De-a lungul intregii Europe, mii de copii rromi (tigani, dupa cum explica BBC), sunt obligati sa cerseasca si sa fure, iar fortele de ordine par incapabile sa opreasca fenomenul. BBC News analizeaza, intr-un amplu articol, acest fenomen, si noteaza ca radacinile criminalitatii se afla in Romania si decurg din discriminare - chiar si Madonna a fost huiduita la Bucuresti, cand a vorbit de tigani.

Urmareste aici un videoclip in care o fetita care cerseste 10 ore pe zi este batuta cand nu aduce suficienti bani

In momentul in care cineva incearca sa scoata bani, o persoana ii distrage atentia, permitand astfel copiilor sa se strecoare, sa fure banii din bancomat si sa fuga.

Daniela, in varsta de 13 ani, povesteste ca se poate alege cu 300 de euro de la un singur astfel de jaf, fara sa riste nicio pedeapsa.

"Doar politia ne poate prinde. Ne iau banii pe care ii avem la noi, ne duc la un centru pentru minori si cei de acolo ne dau drumul. Trimit banii furati acasa, mamei mele din Romania, ca se ne putem construi o casa. Dar ascund bani si pentru mine. Ii trimit 150 de euro si pastrez 50 pentru mine".

Politia din Madrid spune ca 95% dintre copiii sub 14 ani care sunt prinsi furand pe strazi sunt tigani din Romania.

Politia nu poate face prea multe, avand in vedere ca, in Spania, varsta raspunderii criminale este de 14 ani.

Peste 1.000 de tigani din Romania traiesc in una dintre taberele de la periferia Madridului.

Conditiile sunt extrem de precare - sobolanii alearga printre gunoaie si nu exista grupuri sanitare.

In fiecare dimineata, copiii din tabara se indreapta spre oras, pentru a cersi si a fura, si foarte multi dintre ei sunt batuti daca se intorc fara bani.

Criminalitatea organizata

Italia este tara in care au aparut cele mai multe controverse legate de criminalitatea in randul tiganilor, guvernul declarand recent starea de urgenta in urma numeroaselor furturi, violuri si crime atribuite membrilor acestei comunitati.

In Milan, in 2007, imediat ce Romania a intrat in Uniunea Europeana, politia s-a confruntat cu o crestere alarmanata a furturilor din buzunare comise de copiii tigani.

La acel moment, s-a declansat o ampla operatiune, incluzand interceptari de telefoane si urmariri, care a relevat ca o grupare criminala foloseste copii pentru a face profituri uriase.

"In decurs de o luna, fiecare copil castiga circa 12.000 de euro. Daca inmultim acesti bani cu 50 de copii, ajungem sa sume uriase", spune Francesco Messina, care a condus operatiunea.

Membrii gruparii au fost condamnati la 14 ani de inchisoare, pentru sclavie si exploatarea copiilor.

Radacinile problemei, in Romania

Radacinile acestei probleme sunt in Romania, unde minoritatea rroma se confrunta cu

Copiii nostri trebuie sa invete, pentru ca, daca vor continua la fel, daca noua generatie care creste acum va continua sa traiasca la fel, nimeni nu ne va mai vrea. Tara noastra nu ne va mai intelege, iar occidentalii ne vor goni

Breliante

discriminare si un mediu ostil de generatii intregi, sustine BBC, care aminteste ca si Madonna, arunci cand a comentat aceasta problema la concertul din Bucuresti, a fost huiduita de public.

Saracia in randul acesti minoritati este generalizata, un raport UNICEF din 2007 aratand ca 70% dintre casele tiganilor nu au apa curenta.

Multi dintre ei pleaca din Romania in cautarea unei vieti mai bune in Occident.

"Partidele de dreapta spun ca tiganii sunt niste oameni care isi exploateaza copiii si femeile, obligandu-i sa fure si sa cerseasca. Poate exista un pic de adevar aici. Dar adevarata problema este ca furatul si cersitul sunt, pentru majoritatea tiganilor, singura sansa de a supravietui", spune Donatella DeVito, care lucreaza la o organizatie de caritate care ajuta rromii sa se integreze in societatea italiana.

Fabuloasele vile din Romania

Daca o parte a criminalitatii este generata de saracie, o cota ingrijorator de mare este rezultatul criminalitatii organizate, conduse de profesionisti.

Breliante este o figura puternica a lumii interlope din Craiova.

El a povestit, pentru BBC, ca multe dintre vilele luxoase din oras au fost construite cu bani proveniti din infractiuni comise in toata lumea.

Sefii clanurilor fac trafic cu oameni, inclusiv copii, pentru a face profituri uriase. Dar chiar si el admite ca rata criminalitatii a ajuns prea departe si va avea consecinte serioase.

"Furtul nu mai este o problema nationala, ci a devenit una internationala. Copiii nostri trebuie sa invete, pentru ca daca vor continua la fel, daca noua generatie care creste acum va continua sa traiasca la fel, nimeni nu ne va mai vrea".

"Tara noastra nu ne va mai intelege, iar occidentalii ne vor goni", spune Breliante.