"Momentul in care Universitatea a solicitat 56.000 de diplome a fost momentul de semnal de alarma in legatura cu ce se intampla acolo", a afirma ministrul Educatei.
Propunerile Ministerului Educatiei in urma controlului efectuat la Universitatea "Spiru Haret", anuntate de ministrul Ecaterina Andronescu:
- 1. "Intrarea in lichidare a programelor de studii la invatamant la distanta. Studentii inmatriculati la aceasta forma de invatamant isi vor continua studiile la alte institutii acreditate. Programul de studii la distanta de la "Spiru Haret" nu are nicio legatura cu standaredele impuse de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior pentru aceasta forma de invatamant. Nu poti sa faci muzica sau sport la distanta si nu poti fi un specialist in criminalistica fara sa fi facut nici macar o ora de laborator. Nu cred ca poti fi un specialist in aceste domenii fara sa te intalnesti macar o singura ora cu un cadru didactic."
- 2. "Desfiintarea centrelor teritoriale din tara care administreaza forme de invatamant la distanta. Aceste centre administreaza mai degraba o afacere decat o forma de invatamant. Acolo sunt inscrisi studentii, acolo primesc o parola pe calculator, de acolo isi cumpara cartile si eventual acolo dau examen fara sa se intalneasca, macar in momentul examinarii, cu un cadru didactic. In cel mai fericit caz, un administrator al Centrului supravegheaza."
- 3. "Interzicerea desfasurarii de activitati in centre din strainatate. Exista 9 centre in strainatate si riscam cu formele acestea de invatamant sa intram intr-un teritoriu extrem de periculos pentru tot sistemul de invatamant romanesc, in ceea ce priveste recunoasterea diplomelor noastre."
- 4. "Invalidarea Cartei universitare existente la "Spiru Haret" si elaborarea unei noi Carte, in conformitatea cu legislatia privind invatamantul. Carta este legea de functionare a Universitatii. Cartea Universitatii "Spiru Haret" e departe de legislatia din invatamant si nu e firesc ca aceasta Carta sa fie deasupra legilor invatamantului."
- 5. "Elaborarea si adoptarea in Senatul Universitatii a unui nou regulament privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru o noua conducere a Universitatii "Spiru Haret", cu respectarea dispozitiilor in vigoare."
- 6. "Organizarea alegerilor pentru structurile de conducere la toate nivelurile, in conformitate cu noua Carta. Rectorul "Spiru Haret" a primit ultima data validarea Ministerului, asa cum cere legea, in anul 2000. De atunci, rectorul "Spiru Haret" nu a mai primit confirmarea Ministerului Educatiei, asa cum cere legea invatamantului."
- 7. "Actualizarea tuturor regulamentelor Universitatii "Spiru Haret" in conformitate cu noua Carta si cu legislatia in vigoare privind invatamantul."
- 8. Invalidarea tuturor titlurilor stiintifice de conferentiar si profesor universitar conferite de "Spiru Haret" fara respectarea procedurilor legale. Sunt 92 de cadre didactice care au primit confirmarea pe pozitia de conferentiar sau de profesor de catre Universitate fara ca aceste titluri sa fie validate de Consiliul National pentru atestarea diplomelor si certificatelor universitare.
- 9. "Organizarea procesului de invatamant in conformitate cu prevederile legale si completarea documentelor de studii in conformitate cu legislatia in vigoare. Este vorba despre cataloage, foile matricole si suplimente la diplomele de licenta."
- 10. "Referitor la absolventii care au finalizat studiile la specializarea "Drept", timp de 3 ani, se impune completarea acestora si sustinerea examenului de licenta. Conform legii, Facultatea de Drept nu poate avea o durata mai mica de 4 ani."
- 11. Corelarea cifrelor de scolarizare cu elemente legate de capacitatea institutionala si reducerea lor astfel incat sa fie asigurate standardele nationale de asigurare a calitatii. Raportul studenti - cadru didactic este 438 la 1, acest raport nu ar trebui sa treaca de 25, potrivit Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.
- 12. "Retragerea dreptului de a organiza licenta pentru Universitatea "Spiru Haret" pana la finalizarea evaluarii institutionale externe de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior."
- 13. "Monitorizarea Universitatii "Spiru Haret" in baza metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei pe o perioada de 3 ani."
- 14. Intrarea imediata in proces de evaluare institutionala a tuturor programelor de studii in vederea acreditarii sau de evaluare periodica pentru cele acreditate.
- 15. "La sfarsitul evaluarii pe care ARACIS-ul o va face este posibil sa existe si un alt pachet de masuri pentru aceasta universitate. In cazul in care Universitatea "Spiru Haret" nu va aplica masurile recomandate de minister in vederea intrarii in legalitate, Ministerul Educatiei va declansa procedurile de intrare in lichidare a Universitatii Spiru Haret."
- "Ministerul este dispus sa sustina Universitatea "Spiru Haret" pentru intrarea totala in legalitate, pentru a desfasura un proces de invatamant de calitate si pentru a sta cu fruntea sus in fata celor care urmaresc sa existe o corespondenta intre diploma si competentele absolventului care este detinatorul acelei diplome."
Noul Cod al Educatiei e gata
Ministrul Educatiei a mai anuntat, sambata, ca a fost finalizat noul Cod al Educatiei. "Marti vom mai face o citire a lui, il vom pune pe site, in dezbatere publica. Aduce foarte multe elemente de reforma si completeaza legislatia, in asa fel incat sa reusim sa crestem calitatea si performantele sistemului de invatamant si prin severitatea legislatiei."
"Acest Cod cuprinde integral toata legislatia privind desfasurarea procesului educational si are un caracter unitar", a mai precizat Ecaterina Andronescu.
Citeste si Ministerul Educatiei propune desfiintarea formei de invatamant la distanta de la Universitatea "Spiru Haret".
De aia zic ca e un show ieftin, acolo monitorizari 3 ani bla, jucarii, plansete dupa bani, o sa vedeti ca tot ca inainte va fi.
In aceasta saptamana a aparut in presa scandalul celor 15000 de diplome false, la universitati de stat si private; d-na ministru nu zice nimic. Oare de ce?
Pe canalele media unde se "judeca" situatia de la Spiru Haret apar mesaje cu universitati, care organizeaza inscrieri pentru 2009-2010 , si spun ca ID-ul lor este autorizat.
Mie foarte greu se inteleg de ce unii pot organiza ID iar altii nu.
Nu zic ca e o forma de invatamant buna sau mai putin buna, dar ma asteptam ca masura luata sa se aplice unitar.
Nu mă miră, uitându-mă puţin la vârsta celor care fac reforma şi evaluarea în învăţământ. Câţi au sub 50 de ani? Ştiţi, de la o vârstă, e mai greu cu tehnica asta modernă. Şi ce nu înţelegem, desfiinţăm, aşa nu avem bătăi de cap.
Deci, tineri elevi şi studenţi ai României, este interzis să fim în pas cu învîţîmântul modern! Este musai să fim măcar cu 10 ani în urmă! mai bine ne năşteam în altă ţară!!!!
Mi-e mila de ei, dar mai ales de noi. Cine stie ce functii primesc unii ca ei!
Stiu multi oameni peste 50 de ani care n-au nicio problema cu tehnica moderna! De unde ai mai scos-o si pe asta?! Normal ca Gogu nu le are cu tehnica.
In afara tarii, modul de sustinerea a examenului nu difera cu mult! Depinde de la materie la materie. Sunt proaspata absolventa si am folosit calculatorul in sustinerea unor examene. Nu aveam cum sa dau examenul de matematica pe calculator! Sau aveam cum, dar e aberant!
omul e interesat doar de bani,cei care termina acolo doar de diplome.
dar scoala nu se face la distanta (ori cu fosile comuniste) nici la bondrea nici la asa zisa phoenix university
Unde inca se pune tehnologia sa stea 'la coada' in spatele birocratiei ? In Romania !
Unde se mai exclud cursuri invatamaint cand alte tari o considera o masura anticriza? = Romania !
Unde unele lucruri sunt interzise dar doar pt anumite persoane nu pt toti ? In Romania !
Ma mandream cu aceste cursuri on-line pt ca sunt bazate pe tehnologie iar evaluarile sunt obiective. Dupa cinci ani de politehnica am ales aceste cursuri din placere, pt ca imi erau foarte folositoare si pt ca se potriveau stilului meu de viata.
Oricum orice angajator intreaba si testeaza experianta si mentalitatea nu citeste diploma de pe CV si gata face angajarea.
I love Romania !
Don't you ?
De ce nu faceti si voi o lege sau un program guvernamental care sa permita studiul on line ???
Nu faceti decat sa stricati ceea ce au incercat altii sa construiasca tocmai pentru ca VOI, GUVERNANTII, NU V-ATI IMPLICAT TIMP DE 20 DE ANI, BA MAI MULT, V-ATI COMPLACUT IN ACEASTA SITUATIE, ATI LUAT BANI ( unii din voi fiind profesori si luand bani grei ) - deci era bine atata timp cat va iesea si voua un ban in plus.
Acum, brusc, totul va pute. OK. legiferati, puneti ceva in loc, nu doar stricati ! sa strici este simplu, se poate face cu o simpla miscare de creion, dar sa construiesti la loc ai nevoie de ani de zile !!
As fi de acord cu madam ministru daca m-ar convinge ca cei ce conduc tara asta au terminat la Spiru si de aceea suntem unde suntem, dar cred ca au terminat studiile la sfantul ,,stat" si asta le dau o aura de oameni destepti.
Ceea ce ma intriga e : de ce la altii da si la Spiru nu?
E clar ca e facuta special ca sa se duca absolventii la ceilalti. E partinitoare madam, oare de ce?
Infiintarea unei firme presupune nu doar multa alergatura din partea celui care doreste sa devina “patron”, ci si o buna cunoastere a etapelor, actelor si informatiilor de natura legislativa de care se va lovi, cu siguranta, in procesul constituirii firmei. Chiar si in cazul in care o cercetare prealabila a etapelor mai sus mentionate a fost intreprinsa, decizia de infiintare a firmei poate fi respinsa de la cele mai banale cauze, cum ar fi o stampila care nu se vede bine, la unele mai serioase ce tin de necunoasterea conditiilor pe care fondatorii trebuie sa le indeplineasca, inclusiv cele ce tin de cazierul fiscal.
Pe baza acestor considerente, una dintre deciziile cele mai bune pe care un viitor intreprinzator le poate lua este aceea de a apela la serviciile de consultanta pe care multe case de avocatura le ofera. Acest serviciu este disponibil si la Registrul Comertului (ONRC), insa de multe ori ajunge sa depaseasca onorariile percepute de anumiti avocati. In plus, serviciile pe care le ofera casele de avocatura includ, de multe ori, pe langa consultanta, si servicii de redactare a actelor necesare pentru dosar, depunerea dosarului la ONRC si reprezentare in fata judecatorului desemnat de Registrul Comertului.
“ Chiar daca la o prima vedere a infiinta o firma nu pare foarte complicat, iar resursele oferite de internet pe aceasta tema sunt nenumarate, “hatisurile” birocratiei romanesti pot fi coplesitoare pentru intreprinzator. De asemenea, timpul pe care