Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, a anuntat in urma cu aproximativ doua saptamani ca numarul de posturi din Ministerul Afacerilor Externe s-a redus cu 55, pe fondul "restrictiilor financiare". Reducerea s-a realizat in 26 de misiuni diplomatice ale Romaniei din 25 de tari europene, a comunicat marti MAE, la solicitarea Mediafax.

Printre misiunile afectate de aceasta masura se numara si reprezentanta Romaniei la UE sau ambasadele de la Roma, Londra, Paris si Madrid. Din cele 55 de posturi reduse, 35 sunt diplomatice, 17 sunt tehnico-administrative si trei - pe plan local. Potrivit raspunsului trimis de MAE catre agentia de presa citata, "pe plan local sunt vizate urmatoarele functii: doua ingrijitoare si o traducatoare".

Celelalte 52 de posturi au fost reduse de la misiunile diplomatice ale Romaniei din Viena (Austria), Bruxelles (Belgia), Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE (Belgia), Sofia (Bulgaria), Praga (Cehia), Nicosia (Cipru), Copenhaga (Danemarca), Berna (Elvetia), Helsinki (Finlanda), Paris (Franta), Atena (Grecia), Dublin (Irlanda), Roma (Italia), Vatican, Luxemburg, Londra (Marea Britanie), Oslo (Norvegia), Haga (Olanda), Varsovia (Polonia), Lisabona (Portugalia), Bratislava (Slovacia), Ljubljana (Slovenia), Madrid (Spania), Stockholm (Suedia), Ankara (Turcia) si Budapesta (Ungaria).

Seful diplomatiei a anuntat pe 31 iulie ca sustine "reasezarea managementului actiunilor diplomatice", aratand ca eficientizarea acestora inseamna "profesionalism si inlaturarea exceselor si a risipei". Ministrul a precizat atunci ca a redus 55 de posturi din diplomatie, din Europa de Vest, si ca urmeaza sa fie luate aceleasi masuri si pentru Asia Centrala, asa cum sugerase si presedintele Traian Basescu intr-un interviu la postul public de radio.

"Pe fondul restrictiilor financiare, am continuat procesul intern de reducere a cheltuielilor si de eficientizare a activitatilor MAE. Avem un colectiv foarte bun care se ocupa din punct de vedere politic si financiar de finalizarea acestui proces. Am stabilit reducerea sau vacantarea temporara a 55 de posturi, dintre care 35 diplomatice, 17 posturi tehnico-administrative si trei posturi pe plan local", declara atunci Cristian Diaconescu.