Responsabilitatea luarii deciziilor va fi transferata de la ministere catre autoritatile locale, in urma procesului de descentralizare care se va face pe baza unor standarde de calitate si de cost, a declarat premierul Emil Boc. In functie de aceste standarde, vor fi stabilite sumele considerate ca fiind optime pentru functionarea institutiilor statului. Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un act normativ privind ghidul cadru pentru aplicarea standardelor de calitate si de cost pentru autoritatile statului.

"Vom crea dreptul autoritatilor locale care se afla mai aproape de cetatean sa ia decizii in interesul cetatenilor", a afirmat Boc. Potrivit acestuia, mai intai vor fi stabilite standardele si apoi va avea loc descentralizarea. Premierul a precizat ca pe 1 septembrie vor fi analizate, intr-o prima lectura, standardele, urmand ca acestea sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii.

Seful Executivului a adaugat ca personalul unei structuri din administratia publica trebuie stabilit in functie de dimensiunea acesteia. Dupa aplicarea standardelor, va putea fi stabilit exact numarul de care are nevoie o structura administrativa sau alta.

Premierul considera ca prin aplicarea acestor standarde, se va realiza un echilibru in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici care nu vor mai fi folositi pentru "aceasta obezitate birocratica"