Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie s-au autosesizat in cazul Primariei Constanta, dupa ce HotNews. ro a scris ca primarul Radu Mazare a dat 800.000 de euro bani publici catre televiziunea partenerilor de afaceri ca sa cumpere stiri si imagine pozitiva pentru Primaria de la malul marii. Potrivit NewsIn, care citeaza surse judiciare, DNA a inceput sa verifice traseul banilor si legalitatea contractelor de publicitate incheiate intre Primaria Municipiului Constanta si Soti Cable Neptun.

Procurorii au cerut lamuriri oficialilor Primariei Constanta, dar nu au primit inca niciun raspuns, spun sursele citate.

Contracte pentru "stiri pozitive"

Pe 20 iulie, HotNews.ro scria ca Primaria Constanta, condusa de Radu Mazare, a contractat anul acesta servicii de publicitate in valoare de peste 800.000 de euro. Contractele au fost castigate de o singura companie: Soti Cable Neptun. Actionarii societatii care detine televiziunea locala Tv Neptun sunt parteneri de afaceri cu Radu Mazare. Compania a mai obtinut si alte contracte de publicitate de la autoritatile locale din judetul Constanta, conduse de colegii de partid ai primarului Mazare, care este seful filialei judetene a PSD. Intrebat de cum si de ce au fost dati cei 800.000 de euro companiei Soti Cable Neptun, Mazare a declarat: “Cui era sa dau, la Realitatea Tv?”

Potrivit dezvaluirilor facute de HotNews.ro, Radu Mazare a acordat anul acesta doua contracte de publicitate companiei Soti Cable Neptun, care in total au costat bugetul local 3.524.076 lei, adica 836.317 euro.

Primul contract a fost semnat in martie 2009 si are o valoare de 2.689.076 lei. In anuntul de atribuire a contractului se mentioneaza ca Primaria Constanta va achizitiona de la Soti Cable Neptun serviciile de publicitate destinate promovarii institutiei pentru urmatorii patru ani. La licitatie a participat o singura firma: Soti Cable Neptun.

Primaria Constanta a explicat in nota de fundamentare atasata anuntului ca, printre alte servicii, vor fi achizitionate stiri de presa si se va urmari promovarea pozitiva a institutiei.

Materiale propuse a fi difuzate sunt hotarari de interes general adoptate de Primaria Municipiului Constanta, convocatoarele sedintelor de consiliu, comunicate si stiri de presa, precum si orice alte anunturi privind asigurarea transparentei activitatii institutiei. De asemenea, se urmareste informarea corecta, obiectiva si in timp real a societatii civile despre activitatea Primariei Municipiului Constanta, dar si construirea, promovarea si mentinerea unei imagini institutionale pozitive», se arata in nota de fundamentare.

In luna mai, Primaria Constanta a mai acordat un contract companiei Soti Cable Neptun, de acesta data valoarea fiind de 835.000 de lei, adica 200.000 de euro. Obiectul contractului il reprezenta acordarea unei finantari nerambursabile de catre Primarie pentru ca Soti Cable Neptun sa promoveze si sa organizeze evenimente in cadrul Zilelor Constantei. Potrivit anuntului de atribuire, la licitatia organizata de Primarie pentru acest contract nu s-a prezentat alta companie in afara de Soti Cable Neptun, la fel ca in cazul primei licitatii, in valoare de 636.000 de euro.