"Salariul minim decent" pentru un medic ar trebui sa fie la nivelul a 5.000 de lei, fara sporuri, iar medicii care raman in Romania si fac performanta trebuie sa fie platiti la nivelul Uniunii Europene, a declarat vineri ministrul Sanatatii, Ion Bazac, transmite Mediafax. El a precizat ca personalul medical trebuie stimulat sa ramana sa lucreze in Romania, iar la acest lucru contribuie atat echipamentul care este pus la dispozitie, cat si nivelul salarizarii.

  • "Atunci cand o sa discutam de salarizare, sigur ca o sa discutam de un alt fel de a recompensa material personalul medical si asta va tine foarte mult de competenta si de dorinta lor de a munci. Eu cred cu tarie ca in sistemul de sanatate nu toti medicii trebuie recompensati in acelasi fel, dar cred ca cei care intr-adevar muncesc si raman in Romania merita sa primeasca salarii la nivelul celor din Uniunea Europeana".

Ministrul Bazac a aratat ca inca nu este multumit de nivelul salarial prevazut pentru medici in proiectul legii salarizarii unice, dar a remarcat ca aceasta introduce deja "o diferentiere importanta" fata de salariile din sistemul de sanatate actual. Intrebat cat ar trebui sa fie un salariu satisfacator pentru un medic in Romania, Bazac a opinat ca "salariul minim decent" pentru un medic ar trebui sa fie la nivelul a 5.000 de lei, fara sporuri.

  • "Cred ca o majorare cu 15% ar putea aduce nivelul salariului medicului primar la un minim decent, sa spun asa, s-ar apropia de 50 de milioane de lei (de lei vechi, adica 5.000 de lei - n.r.). Cred ca acesta ar trebui sa fie salariul de baza, decent, pentru un medic primar, la care, sigur, se adauga corespunzator sporuri, vechime si asa mai departe".

Ministrul a adaugat ca, de la 1 septembrie, Romania va trece la programul european de lucru in domeniul medical si, in aceste conditii, "nu se pune problema" ca personalul medical sa plece in concediu fara plata.