"Cred ca s-ar impune o ancheta adecvata, credibila si independenta, pentru a vedea ce rol ar fi putut juca autoritatile romane in scandalul inchisorilor CIA", a afirmat pentru RFI directorul organizatiei Human Rights Watch Londra, Tom Porteous. Declaratia sa a fost facuta in aceeasi zi in care New York Times a scris ca un imobil renovat aflat pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, pentru a gazdui sase detinuti.

"Cred ca exista probe credibile care sugereaza ca CIA a avut intr-adevar centre clandestine de detentie in Romania. Cred ca s-ar impune o ancheta adecvata, credibila si independenta, pentru a vedea ce rol ar fi putut juca autoritatile romane in aceasta poveste", a spus Porteous.

El a adaugat ca "e greu de conceput ca CIA-ul ar fi putut desfasura un program secret de detentie pe teritoriul romanesc, fara complicitatea macar a unor elemente ale statului roman".

Directorul organizatiei HRW Londra a spus ca aceasta problema nu priveste doar Romania. "Guvernul american sub administratia Bush stia ca CIA avea centre secrete de detentie si un program in acest sens. E nevoie de o ancheta riguroasa in privinta oricarui Guvern care a fost complice la acest program de detentie", a afirmat Tom Porteous.

Romania a fost indicata ca fiind una dintre tarile care au gazduit inchisori CIA, inca din 2005, in momentul dezvaluirii programului inchisorilor secrete ale agentiei americane, fapt negat de autoritatile de la Bucuresti.

Potrivit informatiilor, CIA a creat cel putin opt centre de detentie, incluzand cate una in Orientul Mijlociu, Irak si Afganistan, iar numarul detinutilor de-aici a fost de circa 100. Ele au fost construite la mijlocul anului 2003 sau mai tarziu.