Diplomatii romani din strainatate vor primi salarii in lei, pe o perioada limitata, modalitate de aplicare de catre MAE a cerintei Guvernului de a reduce cheltuielile salariale cu 10-15%, a spus ministrul Cristian Diaconescu intr-o declaratie de presa facuta la reuniunea diplomatiei. El este convins ca va gasi intelegere la colegii sai din strainatate si anunta ca nu se vor face reduceri in sistemul consular, ci doar transferate posturi din Europa Centrala in Asia Centrala, Africa si Orientul Apropiat.

"Sunt convins ca in dialog si in cooperare cu colegii mei vom gasi modalitatile de a reduce cu 10-15% salariile intr-o anumita perioada. Sunt si masuri specifice, noi nu putem intrerupe activitatea, nu putem intrerupe acreditarea externa. Dar putem, la un moment dat, pe perioada limitata si cu acordul colegilor nostri, sa asiguram plata in lei pentru o perioada scurta de timp, reusind sa diminuam fondul de salarii", a prezentat Diaconescu modalitatea in care va pune MAE in practica cerinta Guvernului de a reduce cheltuielile salariale.

Seful diplomatiei spune ca au mai existat astfel de perioade dificile, prin 1998-1999, cand a fost aplicata aceeasi masura. "Oamenii inteleg ca Romania e intr-o situatie dificila si sunt gata sa participe la acest efort, ca orice profesionist care stie sa isi repezinte tara indiferent de unele dificultati de moment", sustine seful diplomatiei.

Vestea buna este ca nu va fi o reducere a sistemului consular, dimpotriva, acolo este nevoie de o crestere a reprezentarii. "Ceea ce dorim sa facem, si nu este neaparat legat de criza, este sa asiguram reprezentarea in plan extern, pentru a asigura eficienta pe alte spatii unde nu suntem suficient de puternic reprezentati", a reluat Diaconescu o idee mai veche, reamintind de decizia de a reduce reprezentarea in Europa Occidentala pentru ca in zone de interes pentru Romania, Asia Centrala, Africa si Orientul Apropiat, sa existe o reprezentare mai puternica a Romaniei.