Delegatia Fondului Monetar International (FMI) a propus sindicatelor, in discutia de marti, amanarea termenului pentru adoptarea legii unice de salarizare pentru a putea fi facute simulari ale sistemului salarial aflat in discutie, relateaza Mediafax. Totodata, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru NewsIn ca mentinerea salariului minim pe economie ca referinta pentru legea unica a salarizarii reprezinta un "potential pericol" pentru capacitatea guvernului de a reduce cheltuielile bugetare.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat, la finalul discutiilor, ca o amanare a termenului initial de 31 octombrie pentru aprobarea legii unice, respectiv dupa alegerile prezidentiale, ar insemna ca aceasta lege sa fie adoptata "prin 2010", iar costurile cu aceasta lege sa creasca.

  • "Consider ca o amanare a legii ar duce la cresterea costurilor. Daca Guvernul nu a fost in stare din ianuarie si pana in august sa faca evaluari, sa vada ce costuri, ce job-uri se pot reduce, nu neaparat indivizi, ceea ce sa nu duca neaparat la disponibilizari, o amanare pana dupa alegeri inseamna amanarea luarii unor decizii pentru a nu deranja pe unii", a spus Costin.

Dumitru Costin a spus ca FMI a propus ca baza legii unice sa fie un indice luat in calcul, nu salariul minim pe economie, propunere cu care BNS este de acord.

  • "Salariul minim nu poate fi elementul de referinta pentru ca ar pune in pericol ca acesta sa creasca normal si ar antrena o crestere in masa a salariilor, fapt ce nu ar putea fi suportat de economie. Astfel, ca se ia in calcul un indice probabil apropiat de salariul minim", a spus Costin.

Liderul BNS a subliniat faptul ca FMI nu s-a referit la reducerea coeficientilor din grila, ci a precizat ca aplicarea actualei grile la salariul minim si la numarul de angajati actuali depaseste bugetul.

La randul sau, presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus ca FMI a propus amanarea termenului pentru ca in aceasta perioada sa poata avea loc un dialog eficient cu partenerii sociali si sa fie facute simulari privind aplicarea acestei legi.

In acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat sa adopte legea salarizarii unice pana la 30 octombrie 2009. Autoritatile romane se angajeaza sa unifice si sa simplifice grila de calcul a salariilor, precum si sistemul de bonusuri aplicate in sectorul public. Surse guvernamentale declarau, anterior, pentru Mediafax, ca Guvernul se va consulta cu Fondul Monetar International asupra modului de structurare si de aplicare a Legii de salarizare unica in sistemul bugetar, iar proiectul va fi definitivat dupa analizele care vor fi efectuate cu expertii Fondului.