Sindicalistii din educatie au declarat marti ca sunt extrem de nemultumiti dupa discutiile de la Guvern privind legea unica de salarizare in sistemul bugetar, intrucat Executivul le-a comunicat ca decizia este una politica si ca nimic nu se va schimba, relateaza Mediafax. "Legea salarizarii unice este la fel de stramba ca toate legile de pana acum", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, care a adaugat niciuna dintre problemele ridicate de sindicalisti nu a fost rezolvata.

O alta nemultumire a sindicalistilor se refera la faptul ca Executivul ar fi decis ca suma medie a sporurilor pe intreg sistemul bugetar este de 30%, ceea ce inseamna ca anumite categorii vor fi favorizate.

Cornea a mai spus ca a ramas nerezolvata si problema ridicata de sindicalisti referitoare la ierarhizarea coeficientilor in interiorul sistemului, ceea ce duce la corelarea incorecta cu celelalte segmente.

"Invatamantul este din nou Cenusareasa sistemului bugetar. Am ramas la coada fara vreo sansa de a urca. Ni s-a comunicat ca decizia este una politica si nimic nu se mai poate schimba", a declarat Cornea.

  • "O decizie politica"

La randul sau, presedintele Executiv de la Federatia "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat ca intalnirea de marti nu a constat intr-o negociere, in opinia sa fiind doar o intalnire informala in care sindicalistilor li s-a comunicat ca "s-a luat o decizie politica".

Nici coeficientii negociati initial cu partenerii sociali nu au fost respectati, astfel incat salariile din invatamant vor fi situate in treimea inferioara a piramidei.

  • "Invatamantul, condamnat la inghetare"

Presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat ca salariile din invatamant nu vor creste nici in 2010, nici in 2011, invatamantul fiind "condamnat la inghetare".

De asemenea, Isvoranu a atras atentia ca din punctul de vedere al educatiei, proiectul legii salarizarii nu a fost foarte mult modificat, in sensul ca grila in care sunt situate salariile din invatamant este la fel de aplatizata.

  • "Pogea doar urla si zbiara"

Liderul Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar, a spus ca este extrem de nemultumit de intalnirea cu reprezentantii Executivului intrucat sindicalistii "au fost terfeliti". "Domnul Pogea, in loc sa urle si sa zbiere la noi nu stie altceva", a spus Hadar.

El a adaugat ca Executivul si-a pastrat decizia initiala de a nu acorda niciun spor pentru cadrele didactice din invatamantul superior, nici macar cel pentru doctorat, decizie care, in opinia lui Hadar, "va distruge scoala doctorala in Romania".

  • "Sporurile, in realitate, de doar 15%"

Si sindicalistii din preuniversitar au fost nemultumiti de faptul ca Executivul a decis taierea unor sporuri.

Mai mult, secretarul de stat din Ministerul de Finante Gheorghe Gherghina i-ar fi anuntat ca sporurile care au fost luate in calcul de guvernanti pentru sistemul bugetar sunt in realitate de doar 15%.

Sindicalistii spun ca in zilele urmatoare se vor consulta cu colegii, urmand sa anunte in cel mai scurt timp ce hotarare vor lua.