Peste doua milioane de romani isi serbeaza onomastica in 15 august, cu prilejul Sfintei Maria, cea mai mare sarbatoare crestina a verii.

Potrivit datelor Ministerului Administratiei si Internelor, 2.228.597 de romani isi serbeaza onomastica de Sfanta Marie Mare. Dintre acestia, 1.810.930 sunt femei care poarta numele de Maria sau derivate ale acestuia, iar 417.667 sunt barbati botezati cu numele de Marin sau derivate ale acestuia.

Dintre femei, cele mai multe poarta numele de Maria (1.388.197), urmate de Mariana (273.885), Marioara (65.077), Mioara (31.420), Marilena (25.507) si Marina (24.144). Sarbatorite sunt si cele care poarta numele de Mariuca (2.116) sau Mariela (584).

Intre barbatii sarbatoriti in 15 august, se regasesc cei cu nume precum Marian (299.867), Marin (114.199), Marinica (3.428) sau Marinache (173).

Patriarhia Romana: Zi de sarbatoare si bucurie

Potrivit paginii crestinortodox.ro, "multi dintre romani nu stiu prea bine daca ziua de Sfanta Marie este prilej de sarbatoare sau nu, incurcati de faptul ca in ziua de 15 august mama lui Iisus a murit. Prin urmare, oamenii nu stiu daca trebuie sa se bucure sau nu. Este prilej de mare bucurie si sarbatoare, acest praznic fiind cunoscut si sub numele de Pastele din mijlocul verii. Sunt multe zone in tara in care cu prilejul acestei sarbatori se canta Prohodul, ca in Vinerea Mare. Este cea mai importanta sarbatoare inchinata Maicii Domnului si daca se cheama sarbatoare inseamna ca este prilej de mare bucurie spirituala", a declarat Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

La randul ei, Patriarhia Romanaa precizat urmatoarele:

"Crestinii ortodocsi sarbatoresc pe 15 august marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, cunoscut popular sub denumirea de Uspenia sau Sfanta Maria Mare, sarbatoare pregatita printr-un post de doua saptamani, al treilea din acest an, dupa postul Pastilor si cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Sarbatoarea este mentionata pentru prima data in secolul al V-lea in Siria, apoi in al VI-lea, in Apus, unde Adormirea Maicii Domnului se serba la 15 sau la 18 ianuarie. Generalizarea sarbatorii a fost facuta de catre imparatul bizantin Mauriciu, care a zidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani si a stabilit ca 15 august sa fie data de celebrare a Adormirii Maicii Domnului.

Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului este cel mai raspandit hram din Patriarhia Romana. In fiecare oras exista cel putin o biserica care poarta acest hram, iar in fiecare Episcopie se afla cel putin o manastire cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

In fiecare an, la 15 august, in toate porturile si orasele de la mare si de la Dunare, pe toate navele maritime si fluviale, se sarbatoreste si Ziua Marinei Romane, care este si Ziua Fortelor Navale".