Centrele teritoriale din tara si centrele de invatamant la distanta din strainatate de la "Spiru Haret" se desfiinteaza pana cand Universitatea va intra in legalitate, iar institutia de invatamant, inclusiv facultatile acreditate, vor fi monitorizate timp de 3 ani de Ministerul Educatiei. In plus, "Spiru Haret" trebuie sa isi modifice regulamentul si sa isi aleaga conducerea conform noului regulament, dar si sa coreleze numarul de studenti cu cel al profesorilor. In caz contrar, Universitatea "Spiru Haret" risca desfiintarea, a anuntat, sambata, ministrul Ecaterina Andronescu.

"Momentul in care Universitatea a solicitat 56.000 de diplome a fost momentul de semnal de alarma in legatura cu ce se intampla acolo", a afirma ministrul Educatei.

Propunerile Ministerului Educatiei in urma controlului efectuat la Universitatea "Spiru Haret", anuntate de ministrul Ecaterina Andronescu:

  • 1. "Intrarea in lichidare a programelor de studii la invatamant la distanta. Studentii inmatriculati la aceasta forma de invatamant isi vor continua studiile la alte institutii acreditate. Programul de studii la distanta de la "Spiru Haret" nu are nicio legatura cu standaredele impuse de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior pentru aceasta forma de invatamant. Nu poti sa faci muzica sau sport la distanta si nu poti fi un specialist in criminalistica fara sa fi facut nici macar o ora de laborator. Nu cred ca poti fi un specialist in aceste domenii fara sa te intalnesti macar o singura ora cu un cadru didactic."
  • 2. "Desfiintarea centrelor teritoriale din tara care administreaza forme de invatamant la distanta. Aceste centre administreaza mai degraba o afacere decat o forma de invatamant. Acolo sunt inscrisi studentii, acolo primesc o parola pe calculator, de acolo isi cumpara cartile si eventual acolo dau examen fara sa se intalneasca, macar in momentul examinarii, cu un cadru didactic. In cel mai fericit caz, un administrator al Centrului supravegheaza."
  • 3. "Interzicerea desfasurarii de activitati in centre din strainatate. Exista 9 centre in strainatate si riscam cu formele acestea de invatamant sa intram intr-un teritoriu extrem de periculos pentru tot sistemul de invatamant romanesc, in ceea ce priveste recunoasterea diplomelor noastre."
  • 4. "Invalidarea Cartei universitare existente la "Spiru Haret" si elaborarea unei noi Carte, in conformitatea cu legislatia privind invatamantul. Carta este legea de functionare a Universitatii. Cartea Universitatii "Spiru Haret" e departe de legislatia din invatamant si nu e firesc ca aceasta Carta sa fie deasupra legilor invatamantului."
  • 5. "Elaborarea si adoptarea in Senatul Universitatii a unui nou regulament privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru o noua conducere a Universitatii "Spiru Haret", cu respectarea dispozitiilor in vigoare."
  • 6. "Organizarea alegerilor pentru structurile de conducere la toate nivelurile, in conformitate cu noua Carta. Rectorul "Spiru Haret" a primit ultima data validarea Ministerului, asa cum cere legea, in anul 2000. De atunci, rectorul "Spiru Haret" nu a mai primit confirmarea Ministerului Educatiei, asa cum cere legea invatamantului."
  • 7. "Actualizarea tuturor regulamentelor Universitatii "Spiru Haret" in conformitate cu noua Carta si cu legislatia in vigoare privind invatamantul."
  • 8. Invalidarea tuturor titlurilor stiintifice de conferentiar si profesor universitar conferite de "Spiru Haret" fara respectarea procedurilor legale. Sunt 92 de cadre didactice care au primit confirmarea pe pozitia de conferentiar sau de profesor de catre Universitate fara ca aceste titluri sa fie validate de Consiliul National pentru atestarea diplomelor si certificatelor universitare.
  • 9. "Organizarea procesului de invatamant in conformitate cu prevederile legale si completarea documentelor de studii in conformitate cu legislatia in vigoare. Este vorba despre cataloage, foile matricole si suplimente la diplomele de licenta."
  • 10. "Referitor la absolventii care au finalizat studiile la specializarea "Drept", timp de 3 ani, se impune completarea acestora si sustinerea examenului de licenta. Conform legii, Facultatea de Drept nu poate avea o durata mai mica de 4 ani."
  • 11. Corelarea cifrelor de scolarizare cu elemente legate de capacitatea institutionala si reducerea lor astfel incat sa fie asigurate standardele nationale de asigurare a calitatii. Raportul studenti - cadru didactic este 438 la 1, acest raport nu ar trebui sa treaca de 25, potrivit Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.
  • 12. "Retragerea dreptului de a organiza licenta pentru Universitatea "Spiru Haret" pana la finalizarea evaluarii institutionale externe de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior."
  • 13. "Monitorizarea Universitatii "Spiru Haret" in baza metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei pe o perioada de 3 ani."
  • 14. Intrarea imediata in proces de evaluare institutionala a tuturor programelor de studii in vederea acreditarii sau de evaluare periodica pentru cele acreditate.
  • 15. "La sfarsitul evaluarii pe care ARACIS-ul o va face este posibil sa existe si un alt pachet de masuri pentru aceasta universitate. In cazul in care Universitatea "Spiru Haret" nu va aplica masurile recomandate de minister in vederea intrarii in legalitate, Ministerul Educatiei va declansa procedurile de intrare in lichidare a Universitatii Spiru Haret."
  • "Ministerul este dispus sa sustina Universitatea "Spiru Haret" pentru intrarea totala in legalitate, pentru a desfasura un proces de invatamant de calitate si pentru a sta cu fruntea sus in fata celor care urmaresc sa existe o corespondenta intre diploma si competentele absolventului care este detinatorul acelei diplome."

Noul Cod al Educatiei e gata

Ministrul Educatiei a mai anuntat, sambata, ca a fost finalizat noul Cod al Educatiei. "Marti vom mai face o citire a lui, il vom pune pe site, in dezbatere publica. Aduce foarte multe elemente de reforma si completeaza legislatia, in asa fel incat sa reusim sa crestem calitatea si performantele sistemului de invatamant si prin severitatea legislatiei."

"Acest Cod cuprinde integral toata legislatia privind desfasurarea procesului educational si are un caracter unitar", a mai precizat Ecaterina Andronescu.

Citeste siMinisterul Educatiei propune desfiintarea formei de invatamant la distanta de la Universitatea "Spiru Haret".