Dosarul in care Universitatea "Spiru Haret" contesta hotararea de Guvern prin care a fost eliminata de pe lista institutiilor de invatamant acreditate a fost amanat pana martea viitoare. Motivul: consilierii Guvernului si ai Ministerului Educatiei nu recunosc calitatea de rector a lui Aurelian Bondrea si ii cer acestuia sa faca dovada ca detine aceasta functie, potrivit Mediafax.

Consilierul Guvernului si cel al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii au sustinut, joi, in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti, ca documentul de asistenta juridica semnat de Aurelian Bondrea este nul, deoarece, nefacandu-se dovada calitatii de rector sau de presedinte al "Spiru Haret" a acestuia, iar dreptul sau de a introduce actiunea in instanta ca reprezentant al institutiei de invatamant poate fi contestat, in aceste conditii.

Avocatii Universitatii "Spiru Haret" sustin, insa, ca nu conteaza calitatea de rector, ci faptul ca Bondrea este presedinte al acestei institutii, si automat, ordonator de credite, fapt ce ii da dreptul sa poata semna astfel de documete juridice.

  • "Spiru Haret", scoasa de pe lista institutiilor de invatamant acreditate

In acest proces, Universitatea "Spiru Haret" cere suspendarea provizorie - pana la jduecarea cererii de anulare - a HG 749/2009 care elimina institutia de pe lista celor acreditate si care interzice organizarea admiterii pentru 2009-2010.

Universitatea "Spiru Haret" nu figureaza in Hotararea de Guvern nr. 749 din iulie, fapt pentru care nu poate organiza concurs de admitere. Conducerea universitatii a anuntat, in 20 iulie, ca a dat in judecata Ministerul Educatiei si Guvernul pentru promovarea HG 749/2009 care elimina institutia de pe lista celor acreditate sau care pot functiona provizoriu si care interzice organizarea admiterii in anul universitar 2009-2010.

In plus, Universitatea "Spiru Haret" neaga acuzatiile aduse de Ministerul Educatiei, considerand ca toate programele de studii sunt legale si a anuntat ca va organiza concurs de admitere chiar daca nu figureaza pe lista universitatilor acreditate cuprinsa in hotatarea de Guvern.

  • Ce reproseaza Ministerul Universitatii "Spiru Haret"

Printre problemele semnalate de Ministerul Educatiei in cazul Universitatii "Spiru Haret" se gasesc centrele de invatamant la distanta din afara Romaniei, a caror functionare este interzisa prin lege, problemele legate de invatamantul la distanta, de numarul de profesori si conferentiari care nu au fost aprobati de catre Minister. De asemenea, au fost constatate problemele legate de Facultatea de Drept, a carei durata de pregatire este mai mica decat cea prevazuta de lege, dar si legate de studiile de masterat.

In plus, reprezentantii Ministerului Educatiei au atras atentia asupra faptului ca la "Spiru Haret", la invatamantul la distanta, exista 9.600 de licentiati care nu au avut niciodata activitate de laborator.