inca de luna trecuta, primele trei puncte pe ordinea de zi sunt cele trei proiecte de lege asupra carora Guvernul isi va angaja raspunderea. Este vorba despre proiectul de lege privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, proiectul de lege privind educatia si cel privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cu Comisia Europeana si FMI", a spus premierul.

Premierul se asteapta ca asupra legilor sa fie facute anumite amendamente. "Eventualele amendamente urmeaza sa fie incluse in textul pe care il discutam astazi, urmand ca acesta sa fie trimis la Parlament", a spus Boc. Acesta a precizat ca in cadrul sedintei va fi decisa oficial si data alegerilor prezidentiale.

Doua dintre cele doua legi, cea privind salarizarea bugetarilor si cea privind reforma in educatie, au starnit discutii aprinse intre sindicate si Guvern. In ciuda deselor intalniri, nici acum pe ultima suta de metri, cele doua parti nu au ajuns la o intelegere in privinta legii unice a salarizarii. Cei mai nemultumiti sunt angajatii din justitie. In ceea ce priveste reforma in invatamant, disputele au pornit de la faptul ca proiectul initiat de Ministerul Educatiei nu respecta Pactul National pentru Educatie. Cel putin asa sustine Emil Boc care vrea sa fie introduse in legile educatiei solutiile propuse de comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea. Premierul a afirmat ca va fi asumata raspunderea pe o lege care respecta pactul semnat pentru educatie.