Patriarhul Daniel semnaleaza presedintelui Traian Basescu, intr-o scrisoare deschisa, excluderea disciplinei religie din planurile-cadru ale invatamantului liceal din propunerile formulate de catre comisia prezidentiala pentru educatie. Printre argumentele invocate PF Daniel aminteste ca "pentru mentinerea disciplinei religie in planurile-cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun, in cadrul campaniei Patriarhiei Romane Nu vrem liceu fara Dumnezeu! s-au primit in anul 2008 peste 140.000 de mesaje de sustinere".

"Am luat act de propunerile formulate de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii din Romania, in proiectul de Lege a Invatamantului Preuniversitar, art. 37, alin (1), din 30 aprilie 2009 si ne exprimam ingrijorarea cu privire la excluderea disciplinei religie din planurile-cadru ale invatamantului liceal si la statutul incert al acesteia in invatamantul primar si gimnazial", se arata in scrisoarea deschisa.

Patriarhul Daniel subliniaza faptul ca, potrivit Constitutiei Romaniei, "in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".

"Acest drept constitutional, redobandit dupa 1990, reprezinta un act de dreptate si o reparatie morala fata de abuzurile comise in aceasta privinta de regimul comunist ateu in anul 1948, cand disciplina religie a fost indepartata din invatamantul primar, gimnazial si liceal:, arata patriarhul in scrisoarea adresata sefului statului.

La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina”.

Prin urmare, prezenta disciplinei religie in oferta scolara este obligatorie din punct de vedere legal, cu posibilitatea pentru elevi de a nu frecventa orele de religie, la solicitarea scrisa a parintelui sau a tutorelui legal constituit.