Guvernul nipon, prin seful misiunii diplomatice la Bucuresti, a comunicat decizia eliminarii, incepand cu data de 1 septembrie 2009, a obligativitatii vizelor de scurta sedere pentru cetatenii romani care calatoresc in Japonia pentru turism sau vizita, informeaza Ministerul de Externe.

In perioada 1 septembrie 2009 – 31 decembrie 2011, cetatenii romani, posesori ai unui pasaport valabil, pot ramane pe teritoriul Japoniei, fara a avea nevoie de viza, pentru o perioada care sa nu depaseasca 90 de zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari in tara.

Acest regim nu se va aplica cetatenilor care se deplaseaza in Japonia cu intentia de a obtine un loc de munca sau de a exercita o activitate lucrativa, pentru care ramane in vigoare obligativitatea obtinerii vizei aferente inaintea deplasarii.

Ministerul Administratiei si Internelor va trimite la Tokyo, incepand cu data de 18 august 2009, un atasat de afaceri interne.

Ministerul Afacerilor Externe face apel la cetatenii romani care se vor deplasa in Japonia sa respecte cu strictete legislatia si reglementarile locale, in special in ceea ce priveste durata sederii.

Japonia ar putea permanentiza regimul de deplasare fara vize pentru cetatenii romani si dupa 2011.