Mark Gitenstein a depus juramantul ca ambasador al SUA in Romania, informeaza un comunicat al ambasadei SUA remis HotNews.ro. Misiunea diplomatului american are patru obiective: sa intareasca si adanceasca alianta cu Romania, sa ajute romanii sa iasa din recesiune, prin cresterea comertului si a investitiilor americane, dar si prin cresterea transparentei, reforma administrativa, reglementare si statul de drept. Nu in ultimul rand, se doreste o continuare si o crestere a angajamentului privind toleranta si drepturile minoritatilor, "angajament pe care il vedem deja la lideri curajosi precum presedintele Basescu".

"Istoria Romaniei in ultimele doua decenii este una remarcabila, de la un satelit sovietic la unul dintre aliatii nostri cei mai loiali si de incredere, de la o piata paralizata dominata de stat la economia cu cea mai rapida crestere din Europa, inainte de recesiunea care a lovit lumea anul trecut", a declarat Gitenstein.

El a pus accentul pe parteneriatul romano-american, subliniind ca romanii nu au avut o retorica goala, ci si-au varsat sangele alaturi de soldatii americani in Irak si Afghanistan. "Noi americanii credem in cuvintele lui Shakespeare, ca cel care varsa sangele alaturi de mine este fratele meu", a completat Gitenstein.

Misiunea sa in Romania are ca prioritati intarirea si consolidarea parteneriatului, ajutorul dat romanilor pentru a iesi din recesiune, prin dezvoltarea comertului bilateral si cresterea numarului investitiilor, dar si consolidarea unui mediu propice acestora prin cresterea transparentei, reforma administrativa si reglementare si statul de drept. Nu in ultimul rand, ambasadorul american face o apreciere explicita la adresa presedintelui Basescu, un "lider curajos", care are un angajament ferm in apararea drepturilor minoritatilor.

In discursul rostit la ceremonia de depunere a juramantului, care a avut loc in prezenta vicepresedintelui Joe Biden, Gitenstein a adus un omagiu familiei sale, in special bunicilor care sunt originari din Romania, din Iasi si Galati, si tatalui sau, Seymour Gitenstein, care are 94 de ani.

"(...) Esentiala calitate pe care o vad in el o vad in toti cei care traiesc acum in Romania. Oameni duri, rezistenti si hotarati, care au trecut prin multe si nu si-au pierdut simtul umorului si dragostea de viata", a spus ambasadorul.