Toti absolventii clasei a XII-a vor fi testati cu privire la cunostintele de utilizare a calculatorului, indiferent de profilul urmat, iar elevii din clasa a IV-a vor fi evaluati inainte de trecerea in ciclul gimnazial, pentru ca profesorii care-i preiau sa cunoasca nivelul copiilor. Masurile au fost anuntate vineri, de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la finalul discutiilor cu sindicatele din invatamant privind codul de legi ale Educatiei. Ministrul a mai spus ca, impreuna cu reprezentantii sindicatelor, s-a convenit si asupra modalitatilor in care se va face trecerea de la gimnaziu la liceu.

  • "Am convenit ca, dupa clasa a IV-a, deci dupa incheierea ciclului de invatamant primar, sa urmeze o evaluare a competentelor de baza, in asa fel incat, atunci cand elevul va fi preluat in clasa a V-a, profesorii sa stie, pentru fiecare caz in parte, care este nivelul de acumulare".
  • "Am convenit, de asemenea, asupra modalitatilor in care se face trecerea de la gimnaziu la liceu si anume pe baza evaluarilor continue din timpul anilor de gimnaziu, o evaluare de tip international".
  • "Am mai convenit asupra competentelor care se evalueaza la sfarsitul ciclului liceal, printre care competentele informatice care vor fi evaluate pentru toti absolventii de liceu, indiferent de profil".

Ecaterina Andronescu a discutat vineri cu membrii federatiilor sindicale cu privire la modalitatea de admitere la liceu si metodologia de evaluare a elevilor. Presedintele Traian Basescu declarase, joi, la Radio Romania Actualitati, ca o intelegere intre oameni politici si sindicate ar fi cea care blocheaza reforma din educatie si a criticat-o pe Ecaterina Andronescu pentru ca ar incearca, impreuna cu sindicatele, sa mistifice "solutiile bune ale Comisiei Miclea".