Guvernul a transmis sindicatelor ultima varianta de lucru a proiectului Legii unice a salarizarii, care confirma scaderea coeficientilor de salarizare fata de precedenta versiune, anunta site-ul Juridice.ro. Judecatorul Adrian Neacsu sustine ca magistratii devin singura categorie de bugetari pentru care legea unica va duce la micsorari de salariu.

- Legea unica a salarizarii - proiect 13 august

- Coeficientii de ierarhizare in Justitie

- Coeficientii de ierarhizare pentru diplomatii din Centrala MAE si diplomatii trimisi la post

- Coeficientii de ierarhizare pentru Armata, Politie si servicii secrete

Reamintim ca, potrivit sefului BNS, Dumitru Costin, Fondul Monetar International ar fi propus ca baza legii unice sa fie un indice luat in calcul, si nu salariul minim pe economie. In schimb, ministrul Muncii, Marian Sirbu, sustine ca a convenit cu Banca Mondiala pastrarea salariuluiu minim ca baza a legii unice de salarizare.

"Salariul minim nu poate fi elementul de referinta pentru ca ar pune in pericol ca acesta sa creasca normal si ar antrena o crestere in masa a salariilor, fapt ce nu ar putea fi suportat de economie. Astfel, ca se ia in calcul un indice probabil apropiat de salariul minim", a spus Costin.

Desi Articolul 2, paragraful f) din proiectul de lege arata ca "trecerea de la vechiul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare se realizeaza etapizat astfel incat nici o persoana sa nu inregistreze o diminuare a castigului salarial brut avut la momentul intrarii in vigoare a prezentei legi", Adrian Neacsu spune pentru Juridice.ro ca "nota de fundamentare a proiectului de lege, referindu-se la impactul asupra nivelelor de salarizare in anul 2010 prevede ca pentru judecatori si procurori se preconizeaza o scadere a venitului salarial fata de cel actual".

Alte prevederi ale proiectului de lege:

- pentru personalul platit din fonduri publice se instituie raportul de la 1 la 15 intre salariul de baza corespunzator coeficientului de ierarhizare 1,00 si valoarea salariului maxim brut respectiv, indemnizatiei maxime brute in cazul functiilor de demnitate publica;

Transele de vechime in munca in functie de care se acorda cele 5 gradatii sunt urmatoarele:

- intre 3 si 5 ani

- de la 5 la 10 ani

- de la 10 la 15 ani

- de la 15 la 20 ani

- peste 20 ani

Art.12. - (1) Orele prestate peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, se compenseaza cu timp liber corespunzator, la cererea persoanei.

(2) In cazul in care compensarea cu timp liber corespunzator nu a fost posibila in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia, orele suplimentare se vor plati in luna urmatoare, cu un spor aplicat la salariul de baza, dupa cum urmeaza:

a) 75% din salariul de baza pentru primele doua ore de depasire a duratei normale a zilei de lucru;

b) 100% din salariul de baza pentru orele urmatoare si pentru orele lucrate in zilele de repaus saptamanal sau in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza.

(3) Munca peste durata normala a timpului de lucru poate fi prestata si sporurile prevazute la alin.(1) se pot plati numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 ore anual.

Art.18. - (1) Pentru activitatea desfasurata, personalul bugetar beneficiaza de un premiu anual egal cu salariul de baza mediu lunar brut, realizat in anul pentru care se face premierea.