Reprezentantii magistratilor, care au participat marti la discutiile de la Guvern pe legea unica de salarizare, au declarat la finalul negocierilor ca nu au primit asigurari ca salariile nu le vor fi reduse anul viitor si au amenintat cu represalii in cazul asumarii de catre Executiv, relateaza NewsIn. Potrivit vicepresedintelui Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, reprezentantii Executivului au recunoscut ca salariile in justitie vor scadea cu 55%, prin reducerea sporurilor de stres si de confidentialitate.

  • "Daca vor merge pe asumarea raspunderii, s-ar putea ca, in aceeasi zi, stiloul sa fie pus jos de justitie. Nu am primit asigurari ca nu ne vor fi reduse salariile si nici astazi nu am primit ultima forma a grilei de salarizare. Cerem, in continuare, ca magistratii sa fie cuprinsi intre coeficientii 8 si 11, iar reprezentantul ICCJ 12", a declarat presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, la finalul discutiilor de marti.

La randul sau, vicepresedintele CSM, Bogdan Licu, a declarat ca li s-a promis magistratilor ca, marti seara si miercuri, guvernantii vor analiza propunerile ce le-au fost inaintate si ca miercuri, 2 septembrie, li se va prezenta varianta finala a proiectului de lege.

In acelasi timp, guvernantii le-au dat de inteles magistratilor ca au modificat din nou grila de salarizare si ca salariile tuturor bugetarilor vor scadea din ianuarie 2010.

De asemenea, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a declarat marti ca reprezentantii Executivului au recunoscut, in cadrul intalnirii de la Guvern, ca salariile in justitie vor scadea cu 55%, prin reducerea sporurilor de stres si de confidentialitate.

  • "Nu se garanteaza salariile din prezent. Este prima oara cand Guvernul recunoaste ca vor scadea salariile cu 55%. Reprezentantii CSM s-au retras de la discutie, dupa ce guvernantii au recunoscut fatis ca salariile magistratiilor vor scadea. Vom primi maine un raspuns le revendicarile noastre, insa eu cred ca a fost doar o mimare a consultarilor", a declarat judecatoarea.

Activitatea de judecata, suspendata marti in mai multe instante din Capitala si din tara

Activitatea de judecata, dar si din serviciile de registratura si arhive au fost suspendate provizoriu, marti, in urma deciziile adunarilor generale ale judecatorilor, insa nu s-a stabilit si pana cand va dura protestul. Potrivit comunicatelor instantelor sau a declaratiilor purtatorilor de cuvant, citate de Mediafax, magistratii vor suspenda toate activitatile, in afara de judecarea cauzelor cu masuri preventive si a celor referitoare la plasamentul minorilor, iar judecatorii vor refuza desemnarea in birourile electorale.

O parte dintre judecatorii de la instantele arondate Curtii de Apel Bucuresti au decis sa protesteze incepand de marti. Aceeasi decizie a fost luata si la Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Galati, Curtea de Apel Ploiesti, Curtea de Apel Oradea si Tribunalul Mures. Judecatorii de la Curtea de Apel Suceava au decis doar ca vor incepe sa protesteze din 7 septembrie, daca nu le vor fi solutionate revendicarile.

Si magistratii Curtii de Apel Constanta si Tribunalului Constanta au decis ca incepand marti si pana duminica sa fie suspendate sedintele de judecata timp de doua zile , fiecare complet urmand a stabili intervalul orar prin anuntare pe lista de sedinte. De asemenea, magistratii constanteni au hotarat ca in saptamana 7-13 septembrie vor fi amanate toate cauzele, cu exceptia celor avand ca obiect masuri preventive.

In total, in sistemul judiciar sunt 16 curti de apel, dintre care una militara, si 41 de tribunale civile, patru specializate, precum si 179 de judecatorii.