Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor s-au intalnit, marti, la ora 9:00, pentru discutii pe marginea legii unice de salarizare a bugetarilor. Executivul intentioneaza sa isi asume raspunderea pe aceasta lege, alaturi de proiectul privind restructurarea agentiilor guvernamentale si pachetul de legi privind reforma educatiei, in sedinta de Guvern de miercuri, 2 septembrie.

  • Mai multe categorii de bugetari sunt nemultumite de legea salarizarii, in justitie s-a trecut deja la proteste

Mai multe categorii de bugetari sunt nemultumite de forma finala a legii, pentru care Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea. Cei mai nemultumiti par a fi angajatii din justitie, care si-au suspendat partial activitatea, fie incepand de luni, fie de marti, 1 septembrie.

Magistratii Tribunalului Bucuresti si cei ai Curtii de Apel Bucuresti au suspendat, incepand de luni, toate activitatile, cu exceptia judecarii cauzelor penale referitoare la masuri de arestare preventiva pe cale sa expire si a celor civile referitoare la plasamentul minorilor.

In plus, judecatorii vor refuza desemnarea in birourile electorale, iar personalul auxiliar va intrerupe orice activitate cu publicul. Magistratii sunt nemultumiti de modul de salarizare propus de legea unica si sustin ca salariile lor ar putea scadea cu pana la 60% in urma aplicarii acesteia.

La randul lor, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au decis luni sa se solidarizeze cu judecatorii si sa suspende, din 1 septembrie, activitatile de relatii cu publicul, recomandand efectuarea activitatilor de urmarire penala doar in cauzele urgente.

  • Emil Boc: PD-L sustine fara rezerve reforma statului roman

"PDL sustine fara rezerve reforma statului roman si adoptarea masurilor legislative in acest sens. PDL sustine fara rezerve asumarea raspunderii guvernului pe cele trei proiecte de legi ce vizeaza reforma statului. Ne asumam disponibilitatea de a intreprinde pentru prima data dupa 20 de ani reformele pe care nimeni nu a avut curajul sa le promoveze", a declarat luni premierul Emil Boc.

Emil Boc despre Legea unica de salarizare:

  • In prezent, in Romania exista 39 de legi ale salarizarii si un raport de 1 la 29 intre salariul cel mai mic si cel mai mare.
  • Dupa promovarea legii, acest raport va fi de 1 la 12.
  • Media cresterilor salariale pana in 2015 va fi de 57%. In sanatate, media va fi de 78%, iar in unele domenii unde salariile sunt foarte mari, acestea vor fi inghetate.
  • Legea pozitioneaza justitia in randul puterilor statului cu statut legal, un judecator de la Inalta Curte de Casatie va avea un salariu egal cu cel al unui senator sau deputat.
  • Sporurile vor fi in medie de maxim 30% din salariu, pe tot sistemul.