Lista agentiilor aflate in subordinea Executivului. Romanii finanteaza 100 de structuri guvernamentale

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 31 iulie 2009, 16:23 Actualitate | Esenţial

 documente
(31 Iul 2009) DOC, 8KB
In Romania, exista peste 100 de agentii guvernamentale. Cel putin atatea a numarat HotNews.ro, dupa ce a luat la puricat fiecare minister in parte. De fapt, numarul structurilor aflate in subordinea sau coordonarea ministerelor este mult mai mare, aproape 300, insa multe dintre acestea sunt ori institute si companii de interes strategic national, ori unitati care se autofinanteaza, ori agentii impuse prin directivele Comisiei Europene.

Asa cum a anuntat dupa ultima sedinta de Guvern, premierul Emil Boc a inceput discutiile cu fiecare ministru in vederea depistarii agentiilor care pot fi eliminate sau comasate. La prima intalnire, au fost chemati ministrii Gheorghe Pogea (Ministerul Finantelor), Vasile Blaga (Ministerul Dezvoltarii Regionale) si Constantin Nita (Ministerul IMM-urilor).

Sambata, 1 august, primul-ministru Emil Boc se va intalni cu ministri si secretari de stat din urmatoarele ministere: Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii  Nationale, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul  Sanatatii, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
In cursul zilei de duminica, 2 august, seful Executivului va avea intalniri cu ministri si secretari de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti,  Ministerul Turismului,  Ministerul Mediului si Ministerul Administratiei si Internelor.

Guvernul nu a anuntat, pana acum, numarul structurilor existente

Cu ocazia acestor intalniri, autoritatile se vor lamuri si asupra numarului de agentii guvernamentale care exista in Romania. Desi se vorbeste de o luna de aceasta restructurare, reprezentantii Guvernului nu au reusit sa avanseze nicio cifra. Chiar si premierul a evitat sa spuna cate structuri de acest gen sunt in subordinea ministerelor.

In urma unei analize facuta de HotNews.ro, reies 105 structuri care pot intra in procesul de restructurare. Cele mai "bogate" ministere sunt: Ministerul Educatiei (21 structuri), Ministerul IMM-urilor (13 oficii teritoriale), Ministerul Agriculturii (11 structuri), Ministerul Economiei (10 structuri),  Ministerul Administratiei si Internelor (9 structuri) si Ministerul Transporturilor (7 structuri). Chiar si premierul are in subordinea sa directa 12 structuri, insa doua dintre acestea sunt autoritati: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. La Ministerul Mediului exista Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, dar si Garda de Mediu.

Mai multe agentii, aceleasi atributii

Multe din aceste unitati au specific apropiat, functionand chiar in cadrul aceluiasi minister. De exemplu, la Ministerul Agriculturii exista atat Oficiul National al Viei si Vinului, cat si Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri. Prima are rolul de a asigura fundamentarea politicii de realizare si dezvoltare a productiei vitivinicole, iar a doua elaboreaza normele tehnice pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata. Interesant este ca cele doua lucreaza impreuna pentru elaborarea unor proiecte de ordine. Se pare ca vinul ocupa o importanta foarte mare in cadrul acestui minister avand in vedere ca a fost infiintata si Inspectia de stat pentru controlul tehnic vitivinicol.

Ministerul Educatiei se remarca prin numarul mare de comisii nationale (7) si prin cel al agentiilor si centrelor (14). Aici, multe ar putea fi comasate, avand in vedere specificul lor apropiat, iar altele ar putea functiona ca simple departamente sau chiar ar putea fi desfiintate. De exemplu, Centrul pentru Formarea Continua in Limba Germana isi gaseste greu rostul, mai ales ca nu exista astfel de centre si pentru alte limbi.

La Ministerul Transporturilor exista Autoritatea Rutiera Romana, chiar daca mai functioneaza si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. La Ministerul Administratiei si Internelor functioneaza atat Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, cat si Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor. La Ministerul Economiei, functioneaza Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive, dar si Agentia Nucleara. In cadrul Ministerului Muncii, exista Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, dar si Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati. De asemenea, au fost infiintate atat Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, cat si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Boc: Va fi un singur act normativ care reglementeaza functionarea acestor agentii

Dupa ultima sedinta de Guvern, premierul a spus ca pentru unele agentii se va aplica desfiintarea prin trecerea lor in structura ministerelor, pentru altele, comasarea unor agentii intr-o forma riguroasa prin preluarea a unei structuri, a doua sau trei structuri existente in momentul de fata.

"Ma voi intalni punctual cu fiecare ministru care are in subordine structuri si agentii si vom discuta in detaliu fiecare agentie, fiecare structura pentru a reglementa cadrul legal, evident cu asistenta Ministerului Finantelor, a Ministerului de Justitie, astfel incat pe 14 august sa avem finalizat acest proiect de lege care va viza reformarea si restructurarea tuturor agentiilor. Unele sunt infiintate prin hotarari de guvern, prin ordonante de urgenta, prin ordonante simple, altele prin legi. Practic va trebui sa fie un singur act normativ care reglementeaza functionarea si reorganizarea tuturor acestor agentii, dupa care vom lua decizia promovarii lui la Parlament", a declarat Emil Boc.

Potrivit acestuia, exista agentii guvernamentale unde nu se simte nici un fel de criza. "Avem agentii unde salariul conducatorului auto este de 41 de milioane de lei, in agentii din Romania. Exista inca agentii unde salariile unor directori, nu ma refer la seful agentiei a carui salariu a fost redus la 48 de milioane de lei vechi, la alti directori din sistem unde avem salarii de 176 de milioane de lei vechi", a precizat Emil Boc.   


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

5832 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  244 de agentii (Vineri, 31 iulie 2009, 16:41)

  Margelatu [anonim]

  In toamna trecuta, Ziarul Financiar numarase 244 de agentii, regii si autoritati aflate in subordinea sa:

  http://www.zf.ro/politica/exclusivitate-ziarul-financiar-guvernul-sugrumat-de-244-de-agentii-regii-companii-nationale-si-autoritati-aflate-in-subordinea-sa-3305814/
  • +1 (1 vot)    
   doar agentiile (Vineri, 31 iulie 2009, 17:07)

   laurici [anonim] i-a raspuns lui Margelatu

   Aici nu se vorbeste decat despre agentii, nu si despre regii si companii de stat, autoritati. Boc spune doar despre agentii ca se restructureaza.
 • +2 (2 voturi)    
  Aoleu muica.... (Vineri, 31 iulie 2009, 16:53)

  Gigi [anonim]

  ...ca multe mai sunt.

  Macar acum stim de ce nu a putut raspunde dl. Boc cate sunt acum o saptamana cand a fost intrebat. Nu stie sa numere pana la 300 :))
 • +2 (2 voturi)    
  Sa fie desfiintate (Vineri, 31 iulie 2009, 16:59)

  x [anonim]

  Sa fie desfiintate toate acele structuri ce se sustin DIN BIRURI IMPUSE (subliniez: IMPUSE) pentru a finanta un aparat "independent".
  Mult-laudata autofinantare nu trebuie inteleasa doar ca ne-fiind de la buget.
  Nascocirea unor taxe aberante, nesimtite si fara un bun-simtz de ajutor al naturii si al umanitatii sa fie CONSAMNABILE PENAL.
 • +1 (1 vot)    
  Incredibil ....!!!! (Vineri, 31 iulie 2009, 20:27)

  barykelo [anonim]

  Nu-mi vine sa cred !!!! Nu mi-am imaginat niciodata ca eu muncesc ca sa dau impozite din care sa ceara ..MARIRI DE SALARIU (!!!!) ...atati IMBECILI care nu fac absolut nimic toata ziua !!!! Este incredibil...."Zmeii" nostri de.....jurnalisti nu zic nimic ????despre asta nu se poate face vre-un ...TALK - SHOW..???!!!! Nu pot sa cred in ce tara traiesc...:(
 • +1 (1 vot)    
  Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru (Sâmbătă, 1 august 2009, 8:08)

  Jim cel negru [anonim]

  Chiar am vazut in cartier la mine o masina aprtinand acestui oficiu,si ma intrebam cu sotia,chiar exista asa ceva sau e pus la oha de cineva.Vad ca exista.Si orice oficiu are in fiecare judet reprezentati,presupun.Ca si si cum de cateva ori pe saptamana,cineva mai scoate cate un vin si are nevoie de oficiu pentru al denumi si clasifica.Si cate or mai fi din astea,pentru locuri caldute la fii de demnitari si obligatii.
 • +1 (1 vot)    
  Politia comunitara (Sâmbătă, 1 august 2009, 13:30)

  meteor [anonim]

  Politia comunitara -chiar daca nu este agentie- este o alta structura mare consumatoare de resurse financiare ( salarii, sedii,
  echipament, masini in dotare etc ) iar rezultatele
  sunt aproape zero...Avem deja politie si jandarmerie ...
  Daca aceste 2 structuri si-ar face treaba, nu vad ce nevoie mai avem de"comunitari"- care de multe ori (vezi zona Pietei Obor) sunt "mana-n mana" cu borfasii...
  • +2 (2 voturi)    
   Extensie ! (Sâmbătă, 1 august 2009, 17:45)

   Motul [anonim] i-a raspuns lui meteor

   Toate , dar absolut toate institutiile statului sunt mana-n mana cu borfasii.
   • +2 (2 voturi)    
    Extensie. (Sâmbătă, 1 august 2009, 18:16)

    AlinN [anonim] i-a raspuns lui Motul

    Statul este borfas.
  • 0 (2 voturi)    
   mare dreptate (Sâmbătă, 1 august 2009, 18:10)

   petru [anonim] i-a raspuns lui meteor

   AI ANONIMULE. POLITIA COMUNITARA NU ARE NICI-UN ROST UN AFARA DE-A DESCHIDE USA PRIMARILOR LA VENIRE SI DE-A INGROSA RANDURILE CHIULAILOR. HABAR NU AU DE LEGI ,DE COMPETENTA CE SA MAI VORBIM. DACA SE VREA SA RAMANA SA DESFIINTEZE POLITIA SI JANDARMERIA. PC A FOST INFIINTATA SA LUCREZE IN CONTINUARE PENSIONARII DE LUX DIN M.I.R.A. DOMNULE NICA LUATI MASURI DE DESFIINTARE CA SI ASA E INUTILA.
 • +2 (2 voturi)    
  Parazitarea...boala grea (Sâmbătă, 1 august 2009, 20:00)

  Criss [anonim]

  In Romania de 20 de ani incoace boala cea mai grea este...parazitarea. Ministerele sunt parazitate de agentii, legile sunt parazitate de ordonante, parlamentul e parazitat de diversi parlamentari fara nici o treaba, guvernul e parazitat de propria incapacitate...si tot asa. Asa ca suntem buni de plata. Platim parazitii.
 • 0 (2 voturi)    
  Desfintati-le toate, primul pas! (Sâmbătă, 1 august 2009, 20:05)

  simplucetatean51 [anonim]

  Pentru a crea un sistem guvernamental real, aplicat necesitatilor cetatenilor si puterii financiare actuale ale tarii, toate agentiile de azi trebuie desfintate, fara regrete! Si, dupa aceea revazuta listia institutiilor publice centrale si locale. Multe dintre ele trebuiau desfintate din 1990!! O echipa de specialisti (tehnocrati) neinregimentata politic sa propuna Guvernului noile structuri cu probleme de rezolvat si personalul necesar in functie de ce probleme reale trebuie rezolvate si cele cerute de UE si legislatia internationala in materie. Din cele desfintate trebuie repuse in activitate numai cele absolut necesare cu echipe de personal specializat care sa fie putin numeros dar bine (acceptabil) platit. Fara prietenii, rudenie, sentimente. Fara birocratie, statistici si servicii inutile. Singurul criteriu in alegerea personalului bugetar este munca onesta, calificata si cu rezultate vizibile. Sa se termine cu "ochii frumosi", cu promisiunile ca "vom face totul..." sau alte criterii subiective de rudenie sau interese personale sau de grup. Simplitate, claritate, legi putine si bune si ... multa transparenta: activitati desfasurate, rezultate concrete, beneficii, salarizare , cheltuieli publice etc. Sa vada contribuabilul in fiecare zi pe ce se duc banii tarii din impozitele pe care le plateste. Daca vrem sa iesim din MOCIRLA actuala... Asa as proceda daca as fi 24 de ore prim-ministrul acestei tari... Dar din pacate nu sunt si nici nu voi putea fi... Poate cineva citeste totusi sugestiile mele si ale altora...
 • +1 (1 vot)    
  Informatii incomplete ! (Sâmbătă, 1 august 2009, 20:09)

  Florin [anonim]

  Am studiat lista agentiilor si structurilor subordonate si am observat ca este incompleta. La ministarul Comunicatiilor in afara ASSI se mai gasesc si 2 institute de cercetare adica ICI si Institutul de cercetare in comunicatii sau cam asa ceva. La Ministerul Transporturilor au uitat despre Registrul auto roman. Au uitat si despre Autoritatea nationala pentru comunicatii rebotezata in luna Martie sub numele de Autoritatea nationala pentru administrare si reglementare in comunicatii si ascunsa sub fusta parlamentului ( www.anrcti.ro ).
 • 0 (0 voturi)    
  aburi de vin... la cap... >: (Duminică, 2 august 2009, 0:33)

  Codruta N [utilizator]

  D-na / D-ra Claudia, n-ar fi rau ca "documentarea" inainte de a scrie un articol sa mearga ceva mai departe decat cautarile pe web >:

  Intrebati maine 500 persoane pe strada / in parc: prin CE se face remarcat Chile? Pun pariu ca din aceia 500, maximum 2 or sa va spuna "Neruda" - dar macar 50 or sa zica "un vin ieftin si bun"!
  A mai fost unu care si-a batut joc de vinu romanesc - Burebista il chema - si uite ce de 2000 ani tzara asta n-a scapat de blestemul viilor distruse!

  Cat despre "Agentia Nucleara" si Agentia pt. Deseuri Radioactive - aveti idee cu ce se ocupa fiecare? De ce sa le comaseze? Ele au activitati diferite, de importanta mare - si surse de finantare de asemenea diferite! Aveti IDEE ca in Argentina, acum vreo 20 ani, peste 20 persoane au murit aproape pe loc si inca vreo 200 in cateva luni (de cancer) pt. ca niste copii s-au jucat cu niste "deseuri radioactive" neglijate de proprietarul lor?!

  De CE sa se desfiinteze Agentiile? Ele sunt concepute pt. ca, in timp, sa devina din ce in ce mai independente de "politic" (si de NOI depinde ca asta sa se intample)! Nu "agentiile" sunt cele care trebuie sa dispara - ci majoritatea MINISTERELOR!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri