Sefii Parchetului General, cei ai DNA si DIICOT vor castiga mai mult decat ministrii si parlamentarii, urmand sa primeasca lunar echivalentul a 11,4 salarii minime pe economie - mai mult decat un ministru sau un parlamentar, dar mai putin decat seful Executivului, plasat pe cea de-a doua treapta de salarizare, cu 11,8 salarii minine, alaturi de presedintii celor doua camere parlamentare, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al Curtii Constitutionale, presedintele CSM, procurorul general si seful Curtii de Conturi, potrivit ultimei variante a legii unice de salarizare, discutata luni seara la Guvern, anunta NewsIn.

Reprezentantii Executivului se intalnesc marti, incepand cu ora 9:00, cu cei ai sindicatelor, pentru a discuta forma finala a proiectului de lege, pentru care Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in sedinta de miercuri, 2 septembrie.

Mai multe categorii de bugetari sunt nemultumite de forma finala a legii, pentru care Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea. Cei mai nemultumiti par a fi angajatii din justitie, care si-au suspendat partial activitatea, fie incepand de luni, fie de marti, 1 septembrie.

Ce prevede legea salarizarii:

  • Presedintele Romaniei este singurul demnitar cu coeficient maxim in grila Legii unice de salarizare, urmand sa primeasca un salariu echivalent cu 12 salarii minime pe economie
  • Sefii celor mai importante departamente din Parchetul General, DNA şi DIICOT, vor castiga echivalentul a 11,4 salarii minime pe economie, la fel ca un ministru de stat si un chestor din Parlament
  • In schimb, un ministru va avea un coeficient de 11,2, iar un parlamentar are mai puţin de 10 salarii minime - un coeficient de 9,6.
  • Un vicepremier va fi plasat pe treapta a treia a grilei, la fel ca vicepresedintii CSM, ICCJ si judecatorii Curtii Constitutionale, cu 11,6 salarii minime.